Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σαουδική Αραβία υπογράφουν συμφωνία για την ενίσχυση του τουρισμού στο Great Futures Expo

| 3 Ιουνίου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σαουδική Αραβία υπογράφουν συμφωνία για την ενίσχυση του τουρισμού στο Great Futures Expo

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας (ΚΣΑ) θα συνεργαστούν αμοιβαία για την ανάπτυξη των τουριστικών τους οικονομιών.

Ο εθνικός οργανισμός τουρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, VisitBritain, και η Αρχή Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν δήλωση προθέσεων στις 14 Μαΐου 2024.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της VisitBritain Patricia Yates και ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Tourism Authority Fahd Hamidaddin την υπέγραψαν κατά τη διάρκεια της Great Futures, μιας μεγάλης εμπορικής έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ στις 14 και 15 Μαΐου.

Η εκδήλωση Great Futures, υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, είναι μια διήμερη έκθεση για τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Η υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου Lucy Frazer εξέφρασε τη χαρά της για την υπογραφή της δήλωσης προθέσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων, ήταν επίσης υπερήφανη που ο τουρισμός αποτελεί “αναπόσπαστο μέρος αυτού που κάνει τη Βρετανία τόσο σπουδαία”.

Με τη συμφωνία, ο Frazer δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο “μπορεί να μοιραστεί την ανεκτίμητη εμπειρογνωμοσύνη του Ηνωμένου Βασιλείου στον τουρισμό και να αποκτήσει σημαντικές γνώσεις από τους Σαουδάραβες εταίρους μας”.

Η Α.Ε. Ahmed Al-Khateeb, Υπουργός Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι “προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες” για τη Σαουδική Αραβία και το Ηνωμένο Βασίλειο να ενισχύσουν τον τουρισμό.

Πρόσθεσε ότι “υπογραμμίζει τη στενή σχέση μεταξύ των δύο χωρών”.

Ο Al-Khateeb αποκάλυψε ότι “αναπτύσσουν αξιόλογα έργα που γιορτάζουν τον μοναδικό πολιτισμό και την κληρονομιά μας”.

Πρόσθεσε ότι τα έργα αυτά έχουν ως στόχο “να γίνουν εξίσου εμβληματικά με τα αξιοθέατα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ο Πύργος του Λονδίνου και το Στόουνχεντζ”.

“Βλέπουμε απεριόριστες δυνατότητες για να υποδεχτούμε επισκέπτες από τη Βρετανία και από όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Al-Khateeb, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σαουδαραβικής Αρχής Τουρισμού.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του VisitBritain Patricia Yates δήλωσε ότι η συμφωνία βασίζεται στην ευρύτερη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Σαουδική Αραβία.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα συμβάλει στο να “φέρουμε τα καλύτερα στοιχεία της Βρετανίας στους Σαουδάραβες επισκέπτες και να αξιοποιήσουμε τις έγκαιρες και πολύτιμες ευκαιρίες για ανάπτυξη”.

“Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Αρχή Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστική τουριστική μας προσφορά”, δήλωσε ο Yates.

Η τουριστική εκστρατεία Great Futures του Ηνωμένου Βασιλείου

Η έκθεση Great Futures εγκαινιάζει μια εκστρατεία διάρκειας ενός έτους για την προώθηση της επιχειρηματικής δέσμευσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της KSA.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο και το KSA υπέγραψαν 13 συμφωνίες σε διάφορους τομείς. Αυτό περιλαμβάνει τον τουρισμό, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Η δήλωση προθέσεων καθορίζει εκτεταμένους τομείς συνεργασίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΚΑΑ, με στόχο την ανάπτυξη και μεγέθυνση του τουρισμού.

Με αυτό, το VisitBritain και η Αρχή Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας θα συνεργαστούν και θα ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρογνωμοσύνη στον εγχώριο και διεθνή τουρισμό.

Η συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια του προγράμματος Great Futures του VisitBritain, το οποίο περιελάμβανε εκδήλωση δικτύωσης με τη Σαουδική Αραβία.

Το πρόγραμμα προωθεί βρετανικούς προορισμούς και τα τελευταία τουριστικά προϊόντα και εμπειρίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στόχος του είναι να διευρύνει τις ταξιδιωτικές διαδρομές, ώστε οι Σαουδάραβες επισκέπτες να εξερευνήσουν περισσότερα από τα έθνη και τις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, το VisitBritain εγκαινίασε την τελευταία φάση της εκστρατείας μάρκετινγκ στη Σαουδική Αραβία.

Παρουσίασε τις συναρπαστικές εμπειρίες και τους προορισμούς στην ύπαιθρο, τις ακτές και τις ζωντανές πόλεις της Βρετανίας.

Η καμπάνια “Spilling the Tea on GREAT Britain” κατευθύνει τους καταναλωτές στον νέο αραβικό ιστότοπο του VisitBritain. Αυτός ο ειδικός ιστότοπος έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους Σαουδάραβες ταξιδιώτες να προγραμματίσουν ταξίδια στη Βρετανία το 2024.

Η VisitBritain φιλοξένησε επίσης και συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με ομολόγους της KSA.

Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με την προώθηση μιας χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο, την ανάπτυξη προορισμών για την εξάπλωση της τουριστικής ανάπτυξης και πολλά άλλα.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους υπηκόους της Σαουδικής Αραβίας

Η νέα ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου (ETA) έχει καταστήσει ευκολότερη και φθηνότερη την επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους υπηκόους του KSA.

Το ETA είναι το νέο ψηφιακό σύστημα ταξιδιωτικής άδειας του Ηνωμένου Βασιλείου για ταξιδιώτες που μπορούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση.

Αντικαθιστά την ηλεκτρονική απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης (EVW) που πρέπει να λάβουν οι ταξιδιώτες από τη Σαουδική Αραβία πριν επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το EVN κοστίζει 30 λίρες ανά αίτηση και πρέπει να καταβάλλεται κάθε φορά που οι Σαουδάραβες επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την άλλη πλευρά, η ETA κοστίζει 10 λίρες ανά αίτηση. Ισχύει για πολλαπλές επισκέψεις σε διάστημα δύο ετών ή έως ότου λήξει το διαβατήριο με το οποίο συνδέεται.

Επί του παρόντος, μόνο οι ταξιδιώτες από το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, την Ιορδανία, το Ομάν, το Κατάρ, την KSA και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρειάζονται ETA για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να εφαρμόσει το σύστημα σε όλους τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα μέχρι το τέλος του 2024.

Το VisitBritain αποκάλυψε ότι το KSA είναι μια ζωτικής σημασίας αγορά επισκεπτών για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Προβλέπει 240.000 επισκέψεις από την KSA στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, αυξημένες κατά εννέα τοις εκατό από το 2019.

Προβλέπει επίσης ότι οι δαπάνες των Σαουδαράβων επισκεπτών για τα ταξίδια τους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα φτάσουν τα 752 εκατομμύρια λίρες, αυξημένες κατά 20% από το 2019.

Αντίθετα, το πρώτο τρίμηνο του 2024, η KSA φιλοξένησε πάνω από 165.000 υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πέρυσι, η χώρα του Κόλπου υποδέχθηκε 100 εκατομμύρια επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο.