Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Stirling: Stirling: Ο πλήρης ταξιδιωτικός σας οδηγός

Γνωστό ως η πύλη προς τα Χάιλαντς, το Στίρλινγκ είναι δημοφιλής προορισμός για τους επισκέπτες που θέλουν να δουν τη Σκωτία στην πιο άγρια και πράσινη εκδοχή της. Η πόλη ήταν κάποτε η πρωτεύουσα της Σκωτίας, και η παροιμία “όποιος κρατάει το Στίρλινγκ, κρατάει τη Σκωτία” αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της σημασία στην ιστορία. Οι σύγχρονοι επισκέπτες του Στίρλινγκ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη βρετανική ETA πριν ταξιδέψουν. Αυτός ο οδηγός εξηγεί πώς να κάνετε αίτηση, καθώς και τι πρέπει να δείτε και να κάνετε κατά την άφιξη.

Η γέφυρα απέναντι από το Forth

Το Στίρλινγκ κατοικείται από την Εποχή του Χαλκού, αλλά η σημασία του αυξήθηκε κατά τη μεταρωμαϊκή περίοδο. Η θέση του το καθιστούσε το χαμηλότερο αξιόπιστο σημείο διέλευσης του ποταμού Forth, γεγονός που το οδήγησε να αναπτυχθεί ως σημαντικό εμπορικό κέντρο. Καθώς περνούσαν οι αιώνες, η θέση του Στίρλινγκ θα το έκανε να αποτελέσει βασικό κομμάτι στους πολέμους για τη Σκωτία.

Το Στίρλινγκ στον πόλεμο

Ενώ πολλές μάχες έχουν δοθεί στο Στίρλινγκ και γύρω από αυτό, η πιο διάσημη είναι η μάχη της γέφυρας του Στίρλινγκ. Πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1297 στο πλαίσιο του Πρώτου Πολέμου της Σκωτσέζικης Ανεξαρτησίας. Πριν από τη μάχη, οι αγγλικές και οι σκωτσέζικες δυνάμεις είχαν στρατοπεδεύσει εκατέρωθεν του ποταμού Forth. Οι Άγγλοι διέσχισαν αργά τη γέφυρα, η οποία ήταν αρκετά φαρδιά μόνο για δύο έφιππους. Στη βόρεια πλευρά, συναντήθηκαν με τις σκωτσέζικες δυνάμεις του Γουίλιαμ Γουάλας. Το αποτέλεσμα ήταν μια αποφασιστική νίκη των Σκωτσέζων, με τους Άγγλους που διέσχισαν τη γέφυρα να σφαγιάζονται, ενώ οι ενισχύσεις τους αποκόπηκαν στην άλλη πλευρά του ποταμού.

Αργότερα, το Στίρλινγκ ήταν επίσης ο τόπος της μάχης του Sauchieburn, όταν ο νεαρός πρίγκιπας Ιάκωβος επαναστάτησε εναντίον του πατέρα του, Ιάκωβου Γ’. Ο γηραιότερος Ιάκωβος πέθανε στο πεδίο της μάχης και ο γιος του στέφθηκε Ιάκωβος Δ΄. Στο πλαίσιο του Πολέμου των Τριών Βασιλείων, η μάχη του Στίρλινγκ έλαβε χώρα αργότερα, το 1648. Η πόλη θα αποδεικνυόταν και πάλι κρίσιμη κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων των Ιακωβιτών του 18ου αιώνα στα Χάιλαντς.

Σημαντικά ορόσημα στο Stirling

Κάστρο Stirling

https://goo.gl/maps/3eisQHWwb93SKF6f7

Ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Σκωτίας, το κάστρο του Στίρλινγκ, χρονολογείται σε μεγάλο βαθμό από τον 15ο και 16ο αιώνα. Αν και, ορισμένες παλαιότερες κατασκευές επιβιώνουν ακόμη και σήμερα. Χρησίμευσε ως ένα από τα βασιλικά ανάκτορα της Σκωτίας πριν από την Πράξη της Ένωσης με την Αγγλία και πολλοί βασιλιάδες και βασίλισσες στέφθηκαν εδώ. Η πιο διάσημη από αυτές ήταν η Μαίρη, βασίλισσα της Σκωτίας, το 1542. Η σημαντική θέση του κάστρου είχε ως αποτέλεσμα να πολιορκηθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στους πολέμους της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας, όταν άλλαξε χέρια μεταξύ Άγγλων και Σκωτσέζων σε αρκετές περιπτώσεις. Ένα άγαλμα του Ρόμπερτ του Μπρους στο εσωτερικό της πλατείας θυμίζει τον μεγάλο βασιλιά της Σκωτίας που πολιόρκησε το κάστρο, εκδιώκοντας τις αγγλικές δυνάμεις.

Το Εθνικό Μνημείο Wallace

https://goo.gl/maps/Sma5LvLYg1EFWSwx8

Αυτός ο πύργος ύψους 67 μέτρων, που βρίσκεται ψηλά στο λόφο Abbey Craig, είναι αφιερωμένος στον William Wallace, τον διάσημο Σκωτσέζο πατριώτη και ήρωα πολέμου. Χτίστηκε τον 19ο αιώνα και το εσωτερικό του αφηγείται την ιστορία του Γουάλας και του ισόβιου αγώνα του για την ελευθερία. Οι επισκέπτες του Μνημείου Wallace μπορούν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους ακολουθώντας το μονοπάτι Wallace Way που οδηγεί μέσα στο δάσος. Εδώ, ξύλινα γλυπτά εξερευνούν την ιστορία του Στίρλινγκ. Μέσα στον πύργο υπάρχει μια σπειροειδής σκάλα 246 σκαλοπατιών, καθώς και ένα μουσείο αφιερωμένο στον Γουάλας. Από την κορυφή, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή.

Εκκλησία του Αγίου Rude

https://goo.gl/maps/o3qdFDV6tdEx4P8L9

Η εκκλησία του Holy Rude είναι το δεύτερο παλαιότερο κτίριο στο Στίρλινγκ, μετά το κάστρο. Η σημερινή εκκλησία ιδρύθηκε το 1129 και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Ο Ιάκωβος ΣΤ΄ στέφθηκε βασιλιάς της Σκωτίας στην εκκλησία το 1567. Αυτή ήταν η τελευταία αμιγώς σκωτσέζικη στέψη στην ιστορία, καθώς θα γινόταν επίσης βασιλιάς της Αγγλίας το 1603, όταν τα δύο στέμματα ενώθηκαν. Στο νεκροταφείο, μια ασυνήθιστη πέτρα απεικονίζει μια αρπαγή σώματος, που σηματοδοτεί ένα διαβόητο περιστατικό που έλαβε χώρα εδώ το 1822.

Αβαείο Cambuskenneth

https://goo.gl/maps/EGQtp3c3fnCszQYU6

Το αβαείο Cambuskenneth ιδρύθηκε από τον βασιλιά Δαβίδ Α’ γύρω στο 1140 και σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό ερειπωμένο, αν και το εντυπωσιακό καμπαναριό του παραμένει άθικτο. Εδώ, το 1308, οι ντόπιοι ευγενείς ορκίστηκαν πίστη στον βασιλιά Ροβέρτο τον Μπρους, ο οποίος αργότερα πραγματοποίησε κοινοβούλιο στο αβαείο. Πολλοί από τους διαδόχους του Ρόμπερτ πραγματοποίησαν επίσης εδώ κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, και η μεγάλη αίθουσα του αβαείου έγινε γνωστή ως “Αίθουσα του Κοινοβουλίου”. Ο Ιάκωβος Γ’ και η σύζυγός του, Μαργαρίτα της Δανίας, είναι θαμμένοι εδώ.

Η νέα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Stirling

Το νέο πρόγραμμα ETA, ή αλλιώς Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια, θα τεθεί σε ισχύ το 2024. Αυτό θα αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Με βάση τα υφιστάμενα συστήματα σε άλλες χώρες, το πρόγραμμα θα είναι παρόμοιο με το αμερικανικό ESTA ή το καναδικό ETA. Έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στην ψηφιοποίηση των συνόρων, επιτρέποντας στη βρετανική κυβέρνηση μεγαλύτερη εποπτεία των διεθνών εισόδων και εξόδων.

Επί του παρόντος, το βρετανικό σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης επιτρέπει στους πολίτες 90 χωρών να εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση. Το σύστημα αυτό πρόκειται να καταργηθεί και οι ταξιδιώτες αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA όταν ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ETA δεν είναι θεώρηση και η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι σημαντικά απλούστερη από την αίτηση θεώρησης.

Μόλις ένας ταξιδιώτης λάβει έγκριση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Στίρλινγκ, μπορεί να παραμείνει στη χώρα έως και έξι μήνες. Η ETA τους επιτρέπει να ταξιδεύουν ελεύθερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορούν να εγγραφούν σε κάποιο πρόγραμμα σπουδών, αν το επιθυμούν. Ωστόσο, δεν μπορούν να εργαστούν στη χώρα, ούτε να παρατείνουν τη διαμονή τους για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ξεχωριστή βίζα.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Stirling

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Στίρλινγκ είναι διαθέσιμη μόνο ηλεκτρονικά, καθώς πρόκειται για ένα πλήρως ψηφιακό πρόγραμμα. Οι επισκέπτες θα πρέπει να ξεκινήσουν την αίτησή τους με αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους. Οι αερομεταφορείς αναμένεται να θέτουν ως όρο μεταφοράς την εγκεκριμένη ETA, οπότε στους επιβάτες που δεν έχουν ETA όταν φτάνουν στο αεροδρόμιο, το λιμάνι ή το σταθμό τους μπορεί να τους απαγορευτεί η επιβίβαση.

Ο κατάλογος των απαιτήσεων που έχει δημοσιευτεί θα δώσει στους ταξιδιώτες μια ιδέα για το τι να περιμένουν από τη διαδικασία υποβολής αίτησης ETA. Θα πρέπει να είναι κάτοχοι έγκυρου βιομετρικού διαβατηρίου και να παρέχουν διάφορες προσωπικές πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν στοιχεία όπως ημερομηνία γέννησης, στοιχεία επικοινωνίας, κατάσταση απασχόλησης κ.ο.κ.

Οι αιτούντες θα πρέπει επίσης να αποκαλύψουν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν τους. Για παράδειγμα, θα πρέπει να δηλώσουν αν έχουν ποινικό μητρώο, αν έχουν διαπράξει μεταναστευτικά αδικήματα ή αν είναι ή αν υπήρξαν ποτέ μέλος απαγορευμένης οργάνωσης. Πρέπει επίσης να παράσχουν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν τη διεύθυνση στην οποία θα διαμείνουν και ένα σύντομο δρομολόγιο που θα περιγράφει τα σχέδιά τους.

Μέρος της διαδικασίας υποβολής αίτησης ETA περιλαμβάνει την καταβολή ενός τέλους. Το ποσό αυτό δεν επιστρέφεται και οι αιτούντες πρέπει να το καταβάλουν εξ ολοκλήρου πριν η αίτησή τους θεωρηθεί πλήρης και διεκπεραιωθεί. Μόλις ξεκινήσει η επεξεργασία, μπορεί να χρειαστούν έως και 72 ώρες για να εγκριθεί ή να απορριφθεί μια αίτηση. Είναι σημαντικό οι ταξιδιώτες να το έχουν κατά νου όταν προγραμματίζουν το ταξίδι τους, ώστε να έχουν αρκετό χρόνο για την πλήρη επεξεργασία της αίτησής τους.

Ταξιδεύοντας με το Ηνωμένο Βασίλειο ETA για Stirling

Μόλις ένας ταξιδιώτης αποκτήσει ΕΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Στίρλινγκ, μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από τη Σκωτία, μπορούν να επισκέπτονται την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία χωρίς να χρειάζονται επιπλέον χαρτιά ή άδεια, καθώς πρόκειται για τις τέσσερις χώρες που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, ένας επισκέπτης που θέλει να ταξιδέψει στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ή σε οποιαδήποτε άλλη ανεξάρτητη χώρα θα πρέπει να ελέγξει τις προϋποθέσεις εισόδου πριν το πράξει.

Το ταξίδι σας στο Στίρλινγκ με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Για πολλούς επισκέπτες, το Στίρλινγκ αποτελεί κορυφαία στάση στο δρόμο προς τα Χάιλαντς, επιτρέποντάς τους να εξερευνήσουν τα παγκοσμίως γνωστά πράσινα βουνά και τα λιμνάζοντα λιμνάζοντα ποτάμια που αιχμαλωτίζουν τη φαντασία των θεατών εδώ και αιώνες. Για άλλους, είναι ένας προορισμός από μόνος του, με ιστορία, αρχιτεκτονική και άφθονη γοητεία. Είτε θέλετε να εξερευνήσετε την πόλη του Στίρλινγκ είτε να τη χρησιμοποιήσετε ως αφετηρία για ένα ταξίδι σε όλη τη Σκωτία, φροντίστε να υποβάλετε αίτηση για την ETA σας με αρκετό χρόνο. Αφού εγκριθεί η ETA σας στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Στίρλινγκ, θα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την περιπέτειά σας.