Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου προετοιμάζει τους εργοδότες για τη μετάβαση στο eVisa

| 23 Αυγούστου, 2024
Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου προετοιμάζει τους εργοδότες για τη μετάβαση στο eVisa
Χορηγία εικόνας από mana5280 μέσω Unsplash

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) λαμβάνει σημαντικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι εργοδότες είναι έτοιμοι για την επερχόμενη μετάβαση στο eVisa.

Το eVisa είναι ένα ψηφιακό αρχείο του μεταναστευτικού καθεστώτος ενός ατόμου, το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω ενός διαδικτυακού λογαριασμού UK Visas & Immigration (UKVI).

Θα αντικαταστήσει φυσικά έγγραφα όπως οι βιομετρικές άδειες διαμονής (BRP), οι σφραγίδες υγρού μελανιού διαβατηρίου και οι βινιέτες.

Αντ’ αυτού, οι κάτοχοι θεωρήσεων θα διαχειρίζονται την κατάστασή τους ηλεκτρονικά, γεγονός που αναμένεται να απλοποιήσει τη διαδικασία επαλήθευσης για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.

Τον Αύγουστο του 2024, το Υπουργείο Εσωτερικών άρχισε να απευθύνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε εργοδότες με άδειες χορηγού.

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρείχε βασικές πληροφορίες σχετικά με το πώς η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει την επιχείρησή τους και το εργατικό δυναμικό τους και πώς θα πρέπει να προετοιμαστούν.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, “Σχεδόν όλοι οι νέοι αιτούντες θεώρηση από το φθινόπωρο του 2024 θα λάβουν ηλεκτρονική θεώρηση”.

Όσοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν φυσικά έγγραφα πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό στο UKVI για να έχουν πρόσβαση στο eVisa τους.

Επιπτώσεις της μετάβασης στο eVisa στους εργοδότες

Αυτή η μετάβαση στο eVisa θα απαιτήσει από τους εργοδότες να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο επαληθεύουν το μεταναστευτικό καθεστώς των εργαζομένων τους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών συνιστά τη χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας “δικαίωμα στην εργασία”, η οποία περιλαμβάνει την παροχή από τους εργαζομένους ενός κωδικού μεριδίου στον εργοδότη τους.

Ο κωδικός αυτός χρησιμοποιείται για την επαλήθευση του δικαιώματός τους να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του συστήματος eVisa.

Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει τους εργοδότες ότι τα φυσικά έγγραφα θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Οι πόροι για τη μετάβαση στο eVisa περιλαμβάνουν ένα πακέτο συνεργατών eVisa.

Αυτό το πακέτο περιέχει “υποδείγματα ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ενημερωτικά δελτία και οδηγούς που αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τους εργοδότες να επικοινωνήσουν αυτές τις αλλαγές στους εργαζομένους τους”.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό UKVI

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου προετοιμάζει τους εργοδότες για τη μετάβαση στο eVisa
Χορηγία εικόνας από rawpixel.com μέσω Freepik

Οι εργαζόμενοι που βασίζονται σε φυσικά έγγραφα, όπως τα BRP, πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό στο UKVI για να έχουν πρόσβαση στο eVisa τους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δημιουργήσει μια ειδική ιστοσελίδα για τη μετάβαση στο eVisa με λεπτομερείς οδηγίες για τη δημιουργία λογαριασμού UKVI.

Περιλαμβάνει επίσης οδηγίες σχετικά με την ηλεκτρονική διαχείριση της μεταναστευτικής τους κατάστασης.

Τον Απρίλιο, το Υπουργείο Εσωτερικών άρχισε να επικοινωνεί με όσους διαθέτουν BRP για να τους καλέσει να δημιουργήσουν λογαριασμό στο UKVI.

Από τον Αύγουστο, όλοι οι κάτοχοι BRP μπορούν πλέον να δημιουργήσουν λογαριασμό στο UKVI χωρίς πρόσκληση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Shara Pledger, ειδικός σε θέματα μετανάστευσης σε επιχειρήσεις στην Pinsent Masons, τόνισε ότι οι εργοδότες θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη συμμόρφωση των εργαζομένων.

Παρόλο που τα άτομα είναι τελικά υπεύθυνα για τη μετάβαση στο eVisa, οι εργοδότες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της συνεπούς επικαιροποίησης των ελέγχων του δικαιώματος στην εργασία.

Οφέλη και προκλήσεις των eVisas για τους εργοδότες

Η μετάβαση στο eVisas υπόσχεται οφέλη όπως η μείωση της γραφειοκρατίας και η μεγαλύτερη ευκολία.

Ωστόσο, παρουσιάζει επίσης προκλήσεις, ιδίως για τους εργοδότες με μεγάλο, ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό.

Οι εργοδότες θα πρέπει να σχεδιάζουν προσεκτικά για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους μεταναστευτικούς κανόνες και να αποφύγουν διαταραχές στις δραστηριότητές τους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει διαθέσει διάφορους πόρους για τη μετάβαση στο eVIsa στο διαδίκτυο για να βοηθήσει τους εργοδότες.

Αυτό περιλαμβάνει “βίντεο καθοδήγησης και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των ψηφιακών αρχείων κατάστασης μετανάστευσης”.

Οι εργοδότες ενθαρρύνονται επίσης να παραμένουν ενήμεροι, αποθηκεύοντας βασικές ιστοσελίδες για να έχουν πρόσβαση στις πιο πρόσφατες πληροφορίες.

Οι συνήγοροι εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τη μετάβαση στο eVisa

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου προετοιμάζει τους εργοδότες για τη μετάβαση στο eVisa
Χορηγία εικόνας από Christian Lue μέσω Unsplash

Η μετάβαση στο eVisa προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ των υποστηρικτών των μεταναστών, ιδίως όσον αφορά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

Το Υπουργείο Εσωτερικών στοχεύει να ολοκληρώσει τη μετάβαση στο eVisa μέχρι το τέλος του 2024, δηλαδή σε λιγότερο από πέντε μήνες από τώρα.

Πολλά θιγόμενα άτομα θεωρούν ότι το χρονοδιάγραμμα είναι βιαστικό, αφήνοντας ελάχιστο περιθώριο για απρόβλεπτες προκλήσεις.

Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές για τεχνικά προβλήματα με την πλατφόρμα του UKVI, τα οποία θα μπορούσαν να περιπλέξουν τη μετάβαση.

Τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι τα προβλήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολίες στην επαλήθευση της μεταναστευτικής κατάστασης.

Το γεγονός ότι δεν μπορούν να αποδείξουν το μεταναστευτικό τους καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποδείξουν το δικαίωμά τους να μείνουν, να νοικιάσουν ή να διεκδικήσουν δημόσια κονδύλια.

Αυτό θα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για όσους δεν έχουν ακόμη μεταβεί σε eVisa και δεν γνωρίζουν την αλλαγή πολιτικής.

Πολλοί υποστηρικτές φοβούνται ότι οι ευάλωτες ομάδες θα ανακαλύψουν τη μετάβαση στο eVisa μόνο όταν δεν μπορούν να αποδείξουν τη μεταναστευτική τους κατάσταση.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν δεν μπορούν να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από ένα ταξίδι στο εξωτερικό ή όταν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παροχές τους, όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Πολλοί ανησυχούν επίσης για τις πιθανές επιπτώσεις σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή ενδέχεται να δυσκολευτούν με την ψηφιακή μετάβαση.

Συστάσεις για μια ομαλή μετάβαση στο eVisa

Η μετάβαση στο eVisa του Ηνωμένου Βασιλείου αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης και επαλήθευσης του μεταναστευτικού καθεστώτος.

Οι συνήγοροι έχουν παροτρύνει το Υπουργείο Εσωτερικών να επικεντρωθεί στη μετάβαση στο eVisa και να προσαρμόσει το χρονοδιάγραμμα.

Αυτό θα διασφαλίσει ότι εκατομμύρια άτομα με μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να μεταβούν αποτελεσματικά στο eVisa.

Ορισμένοι πρότειναν επίσης να υπάρχει ψηφιακός γραμμωτός κώδικας, μια τεχνολογία που χρησιμοποιούν ήδη άλλες χώρες, για να συμπληρωθεί το eVisas.

Αυτό θα ήταν χρήσιμο για όσους δεν είναι τεχνικοί και σε περίπτωση που η πλατφόρμα του UKVI αποτύχει.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους εργοδότες να ενθαρρύνουν το προσωπικό τους να δημιουργήσει τους λογαριασμούς eVisa το συντομότερο δυνατό και να ενημερώνουν τα αρχεία τους στο UKVI.

Οι μετανάστες που ταξιδεύουν στις αρχές του 2025 πρέπει να έχουν μαζί τους εναλλακτικά αποδεικτικά στοιχεία για το μεταναστευτικό τους καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως emails με αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι πρέπει να προετοιμάζονται προληπτικά για τις αλλαγές αυτές.