Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσιεύει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των νέων κανόνων νόμιμης μετανάστευσης

| 31 Ιανουαρίου, 2024
Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσιεύει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των νέων κανόνων νόμιμης μετανάστευσης

Οι νέοι κανόνες νόμιμης μετανάστευσης θα τεθούν σε ισχύ λίγους μήνες μετά το 2024.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 30 Ιανουαρίου 2024 το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των σημαντικών αλλαγών στα μέτρα νόμιμης μετανάστευσης.

Από τις 11 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης δεν μπορούν πλέον να φέρνουν στη χώρα εξαρτώμενα μέλη.

Οι πάροχοι υπηρεσιών φροντίδας που σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν μετανάστες εργαζόμενους πρέπει επίσης να εγγραφούν στην Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας (CQC) από την ημερομηνία αυτή και μετά.

Στις 14 Μαρτίου, η κυβέρνηση θα καταργήσει την έκπτωση 20% για τις θέσεις εργασίας που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Επαγγελματικών Ελλείψεων (SOL).

Το ελάχιστο απαιτούμενο εισόδημα (MIR) για τους ειδικευμένους εργαζόμενους θα αυξηθεί από 26.200 σε 38.700 λίρες στις 4 Απριλίου.

Για τους αιτούντες οικογενειακή βίζα, η πρώτη φάση για την αύξηση του MIR στις 29.000 λίρες θα εφαρμοστεί στις 11 Απριλίου.

Η αναπροσαρμογή των κανόνων για τις φοιτητικές θεωρήσεις τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Ιανουαρίου 2024.

Έκτοτε, μόνο οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έρευνας και όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα υποτροφιών που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση μπορούν να φέρουν εξαρτώμενα μέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για μείωση της καθαρής μετανάστευσης

Τον Δεκέμβριο του 2023, ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλίβερλι ανακοίνωσε μια σημαντική δέσμη μεταρρυθμίσεων για τους κανόνες νόμιμης μετανάστευσης.

Η δέσμη μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει την αυστηροποίηση των κανόνων για τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες φροντίδας και τους ειδικευμένους εργαζόμενους.

Εξασφαλίζει επίσης ότι οι άνθρωποι μπορούν να υποστηρίξουν τα μέλη της οικογένειας που φέρνουν εδώ.

“Ήμουν ξεκάθαρος ότι η μετανάστευση είναι πολύ υψηλή και πρέπει να επιστρέψουμε σε βιώσιμα επίπεδα”, δήλωσε ο Cleverly σε δήλωσή του.

Και πρόσθεσε: “Πρόκειται για μια αυστηρή αλλά δίκαιη προσέγγιση, η οποία δίνει χρόνο στους ενδιαφερόμενους να προετοιμαστούν, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η μετανάστευση θα μειωθεί”.

“Πραγματοποιούμε την αλλαγή που υποσχεθήκαμε και την οποία περιμένουν, αίροντας την πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες και προστατεύοντας τους Βρετανούς εργαζόμενους με τον πιο επείγοντα τρόπο”, τόνισε ο Cleverly.

Οι νέοι κανόνες για τη νόμιμη μετανάστευση έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την κατάχρηση του μεταναστευτικού συστήματος.

Στόχος τους είναι να επιτύχουν τη μεγαλύτερη μείωση των μη βιώσιμων και άδικων επιπέδων καθαρής μετανάστευσης.

Εκτιμάται ότι οι νέες πολιτικές θα μειώσουν την καθαρή μετανάστευση κατά 300.000 άτομα.

Στις αρχές Απριλίου, το SOL θα αντικατασταθεί από τον Κατάλογο Μισθολογικής Μετανάστευσης (SIL) χωρίς έκπτωση.

Αυτό γίνεται κατόπιν σύστασης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μετανάστευσης (ΣΜΕ).

Η επιτροπή θα συμβουλεύσει την κυβέρνηση σχετικά με τα επαγγέλματα που θα πρέπει να προστεθούν προσωρινά στο SIL.

Επιπλέον, η MAC θα επανεξετάσει επίσης τη θεώρηση για πτυχιούχους, διασφαλίζοντας ότι εξυπηρετεί το σκοπό της και ότι δεν γίνεται κατάχρηση.

Το MIR για τις οικογενειακές θεωρήσεις θα συνεχίσει να αυξάνεται στο ίδιο επίπεδο με το όριο μισθού των ειδικευμένων εργαζομένων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θα το κάνει σταδιακά για να δώσει προβλεψιμότητα στις οικογένειες.

Μέχρι τις αρχές του 2025, το κατώτατο όριο μισθού για τους αιτούντες οικογενειακή βίζα θα έχει αυξηθεί στις 38.700 λίρες Αγγλίας.

Αυτό διασφαλίζει ότι φέρνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο εξαρτώμενα μέλη που μπορούν να συντηρήσουν.

Πολλές από αυτές τις αλλαγές δεν θα εφαρμοστούν αναδρομικά και θα επηρεάσουν μόνο τις νέες αιτήσεις.

Το νέο όριο μισθού για τις οικογενειακές θεωρήσεις θα ισχύει μόνο για τους αιτούντες που υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά.

Όσοι ανανεώνουν ή υποβάλλουν αίτηση για μόνιμη διαμονή δεν θα επηρεαστούν. Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε στη δημοσιότητα ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέες πολιτικές νόμιμης μετανάστευσης.

Ωστόσο, τα άτομα που βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο με διαφορετική διαδρομή και μεταπηδούν στη διαδρομή του πενταετούς συντρόφου θα υπόκεινται στη νέα εισοδηματική απαίτηση.

Οι αιτήσεις θεωρήσεων ειδικευμένων εργαζομένων που υποβλήθηκαν πριν από την αλλαγή των κανόνων δεν θα υπόκεινται επίσης στο νέο υψηλότερο όριο μισθού.

Αυτό ισχύει επίσης για τις αιτήσεις αλλαγής απασχόλησης, παράτασης ή εγκατάστασης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένει ότι οι αμοιβές των εργαζομένων θα εξελίσσονται με τον ίδιο ρυθμό που εξελίσσονται και οι ημεδαποί εργαζόμενοι.

Στην επόμενη αίτησή τους για αλλαγή απασχόλησης, παράταση της παραμονής τους ή εγκατάσταση, οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρούν τα πιο πρόσφατα στοιχεία αμοιβής στο 25ο εκατοστημόριο.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης που βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να παραμείνουν μαζί με τα εξαρτώμενα μέλη τους.

Αυτό θα ισχύει επίσης για τους εργαζόμενους που παρατείνουν την εργασία τους, αλλάζουν εργοδότη και επιδιώκουν να εγκατασταθούν.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που βρίσκονταν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την αλλαγή και δεν έχουν ακόμη φέρει εξαρτώμενα μέλη, θα μπορούν να το πράξουν στο πλαίσιο της χορηγίας τους.

Αύξηση των επιπέδων καθαρής μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) προβλέπει ότι ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί κατά 6,6 εκατομμύρια μεταξύ 2021 και 2036.

Αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός της χώρας θα φτάσει τα 73,7 εκατομμύρια μέχρι το 2036, από 67 εκατομμύρια το 2021.

Αυτό περιλαμβάνει 541.000 περισσότερες γεννήσεις από τους θανάτους και καθαρή διεθνή μετανάστευση 6,1 εκατομμυρίων ατόμων.

“Η αύξηση αυτή είναι ταχύτερη από ό,τι στις προβλέψεις που βασίζονται στο 2020 και δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο του 2023, με την προβλεπόμενη αύξηση να προκύπτει κυρίως από τη διεθνή μετανάστευση”, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ONBS.

Το ONS κατέληξε στον αριθμό αυτό υποθέτοντας ένα μακροπρόθεσμο επίπεδο καθαρής διεθνούς μετανάστευσης 315.000 ετησίως από τα μέσα του 2028 και μετά.

Ο μακροπρόθεσμος αριθμός της καθαρής μετανάστευσης βασίζεται στις απόψεις των εμπειρογνωμόνων και στα πιο πρόσφατα στοιχεία 10ετίας, αλλά τα πραγματικά επίπεδα μπορεί να διαφέρουν.

Από τον Ιούνιο του 2023, ο αριθμός της καθαρής μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή η διαφορά μεταξύ του αριθμού των ανθρώπων που έρχονται και των ανθρώπων που φεύγουν από τη χώρα, είναι 672.000.

Έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 745.000 το έτος που έληξε τον Δεκέμβριο του 2022.