Το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να απορρίπτει τη συμφωνία για την κινητικότητα των νέων με την Ισπανία- η προσφορά της ΕΕ παραμένει ανοιχτή

| 2 Αυγούστου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να απορρίπτει τη συμφωνία για την κινητικότητα των νέων με την Ισπανία- η προσφορά της ΕΕ παραμένει ανοιχτή
Χορηγία εικόνας από M W από Pixabay

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) φέρεται να απέρριψε συμφωνία κινητικότητας των νέων με την Ισπανία.

Μια συμφωνία για την κινητικότητα των νέων θα μπορούσε να διευκολύνει τα ταξίδια και τις ευκαιρίες εργασίας για τους νέους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία μετά το Brexit.

Θα επέτρεπε στους Ισπανούς νέους να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για έως και δύο χρόνια χωρίς χορηγία από εργοδότη.

Οι περισσότερες συμφωνίες κινητικότητας των νέων είναι αμοιβαίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι νέοι Βρετανοί μπορούν επίσης να ζήσουν και να εργαστούν στην Ισπανία για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Παρόλα αυτά, η ευρύτερη προσφορά της ΕΕ παραμένει στο τραπέζι, σηματοδοτώντας μια συνεχή προσπάθεια για καλύτερες ρυθμίσεις κινητικότητας.

Η πρόταση της Ισπανίας για την κινητικότητα των νέων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πηγή της εφημερίδας The Telegraph δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer συζήτησε με τον Ισπανό πρωθυπουργό ένα πιθανό πρόγραμμα κινητικότητας των νέων.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez φέρεται να έθεσε την πρόταση κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο Starmer πιστεύεται ότι δήλωσε ότι θα εξετάσει την πρόταση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση της προηγούμενης βρετανικής κυβέρνησης.

Οι συνομιλίες προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με το τι μπορεί να είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει ο Στάρμερ στην ΕΕ για να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ευρώπη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Independent, ο Starmer απέρριψε την πρόταση της Ισπανίας για κινητικότητα των νέων.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την επανένταξη στην ενιαία αγορά της ΕΕ ή την επαναφορά της ελεύθερης κυκλοφορίας.

“Και δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο ενός προγράμματος κινητικότητας των νέων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος στον Independent.

Ο τερματισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας αποτελούσε βασική πτυχή του Brexit και η εισαγωγή ενός συστήματος σε επίπεδο ΕΕ θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υπονομεύει αυτή την αρχή.

Θα αθετήσει επίσης τη δέσμευση του Εργατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να μην επαναφέρει την ελεύθερη κυκλοφορία.

Συμφωνίες κινητικότητας των νέων του Ηνωμένου Βασιλείου με άλλες χώρες

Το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να απορρίπτει τη συμφωνία για την κινητικότητα των νέων με την Ισπανία- η προσφορά της ΕΕ παραμένει ανοιχτή
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Η συμφωνία κινητικότητας των νέων είναι μια συμφωνία που επιτρέπει στους νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών να μετακινούνται μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν.

Οι συμφωνίες αυτές επιτρέπουν στους νέους να ζουν, να εργάζονται και να ταξιδεύουν στις χώρες εταίρους για ένα ή δύο χρόνια.

Κύριος στόχος είναι η προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών, η προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη και η ενίσχυση των διεθνών σχέσεων.

Οι συμφωνίες κινητικότητας των νέων συχνά συνοδεύονται από συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας και μπορεί να απαιτούν από τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν ειδικές θεωρήσεις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επί του παρόντος αμοιβαία προγράμματα κινητικότητας των νέων με 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά.

Τα προγράμματά της έχουν καθορισμένο αριθμό συμμετεχόντων κάθε χρόνο, ενώ σε ορισμένα εφαρμόζεται σύστημα κλήρωσης για να διασφαλιστεί η δίκαιη επιλογή.

Οι βρετανικές συμφωνίες κινητικότητας για τη νεολαία διαφέρουν από την ελεύθερη κυκλοφορία της ΕΕ στο ότι οι συμμετέχοντες πρέπει να αποκτήσουν βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου και τα αντίστοιχα προσόντα.

Αυτό περιλαμβάνει την καταβολή του τέλους θεώρησης και ενός πρόσθετου τέλους υγείας και την απόδειξη ότι διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να συντηρήσουν τον εαυτό τους.

Αρκετές ποσοστώσεις της συμφωνίας κινητικότητας των νέων του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν φέτος για να φιλοξενήσουν περισσότερους νέους.

Η πρόταση για όλη την ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι

Παρά την αναφερόμενη απόρριψη της πρότασης της Ισπανίας για την κινητικότητα των νέων από το Ηνωμένο Βασίλειο, η προηγούμενη προσφορά της ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

Τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για μια αμοιβαία συμφωνία κινητικότητας των νέων.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι η μειωμένη κινητικότητα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών μελών του είναι ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα του Brexit.

Αυτό έχει επηρεάσει σημαντικά τους νέους, περιορίζοντας τις ευκαιρίες τους για πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές ανταλλαγές.

Πολλοί θεώρησαν την πρόταση ως ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ και κάλεσαν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να την εξετάσει.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου την απέρριψε, επικαλούμενη ανησυχίες για πιθανές επιπλοκές.

Η προτεινόμενη συμφωνία για την κινητικότητα των νέων σε ολόκληρη την ΕΕ θα καταργούσε τα ακριβά τέλη θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και τον πρόσθετο φόρο υγείας.

Απαίτησε επίσης να πληρώνουν οι φοιτητές της ΕΕ τα ίδια χαμηλότερα τοπικά δίδακτρα που απολαμβάνουν οι Βρετανοί φοιτητές.

Μετά το Brexit, οι φοιτητές της ΕΕ υποχρεώθηκαν να καταβάλουν διεθνή δίδακτρα, τα οποία είναι δύο ή τρεις φορές υψηλότερα.

Η βρετανική κυβέρνηση είναι σταθερή στην προτίμησή της για διμερείς συμφωνίες με συγκεκριμένες χώρες αντί για μια συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ.

Ωστόσο, η ΕΕ πιθανότατα θα επιμείνει ότι τα κράτη μέλη δεν θα υπογράψουν συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η προσφορά σε επίπεδο ΕΕ παραμένει στο τραπέζι.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η πρόταση συμφωνίας για την κινητικότητα των νέων σε όλο το μπλοκ παραμένει παρά τις αρνήσεις.

Ένας εκπρόσωπος δήλωσε στην Telegraph ότι θα μπορούσαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο αφού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την πρόταση.

Αντιδράσεις και επικρίσεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να απορρίπτει τη συμφωνία για την κινητικότητα των νέων με την Ισπανία- η προσφορά της ΕΕ παραμένει ανοιχτή
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Πολλοί πιστεύουν ότι οι συμφωνίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών της ΕΕ.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η απόρριψη της συμφωνίας περιορίζει τις ευκαιρίες για τους νέους και εμποδίζει την ικανότητά τους να αποκτήσουν διεθνή εμπειρία.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan, έχει υποστηρίξει έντονα μια συμφωνία κινητικότητας των νέων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

Είπε ότι θα βοηθήσει το Λονδίνο να καλύψει τα κενά σε εργατικό δυναμικό σε διάφορους τομείς, ωφελώντας τις οικονομίες και των δύο χωρών που συμμετέχουν.

Ο Χαν σχεδιάζει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών με το μπλοκ, εάν η κυβέρνηση αρνηθεί μια συμφωνία κινητικότητας των νέων με την ΕΕ.

Πολλές οργανώσεις νεολαίας από την ηπειρωτική Ευρώπη και τη Βρετανία υποστηρίζουν συμφωνίες κινητικότητας των νέων με το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Ενώ η άμεση πρόταση φέρεται να απορρίφθηκε, η τρέχουσα προσφορά της ΕΕ διατηρεί την πόρτα ανοιχτή για μελλοντικές συμφωνίες.

Είναι αβέβαιο αν μια νέα συμφωνία θα ικανοποιήσει τόσο τη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit όσο και την επιθυμία της ΕΕ για αυξημένη κινητικότητα και συνεργασία.