Το Υπουργείο Εσωτερικών υλοποιεί τη δέσμη μέτρων για τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης

| 12 Απριλίου, 2024
Το Υπουργείο Εσωτερικών υλοποιεί τη δέσμη μέτρων για τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου τήρησε την υπόσχεσή του να μετασχηματίσει το μεταναστευτικό σύστημα της χώρας και να μειώσει την καθαρή μετανάστευση.

Οι σημαντικές αλλαγές πολιτικής που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών James Cleverly τον Δεκέμβριο του 2023 έχουν όλες τεθεί σε ισχύ.

“Υποσχέθηκα δράση και την υλοποιήσαμε με αξιοσημείωτη ταχύτητα”, δήλωσε σχετικά με τη μείωση των μη βιώσιμων αριθμών καθαρής μετανάστευσης σε νέα ανακοίνωση.

Τόνισε ότι οι αλλαγές αποσκοπούν “στην προστασία των Βρετανών εργαζομένων και των μισθών τους [και] στη διασφάλιση ότι όσοι φέρνουν οικογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιβαρύνουν τους φορολογούμενους”.

Οι αλλαγές επιδιώκουν επίσης “να οικοδομήσουμε ένα σύστημα μετανάστευσης κατάλληλο για το μέλλον – και ένα σύστημα στο οποίο το κοινό μπορεί δικαίως να έχει εμπιστοσύνη”, πρόσθεσε ο Cleverly.

Το πλήρες σύνολο των αλλαγών στη μεταναστευτική πολιτική, οι οποίες έχουν όλες τεθεί σε εφαρμογή, περιλαμβάνει τα εξής:

Από τον Ιανουάριο του 2024, σχεδόν όλοι οι κάτοχοι φοιτητικής βίζας δεν μπορούν να φέρουν εξαρτώμενα μέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορούν επίσης να μεταβούν σε βίζα εργασίας μόνο μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων τους.

Από τον Μάρτιο του 2024, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης απαγορεύεται να φέρνουν τις οικογένειές τους στη χώρα.

Οι επιχειρήσεις φροντίδας που χρηματοδοτούν μετανάστες εργαζόμενους πρέπει να εγγραφούν στην Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας.

Από τον Απρίλιο του 2024, οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι πρέπει να πληρούν το γενικό όριο μισθού των 38.700 λιρών, από 26.200 λίρες που ήταν προηγουμένως.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αντικατέστησε επίσης τον Κατάλογο Επαγγελματικών Ελλείψεων (SOL) με τον Κατάλογο Μισθοδοτούμενων Μεταναστών (ISL).

Η ΔΥΕ θα προσφέρει έκπτωση 20% στο κατώτατο όριο μισθού μόνο στο οκτώ τοις εκατό των θέσεων εργασίας που είναι διαθέσιμες στη διαδρομή των ειδικευμένων εργατών.

Αυτό διασφαλίζει ότι οι εργοδότες δεν θα μπορούν πλέον να πληρώνουν τους μετανάστες λιγότερο από τους εργαζόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου σε επαγγέλματα που παρουσιάζουν ελλείψεις.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε επίσης ζητήσει από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης (MAC) να επανεξετάσει τη θεώρηση μεταπτυχιακών σπουδών για να διασφαλίσει ότι εξυπηρετεί το σκοπό της.

Το τελευταίο μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή στις 11 Απριλίου είναι η αύξηση της απαίτησης ελάχιστου εισοδήματος για τις οικογενειακές θεωρήσεις.

Αύξηση της απαίτησης ελάχιστου εισοδήματος για τις οικογενειακές θεωρήσεις

Το νέο MIR για τους Βρετανούς υπηκόους που χρηματοδοτούν σύζυγο ή σύντροφο για να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με οικογενειακή θεώρηση είναι 29.000 λίρες Αγγλίας.

Η Επιτροπή Ελέγχου της Νομοθεσίας των Λόρδων έκρινε την αύξηση “άδικη”, ωστόσο προχώρησε στην εφαρμογή της.

Πρόκειται για αύξηση κατά 55% από το προηγούμενο MIR των 18.600 λιρών, το οποίο παρέμεινε αμετάβλητο για μια δεκαετία μέχρι σήμερα.

Το 2025, η οικογενειακή θεώρηση MIR θα αυξηθεί δύο φορές περισσότερο και θα φθάσει τις 37.800 λίρες Αγγλίας, το ίδιο με το όριο μισθού για τους ειδικευμένους εργαζόμενους.

Η σταδιακή προσέγγιση για την αύξηση του MIR παρέχει στις οικογένειες προβλεψιμότητα και τους επιτρέπει να προγραμματίσουν αναλόγως.

Η αύξηση του MIR διασφαλίζει ότι όποιος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βρεθεί με την οικογένειά του θα υποστηρίζεται οικονομικά.

Τα ζευγάρια και οι οικογένειες μπορούν να ικανοποιήσουν το MIR με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων μέσω αποταμιεύσεων αποκλειστικά ή επιπλέον ενός χαμηλότερου εισοδήματος.

Οι Βρετανοί υπήκοοι θα τύχουν επίσης ίσης μεταχείρισης με τους ειδικευμένους μετανάστες εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τα παιδιά που έχουν αναλάβει την επιχορήγηση.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει καταστήσει σαφές ότι η οικογενειακή ζωή δεν μπορεί να εδραιωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο με έξοδα των φορολογουμένων.

Οι υψηλοί αριθμοί καθαρής μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) για το 2022, η καθαρή μετανάστευση του Ηνωμένου Βασιλείου, ή αλλιώς η διαφορά μεταξύ του αριθμού των ανθρώπων που έρχονται και των ανθρώπων που φεύγουν από τη χώρα, ανέρχεται σε 672.000.

Τα στοιχεία είναι υψηλότερα από τα 607.000 του περασμένου έτους και χαμηλότερα από την εκτίμηση των 745.000 για το έτος που λήγει τον Δεκέμβριο του 2022.

Στην ομιλία του τον Δεκέμβριο του 2023, ο Cleverly τόνισε ότι ο αριθμός της καθαρής μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι “ακόμα πολύ υψηλός”.

“Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να μειωθούν αυτοί οι αριθμοί, ώστε οι Βρετανοί εργαζόμενοι να μην υποβαθμιστούν και οι δημόσιες υπηρεσίες μας να υποστούν λιγότερη πίεση”, είπε.

Οι νέοι κανόνες για τη νόμιμη μετανάστευση έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την κατάχρηση του μεταναστευτικού συστήματος.

Στόχος τους είναι να επιτύχουν τη μεγαλύτερη μείωση των μη βιώσιμων και άδικων επιπέδων καθαρής μετανάστευσης.

Εκτιμάται ότι οι νέες πολιτικές θα μειώσουν την καθαρή μετανάστευση κατά 300.000 άτομα.

Στοιχεία για τις βρετανικές θεωρήσεις που θα εκδοθούν το 2023

Για το έτος που λήγει τον Δεκέμβριο του 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο χορήγησε 616.317 βίζες σε εργαζόμενους από το εξωτερικό και τα εξαρτώμενα μέλη τους.

Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 46% από 421.565 το 2022 και τον υψηλότερο αριθμό για οποιοδήποτε 12μηνο από το 2005.

Είναι επίσης σχεδόν δυόμισι φορές περισσότερες από τις θεωρήσεις εργασίας που εκδόθηκαν πριν από την πανδημία το 2019.

Από τον συνολικό αυτό αριθμό, οι 337.240 αφορούν αιτούντες θεώρηση εργασίας, δηλαδή 26% αύξηση σε σχέση με το 2022.

Οι υπόλοιπες 279.131 θεωρήσεις εκδόθηκαν σε εξαρτώμενα μέλη, εκ των οποίων το 73% ήταν μέλη οικογενειών εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών χορήγησε επίσης περίπου 606.000 θεωρήσεις για σπουδαστές, 81.000 θεωρήσεις για οικογένειες και 102.000 θεωρήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους πέρυσι.

Ο αριθμός των νέων θεωρήσεων σπουδών που εκδόθηκαν είναι κατά πέντε τοις εκατό χαμηλότερος από πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά 70 τοις εκατό υψηλότερος από ό,τι το 2019.

Ενώ οι φοιτητικές βίζες μειώθηκαν, οι απαλλαγές από τις φοιτητικές βίζες μέσω των αδειών εργασίας για πτυχιούχους αυξήθηκαν κατά 57%.

Οι βίζες που σχετίζονται με την οικογένεια αυξήθηκαν κατά 72% σε σύγκριση με το 2022, αντιπροσωπεύοντας το υψηλότερο ημερολογιακό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Από την άλλη πλευρά, οι ανθρωπιστικές θεωρήσεις που εκδόθηκαν ήταν κατά 66% λιγότερες από το προηγούμενο έτος.