Το Ηνωμένο Βασίλειο υπόσχεται αυστηρότερη εφαρμογή των κανόνων για τις θεωρήσεις εργασίας με στόχο τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης, τη μείωση της εξάρτησης από τους υπερπόντιους εργαζόμενους

| 4 Οκτωβρίου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο υπόσχεται αυστηρότερη εφαρμογή των κανόνων για τις θεωρήσεις εργασίας με στόχο τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης, τη μείωση της εξάρτησης από τους υπερπόντιους εργαζόμενους
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) παρουσίασε νέα μέτρα για τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης και της εξάρτησης της χώρας από τους ξένους εργαζόμενους.

Ένα από τα νέα μέτρα αποσκοπεί στην επιβολή αυστηρότερων κανόνων για τις θεωρήσεις εργασίας και στην επιβολή κυρώσεων στις επιχειρήσεις που τις παραβιάζουν.

Η δεύτερη αφορά την επέκταση του ρόλου της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μετανάστευσης (ΣΕΜ) για τον εντοπισμό τομέων με σημαντικές ελλείψεις δεξιοτήτων.

Αυτά τα δύο νέα μέτρα ευθυγραμμίζονται με τα σχέδια για τη σύνδεση της μεταναστευτικής πολιτικής με τις δεξιότητες και την κατάρτιση του τοπικού εργατικού δυναμικού.

Αυτά, μαζί με τις αλλαγές της προηγούμενης κυβέρνησης στους μεταναστευτικούς κανόνες, μπορούν να μειώσουν την καθαρή μετανάστευση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυστηρότερη επιβολή των κανόνων για τις θεωρήσεις εργασίας και αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες

Μία από τις σημαντικές πολιτικές που ανακοινώθηκαν είναι το σχέδιο για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τους κανονισμούς για τις θεωρήσεις εργασίας.

Οι επιχειρήσεις που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν τους νόμους περί απασχόλησης στο εξωτερικό θα αντιμετωπίζουν αυστηρότερες κυρώσεις. Αυτό περιλαμβάνει την απώλεια αδειών χορηγίας ή του δικαιώματος πρόσληψης ξένων εργαζομένων.

Η αυστηρότερη δράση κατά των παραβατών των κανόνων για τις θεωρήσεις εργασίας στοχεύει στις επιχειρήσεις που πληρώνουν κάτω από τα απαιτούμενα όρια μισθών ή εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους.

Θα ισχύει επίσης για επαναλαμβανόμενους παραβάτες και για όσους δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη χορήγηση θεώρησης.

Το νέο μέτρο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης καταστολής των επιχειρήσεων που κάνουν κατάχρηση του μεταναστευτικού συστήματος.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αυξήσει τις επιθεωρήσεις. Μπορεί επίσης να αναστείλει ή να ανακαλέσει άδειες χορηγίας για εργοδότες που εκμεταλλεύονται μετανάστες εργαζόμενους ή καταχρώνται τους κανόνες για τις θεωρήσεις.

Η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται το σύστημα εις βάρος των Βρετανών εργαζομένων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υπόσχεται αυστηρότερη εφαρμογή των κανόνων για τις θεωρήσεις εργασίας με στόχο τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης, τη μείωση της εξάρτησης από τους υπερπόντιους εργαζόμενους
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Ένα άλλο βασικό μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης είναι η επέκταση του ρόλου της MAC, η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Το νέο μέτρο αναθέτει στην επιτροπή να εντοπίσει τους τομείς που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ξένο εργατικό δυναμικό λόγω έλλειψης τοπικών δεξιοτήτων.

Στόχος είναι να μειωθεί η εξάρτηση από τους ξένους εργαζόμενους, ενθαρρύνοντας τους τομείς αυτούς να επενδύσουν περισσότερο στην κατάρτιση τοπικών ταλέντων.

Η MAC θα παρέχει ετήσιες εκθέσεις που θα επισημαίνουν ποιες βιομηχανίες πρέπει να επικεντρωθούν στην κατάρτιση και την απασχόληση τοπικών εργαζομένων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε ζητήσει από την MAC να διερευνήσει τους τομείς της τεχνολογίας πληροφοριών (ΤΠ), της υγειονομικής περίθαλψης και της μηχανικής.

Αυτές οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν παραδοσιακά διεθνείς προσλήψεις για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας.

Οι ετήσιες εκθέσεις θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και να βελτιώσουν την κατάρτιση δεξιοτήτων.

Θα συμβάλει στη μείωση της ανάγκης για εργαζόμενους από το εξωτερικό και θα διασφαλίσει ότι οι Βρετανοί εργαζόμενοι μπορούν να καλύψουν ρόλους σε κρίσιμες βιομηχανίες.

Σύνδεση της μείωσης της καθαρής μετανάστευσης με την ανάπτυξη τοπικών δεξιοτήτων

Τα νέα αυτά μέτρα ευθυγραμμίζονται με τα σχέδια της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να συνδέσει στενά τη μεταναστευτική πολιτική με τις δεξιότητες και τις ευρύτερες στρατηγικές της αγοράς εργασίας.

Η προσέγγιση αυτή διασφαλίζει ότι οι τομείς που αγωνίζονται να βρουν εργαζόμενους μπορούν να επενδύσουν σε τοπικά ταλέντα αντί να βασίζονται σε ξένο εργατικό δυναμικό.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ορίσει διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες να συνεργαστούν.

Αυτό περιλαμβάνει το νέο ρόλο της MAC και τη συνεργασία της με το Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων, το Βιομηχανικό Συμβούλιο και το νεοσύστατο Skills England.

Στόχος τους είναι να διασφαλίσουν ότι η μετανάστευση δεν θα χρησιμοποιηθεί ως γρήγορη λύση για την αντιμετώπιση της έλλειψης δεξιοτήτων, αλλά θα επικεντρωθεί στην κατάρτιση των εργαζομένων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με την παροχή περισσότερων ευκαιριών επαγγελματικής κατάρτισης και επαγγελματικής εξέλιξης, οι Βρετανοί εργαζόμενοι μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.

Στην επιστολή της προς την MAC, η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Yvette Cooper αναγνώρισε τη συμβολή των μεταναστών εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, τόνισε ότι το μεταναστευτικό σύστημα της χώρας “πρέπει να διαχειριστεί και να ελεγχθεί”.

“Τα σημερινά υψηλά επίπεδα διεθνών προσλήψεων αντικατοπτρίζουν αδυναμίες στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της επίμονης έλλειψης δεξιοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο”, έγραψε ο Cooper.

Διασφάλιση της δίκαιης εφαρμογής των νέων κανόνων για τις θεωρήσεις εργασίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο υπόσχεται αυστηρότερη εφαρμογή των κανόνων για τις θεωρήσεις εργασίας με στόχο τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης, τη μείωση της εξάρτησης από τους υπερπόντιους εργαζόμενους
Χορηγία εικόνας από Lifestylememory μέσω Freepik

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer επανέλαβε αυτό το μήνυμα και υποσχέθηκε να μειώσει την καθαρή μετανάστευση και την εξάρτηση της χώρας από αυτήν.

“Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα πρέπει να είμαστε χαλαροί όσον αφορά ορισμένους τομείς που εισάγουν εργατικό δυναμικό”, δήλωσε κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του στο συνέδριο του κόμματός του.

Ο Starmer πρόσθεσε: “Υπάρχουν εκατομμύρια νέοι άνθρωποι, φιλόδοξοι και εξαιρετικά ταλαντούχοι, οι οποίοι επιθυμούν απεγνωσμένα να εργαστούν και να συνεισφέρουν στην κοινότητά τους”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι οι θέσεις μαθητείας μειώνονται, ενώ οι αιτήσεις για βίζα αυξάνονται. “Θα είμαστε σκληροί σε αυτό”, τόνισε ο Starmer.

Παρόλα αυτά, διαβεβαίωσε ότι η επιθετική καταστολή των παραβατών των θεωρήσεων εργασίας δεν σκοπεύει να παραλύσει τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν αλλοδαπούς εργαζόμενους.

Ωστόσο, το Νο 10 αναμένει από τους εργοδότες να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και να επενδύσουν στην οικοδόμηση μιας στρατηγικής δεξιοτήτων και στην κατάρτιση.

Αυτό διασφαλίζει ότι το τοπικό εργατικό δυναμικό ή οι άνθρωποι που βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να καλύπτουν όλο και περισσότερο θέσεις εργασίας στις κατασκευές, την υγειονομική περίθαλψη, την πληροφορική και άλλους τομείς.

“Δεν πρόκειται να σας κόψω τα πόδια λέγοντας ότι δεν μπορείτε να έχετε τους εργαζόμενους που χρειάζεστε τώρα”, δήλωσε ο Starmer, σύμφωνα με τους Times.

Και πρόσθεσε: “Αλλά δεν πρόκειται να το ανέχομαι αυτό χρόνο με το χρόνο. Έτσι, πρέπει να εργαστούμε από κοινού σε αυτό το θέμα”.

Το μήνυμα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σαφές: οι βιομηχανίες πρέπει να επενδύουν σε τοπικά ταλέντα και οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες.

Η στρατηγική αυτή αντιμετωπίζει τις ανησυχίες της κοινής γνώμης σχετικά με την αύξηση του αριθμού των μεταναστών και την εξισορρόπηση των αναγκών της αγοράς εργασίας με δίκαιες μεταναστευτικές πολιτικές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει στην ανάπτυξη του τοπικού εργατικού δυναμικού του για τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης αγοράς εργασίας και τη μείωση της μακροχρόνιας μετανάστευσης.