Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναθεωρεί το νέο όριο εισοδήματος για τις βίζες ειδικευμένου εργάτη, οικογενειακές βίζες

| 25 Δεκεμβρίου, 2023
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναθεωρεί το νέο όριο εισοδήματος για τις βίζες ειδικευμένου εργάτη, οικογενειακές βίζες

Εν μέσω των αντιδράσεων και της αβεβαιότητας που προκάλεσε η απότομη αύξηση του ετήσιου εισοδηματικού ορίου για τις αιτήσεις οικογενειακής βίζας, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) αναθεώρησε την απόφασή της.

Το κατώτατο όριο μισθού για τις αιτήσεις οικογενειακής βίζας επρόκειτο να αυξηθεί από 18.600 σε 38.700 λίρες την άνοιξη του 2024.

“Κάνουμε ακριβώς αυτό που είπαμε ότι θα κάνουμε. Απλώς το κάνουμε σε δύο στάδια”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, όπως αναφέρει το BBC .

Και πρόσθεσε: “Έτσι, θα αυξηθεί σε λίγους μήνες, και στη συνέχεια θα αυξηθεί και πάλι ολόκληρο το ποσό στις αρχές του 2025”.

“Εάν οι άνθρωποι φέρνουν εξαρτώμενα μέλη στη χώρα αυτή ως μέρος της οικογένειάς τους, πρέπει να είναι σε θέση να τα συντηρήσουν”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο για τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τα μέτρα για την καθαρή μετανάστευση που δημοσίευσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με βάση τα στοιχεία για τις αποδοχές του ASHE και με όλα τα άλλα σταθερά, το 75% του ενεργού πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου πληροί σήμερα το επίπεδο ελάχιστου απαιτούμενου εισοδήματος (MIR) των 18.600 λιρών.

Ο μέσος μισθός για τους ειδικευμένους εργάτες ανέρχεται σήμερα στις 38.700 λίρες Αγγλίας. Εάν το MIR αυξηθεί στο ίδιο ποσό, μόνο περίπου το 30% του ενεργού πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να καλύψει το όριο με βάση τις αποδοχές και μόνο.

Σταδιακή αύξηση του εισοδηματικού ορίου της οικογενειακής θεώρησης

Ο Λόρδος Sharpe of Epsom, υφυπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, απάντησε σε κοινοβουλευτική ερώτηση ότι η αύξηση του ορίου μισθού της οικογενειακής βίζας θα εφαρμοστεί σταδιακά.

“Το MIR θα αυξηθεί σταδιακά για να υπάρξει προβλεψιμότητα”, έγραψε ο Λόρδος Sharpe στις 21 Δεκεμβρίου 2023.

Την άνοιξη του 2024, η κυβέρνηση θα αυξήσει το όριο μισθού στις 29.000 λίρες Αγγλίας, το 25ο εκατοστημόριο των αποδοχών για θέσεις εργασίας που είναι επιλέξιμες για βίζα ειδικευμένου εργάτη.

Στη συνέχεια, θα αυξήσει το MIR στο 40ο εκατοστημόριο, το οποίο σήμερα είναι 34.500 λίρες Αγγλίας. Τέλος, θα αυξήσει το κατώτατο όριο μισθού στο 50ο εκατοστημόριο ή 38.700 λίρες Αγγλίας.

Η δεύτερη αύξηση μπορεί να τεθεί σε ισχύ στα τέλη του 2024. Η τελική αύξηση θα γίνει πιθανότατα το 2025, όπως υπαινίχθηκε ο πρωθυπουργός.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει προσδιορίσει τις ακριβείς ημερομηνίες έναρξης ισχύος των επόμενων σταδιακών αυξήσεων.

Το νέο όριο εισοδήματος της οικογενειακής βίζας δεν θα επηρεάσει τις ανανεώσεις

Το νέο όριο μισθού για τις οικογενειακές θεωρήσεις θα ισχύει μόνο για τους αιτούντες που υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά. Οι ανανεώσεις οικογενειακών θεωρήσεων και οι αιτήσεις μόνιμης διαμονής δεν θα επηρεαστούν.

Οι αιτήσεις των ατόμων με πενταετή διαδρομή οικογενειακής θεώρησης εταίρου θα αξιολογηθούν με βάση το τρέχον MIR εισοδήματος. Το ίδιο ισχύει και για όσους υπέβαλαν την αίτησή τους πριν από την αύξηση του ΜΠΕ.

Τα άτομα που υποβάλλουν αίτηση για μόνιμη διαμονή μετά από θεώρηση συζύγου/συντρόφου μπορούν επίσης να εξαιρεθούν από το υψηλότερο όριο μισθού.

Ωστόσο, όσοι βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο με διαφορετική διαδρομή και σκοπεύουν να μεταβούν στη διαδρομή του πενταετούς εταίρου θα υπόκεινται στη νέα απαίτηση εισοδήματος.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι θα αποδεσμεύσει τυχόν μεταβατικές διατάξεις σχετικά με τις ανανεώσεις των οικογενειακών θεωρήσεων τον Ιανουάριο του 2024.

Διευκρινίσεις σχετικά με το όριο εισοδήματος της θεώρησης για ειδικευμένους εργαζομένους

Το νέο ενημερωτικό δελτίο για τα μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσε επίσης την αύξηση του MIR στις 38.700 λίρες Αγγλίας για τις θεωρήσεις ειδικευμένων εργαζομένων τον Απρίλιο του 2024.

Σε ξεχωριστή κοινοβουλευτική ερώτηση, ο Tom Pursglove, Υπουργός για τη νόμιμη μετανάστευση και την παράδοση, δήλωσε ότι η αλλαγή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

“Όσοι βρίσκονται ήδη στη διαδρομή της εξειδικευμένης εργασίας και οι αιτήσεις που έγιναν πριν από την αλλαγή των κανόνων, δεν θα υπόκεινται στο νέο κατώτατο όριο μισθού των 38.700 λιρών, όταν αλλάζουν εργασία, παρατείνουν ή εγκαθίστανται”, έγραψε ο υπουργός Pursglove.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένει ότι οι αμοιβές των εργαζομένων θα εξελίσσονται με τον ίδιο ρυθμό που εξελίσσονται και οι ημεδαποί εργαζόμενοι.

Όταν οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι υποβάλουν την επόμενη φορά αίτηση για αλλαγή απασχόλησης, παράταση της παραμονής τους ή εγκατάσταση, θα υπόκεινται στα πιο πρόσφατα δεδομένα αμοιβών στο 25ο εκατοστημόριο.

Μείωση της καθαρής μετανάστευσης

Η βρετανική κυβέρνηση τόνισε ότι οι ισχύοντες κανονισμοί εξακολουθούν να ισχύουν.

“Μέχρι να τροποποιηθούν οι κανόνες μετανάστευσης την επόμενη άνοιξη, τα ισχύοντα όρια μισθών και ελάχιστων εισοδηματικών απαιτήσεων, καθώς και οι πολιτικές που αφορούν τα εξαρτώμενα μέλη, παραμένουν σε ισχύ και στα σημερινά επίπεδα”, έγραψε ο υπουργός Pursglove.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών James Cleverly ανακοίνωσε αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική για τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης.

Δύο σημαντικές αλλαγές είναι η αύξηση του ορίου μισθού για τους ειδικευμένους εργαζόμενους και τις οικογενειακές θεωρήσεις σε 38.700 λίρες ετησίως. Η μόνη εξαίρεση αφορά τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης και τους ρόλους που υπάγονται σε εθνικές μισθολογικές κλίμακες, όπως οι εκπαιδευτικοί.

Η αλλαγή της πολιτικής για τις αιτήσεις οικογενειακών θεωρήσεων εξασφαλίζει ότι τα άτομα μπορούν να στηρίξουν οικονομικά τα εξαρτώμενα μέλη τους στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να βασίζονται σε δημόσια κονδύλια.

Μια άλλη ουσιαστική αλλαγή είναι η απαγόρευση στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας να φέρνουν εξαρτώμενα μέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αριθμοί καθαρής μετανάστευσης του 2022 είδαν επίσης περισσότερες βίζες για οικογένειες και εξαρτώμενα μέλη να έρχονται στη χώρα.