Όλοι οι αλλοδαποί που επισκέπτονται τη Σιγκαπούρη θα χρησιμοποιούν τις νέες αυτοματοποιημένες λωρίδες μετανάστευσης το 2024

| 1 Μαρτίου, 2024
Όλοι οι αλλοδαποί που επισκέπτονται τη Σιγκαπούρη θα χρησιμοποιούν τις νέες αυτοματοποιημένες λωρίδες μετανάστευσης το 2024
Εικόνα από τη σελίδα του αεροδρομίου Changi στο Facebook

Η Σιγκαπούρη θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα επιτρέψει σε όλους τους ξένους επισκέπτες να χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένες λωρίδες μετανάστευσης σε όλα τα σημεία ελέγχου στο αεροδρόμιο Changi.

Τον Φεβρουάριο του 2024, η Αρχή Μετανάστευσης και Ελέγχου της Σιγκαπούρης (ICA) ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε όλες τις αφίξεις να χρησιμοποιούν το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου συνόρων (ABCS).

Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όλοι οι ξένοι που επισκέπτονται τη Σιγκαπούρη θα μπορούν να σαρώνουν τα διαβατήριά τους χρησιμοποιώντας τις νέες αυτοματοποιημένες λωρίδες μετανάστευσης.

Επιπλέον, οι αλλοδαποί ταξιδιώτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις νέες αυτοματοποιημένες λωρίδες χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν εκ των προτέρων.

Κατά την αναχώρησή τους από τη Σιγκαπούρη, οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβληθούν σε βιομετρικές αξιολογήσεις, αλλά δεν θα χρειαστεί να παρουσιάσουν ξανά το διαβατήριό τους.

Επί του παρόντος, μόνο οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης και οι ξένοι επισκέπτες από 60 χώρες μπορούν να χρησιμοποιούν τα αυτοματοποιημένα τουρνικέ για να εισέλθουν στη χώρα.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση από το 2022, όταν εισήχθη για πρώτη φορά. Τότε, ταξιδιώτες από 16 μόνο εδάφη μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν.

Απρόσκοπτοι μεταναστευτικοί έλεγχοι για την αύξηση των ταξιδιωτών

Το ABCS αποτελεί μέρος της Νέας Έννοιας Εκκαθάρισης του ICA. Στόχος του είναι να παρέχει ταχύτερη, απρόσκοπτη και ασφαλέστερη εμπειρία εκκαθάρισης της μετανάστευσης για όλους τους ταξιδιώτες.

Οι νέες αυτοματοποιημένες λωρίδες μετανάστευσης χρησιμοποιούν πολυτροπικά βιομετρικά συστήματα εκκαθάρισης για την αποτελεσματικότερη ταυτοποίηση των ταξιδιωτών.

Εκτός από τη χρήση σαρώσεων ίριδας και προσώπου, τα νέα αυτοματοποιημένα εκδοτήρια χρησιμοποιούν σαρώσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων για την εξακρίβωση της ταυτότητας των ταξιδιωτών.

Οι ταξιδιώτες σε αναπηρικά αμαξίδια και οι οικογενειακές ομάδες έως τεσσάρων ατόμων μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τις αυτοματοποιημένες λωρίδες μετανάστευσης σε επιλεγμένα σημεία ελέγχου.

Το ABCS θα αντικαταστήσει σιγά σιγά τις υπάρχουσες λωρίδες και τα επανδρωμένα γκισέ σε όλα τα σημεία ελέγχου για να εξυπηρετήσει τον αυξανόμενο αριθμό ταξιδιωτών.

Το 2023, η ICA εγκατέστησε περισσότερες από 160 επιπλέον αυτοματοποιημένες λωρίδες κυκλοφορίας. Θα προσθέσει 230 ακόμη αυτοματοποιημένες λωρίδες φέτος.

Σύμφωνα με την ICA, η Σιγκαπούρη θα δεχτεί 193 εκατομμύρια επισκέπτες το 2023. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση 84% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο αριθμός του 2022 εξακολουθεί να είναι ελαφρώς χαμηλότερος από ό,τι το 2019, όταν η πόλη των λιονταριών δέχθηκε 217 εκατομμύρια ταξιδιώτες πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Ταξίδια χωρίς επαφή και ενισχυμένη ασφάλεια

Όλο και περισσότερα αεροδρόμια παγκοσμίως εφαρμόζουν αυτοματοποιημένες λωρίδες μετανάστευσης που χρησιμοποιούν βιομετρική τεχνολογία για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ταξιδιωτική εμπειρία.

Η βιομετρική τεχνολογία χρησιμοποιείται τώρα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης στη Γερμανία, στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και σε μεγάλα αεροδρόμια της Αυστραλίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) σχεδιάζει επίσης να εφαρμόσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για ταχύτερη και απρόσκοπτη εμπειρία μετανάστευσης.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Airlines 2023, ο γενικός διευθυντής της βρετανικής συνοριοφυλακής Phil Douglas αποκάλυψε ότι ο οργανισμός επιθυμεί να προμηθευτεί ηλεκτρονικές πύλες διαβατηρίων νέας γενιάς ή eGates.

Οι σημερινές ηλεκτρονικές πύλες του Ηνωμένου Βασιλείου σαρώνουν μόνο τη φωτογραφία και τη σελίδα πληροφοριών του διαβατηρίου και στη συνέχεια λαμβάνουν μια νέα φωτογραφία του κατόχου του για να ελέγξουν αν ταιριάζουν.

Αρχικά, οι ηλεκτρονικές πύλες απευθύνονταν μόνο σε Βρετανούς και υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τώρα, αυτά είναι διαθέσιμα σε ταξιδιώτες από τον Καναδά, την Ισλανδία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και άλλες χώρες.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές πύλες επόμενης γενιάς με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, οι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζεται πλέον να επιδεικνύουν τα διαβατήριά τους για να περάσουν από το τμήμα μετανάστευσης.

Η βρετανική συνοριοφυλακή πρόκειται να πραγματοποιήσει δοκιμές των νέων ηλεκτρονικών πυλών σε βρετανικά αεροδρόμια αργότερα εντός του έτους.

Εάν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, θα πρέπει να αντικατασταθούν περισσότερες από 270 ηλεκτρονικές πύλες σε 15 αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ETA υποστηρίζει την απρόσκοπτη ταξιδιωτική εμπειρία

Με τις αυτοματοποιημένες λωρίδες μετανάστευσης που χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, ο Douglas αναμένει ότι τα ταξιδιωτικά χαρτιά, όπως οι βίζες και τα διαβατήρια, θα καταστούν παρωχημένα.

Χωρίς φυσικά ταξιδιωτικά έγγραφα, οι μεγάλες ουρές και τα γκισέ διαβατηρίων θα ανήκουν επίσης στο παρελθόν, ιδίως με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής εξουσιοδότησης (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Τα ETA είναι πολύ σημαντικά”, δήλωσε ο Douglas, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις ελέγχου της μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αλλάξουν σημαντικά.

Το νέο ψηφιακό σύστημα ταξιδιωτικών αδειών του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο απαιτείται για τους ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, θα τους βοηθήσει να αποφασίσουν εκ των προτέρων για τις άδειες εισόδου.

Ο Douglas εξήγησε: “Θα είμαστε σε θέση να τους εντοπίσουμε και να τους στοχεύσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, επειδή θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτούς εκ των προτέρων”.

Με το ETA, οι υπάλληλοι θα γνωρίζουν αν οι ταξιδιώτες έχουν ήδη μεταβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν έχουν συμμορφωθεί με τους νόμους περί μετανάστευσης και αν έχουν καταγραφεί στο σύστημα βάσεων δεδομένων ασφαλείας.

Η ETA θα απλοποιήσει επίσης τους ελέγχους μετανάστευσης για άτομα που έχουν ελεγχθεί εκ των προτέρων, χαμηλού κινδύνου και έχουν καλό ιστορικό μετανάστευσης.

Ψηφιοποίηση των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου

Μαζί με το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, η βρετανική κυβέρνηση εργάζεται επίσης για την καθιέρωση “ψηφιακών εξ ορισμού” συνόρων για τη βελτίωση της ασφάλειας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου μετατρέπει ήδη όλες τις φυσικές καταστάσεις μετανάστευσης σε ψηφιακό αρχείο ή eVisa. Από την 1η Ιανουαρίου 2025, θα εκδίδει μόνο eVisas.

Επιπλέον, οι αιτήσεις για διαβατήριο και βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου συλλέγουν ήδη βιομετρικές πληροφορίες.

Όλα τα δεδομένα που συλλέγονται θα δώσουν στην κυβέρνηση μεγαλύτερο έλεγχο και εποπτεία των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα.