Το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνει το σύστημα eVisa σε νέους αιτούντες βιομετρικών θεωρήσεων

| 29 Αυγούστου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνει το σύστημα eVisa σε νέους αιτούντες βιομετρικών θεωρήσεων
Χορηγία εικόνας από Edeltravel_ μέσω Pixabay

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) κάνει σημαντικά βήματα στην ψηφιοποίηση του μεταναστευτικού του συστήματος.

Ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το σύστημα eVisa για να συμπεριλάβει ένα ευρύτερο φάσμα βιομετρικών αιτούντων.

Τα άτομα που υποβάλλουν αίτηση για ορισμένες θεωρήσεις χρησιμοποιώντας βιομετρικά δεδομένα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε ένα διαδικτυακό σύστημα μετανάστευσης.

“Αυτή η νέα χρήση της τεχνολογίας θα εξορθολογήσει ένα βασικό μέρος της διαδικασίας έκδοσης βίζας, θα την καταστήσει πιο ασφαλή και θα μειώσει την εξάρτηση από τα έντυπα έγγραφα”, ανέφερε σε δήλωσή της η Ύπατη Αρμοστής Jane Marriott.

Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι περισσότεροι ταξιδιώτες θα βρουν έναν ταχύτερο, ευκολότερο και ασφαλέστερο τρόπο να διαχειρίζονται ηλεκτρονικά την κατάσταση της μετανάστευσής τους.

Αντί να βασίζονται στα παραδοσιακά έγγραφα θεωρήσεων, μπορούν να δουν τη θεώρησή τους μέσω της πλατφόρμας UK Visa and Immigration (UKVI).

Η επέκταση αυτή αντανακλά τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να καταστήσει τα ταξίδια και τη μετανάστευση πιο αποτελεσματικά και ασφαλή.

Ένα σύστημα eVisa χωρίς χαρτί

Η μετάβαση στο eVisas σηματοδοτεί την απομάκρυνση από τη φυσική τεκμηρίωση.

Για πολλούς ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον να έχουν μαζί τους φυσικές άδειες ή σφραγίδες για να αποδείξουν το δικαίωμά τους να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντ’ αυτού, οι πληροφορίες για τη θεώρηση θα αποθηκεύονται ηλεκτρονικά, όπου θα μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση τόσο ο κάτοχος της θεώρησης όσο και οι αρμόδιες αρχές.

Η μετάβαση στο σύστημα eVisa είναι δωρεάν, ασφαλής και απλή.

Δεν θα επηρεάσει το μεταναστευτικό καθεστώς ενός ατόμου ή τους όρους της άδειας εισόδου ή παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της μετάβασης στο σύστημα eVisa, οι κάτοχοι θεωρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να παραμείνουν επιμελείς.

Δεν πρέπει να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι να παραλάβουν το διαβατήριό τους και την έγκυρη βίζα τους από το κέντρο έκδοσης βίζας.

Οι κάτοχοι βίζας μακράς διαμονής θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να παραλαμβάνουν BRP κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κάρτες BRP ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αλλά η λήξη τους δεν επηρεάζει το καθεστώς μετανάστευσης.

Όλοι οι κάτοχοι BRP μπορούν πλέον να δημιουργήσουν λογαριασμό στο UKVI και να έχουν πρόσβαση στο eVisa τους online. Πρέπει να εξακολουθούν να έχουν μαζί τους την κάρτα έως ότου λήξει η ισχύς της.

Όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, πρέπει επίσης να έχουν μαζί τους το BRP και το διαβατήριό τους για να αποδείξουν την άδειά τους να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μετάβαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στο νέο σύστημα eVisa θα ολοκληρωθεί την 1η Ιανουαρίου 2025 και δεν θα εκδίδονται φυσικά έγγραφα θεωρήσεων.

Όλα τα άτομα με μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα του UKVI.

Πώς το σύστημα eVisa επηρεάζει τους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνει το σύστημα eVisa σε νέους αιτούντες βιομετρικών θεωρήσεων
Χορηγία εικόνας από katyveldhorst μέσω Pixabay

Η επέκταση του συστήματος eVisa επηρεάζει κυρίως όσους υποβάλλουν αίτηση για βίζα που απαιτεί βιομετρικά στοιχεία.

Αυτό περιλαμβάνει άτομα που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για εργασία, σπουδές ή άλλες μακροχρόνιες διαμονές.

Οι τουρίστες και όσοι επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για λιγότερο από έξι μήνες δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό στο UKVI.

Οι επισκέπτες βραχείας διαμονής θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές μεθόδους θεώρησης, όπως οι σφραγίδες βίζας με υγρό μελάνι στα διαβατήρια.

Το νέο σύστημα θα είναι επίσης ιδιαίτερα επωφελές για άτομα από χώρες όπου το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μεγάλο αριθμό αιτούντων θεώρηση.

Πλεονεκτήματα του συστήματος eVisa

Το σύστημα eVisa προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα τόσο στους αιτούντες θεώρηση όσο και στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρώτα απ’ όλα, μειώνει τον κίνδυνο απώλειας ή κλοπής εγγράφων, κάτι που αποτελούσε επί μακρόν πρόβλημα με τις φυσικές θεωρήσεις.

Με την ηλεκτρονική μετακίνηση του καθεστώτος θεώρησης, το UKVI μπορεί να διασφαλίσει ότι το μεταναστευτικό καθεστώς ενός ατόμου είναι ασφαλές και εύκολα ανακτήσιμο.

Το σύστημα eVisa απλοποιεί τη διαδικασία απόδειξης του δικαιώματος του κατόχου θεώρησης να εργάζεται, να σπουδάζει ή να διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέσω μιας ασφαλούς διαδικτυακής πύλης, οι μετανάστες μπορούν εύκολα να μοιραστούν τη μεταναστευτική τους κατάσταση με εργοδότες, ιδιοκτήτες ή άλλα σχετικά μέρη.

Επιπλέον, το σύστημα θεωρήσεων έχει σχεδιαστεί για να είναι φιλικό προς τον χρήστη, με σαφείς οδηγίες για τη δημιουργία και τη διαχείριση ενός λογαριασμού UKVI.

Προκλήσεις και ανησυχίες

Ενώ το σύστημα eVisa προσφέρει πολλά οφέλη, ένα βασικό ζήτημα που έχουν θέσει οι μετανάστες είναι η εξάρτηση από την ψηφιακή τεχνολογία.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του προγράμματος εγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSS) χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του UKVI εδώ και αρκετά χρόνια.

Το σύστημα eVisa θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή έχουν ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Ορισμένοι μετανάστες ανέφεραν επίσης δυσκολίες με την πλατφόρμα του UKVI, αναφέροντας προβλήματα όπως σφάλματα ή μικτά αποτελέσματα.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις και απογοήτευση, ιδίως σε όσους ταξιδεύουν ή διεκδικούν επιδόματα.

Μια άλλη ανησυχία σχετικά με ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα είναι η ασφάλεια των δεδομένων και η προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Καθώς όλες οι πληροφορίες για τις θεωρήσεις αποθηκεύονται ηλεκτρονικά, το UKVI πρέπει να διασφαλίσει ότι το σύστημα είναι αρκετά ισχυρό ώστε να προστατεύεται από απειλές στον κυβερνοχώρο.

Τυχόν παραβιάσεις θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες για τους κατόχους θεωρήσεων, όπως κλοπή ταυτότητας ή μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες.

Προχωρώντας προς ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα μετανάστευσης

Το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνει το σύστημα eVisa σε νέους αιτούντες βιομετρικών θεωρήσεων
Χορηγία εικόνας από Sammy-Sander μέσω Pixabay

Το Υπουργείο Εσωτερικών επικοινωνεί επί του παρόντος με όλους τους κατόχους BRP και τους προτρέπει να μεταβούν στο eVisas και να δημιουργήσουν λογαριασμό στο UKVI.

Πολλοί ανησυχούν ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου βιάζεται να μεταβεί στο σύστημα eVisa.

Ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και οι πρόσφυγες, ενδέχεται να χάσουν το μεταναστευτικό τους καθεστώς εάν δεν δημιουργήσουν ένα UKVI μέχρι το τέλος του έτους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε τη βοήθεια των εργοδοτών που χρηματοδοτούν μετανάστες για να παροτρύνουν τους υπαλλήλους τους να δημιουργήσουν λογαριασμό στο UKVI το συντομότερο δυνατό.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνώρισε επίσης τις προκλήσεις και δήλωσε ότι εργάζεται για τη βελτίωση του συστήματος.