Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει στους κατόχους ουκρανικής βίζας παράταση 18 μηνών

| 20 Φεβρουαρίου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει στους κατόχους ουκρανικής βίζας παράταση 18 μηνών

Οι Ουκρανοί που αναζήτησαν καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) μετά τη ρωσική εισβολή θα μπορούν να παραμείνουν μέχρι το 2026.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε παράταση 18 μηνών για τους κατόχους ουκρανικής βίζας, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εσωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου 2024.

Ο Tom Pursglove, Υπουργός Μετανάστευσης και Συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η παράταση της θεώρησης “παρέχει βεβαιότητα και καθησυχασμό” για τους Ουκρανούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ένα ασφαλές καταφύγιο για όσους διαφεύγουν από τις συγκρούσεις”, δήλωσε.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς πλησιάζει η δεύτερη επέτειος του “απρόκλητου, προμελετημένου και παράνομου” πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Τρία καθεστώτα ουκρανικής βίζας που προσφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο

Η βρετανική κυβέρνηση είχε δημιουργήσει τρία προγράμματα χορήγησης βίζας στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους Ουκρανούς που επλήγησαν από τον πόλεμο.

Το Πρόγραμμα Οικογένειας της Ουκρανίας επιτρέπει στους Ουκρανούς που είναι εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο να φέρουν τα μέλη της οικογένειάς τους στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα “Σπίτια για την Ουκρανία” επιτρέπει στους Ουκρανούς να μείνουν με μια οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως Πρόγραμμα Χορηγιών της Ουκρανίας.

Τέλος, το πρόγραμμα παράτασης για την Ουκρανία επιτρέπει στους Ουκρανούς στους οποίους χορηγήθηκε άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 18 Μαρτίου 2022 και 16 Νοεμβρίου 2023 να παρατείνουν την παραμονή τους.

Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν έχουν συνεχή άδεια ή αν η προηγούμενη άδειά τους έληξε την 1η Ιανουαρίου 2022 ή αργότερα.

Οι κάτοχοι ουκρανικών θεωρήσεων στο πλαίσιο των τριών καθεστώτων είχαν τη δυνατότητα να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τρία χρόνια. Η 18μηνη παράταση θα είναι διαθέσιμη για όλους αυτούς.

Οι Ουκρανοί στους οποίους χορηγήθηκε άδεια εκτός κανόνων (LOTR) θα είναι επίσης επιλέξιμοι.

Το LOTR εκδίδεται συνήθως μόνο σε περιπτώσεις που συντρέχουν εξαιρετικοί, επιτακτικοί ή συμπονετικοί λόγοι.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι Ουκρανοί έλαβαν το LOTR επειδή χρειάζονταν καταφύγιο από τον πόλεμο.

Μαζί με την παράταση της θεώρησης, οι κάτοχοι ουκρανικής θεώρησης μπορούν να συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα στην εργασία, τα επιδόματα, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

Η διαδικασία για την παράταση των ουκρανικών θεωρήσεων θα ξεκινήσει στις αρχές του 2025. Οι πρώτες θεωρήσεις που εκδόθηκαν το 2022 θα λήξουν τον Μάρτιο του 2025.

Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που κατέχουν τις παλαιότερες ουκρανικές ειδικές θεωρήσεις μπορούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2026.

Οι κάτοχοι βίζας μπορούν να υποβάλουν αίτηση εντός των τριών τελευταίων μηνών της υφιστάμενης βίζας τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί περισσότερες οικογένειες να αναλάβουν χορηγία για Ουκρανούς πρόσφυγες

Από τότε που εισήγαγε τα προγράμματα θεωρήσεων για την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσφέρει άσυλο σε περίπου 283.000 Ουκρανούς.

Αυτό κατέστη δυνατό κυρίως χάρη στις βρετανικές οικογένειες που χορηγούσαν εκτοπισμένους Ουκρανούς.

“Οικογένειες σε όλη τη χώρα έχουν ανοίξει τα σπίτια και τις καρδιές τους στο λαό της Ουκρανίας, επιδεικνύοντας εξαιρετική γενναιοδωρία”, δήλωσε ο Pursglove.

Ο Guardian αναφέρει ότι από τις 12 Φεβρουαρίου, έχουν φτάσει 143.400 άτομα μέσω του προγράμματος “Σπίτια για την Ουκρανία” και 56.800 άτομα μέσω του προγράμματος “Οικογενειακό πρόγραμμα Ουκρανίας”.

Άλλες 31.400 έχουν λάβει παράταση στο πλαίσιο του οικογενειακού καθεστώτος της Ουκρανίας και του καθεστώτος παράτασης της Ουκρανίας.

Η υπουργός Στέγασης, Αστέγων και Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, Felicity Buchan, ενθάρρυνε περισσότερες οικογένειες του Ηνωμένου Βασιλείου να γίνουν ανάδοχοι προσφύγων.

“Καθώς φτάνουν περισσότερες οικογένειες, θα χρειαστούμε περισσότερους χορηγούς”, δήλωσε ο Buchan, προτρέποντας τους ενδιαφερόμενους να ελέγξουν την επιλεξιμότητά τους και να υποβάλουν αίτηση το συντομότερο δυνατό.

Το πρόγραμμα θεωρήσεων Homes for Ukraine παρέχει μηνιαία χορηγία στις συμμετέχουσες βρετανικές οικογένειες.

Η πληρωμή ανέρχεται σε 350 λίρες ανά μήνα για το πρώτο έτος και αυξάνεται σε 500 λίρες ανά μήνα το δεύτερο έτος.

Όπως ανακοινώθηκε στον προϋπολογισμό του φθινοπώρου, οι μηνιαίες χορηγίες θα παραταθούν για τρίτο έτος.

Παράταση της βίζας με βάση την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα είναι και πάλι ασφαλής

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι η παράταση της βίζας προήλθε από την “ισχυρή πεποίθησή της ότι η Ουκρανία θα είναι και πάλι ασφαλής”.

Ευθυγραμμίζεται με την ελπίδα της ουκρανικής κυβέρνησης ότι οι πολίτες της “θα επιστρέψουν τελικά στη χώρα όταν θα είναι ασφαλής”.

Σύμφωνα με υπουργική δήλωση, το Ηνωμένο Βασίλειο κλείνει το πρόγραμμα “Ουκρανική οικογένεια” για νέους αιτούντες από τις 19 Φεβρουαρίου 2024.

Όσοι είναι επιλέξιμοι για αυτό το πρόγραμμα θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα χορηγίας Homes for Ukraine Sponsorship Scheme.

Ωστόσο, η διάρκεια των νέων θεωρήσεων που εκδίδονται στο πλαίσιο του προγράμματος “Κατοικίες για την Ουκρανία” θα μειωθεί από 36 σε 18 μήνες.

Η περίοδος αυτή είναι συγκρίσιμη με την περίοδο που προσφέρεται σε όσους παρατείνουν την άδειά τους βάσει της νέας 18μηνης παράτασης.

Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα παράτασης για την Ουκρανία θα παραμείνει ανοικτό και μετά την τρέχουσα ημερομηνία λήξης, στις 16 Μαΐου 2024, για τα γεννημένα στο Ηνωμένο Βασίλειο παιδιά κατόχων ουκρανικών θεωρήσεων.

Ο Eduard Fesko, ο υπεύθυνος της ουκρανικής πρεσβείας, δήλωσε ότι η παράταση της βίζας ήταν “ένα σαφές μήνυμα της συνεχούς υποστήριξης” από το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Εκτιμούμε όλη τη βοήθεια και τη συνδρομή που οι φίλοι μας στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχουν τόσο γενναιόδωρα στους προσωρινά εκτοπισμένους Ουκρανούς”, δήλωσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται επίσης να παράσχει 11,8 δισεκατομμύρια λίρες σε στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική στήριξη στην Ουκρανία.

Χαμηλότερες αφίξεις ανθρωπιστικών δρομολογίων το 2023

Σύμφωνα με τις μεταναστευτικές τάσεις του 2023, η Ουκρανία είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες μετανάστευσης λόγω του πολέμου.

Ωστόσο, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) για τον Ιούνιο του 2023 δείχνουν ότι οι αφίξεις ανθρωπιστικών θεωρήσεων μειώνονται.

Μόνο το εννέα τοις εκατό των καθαρών μεταναστευτικών αριθμών του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023 αφορούσε ανθρωπιστικές διαδρομές από την Ουκρανία και το Χονγκ Κονγκ.

Πρόκειται για σημαντική μείωση από το 19% του προηγούμενου έτους.