Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει νέες αλλαγές για τους κατόχους προεγκατεστημένου καθεστώτος EUSS

| 24 Μαΐου, 2024
Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει νέες αλλαγές για τους κατόχους προεγκατεστημένου καθεστώτος EUSS

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) ανακοίνωσε νέες αλλαγές στο σύστημα διευθέτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSS).

Οι αλλαγές, που ανακοινώθηκαν στις 21 Μαΐου, θα διασφαλίσουν ότι “όλοι όσοι έχουν λάβει καθεστώς προεγκατάστασης στο πλαίσιο του συστήματος διευθέτησης της ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν να αποδεικνύουν εύκολα τα δικαιώματά τους”, αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Πρόσθεσε ότι θα δώσουν επίσης “μεγαλύτερη σαφήνεια για όσους υποχρεούνται να ελέγχουν το καθεστώς μετανάστευσης, όπως οι εργοδότες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων”.

Οι αλλαγές συμβάλλουν στην εφαρμογή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου του Δεκεμβρίου 2022 από τη δικαστική επανεξέταση που άσκησε η Ανεξάρτητη Αρχή Παρακολούθησης (ΑΑΠ) για τις συμφωνίες για τα δικαιώματα των πολιτών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα άτομα με καθεστώς προεγκατάστασης δεν χάνουν το δικαίωμά τους να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο βάσει της Συμφωνίας Αποχώρησης εάν δεν υποβάλουν εκ νέου αίτηση για την ΕΕΣΣ.

Μόλις πληρούνται οι προϋποθέσεις, όσοι έχουν λάβει καθεστώς προεγκατάστασης στο πλαίσιο της ΕΕΣΣ θα πρέπει να αποκτήσουν αυτόματα δικαιώματα μόνιμης διαμονής στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αποχώρησης.

“Πιστεύουμε ότι το νομικό μας πλαίσιο συμμορφώνεται με την απόφαση”, έγραψε ο Tom Pursglove MP, υφυπουργός για τη νόμιμη μετανάστευση και τα σύνορα, σε επιστολή του προς τον Lord Ricketts, πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

“Ωστόσο, συνεχίσαμε να συνεργαζόμαστε στενά με την IMA για την εφαρμογή, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι αλλαγές που κάναμε θα λειτουργήσουν στην πράξη”, πρόσθεσε.

Τι είναι το σύστημα διακανονισμού της ΕΕ

Το πρόγραμμα εγκατάστασης της ΕΕ επιτρέπει στους πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας και της Ελβετίας, και στα επιλέξιμα μέλη των οικογενειών τους να συνεχίσουν να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Διατηρεί τη Συμφωνία Αποχώρησης, η οποία επιβεβαιώνει ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Βρετανούς πολίτες, καθώς και οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου και τα επιλέξιμα μέλη των οικογενειών τους σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ μετακόμισαν ή διαμένουν.

Ισχύει για τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους Βρετανούς πολίτες στην ΕΕ από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit.

Στο πλαίσιο του συστήματος εγκατάστασης της ΕΕ, οι πολίτες τρίτων χωρών που διαθέτουν τα προσόντα έχουν δικαίωμα ισόβιας διαμονής και μπορούν να σπουδάζουν, να εργάζονται και να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Όσοι έχουν καθεστώς εγκατάστασης ή προεγκατάστασης στο πλαίσιο της ΕΕΣΣ εξαιρούνται από τη νέα ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτή η εξαίρεση ETA μπορεί να αποδειχθεί μέσω του διαδικτυακού ψηφιακού αρχείου μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου(eVisa), το οποίο πρέπει να συνδέεται με το διαβατήριό τους.

Νέες αλλαγές στο σύστημα διακανονισμού της ΕΕ

Το Υπουργείο Εσωτερικών προέβη σε περαιτέρω αλλαγές για να ενισχύσει την υποστήριξή του στην εφαρμογή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2022.

Ανακοίνωσε τρεις νέες αλλαγές στο σύστημα διακανονισμού της ΕΕ:

1. Αόρατες ημερομηνίες λήξης για τους ελεγκτές

Πρώτον, θα αφαιρέσει την ημερομηνία λήξης της προ-καθορισμένης κατάστασης από τα ψηφιακά προφίλ που εμφανίζονται σε τρίτους.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα βλέπουν πότε λήγει το καθεστώς προεγκατάστασης ενός ατόμου όταν ελέγχουν ηλεκτρονικά το δικαίωμα ενός ατόμου να εργάζεται ή να ενοικιάζει.

Η ημερομηνία λήξης θα είναι επίσης αόρατη σε τρίτους κατά την προβολή ή την απόδειξη του μεταναστευτικού καθεστώτος.

2. Δεν θα επαναλαμβάνονται οι έλεγχοι για το δικαίωμα στην εργασία ή το δικαίωμα στο ενοίκιο.

Δεύτερον, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν θα απαιτεί πλέον από τρίτους να διενεργούν επαναλαμβανόμενους ελέγχους σε κατόχους προεγκατεστημένου καθεστώτος.

Αυτό σημαίνει ότι οι ελεγκτές δεν χρειάζεται να διεξάγουν περισσότερους ελέγχους για το δικαίωμα στην εργασία ή το δικαίωμα στη μίσθωση, εάν το άτομο παραμένει στην ίδια θέση εργασίας ή στην ίδια σύμβαση ενοικίασης.

Στην επιστολή του, ο Pursglove αναγνώρισε τον κίνδυνο της “συνεχούς προβολής μιας ημερομηνίας λήξης” και της “απαίτησης για επανέλεγχο της κατάστασης”.

Αναγνώρισε ότι αυτά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τους κατόχους προεγκατεστημένου καθεστώτος.

3. Επέκταση του καθεστώτος προεγκατάστασης σε 5 έτη

Τρίτον, το Υπουργείο Εσωτερικών θα παρατείνει τη διάρκεια των παρατάσεων του καθεστώτος προεγκατάστασης σε πέντε έτη.

“Αυτό θα παράσχει πρόσθετη διασφάλιση στους κατόχους προ-καθορισμένου καθεστώτος για τη συνέχιση των δικαιωμάτων τους”, έγραψε ο Pursglove.

Προσθέτει άλλα τρία χρόνια παράτασης για τους κατόχους προεγκατεστημένου καθεστώτος που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση ή δεν έχουν αποκτήσει καθεστώς εγκατάστασης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει αυτόματες διετείς παρατάσεις στους κατόχους προεγκατεστημένου καθεστώτος από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Εφαρμογή των νέων αλλαγών στο σύστημα διακανονισμού της ΕΕ

Σύμφωνα με το the3million, οι αλλαγές είναι “δυνητικά καλά νέα”, αλλά πρέπει να γίνουν δεκτές “με μια πρέζα αλάτι”.

Το The3Million είναι μια μη κερδοσκοπική ομάδα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μη Βρετανών πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Ταυτόχρονα με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι θα αρχίσει να εξετάζει τον περιορισμό του καθεστώτος προεγκατάστασης”, έγραψε στον λογαριασμό της στο X.

Η μη κερδοσκοπική ομάδα προειδοποίησε ότι εάν οι μη Βρετανοί πολίτες δεν μπορούν να αποδείξουν ότι ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο επί πέντε χρόνια “εντός της προθεσμίας που έχει επιβάλει το Υπουργείο Εσωτερικών, θα μείνουν χωρίς έγγραφα”.

Το The3Million ρώτησε επίσης αν οι κάτοχοι προεγκατεστημένου καθεστώτος μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν κωδικούς μετοχών για να αποδείξουν το καθεστώς τους ή αν πρέπει να χρησιμοποιούν υπηρεσίες ελέγχου εργοδότη/ιδιοκτήτη.

Επιπλέον, έθεσε το ζήτημα της εφαρμογής των νέων αλλαγών.

Στην επιστολή του Pursglove αναφέρεται ότι οι αλλαγές και οι σχετικές οδηγίες θα επικαιροποιηθούν “τις επόμενες εβδομάδες”.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει επίσης αν απαιτούνται τροποποιήσεις στη σχετική νομοθεσία για να αποσαφηνιστούν οι αλλαγές αυτές.

Αργότερα μέσα στο έτος, σχεδιάζει να αναβαθμίσει αυτόματα τα άτομα με καθεστώς προεγκατάστασης σε καθεστώς εγκατάστασης μετά από πέντε χρόνια.