Το σύστημα συνοριακών ελέγχων EES θα έχει “εξαμηνιαία ήπια έναρξη”, λέει ο Βρετανός βουλευτής

| 3 Μαΐου, 2024
Το σύστημα συνοριακών ελέγχων EES θα έχει "εξαμηνιαία ήπια έναρξη", λέει ο Βρετανός βουλευτής

Βρετανός υπουργός του Κοινοβουλίου (MP) δήλωσε ότι το νέο σύστημα συνοριακών ελέγχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το σύστημα εισόδου/εξόδου (EES) θα έχει μια περίοδο ήπιας έναρξης λειτουργίας.

Ο υπουργός Οδοποιίας και Τοπικών Μεταφορών Guy Opperman δήλωσε ότι η ήπια έναρξη θα αντιμετωπίσει “πολλές από τις ουρές, πολλές από τις επιπλοκές”, όπως ανέφερε ο Independent.

Η ΕΕ θα θέσει σε εφαρμογή το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα συνοριακών ελέγχων EES τον Οκτώβριο του 2024.

Αντί για τη σφράγιση διαβατηρίου, το EES χρησιμοποιεί τα βιομετρικά δεδομένα των ταξιδιωτών για την καταγραφή της εισόδου και της εξόδου τους από τη ζώνη Σένγκεν.

Θα επηρεάσει όλους τους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ, τόσο τους κατόχους βίζας βραχείας διαμονής όσο και τα άτομα που απαλλάσσονται από τη βίζα, όπως οι Βρετανοί πολίτες.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι η ΕΕΑ μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ουρές, καθυστερήσεις και κυκλοφοριακή συμφόρηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ταξιδιώτες καταγράφουν δακτυλικά αποτυπώματα και σαρώσεις προσώπου στα σύνορα.

“Σίγουρα έχουμε μια εξάμηνη περίοδο κατά την οποία η εφαρμογή της είναι ουσιαστικά μια ήπια έναρξη”, δήλωσε ο Opperman στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ελέγχου.

Ανέφερε ότι αν υπάρξουν μεγάλες ουρές ή καθυστερήσεις, τα “προληπτικά μέτρα ευελιξίας” επιτρέπουν την ευκολότερη διέλευση οχημάτων, πούλμαν, φορτηγών και αυτοκινήτων.

Οι αξιωματούχοι ταξιδίων και μεταφορών αναμένουν μεγαλύτερες ουρές και καθυστερήσεις λόγω της ΕΕΑ στα σύνορα Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ με τους παράλληλους ελέγχους.

Οι παράλληλοι έλεγχοι σημαίνουν ότι οι συνοριοφύλακες της ΕΕ διενεργούν ελέγχους μετανάστευσης ενώ οι ταξιδιώτες βρίσκονται ακόμη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επιβάτες πρέπει να αποβιβάζονται από τα οχήματά τους για να εγγραφούν στην ΕΕΑ κατά τη διέλευση στο λιμάνι του Ντόβερ και στη σήραγγα της Μάγχης.

Η EES θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μεγάλες ουρές στον σταθμό St. Pancras του Λονδίνου, όπου ο χώρος για νέα περίπτερα είναι περιορισμένος.

Η εφαρμογή EES για κινητά θα είναι διαθέσιμη σύντομα μετά την έναρξη λειτουργίας

Όπως είχε δηλώσει η διευθύνουσα σύμβουλος της Eurostar, Gwendoline Cazenave, η εφαρμογή EES για κινητά δεν θα είναι έτοιμη εγκαίρως για την έναρξη λειτουργίας του συστήματος.

Το επιβεβαίωσε και ο Tom Pursglove, υφυπουργός στο Υπουργείο Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ελέγχου.

Η πολιτική της ΕΕ απαιτεί από τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται για πρώτη φορά τη ζώνη Σένγκεν να καταχωρίζουν τα δεδομένα προσώπου και δακτυλικών αποτυπωμάτων ενώπιον συνοριοφύλακα.

Η υπό ανάπτυξη εφαρμογή EES έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να το κάνουν αυτό εκ των προτέρων και μακριά από τα σύνορα.

Τόσο η ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της αναγνωρίζουν ότι η εφαρμογή EES θα “βοηθήσει πραγματικά” στον μετριασμό των προκλήσεων.

Ο Pursglove δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου “αισθάνεται πολύ έντονα” ότι η εφαρμογή θα πρέπει να “τεθεί σε εφαρμογή από την πρώτη δυνατή στιγμή”.

“Υπάρχουν τεράστια πλεονεκτήματα γύρω από την προσπάθεια να μπορούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος αυτής της επεξεργασίας ανάντη”, δήλωσε στην επιτροπή.

Ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι η εφαρμογή EES θα “ακολουθήσει αναλόγως”.

Παρόλα αυτά, ο Pursglove δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα “συνεχίσει να πιέζει” για τη διαθεσιμότητά του κατά την έναρξη λειτουργίας του συστήματος συνοριακών ελέγχων EES.

“Υπάρχει αποφασιστικότητα να προσπαθήσουμε να παραδώσουμε αυτή τη λύση που βασίζεται σε εφαρμογές το συντομότερο δυνατό”, τόνισε.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι η χρήση της εφαρμογής EES θα είναι προαιρετική για τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Προετοιμασία του συστήματος συνοριακών ελέγχων EES

Στα σύνορα Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ γίνονται προετοιμασίες για την ανάπτυξη του συστήματος EES αργότερα φέτος, παρά τη μη διαθεσιμότητα της εφαρμογής.

Η Getlink, η εταιρεία που διαχειρίζεται τη σήραγγα της Μάγχης, ολοκλήρωσε μια νέα στεγασμένη προ-εγγραφή EES στο γαλλικό τερματικό σταθμό της στο Coquelles.

Θα επιτρέψει στους οδηγούς τρίτων χωρών που χρησιμοποιούν την υπηρεσία LeShuttle για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να υποβάλουν διαβατήριο και βιομετρικά δεδομένα.

Η Getlink αναμένει ότι τα περίπτερα που απαιτούνται για τους βιομετρικούς ελέγχους θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2024.

Η υποδομή EES στο Folkestone στην πλευρά της σήραγγας στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Getlink δήλωσε ότι τα περίπτερα θα εγκατασταθούν από τον Ιούλιο του 2024.

Ο επικεφαλής του λιμανιού του Ντόβερ, Νταγκ Μπάνιστερ, δήλωσε ότι μετριάζουν τις καθυστερήσεις του EES επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να εγγραφούν στο EES κατά τη διάρκεια του συνήθους χρόνου αναμονής πριν επιβιβαστούν στο πλοίο.

Η Telegraph ανέφερε ότι θα υπάρχει μια ζώνη εγγραφής εντός του χώρου αναμονής, όπου τα αυτοκίνητα θα σχηματίζουν ουρά 90 λεπτά έως μία ώρα πριν από την αναχώρηση του πλοίου τους.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου αναμονής, οι ταξιδιώτες μπορούν να συμπληρώσουν ένα έντυπο και να πάρουν τα αποτυπώματα του προσώπου τους και τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.

Η Natalie Elphicke, βουλευτής του Ντόβερ, δήλωσε: “Υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να γίνουν μέχρι τον Οκτώβριο”.

Προέτρεψε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να δώσει προτεραιότητα στην ομαλότερη εισαγωγή της EES.

“Είναι πραγματικά σημαντικό η κυβέρνηση να κρατήσει το πόδι της στο πεντάλ τους επόμενους μήνες”, δήλωσε ο Elphicke.

Δήλωσε ότι, ενώ οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η ΕΕ δεν έχει αποκαλύψει πλήρως τις κανονιστικές απαιτήσεις της ΕΣΕ.

Το Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζεται με την ΕΕ, τα κράτη μέλη, τις λιμενικές αρχές και τους φορείς εκμετάλλευσης πορθμείων για την ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων.

Πίεση για καθυστέρηση της εκτόξευσης του EES έως το 2025

Αρχικά είχε οριστεί για το 2021, αλλά η ανάπτυξη του EES αναβλήθηκε για τον Μάιο του 2022 και τον Σεπτέμβριο του 2023 λόγω τεχνολογικών προβλημάτων.

Αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο του 2024 ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι διαταραχές των ταξιδιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2024.

Η ένωση των γαλλικών αεροδρομίων δήλωσε ότι διαπραγματεύεται με την ΕΕ για την αναβολή της EES και πάλι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Λόγω του αναμενόμενου όγκου κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τα αεροδρόμια του Παρισιού δεν μπόρεσαν να προετοιμαστούν επαρκώς για το σύστημα συνοριακών ελέγχων EES.

Ωστόσο, η Γαλλική Ένωση Αεροδρομίων δήλωσε ότι η ΕΕ είναι “σταθερά προσηλωμένη στη θέση της” να ξεκινήσει την ΕΕΑ αργότερα μέσα στο έτος.