Το Υπουργείο Εσωτερικών επιτρέπει τις καθυστερημένες αιτήσεις EUSS λόγω “έλλειψης ενημέρωσης”

| 22 Ιανουαρίου, 2024
Το Υπουργείο Εσωτερικών επιτρέπει τις καθυστερημένες αιτήσεις EUSS λόγω "έλλειψης ενημέρωσης"

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) θα συνεχίσει να δέχεται καθυστερημένες αιτήσεις για το πρόγραμμα διευθέτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από “ανυποψίαστους” πολίτες της ΕΕ που βρίσκονται στη χώρα πριν από το Brexit.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανατρέπει τον κανόνα που είχε θεσπίσει τον Αύγουστο του 2023 σχετικά με τις καθυστερημένες αιτήσεις στο σύστημα διευθέτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSS), The Guardian αναφέρει.

Ο κανόνας απέτρεπε όσους υπέβαλαν λανθασμένα αίτηση για καθεστώς μόνιμης διαμονής μετά το δημοψήφισμα για το Brexit να υποβάλουν εκπρόθεσμη αίτηση EUSS λόγω “έλλειψης ενημέρωσης”.

Επίσης, μπλόκαρε τις αιτήσεις όσων επικαλούνταν λανθασμένα τις κάρτες μόνιμης κατοικίας τους για να αποδείξουν τη μεταναστευτική τους κατάσταση.

Αυτές οι κάρτες διαμονής δεν ήταν πλέον έγκυρες μετά την προθεσμία του Ιουνίου 2021 για την EUSS.

Η επικαιροποιημένη καθοδήγηση, που δημοσιεύθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2024, επιτρέπει πλέον την υποβολή καθυστερημένων αιτήσεων EUSS από πολίτες της ΕΕ που έχουν τα προσόντα και “αγνοούν” το σύστημα.

Αναφέρει ότι οι καθυστερημένες αιτήσεις EUSS από άτομα με κάρτες μόνιμης διαμονής “αποτελούν εύλογο λόγο” για την καθυστέρηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, η μεταστροφή έρχεται μετά την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από τους πολίτες της ΕΕ.

Τι είναι το σύστημα διευθέτησης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ;

Το σύστημα διευθέτησης της ΕΕ του Ηνωμένου Βασιλείου συμβάλλει στην εφαρμογή και τη διατήρηση της συμφωνίας αποχώρησης.

Η Συμφωνία Αποχώρησης διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ κατά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Καλύπτει επίσης όσους μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ κατά τη διάρκεια της εν λόγω μεταβατικής περιόδου.

Η συμφωνία ορίζει ότι τα άτομα αυτά έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες της χώρας στην οποία μετακόμισαν ή διαμένουν.

Έχουν ισόβια δικαιώματα διαμονής και μπορούν να σπουδάζουν, να εργάζονται και να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Όπως και οι Βρετανοί πολίτες, όσοι έχουν καθεστώς εγκατάστασης ή προεγκατάστασης στο πλαίσιο της ΕΕΣΣ, εξαιρούνται από τη νέα ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πώς λειτουργεί το σύστημα διακανονισμού της ΕΕ

Η βρετανική κυβέρνηση εγκαινίασε το σύστημα διευθέτησης της ΕΕ για την τεκμηρίωση σχεδόν έξι εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αποκλειστικά ψηφιακή EUSS δεν συνοδεύεται από έγγραφα ή κάρτες διαμονής. Έρχεται μόνο με ένα ψηφιακό αρχείο της κατάστασής τους.

Εξαιτίας αυτού, οι πολίτες της ΕΕ που διέθεταν έγγραφο μόνιμης διαμονής ή βιομετρική κάρτα διαμονής ΕΟΧ έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για το EUSS.

Η EUSS χορηγεί καθεστώς εγκατάστασης σε αιτούντες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για πέντε ή περισσότερα έτη. Αυτό τους δίνει το δικαίωμα να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο επ’ αόριστον.

Από την άλλη πλευρά, η EUSS χορηγεί καθεστώς προεγκατάστασης σε όσους ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για λιγότερο από πέντε χρόνια.

Αυτό τους επιτρέπει να παραμείνουν στη χώρα έως και πέντε χρόνια. Μετά από αυτό, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για καθεστώς εγκατάστασης.

Το EUSS έκλεισε τον Ιούνιο του 2021, αλλά οι καθυστερημένες αιτήσεις εξετάστηκαν για εύλογους λόγους.

Επικαιροποιήσεις του συστήματος EUSS

Τον Αύγουστο του 2023, το Υπουργείο Εσωτερικών αφαίρεσε την “έλλειψη ενημέρωσης” για το σύστημα διευθέτησης ως εύλογο λόγο για καθυστερημένες αιτήσεις.

Αυτό προκάλεσε σημαντικές δυσκολίες στους πολίτες της ΕΕ που υπέβαλαν αίτηση για κάρτα μόνιμης διαμονής μετά το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit.

Το ίδιο ισχύει και για όσους βασίζονταν στις κάρτες τους για να αποδείξουν το μεταναστευτικό τους καθεστώς.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρέτεινε αυτόματα το καθεστώς των προεγκατεστημένων ατόμων για δύο ακόμη χρόνια.

Αυτό διασφαλίζει ότι κανένας κάτοχος προεγκατεστημένου καθεστώτος δεν θα δει το μεταναστευτικό του καθεστώς να λήγει.

Το 2024, το Υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκει να μετατρέπει αυτόματα τα άτομα με καθεστώς προεγκατάστασης σε καθεστώς εγκατάστασης μετά από πέντε χρόνια.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ενθαρρύνει όσους έχουν προεγκατεστημένο καθεστώς να υποβάλουν αίτηση για καθεστώς εγκατάστασης.

Η νέα επικαιροποιημένη καθοδήγηση θα μπορούσε να είναι σαφέστερη

Παρά την ενημέρωση σχετικά με τις καθυστερημένες αιτήσεις EUSS, η ομάδα εκστρατείας The3million θεωρεί ότι πρόκειται μόνο για μερική νίκη,

Το The3Million είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τους πολίτες της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και της Ελβετίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ιδρύθηκε μετά το δημοψήφισμα του 2016 για να προστατεύσει τα δικαιώματα των μη Βρετανών πολιτών που έχουν κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο σπίτι τους.

Σύμφωνα με την ομάδα, η επικαιροποιημένη καθοδήγηση θα μπορούσε να είναι πιο ακριβής.

Η καθοδήγηση δεν αναφέρει άμεσα ότι οι καθυστερημένες αιτήσεις EUSS από πολίτες της ΕΕ με κάρτα μόνιμης διαμονής είναι αποδεκτές.

Αντ’ αυτού, το Υπουργείο Εσωτερικών παρέχει μόνο ένα περίπλοκο παράδειγμα για να βασίσουν τις αποφάσεις τους οι αρμόδιοι για την επεξεργασία των υποθέσεων.

“Είμαστε απογοητευμένοι που το Υπουργείο Εσωτερικών εξακολουθεί να μην αποδέχεται ότι η κατοχή μιας κάρτας μόνιμης διαμονής στον ΕΟΧ από μόνη της αποτελεί επαρκή απόδειξη για την ύπαρξη εύλογων λόγων για την υποβολή αίτησης με καθυστέρηση”, δήλωσε ο προσωρινός συνδιευθυντής του the3milllion, Andreea Dumitrache.

Και πρόσθεσε: “Περιμένει επίσης από τους ανθρώπους να ικετεύουν, να γονατίζουν και να δείχνουν τύψεις για το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν”.

Ο Dumitrache αναφέρει επίσης ότι σε πολλούς άλλους δεν χορηγήθηκαν κάρτες μόνιμης διαμονής, αλλά ενδέχεται να εξακολουθούν να έχουν δικαιώματα βάσει της Συμφωνίας Αποχώρησης του Brexit.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *