Το Υπουργείο Εσωτερικών επισπεύδει τις αποφάσεις ασύλου για όσους υπάγονται στο ακυρωμένο σχέδιο για τη Ρουάντα

| 30 Ιουλίου, 2024
Το Υπουργείο Εσωτερικών επισπεύδει τις αποφάσεις ασύλου για όσους υπάγονται στο ακυρωμένο σχέδιο για τη Ρουάντα
Χορηγία εικόνας από prostooleh μέσω Freepik

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (UK) θα επιταχύνει την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου για τους μετανάστες που προορίζονταν για μετεγκατάσταση στη Ρουάντα.

Στόχος της είναι να εκκαθαριστεί η εκκρεμότητα και να δοθούν άμεσες απαντήσεις σε άτομα που περιμένουν εδώ και χρόνια μια απόφαση σχετικά με τις αιτήσεις τους.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ρουάντα αποσκοπούσε στην αποθάρρυνση της παράνομης εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Μάγχης.

Το σχέδιο για τη Ρουάντα πρότεινε ότι όσοι ήρθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο παράνομα, όπως με μικρές βάρκες, και ζήτησαν άσυλο, θα στέλνονταν στη Ρουάντα.

Οι αιτήσεις ασύλου τους θα εξεταστούν στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής. Εάν εγκριθεί, οι εν λόγω μετανάστες θα παραμείνουν επίσης στη Ρουάντα.

Ο νέος πρωθυπουργός Sir Kier Starmer κατάργησε το πρόγραμμα της Ρουάντα όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στην Downing Street.

Ταχεία επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου

Χιλιάδες αιτούντες άσυλο που περιμένουν απόφαση επί των αιτήσεών τους για περισσότερα από δύο χρόνια, θα λάβουν τώρα απόφαση για τις υποθέσεις τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε συσσωρεύσει ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο 90.000 αιτήσεων ασύλου, κυρίως από άτομα που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται άτομα που αισθάνονται συγκρούσεις στη Συρία, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία και το Σουδάν.

Η απόφαση ανακοινώθηκε στις 19 Ιουλίου κατά τη διάρκεια προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο από δύο αιτούντες άσυλο, όπως αναφέρει ο Guardian.

Αυτό συνέβη αφού η νέα υπουργός Εσωτερικών Yvette Cooper δεσμεύτηκε να δώσει προτεραιότητα και να επιταχύνει την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου όσων υπάγονται στο καθεστώς της Ρουάντα.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 22 Ιουλίου, ο Cooper αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών σταμάτησε να επεξεργάζεται τις αιτήσεις ασύλου τον Απρίλιο του 2023.

Λόγω της μεγάλης συσσώρευσης εκκρεμών αιτήσεων ασύλου, χιλιάδες μετανάστες διαμένουν σε καταλύματα μικρής διάρκειας, όπως ξενοδοχεία, ενώ περιμένουν τις αποφάσεις για τις υποθέσεις τους.

Αυτή η ρύθμιση έχει κοστίσει πολλά χρήματα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία το νέο Υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να βάλει σε τάξη.

Οι δικηγόροι των αιτούντων άσυλο χαιρέτισαν την εξέλιξη αυτή για τους πελάτες τους, ενώ άλλοι απείλησαν να απελαθούν στη Ρουάντα.

Η υπόσχεση του Υπουργού Εσωτερικών και η ταχεία δράση του Υπουργείου Εσωτερικών θα επιτρέψουν στους αιτούντες άσυλο να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Αντικατάσταση του καθεστώτος της Ρουάντα

Το Υπουργείο Εσωτερικών επισπεύδει τις αποφάσεις ασύλου για όσους υπάγονται στο ακυρωμένο σχέδιο για τη Ρουάντα
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Gerd Altmann από το Pixabay

Ο Cooper ανέλυσε επίσης λεπτομερώς τα βήματα που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση για την αντικατάσταση του νόμου της Ρουάντα και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ενημέρωσε επίσημα την κυβέρνηση της Ρουάντα ότι θα τερματίσει τη συνεργασία τους στον τομέα της μετανάστευσης.

Στόχος είναι να διασωθούν κεφάλαια από το πρόγραμμα της Ρουάντα και να κατευθυνθούν εκ νέου σε προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων.

Η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει επίσης το σύστημα ασύλου για την εξάλειψη των καθυστερήσεων και θα σταματήσει να χρησιμοποιεί ξενοδοχεία για τη στέγαση μεταναστών που περιμένουν την απόφαση επί των αιτήσεών τους.

Εισάγει επίσης νέα νομοθεσία για την ταχεία έκδοση αποφάσεων και την επιστροφή σε ασφαλείς χώρες.

Ο Κούπερ είχε προηγουμένως ανακοινώσει τη δημιουργία της νέας Διοίκησης Ασφάλειας Συνόρων (BSC).

Σε αυτό θα συμμετέχουν η Συνοριακή Δύναμη, η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος, η επιχειρησιακή διοίκηση μικρών σκαφών και αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας.

Θα επικεντρωθεί στην αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης με τη βελτίωση της επιτήρησης και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των συνοριακών ελέγχων.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναπτύξει επίσης περισσότερους διασυνοριακούς αξιωματικούς, ερευνητές, εισαγγελείς και αξιωματικούς των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας.

Θα συνεργαστούν με τις νέες εξουσίες αντιτρομοκρατικού τύπου κατά του οργανωμένου εγκλήματος της μετανάστευσης που περιγράφονται λεπτομερώς σε ένα νέο νομοσχέδιο.

Στην ομιλία του βασιλιά την περασμένη εβδομάδα, ο βασιλιάς Κάρολος ανακοίνωσε το νέο νομοσχέδιο για την ασφάλεια των συνόρων, το άσυλο και τη μετανάστευση.

Η BSC θα αυξήσει επίσης τη διεθνή συνεργασία για να σταματήσει τις συμμορίες που διαπράττουν εγκλήματα μετανάστευσης.

Αυτό σημαίνει αύξηση της συμμετοχής των αξιωματικών του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπόλ και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Λαθρεμπορίου Μεταναστών.

Η εστίαση θα δοθεί τώρα σε ένα ισχυρό πρόγραμμα επιστροφών και επιβολής της νομοθεσίας, με στόχο την παράνομη εργασία και την αύξηση των απελάσεων.

Θα συνεργαστεί επίσης με τους ευρωπαίους εταίρους για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης.

Ο Cooper δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να μειωθεί η συσσώρευση ασύλου, να μειωθεί το κόστος και να ενισχυθούν τα σύνορα ώστε να αποτραπούν οι επικίνδυνες διελεύσεις πλοίων.

Τόνισε: “Δεν μπορούμε να σπαταλήσουμε άλλο χρόνο ή χρήμα σε τεχνάσματα”.

Το μέλλον του συστήματος ασύλου του Ηνωμένου Βασιλείου

Το Υπουργείο Εσωτερικών επισπεύδει τις αποφάσεις ασύλου για όσους υπάγονται στο ακυρωμένο σχέδιο για τη Ρουάντα
Χορηγία εικόνας από jnylee μέσω Pixabay

Η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να επισπεύσει τις αιτήσεις ασύλου για όσους προορίζονται για μετεγκατάσταση στη Ρουάντα σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή πολιτικής.

Στόχος του είναι να αντιμετωπίσει περίπου 90.000 εκκρεμείς υποθέσεις, εξασφαλίζοντας παράλληλα δικαιοσύνη για όλους.

Το σχέδιο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.

Ο Starmer εξέφρασε επίσης πρόσφατα την προθυμία του να εξετάσει το ενδεχόμενο υπεράκτιας επεξεργασίας ασύλου για να εμποδίσει τους μετανάστες να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι “θα εξετάσει τι λειτουργεί και πού οι υποθέσεις μπορούν να διεκπεραιωθούν πιο κοντά στην προέλευση”.

Παρά το πρόγραμμα της Ρουάντα, εξακολουθούν να εισέρχονται παράνομα στη χώρα μέσω της Μάγχης περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ.

Πάνω από 12.000 άτομα έχουν διασχίσει τη Μάγχη φέτος με μικρά σκάφη, ενώ καθημερινά καταφθάνουν περισσότεροι.