Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κορυφαία επιλογή για τους Κινέζους επενδυτές στην Ευρώπη

| 26 Αυγούστου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κορυφαία επιλογή για τους Κινέζους επενδυτές στην Ευρώπη
Χορηγία εικόνας από kjpargeter μέσω Freepik

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ένα δημοφιλές σημείο για τους Κινέζους επενδυτές. Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η τάση αυτή εξακολουθεί να είναι ισχυρή.

Εκπρόσωπος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Κίνας-Βρετανίας (CBBC) δήλωσε στο Focus: “Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστικό προορισμό για κινεζικές επενδύσεις”.

Παραμένει ο νούμερο ένα προορισμός στην Ευρώπη για κινεζικές επενδύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις προτιμούν να επενδύουν τα χρήματά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ακόμη και με τις αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια πολιτική, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει βασικός προορισμός για τα κινεζικά χρήματα.

Το 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο προσέλκυσε πολλές κινεζικές επενδύσεις σε διάφορους τομείς, όπως η ακίνητη περιουσία, η τεχνολογία και η χρηματοδότηση.

Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο αρέσει στους Κινέζους επενδυτές

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι Κινέζοι επενδυτές επιλέγουν το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της CBBC, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα “παγκόσμιο οικονομικό κέντρο”.

Στους Κινέζους επενδυτές αρέσει το Ηνωμένο Βασίλειο για το “ισχυρό νομικό του σύστημα, τις υποδομές παγκόσμιας κλάσης και το φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον”.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο και η ανοικτή οικονομία του παρέχει στους Κινέζους επενδυτές ευκαιρίες να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους διεθνώς”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον

Οι άριστες υποδομές του Ηνωμένου Βασιλείου (δηλαδή οι καλοί δρόμοι, τα τρένα, τα αεροδρόμια και ο αξιόπιστος ενεργειακός εφοδιασμός) διευκολύνουν την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

Η σταθερή κυβέρνησή της και το σεβαστό νομικό της σύστημα παρέχουν στους επενδυτές προστασία και ασφάλεια.

Οι καλά ρυθμιζόμενες χρηματοπιστωτικές αγορές και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της χώρας την καθιστούν πιο ελκυστική για τους επενδυτές.

Καλωσορίζει τις ξένες επενδύσεις, ιδίως σε βασικούς τομείς όπως η τεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η υγειονομική περίθαλψη.

Η ανοικτή οικονομία της παρέχει στους Κινέζους επενδυτές ευκαιρίες να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους διεθνώς.

Η μοναδική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου το καθιστά επίσης ιδανικό μέρος για να προσεγγίσουν οι κινεζικές επιχειρήσεις την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ηγέτης στην καινοτομία και την έρευνα

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει επίσης ηγετική θέση στην καινοτομία και την έρευνα, γεγονός που προσελκύει κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας.

Οι εταιρείες αυτές θέλουν να επεκτείνουν τις εργασίες τους σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η βιοτεχνολογία και η πράσινη ενέργεια.

Τα τελευταία χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει κόμβος για τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις, με πόλεις όπως το Λονδίνο, το Μάντσεστερ και το Κέιμπριτζ να γίνονται κέντρα καινοτομίας.

Οι πόλεις αυτές προσφέρουν ένα ζωντανό οικοσύστημα ερευνητικών ιδρυμάτων, επιχειρηματικών κεφαλαίων και εξειδικευμένων ταλέντων, καθιστώντας τις ιδανικές για εταιρείες που επιθυμούν να αναπτύξουν τεχνολογίες αιχμής.

Δέσμευση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κινεζικές εταιρείες πράσινης ενέργειας επενδύουν στην ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, της ηλιακής ενέργειας και της υποδομής ηλεκτρικών οχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό συμβάλλει στη μετάβαση της χώρας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Τα κορυφαία πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου

Ένας άλλος λόγος είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης γνωστό για τα κορυφαία πανεπιστήμιά του.

Η υψηλού επιπέδου εκπαίδευσή της προσελκύει πολλούς Κινέζους φοιτητές και τις οικογένειές τους, οι οποίοι συχνά επενδύουν σε ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Κινεζικές επενδύσεις σε βασικούς τομείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κορυφαία επιλογή για τους Κινέζους επενδυτές στην Ευρώπη
Χορηγία εικόνας από Carp Jennifer μέσω Unsplash

Οι κινεζικές επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο κατανέμονται σε πολλούς τομείς. Ωστόσο, σε ορισμένους τομείς παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον, όπως στους ακόλουθους:

Ακίνητα

Οι Κινέζοι επενδυτές αγοράζουν εμπορικά και οικιστικά ακίνητα σε μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, το Μάντσεστερ και το Μπέρμιγχαμ.

Οι επενδύσεις αυτές θεωρούνται συχνά ασφαλή στοιχήματα, παρέχοντας σταθερές αποδόσεις με την πάροδο του χρόνου.

Τεχνολογία

Κινεζικοί τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Huawei έχουν δημιουργήσει κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτές οι τεχνολογικές εταιρείες επωφελούνται από τα ισχυρά ακαδημαϊκά ιδρύματα και την έντονη τεχνολογική κοινότητα της χώρας.

Οι επενδύσεις αυτές συμβάλλουν στην προώθηση της καινοτομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τομέας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

Το Λονδίνο είναι ένα από τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου.

Πολλές κινεζικές τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες έχουν εγκαταστήσει γραφεία στην πόλη.

Αυτό τους επιτρέπει να βρίσκονται κοντά σε μεγάλες χρηματοπιστωτικές αγορές και τους παρέχει ευκαιρίες επέκτασης στην Ευρώπη.

Βίζες του Ηνωμένου Βασιλείου για Κινέζους επενδυτές

Διαφορετικοί τύποι βίζας είναι διαθέσιμοι για τους Κινέζους επενδυτές που θέλουν να μετακομίσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτές οι θεωρήσεις βοηθούν τους ανθρώπους να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση, να επεκτείνουν μια υφιστάμενη ή να επενδύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθούν ορισμένες από τις κύριες επιλογές θεωρήσεων:

Θεώρηση Innovator Founder

Αυτή η θεώρηση απευθύνεται σε έμπειρους επιχειρηματίες που θέλουν να ξεκινήσουν μια καινοτόμο επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για να δικαιούται αυτή τη θεώρηση, η επιχειρηματική ιδέα του ατόμου πρέπει να είναι πρωτότυπη και να έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης.

Οι αιτούντες χρειάζονται έγκριση από εγκεκριμένο οργανισμό.

Αυτή η θεώρηση είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των επιχειρηματιών στον κλάδο της τεχνολογίας, όπου η καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία.

Παγκόσμια βίζα για ταλέντα

Η θεώρηση αυτή προορίζεται για ηγέτες ή μελλοντικούς ηγέτες σε τομείς όπως η επιστήμη, οι τέχνες ή η τεχνολογία.

Δεν χρειάζονται προσφορά εργασίας, αλλά πρέπει να αναγνωρίζονται από έναν οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η θεώρηση παγκόσμιων ταλέντων είναι ιδιαίτερα περιζήτητη από άτομα με εξαιρετικές δεξιότητες που θέλουν να συμβάλουν στο πλούσιο πολιτιστικό και επιστημονικό τοπίο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Βίζα επέκτασης για εργαζόμενους

Αυτή η θεώρηση επιτρέπει σε έναν ανώτερο υπάλληλο μιας αλλοδαπής εταιρείας να έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ιδρύσει υποκατάστημα της εταιρείας.

Αυτή η θεώρηση αποτελεί εξαιρετική επιλογή για επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εγκατάσταση των κεντρικών γραφείων των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο τους επιτρέπει να εδραιώσουν μια σταθερή τοπική παρουσία.

Βίζα ειδικευμένου εργάτη

Η θεώρηση αυτή αφορά άτομα με προσφορά εργασίας από εγκεκριμένο από την κυβέρνηση εργοδότη του Ηνωμένου Βασιλείου σε επιλέξιμους τομείς.

Η βίζα ειδικευμένου εργάτη επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη διαμονή μετά από μερικά χρόνια.

Βίζα αποφοίτων

Αυτή η θεώρηση αφορά διεθνείς φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει πτυχίο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τους επιτρέπει να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή τους για να εργαστούν ή να αναζητήσουν εργασία.

Η θεώρηση για πτυχιούχους είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους φοιτητές να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και ενδεχομένως να μεταβούν σε άλλες κατηγορίες θεωρήσεων.

Το μέλλον των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κορυφαία επιλογή για τους Κινέζους επενδυτές στην Ευρώπη
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Το μέλλον των κινεζικών επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται θετικό. Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Κίνα θέλουν να διατηρήσουν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς.

Ενώ υπάρχουν προκλήσεις όπως οι εμπορικές εντάσεις και οι αλλαγές στην παγκόσμια πολιτική, η ισχυρή οικονομία και το φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσουν να προσελκύουν Κινέζους επενδυτές.

Όσο το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ανοικτό στις κινεζικές επενδύσεις, θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη, καινοτομία και συνεργασία.

Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για την έναρξη νέων επιχειρήσεων, την επέκταση των υφιστάμενων ή την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων.

Η σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Κινέζων επενδυτών αναμένεται να ενισχυθεί.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο αλλάζει συνεχώς.

Θέματα όπως το Brexit, οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και οι ρυθμιστικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τη ροή επενδύσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Και οι δύο χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν προσεκτικά αυτές τις προκλήσεις για να διατηρήσουν την ισχυρή οικονομική τους σχέση.