Το Ηνωμένο Βασίλειο παραδέχεται ότι δεν είναι έτοιμο για τους νέους συνοριακούς ελέγχους της ΕΕ- πιέζει για χαλαρή εφαρμογή στους Βρετανούς

| 1 Αυγούστου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο παραδέχεται ότι δεν είναι έτοιμο για τους νέους συνοριακούς ελέγχους της ΕΕ- πιέζει για χαλαρή εφαρμογή στους Βρετανούς
Εικόνα από τον Gerd Altmann από το Pixabay

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) παραδέχθηκε πρόσφατα ότι δεν είναι προετοιμασμένο για τους νέους συνοριακούς ελέγχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (ΣΕΕ ).

Η υπουργός Μετανάστευσης Seema Malhotra ανέφερε σε δήλωσή της στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις κατά την εφαρμογή της EES, αναφέρει η Telegraph.

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση “δεν είναι ικανοποιημένη με το επίπεδο των προετοιμασιών” που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Malhotra δήλωσε: “Δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος για την εξασφάλιση της ελαχιστοποίησης αυτών των επιπτώσεων (καθώς και άλλων πιθανών επιπτώσεων)”.

Πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να προκληθεί αναστάτωση όταν οι νέοι συνοριακοί έλεγχοι της ΕΕ αρχίσουν να εφαρμόζονται αργότερα φέτος.

Για να προσπαθήσει να αμβλύνει την αναστάτωση στα ταξίδια, το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε από την ΕΕ και τα κράτη μέλη εκτεταμένα μέτρα.

Αυτό περιλαμβάνει το αίτημα προς τους Γάλλους συνοριοφύλακες να χαλαρώσουν τους ελέγχους δακτυλικών αποτυπωμάτων για τους Βρετανούς ταξιδιώτες, όταν δημιουργούνται μεγάλες ουρές κατά τις ώρες αιχμής του ταξιδιού.

Νέοι συνοριακοί έλεγχοι της ΕΕ και αναμενόμενες καθυστερήσεις

Το EES θα αντικαταστήσει την τρέχουσα μέθοδο χειροκίνητης σφράγισης διαβατηρίων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Θα χρησιμοποιεί βιομετρικά δεδομένα, όπως δακτυλικά αποτυπώματα και αναγνώριση προσώπου, για την καταγραφή της εισόδου και εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών από τον χώρο Σένγκεν.

Αυτό περιλαμβάνει τους υπηκόους τρίτων χωρών, όπως οι Βρετανοί ταξιδιώτες, και τους κατόχους βίζας βραχείας διαμονής.

Το σύστημα αυτό, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, έχει ως στόχο να καταστήσει τις συνοριακές διελεύσεις πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές.

Παρόλα αυτά, οι νέοι συνοριακοί έλεγχοι της ΕΕ αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις λόγω του πρόσθετου χρόνου που χρειάζονται οι ταξιδιώτες για να καταχωρίσουν τα βιομετρικά τους δεδομένα.

Μεγάλες ουρές αναμένονται επίσης σε πολυσύχναστα συνοριακά σημεία όπως το λιμάνι του Ντόβερ και η σήραγγα της Μάγχης στο Φόλκιστον.

Ο χρόνος επεξεργασίας για τα οχήματα θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι ταξιδιώτες πρέπει να βγουν από τα αυτοκίνητά τους για να εγγραφούν ή να παράσχουν βιομετρικά δεδομένα.

Ένα άλλο αναμενόμενο σημείο ασφυξίας είναι ο τερματικός σταθμός του Eurostar στο σταθμό St. Pancras στο Λονδίνο.

Τα τρία συνοριακά περάσματα του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ βρίσκονται δίπλα-δίπλα. Αυτό σημαίνει ότι οι Γάλλοι συνοριοφύλακες διενεργούν ελέγχους μετανάστευσης στους ταξιδιώτες πριν από την έξοδό τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αυξημένος χρόνος διεκπεραίωσης λόγω της ΕΕΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες ουρές και διακοπές των ταξιδιών, ιδίως σε περιόδους αιχμής.

Μια ευέλικτη προσέγγιση για την εφαρμογή της ΕΣΑ

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραδέχεται ότι δεν είναι έτοιμο για τους νέους συνοριακούς ελέγχους της ΕΕ- πιέζει για χαλαρή εφαρμογή στους Βρετανούς
Εικόνα από τον Gerd Altmann από το Pixabay

Ο Malhotra υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση των προετοιμασιών της ΕΕΕ και την ελαχιστοποίηση των ταξιδιωτικών διαταραχών.

Αυτό περιλαμβάνει τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και τα κράτη μέλη για εκτεταμένα μέτρα έκτακτης ανάγκης όταν οι ουρές γίνονται πολύ μεγάλες.

Ένα μέτρο είναι να επιτραπεί στους Γάλλους συνοριοφύλακες να χαλαρώσουν την απαίτηση σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων για τους Βρετανούς ταξιδιώτες κατά τις ώρες αιχμής.

Οι Γάλλοι συνοριοφύλακες μπορούν να επιτρέπουν στους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου να διέρχονται χωρίς να λαμβάνουν δακτυλικά αποτυπώματα ή σαρώσεις προσώπου όταν οι ουρές είναι υπερβολικά μεγάλες.

Αυτή η ευελιξία στην εφαρμογή των νέων συνοριακών ελέγχων της ΕΕ θα ισχύει για τους πρώτους έξι μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της ΕΕΣ.

Ο Malhotra δήλωσε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την επέκταση αυτής της ευελιξίας πέραν της περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών, ώστε να αποφευχθούν μεγάλες αναμονές και καθυστερήσεις.

Επέκταση της ζώνης συνοριακού ελέγχου

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης νέα νομοθεσία που επιτρέπει στους Γάλλους συνοριοφύλακες να εργάζονται σε μια διευρυμένη ζώνη συνοριακού ελέγχου στο λιμάνι του Ντόβερ, όπως αναφέρει το BBC.

Επί του παρόντος, οι Γάλλοι συνοριοφύλακες περιορίζονται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους στο ανατολικό τμήμα του λιμανιού.

Με αυτόν τον νέο νόμο, θα μπορούν να εξαπλωθούν και να διεξάγουν ελέγχους και στη δυτική περιοχή.

Οι υπάλληλοι του λιμανιού του Ντόβερ όρισαν το δυτικό τμήμα για να διεκπεραιώνουν τους νέους συνοριακούς ελέγχους της ΕΕ ειδικά για τους επιβάτες πούλμαν.

Η επέκταση αυτή θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της ροής των ανθρώπων, ιδίως όταν τεθεί σε ισχύ η ΕΕΑ.

Οι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας εργάζονται για την επικαιροποίηση της συμφωνίας τους για τον έλεγχο των συνόρων, η οποία θα επιτρέψει τη διευρυμένη ζώνη ελέγχου στο λιμάνι του Ντόβερ.

Επιπλέον, η Getlink, η διαχειρίστρια εταιρεία της σήραγγας της Μάγχης, έχει επενδύσει σε σημαντικές αναβαθμίσεις υποδομών, όπως μια νέα στεγασμένη αποβάθρα για τους ελέγχους EES.

Η Eurostar επένδυσε επίσης σε περισσότερα περίπτερα EES και είναι έτοιμη να ανοίξει χώρο σε περίπτωση που οι ουρές είναι τεθλασμένες λόγω του περιορισμένου χώρου στο Σεντ Πάνκρας.

Άλλα μέτρα για τον μετριασμό των καθυστερήσεων EES

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραδέχεται ότι δεν είναι έτοιμο για τους νέους συνοριακούς ελέγχους της ΕΕ- πιέζει για χαλαρή εφαρμογή στους Βρετανούς
Φωτογραφία από Kelly μέσω Pexels

Το νέο σύστημα έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ασφάλεια. Παρόλα αυτά, ο υπουργός Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επιβαρύνει αδικαιολόγητα τους ταξιδιώτες ή να διαταράξει το εμπόριο και τον τουρισμό.

Πρόσθετα μέτρα για την ελαχιστοποίηση και τη διαχείριση των αναμενόμενων καθυστερήσεων περιλαμβάνουν την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού στα σύνορα.

Ομοίως, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να αναβαθμίσει τις υποδομές σε βασικά συνοριακά σημεία για να φιλοξενήσει τους νέους συνοριακούς ελέγχους της ΕΕ.

Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο σταδιακής εφαρμογής του EES για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων προτού το σύστημα καταστεί πλήρως λειτουργικό.

Αυτό θα επιτρέψει στους υπαλλήλους να εντοπίσουν και να επιλύσουν τα προβλήματα με ελεγχόμενο τρόπο, ελαχιστοποιώντας τις διαταραχές όταν το σύστημα τεθεί σε λειτουργία.

Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζει επίσης εκτεταμένες ανακοινώσεις για την ευαισθητοποίηση του βρετανικού ταξιδιωτικού κοινού.

Μια έρευνα του Υπουργείου Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς ενήλικες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν το σύστημα EES.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι νέοι συνοριακοί έλεγχοι της ΕΕ θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους Βρετανούς από το να επισκεφθούν την ΕΕ.

“Είναι προς το συμφέρον τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της ΕΕ να συνεργαστούμε για τους κοινούς μας στόχους, ώστε να διασφαλίσουμε τη διατήρηση ασφαλών συνόρων, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις διαταραχές που προκαλούνται από την EES”, δήλωσε ο Malhotra.

Περισσότερες ανησυχίες σχετικά με τους νέους συνοριακούς ελέγχους της ΕΕ

Η ταξιδιωτική βιομηχανία, που ήδη ταλανίζεται από τις επιπτώσεις του Brexit και της πανδημίας, είναι επιφυλακτική για περισσότερες διαταραχές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ταξίδια και τον τουρισμό.

Εμπειρογνώμονες του κλάδου έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ετοιμότητα των υποδομών και του προσωπικού να χειριστούν τις νέες απαιτήσεις.

Υπήρξαν εκκλήσεις για καθυστέρηση της εφαρμογής της ΕΣΑ μέχρι τις αρχές του 2025, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ να προετοιμαστούν.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών είχε εκφράσει ανησυχίες ότι οι περιφερειακοί, μικρότεροι αερολιμένες της ΕΕ δεν είναι ακόμη έτοιμοι για την ΕΕΣ.

Η εφαρμογή για το κινητό EES που αποσκοπεί στην αποφυγή μεγάλων ουρών στα σύνορα δεν θα είναι έτοιμη μέχρι τον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία για το αν θα είναι διαθέσιμο στους ταξιδιώτες μέχρι τη νέα ημερομηνία έναρξης της EES τον Νοέμβριο.

Συνιστάται στους ταξιδιώτες να ενημερώνονται για τις νέες απαιτήσεις και να προγραμματίζουν ανάλογα τα ταξίδια τους για να αποφύγουν πιθανές καθυστερήσεις.