Το Ηνωμένο Βασίλειο παρατείνει τη χορήγηση βίζας εποχικών εργαζομένων έως το 2029

| 14 Μαΐου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο παρατείνει τη χορήγηση βίζας εποχικών εργαζομένων έως το 2029

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) επέκτεινε την οδό θεώρησης εποχικών εργαζομένων για τη βιομηχανία κηπευτικών και πουλερικών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου Steve Barclay ανακοίνωσε ότι η οδός της βίζας προσωρινών εργαζομένων για τους αλλοδαπούς συλλέκτες καλλιεργειών και φρούτων θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2029, ανέφερε η Telegraph.

Η απόφαση έρχεται μετά από ανησυχίες ότι δεν θα υπάρχουν αρκετοί εργάτες γης, ιδίως κατά την περίοδο συγκομιδής.

Οι ελλείψεις προσωπικού στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και στην αλυσίδα εφοδιασμού, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την παραγωγή τροφίμων.

Ο Barclay δήλωσε ότι 45.000 βίζες για εποχικούς εργάτες θα είναι διαθέσιμες το 2025, ο ίδιος αριθμός με τον προηγούμενο χρόνο.

Μέρος της ποσόστωσης που διατίθεται στον τομέα των κηπευτικών είναι 43.000, ενώ ο τομέας των πουλερικών λαμβάνει 2.000 θέσεις.

Οι ποσοστώσεις για τα επόμενα έτη, από το 2026 έως το 2029, θα ανακοινωθούν αργότερα εντός του έτους.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η παράταση της οδού της θεώρησης για εποχικούς εργάτες θα δώσει χρόνο στους αγρότες να προσαρμοστούν και να σταματήσουν να βασίζονται σε ξένους εργάτες.

“Οι επιχειρήσεις τα καταφέρνουν καλύτερα όταν μπορούν να σχεδιάζουν αποτελεσματικά το μέλλον”, δήλωσε ο Barclay.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου “ενισχύει τη χρηματοδότηση της τεχνολογίας αιχμής” για να βοηθήσει τους αγρότες να μην απασχολούν ξένους εργάτες.

Ο Barclay αναφέρεται σε μια επένδυση ύψους 50 εκατομμυρίων λιρών στη μηχανοποίηση μονάδων συσκευασίας τροφίμων και στην ανάπτυξη νέων ρομποτικών μηχανημάτων συλλογής φρούτων και σοδειών.

Η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει ότι η τεχνολογική πρόοδος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους ξένους εργάτες γης και να κλείσει τελείως την οδό της θεώρησης για εποχικούς εργάτες.

Ποια είναι η οδός θεώρησης εποχικών εργαζομένων;

Η οδός θεώρησης εποχικών εργαζομένων επιτρέπει σε ξένους εργάτες να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα έως έξι μηνών για να εργαστούν στον τομέα της κηπουρικής και των πουλερικών.

Στον τομέα των κηπευτικών, οι περισσότεροι εποχικοί εργαζόμενοι έρχονται συνήθως το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της περιόδου συλλογής φρούτων και λαχανικών. Μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε εποχή του έτους.

Αντίθετα, οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τομέα των πουλερικών μπορούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται έως τις 15 Νοεμβρίου κάθε έτους.

Για να εξεταστεί μια αίτηση για τη χορήγηση θεώρησης εποχικού εργαζομένου, πρέπει επίσης να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας:

  • Πρέπει να είναι ηλικίας 18 ετών και άνω.
  • Έχουν εργοδότη ή ανάδοχο εργασίας και έγκυρο πιστοποιητικό χορηγίας (CoS). Η ΣΕΣ περιέχει τις λεπτομέρειες της εργασίας που προσφέρεται στους αλλοδαπούς εργαζομένους, η οποία πρέπει να εμπίπτει στην κηπουρική ή στην πτηνοτροφία.
  • Διαθέτουν αρκετά χρήματα, τουλάχιστον 1.270 λίρες, για να συντηρηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις πρώτες 28 ημέρες. Η απαίτηση αυτή αίρεται εάν ο εργοδότης τους έχει συμφωνήσει να καλύψει το κόστος διαβίωσης για τον πρώτο μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Έχουν καταβάλει το τέλος αίτησης θεώρησης και την προσαύξηση για την υγεία των μεταναστών. Το τέλος θεώρησης για εποχικούς εργαζόμενους είναι 298 λίρες Αγγλίας, ενώ το πρόσθετο τέλος για τη μεταναστευτική υγεία για ενήλικες είναι 1.035 λίρες Αγγλίας.
  • Έχουν παράσχει όλες τις απαιτούμενες βιομετρικές πληροφορίες.
  • Δεν εμπίπτουν στους γενικούς λόγους απόρριψης.

Οι εποχικοί εργαζόμενοι μπορούν να σπουδάσουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ενώ για ορισμένα μαθήματα απαιτείται πιστοποιητικό του συστήματος έγκρισης ακαδημαϊκής τεχνολογίας.

Ωστόσο, οι εποχικοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να αναλάβουν μόνιμη εργασία ή να εργαστούν σε δεύτερη θέση εκτός της ΣΣΕ τους.

Επιπλέον, δεν μπορούν να χρησιμοποιούν δημόσια κονδύλια ή να φέρνουν εξαρτώμενα μέλη ή μέλη της οικογένειάς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η οδός θεώρησης εποχικών εργαζομένων δεν αποτελεί οδόν για εγκατάσταση ή μόνιμη διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν συμβάλλει στην καθαρή μετανάστευση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι μακροπρόθεσμες ανάγκες της Σκωτίας σε εργατικό δυναμικό

Ο υπουργός Γεωργίας της Σκωτίας, John Lamont, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επέκταση της οδού θεώρησης για εποχικούς εργαζομένους.

“Ενώ θα υποστηρίζουμε πάντα την εγχώρια εργασία, εκτιμούμε ότι η βιομηχανία εξακολουθεί να χρειάζεται επιπλέον βοήθεια”, δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Press & Journal.

Πρόσθεσε ότι “η δέσμη γεωργικών πρωτοβουλιών θα συμβάλει στην εξασφάλιση μακροπρόθεσμης βεβαιότητας για τις εργασιακές ανάγκες”.

Αυτό θα “καταστήσει την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου την πιο πρωτοποριακή στον κόσμο”, δήλωσε ο Lamont.

Ο Lamont τόνισε: “Τα προϊόντα που καλλιεργούνται στη Σκωτία είναι παγκόσμιας κλάσης και είναι σωστό να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες και οι παραγωγοί έχουν τους πόρους που χρειάζονται”.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εισήγαγε την οδό θεώρησης για εποχικούς εργαζομένους το 2019 πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Αρχικά προσέφερε μόνο 2.500 βίζες σε ξένους εποχικούς εργαζόμενους από χώρες εκτός του μπλοκ της ΕΕ.

Μετά το Brexit, η βρετανική κυβέρνηση αύξησε τις θέσεις θεωρήσεων για τους εποχικούς εργαζόμενους σε 30.000 το 2022.

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να αρχίσει την εκκαθάριση του προγράμματος το προηγούμενο έτος.

Υποσχέθηκε ότι θα μειώσει τις θέσεις που θα διατεθούν από το 2023, εν μέσω ανησυχιών ότι γίνεται κατάχρηση της οδού της βίζας.

Τότε, ο Τζόνσον δήλωσε ότι ο γεωργικός τομέας θα πρέπει να αυξήσει τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας για να προσελκύσει περισσότερο τοπικό προσωπικό.

Φέτος, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζεται με την Ομάδα Έργου για την Ελκυστικότητα του Συμβουλίου του Τομέα Τροφίμων και Ποτών.

Αυτό θα δώσει στον τομέα της κηπευτικής την αρχική χρηματοδότηση για την έναρξη του Ινστιτούτου Γεωργίας και Κηπευτικής (TIAH).

Ο τομέας της κηπουρικής συνεργάζεται επίσης με το Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων για τη δημιουργία περιφερειακών σχεδίων πρόσληψης.

Τα σχέδια αυτά θα χρησιμοποιήσουν το δίκτυο Jobcentre Plus για να βοηθήσουν τους αιτούντες εργασία να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και τεχνογνωσία.