Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο της ΕΕ θα επιβάλουν νέους κανόνες για τη συλλογή και κοινή χρήση API

| 7 Μαρτίου, 2024
Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο της ΕΕ θα επιβάλουν νέους κανόνες για τη συλλογή και κοινή χρήση API

Το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησαν να εισαγάγουν δύο νέους κανόνες για τη συλλογή και τον χειρισμό των εκ των προτέρων πληροφοριών για τους επιβάτες (API).

Τα δεδομένα API αφορούν τις πληροφορίες στα ταξιδιωτικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν την ταυτότητα των επιβατών.

Οι αεροπορικές εταιρείες συλλέγουν δεδομένα API όταν οι επιβάτες κάνουν check-in online ή φυσικά στο αεροδρόμιο.

Στη συνέχεια αποστέλλεται στις συνοριακές αρχές και χρησιμεύει ως το πλήρες “δηλωτικό επιβατών”, το οποίο περιέχει τα ονόματα όλων των επιβατών που επιβιβάζονται σε ένα αεροπλάνο κατά την αναχώρηση.

Οι προτεινόμενες νέες πολιτικές θα επιτρέψουν ένα αποτελεσματικότερο σύστημα συλλογής και ανταλλαγής δεδομένων με τις αρχές επιβολής του νόμου και των συνόρων.

Η Annelies Verlinden, Υπουργός Εσωτερικών, Θεσμικής Μεταρρύθμισης και Δημοκρατικής Ανανέωσης της ΕΕ, μοιράστηκε τα οφέλη της προτεινόμενης νομοθεσίας σε δελτίο τύπου.

Αυτές περιλαμβάνουν “μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων στα αεροδρόμια” και “μια ενισχυμένη θέση πληροφόρησης για τις αρχές επιβολής του νόμου σχετικά με τα άτομα που πετούν προς και εντός της ΕΕ”.

Η προσωρινή συμφωνία, η οποία υπογράφηκε την 1η Μαρτίου 2024, αναβαθμίζει το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ που είναι 20 ετών.

Η ΕΜΑ ή οι εκπρόσωποι των κρατών μελών του Κοινοβουλίου πρέπει να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία πριν από την επίσημη έγκριση των κανόνων.

Η προσωρινή συμφωνία αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων

Στόχος της προσωρινής συμφωνίας ήταν η βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων της ΕΕ και η αποτελεσματική καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Η συλλογή και η κοινή χρήση των API είναι συνήθως μόνο για πτήσεις εκτός ΕΕ.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορούν να συμπεριλάβουν πτήσεις εντός της ΕΕ, εφόσον το απαιτούν οι αρχές επιβολής του νόμου, όπως σε περίπτωση τρομοκρατικής απειλής.

Χωρίς μια τέτοια απειλή, η επιβολή της στις εσωτερικές πτήσεις της ΕΕ πρέπει να υποστηρίζεται από ενδελεχή εκτίμηση κινδύνου.

Η προσωρινή συμφωνία προσδιορίζει το είδος των δεδομένων που πρέπει να συλλέγουν όλες οι αεροπορικές εταιρείες από τους επιβάτες που ταξιδεύουν προς και εντός της ΕΕ.

Περιγράφει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι μεταφορείς θα πρέπει να συλλέγουν το API και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να το κοινοποιούν στους υπαλλήλους επιβολής του νόμου και διαχείρισης των συνόρων.

Επιπλέον, παρέχει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον τρόπο αποθήκευσης των δεδομένων API σύμφωνα με τους νόμους της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων.

Τυποποιημένα δεδομένα API

Όλοι οι αερομεταφορείς πρέπει να συλλέγουν τα ακόλουθα δεδομένα API: όνομα επιβάτη, ημερομηνία γέννησης, εθνικότητα, τύπος και αριθμός ταξιδιωτικών εγγράφων, καθώς και πληροφορίες για τη θέση και τις αποσκευές.

Τα δεδομένα API που συλλέγονται πρέπει επίσης να περιέχουν ορισμένες πληροφορίες για την πτήση, όπως ο αριθμός αναγνώρισης της πτήσης, ο κωδικός αεροδρομίου και οι ώρες αναχώρησης και άφιξης.

Ένας εκπρόσωπος των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (MEPs) εγγυήθηκε ότι τα δεδομένα API δεν περιλαμβάνουν βιομετρικά στοιχεία όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Αυτόματη συλλογή API

Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να συλλέγουν αυτόματα τις τυποποιημένες πληροφορίες για τους επιβάτες με τη σάρωση διαβατηρίων που διαβάζονται από μηχανήματα, ώστε να διασφαλίζεται η ακρίβεια και η αξιοπιστία των δεδομένων.

Κατά τη διάρκεια μιας διετούς μεταβατικής περιόδου, η χειροκίνητη συλλογή δεδομένων API μπορεί να γίνει κατά τον ηλεκτρονικό ή επιτόπιο έλεγχο στο αεροδρόμιο.

Μόνο εάν η αυτοματοποιημένη συλλογή δεν είναι δυνατή για τεχνικούς λόγους, οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να συλλέγουν δεδομένα API χειροκίνητα.

Οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν επίσης να συλλέγουν τα δεδομένα API χειροκίνητα, αλλά μόνο εάν η αυτοματοποιημένη συλλογή δεν είναι δυνατή για τεχνικούς λόγους.

Όταν τα δεδομένα συλλέγονται χειροκίνητα, οι αερομεταφορείς πρέπει να διαθέτουν μέτρα επαλήθευσης για να εγγυώνται την ακρίβεια των δεδομένων.

Κοινή χρήση δεδομένων API με τα κράτη μέλη της ΕΕ

Οι προσωρινοί κανόνες απαιτούν επίσης έναν κεντρικό δρομολογητή που θα διευκολύνει τη διαβίβαση δεδομένων από τις αεροπορικές εταιρείες προς τις συνοριακές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Ο Eu-LISA θα διαχειρίζεται τον κεντρικό δρομολογητή. Θα αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα πολλαπλών συνδέσεων μεταξύ αερομεταφορέων και εθνικών αρχών.

Η ύπαρξη ενός κεντρικού δρομολογητή βελτιώνει την αποτελεσματικότητα και το κόστος μεταφοράς δεδομένων. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο σφαλμάτων και καταχρήσεων.

Ο ίδιος κεντρικός δρομολογητής θα χρησιμοποιείται επίσης για τη μεταφορά και την αποθήκευση δεδομένων PNR (Passenger Name Record).

Το PNR είναι ένα εκτενέστερο σύνολο δεδομένων που συλλέγεται όταν ένας επιβάτης αεροπορικής εταιρείας κάνει κράτηση για μια πτήση. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την εθνικότητα και το δρομολόγιο του επιβάτη.

Βελτίωση της διαχείρισης και της ασφάλειας των συνόρων

Η προτεινόμενη νομοθεσία επιτρέπει στις αρχές επιβολής του νόμου να συγχωνεύουν αποτελεσματικά τα δεδομένα API και PNR.

Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τις αρχές επιβολής του νόμου στον εντοπισμό ταξιδιωτών υψηλού κινδύνου και στην επαλήθευση των ταξιδιωτικών συνηθειών ύποπτων ατόμων.

Με την αποθήκευση των δεδομένων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι υπάλληλοι των συνόρων μπορούν να διενεργούν τους απαραίτητους προκαταρκτικούς ελέγχους στους εισερχόμενους ταξιδιώτες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων.

Οι ευρωβουλευτές διευκρίνισαν ότι τα δεδομένα που συλλέγονται θα αποθηκεύονται μόνο για 48 ώρες και θα διατηρούνται μόνο όταν είναι απαραίτητο. Θα παραταθεί για άλλες 48 ώρες εάν ένας επιβάτης δεν εμφανιστεί στους συνοριακούς ελέγχους.

Οι προσωρινοί κανόνες απαγορεύουν επίσης τη χρήση δεδομένων API για τη δημιουργία προφίλ ή διακρίσεων λόγω φύλου, εθνικότητας, θρησκείας, αναπηρίας κ.λπ.

Πώς οι νέες κατευθυντήριες γραμμές API επηρεάζουν τους επιβάτες

Η βελτίωση της συλλογής και του χειρισμού των δεδομένων API θα ωφελήσει όλους τους ταξιδιώτες στην ΕΕ.

Η τελική προσωρινή συμφωνία ορίζει ότι οι αερομεταφορείς δεν υποχρεούνται να ελέγχουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα πριν από την επιβίβαση.

Αυτό θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο που δαπανάται στους ελέγχους μετανάστευσης και θα προσφέρει μια πιο απρόσκοπτη ταξιδιωτική εμπειρία.

Μπορεί επίσης να συμβάλει στην επιτάχυνση των ελέγχων ιστορικού για τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα, οι οποίοι θα χρειαστούν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου (ETIAS).

Για τους μετανάστες ή τους μακροχρόνιους επισκέπτες της ΕΕ, οι προτεινόμενοι κανόνες θα διασφαλίσουν την ανταλλαγή δεδομένων και θα βελτιώσουν την ασφάλεια των συνόρων.

Η καλύτερη χρήση της τεχνολογίας για το χειρισμό δεδομένων API μπορεί επίσης να ωφελήσει γειτονικές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (UK).

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Η συμφωνία περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση των συνόρων.