Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαινιάζει το Skills England για να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης από τους μετανάστες εργαζόμενους

| 26 Ιουλίου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαινιάζει το Skills England για να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης από τους μετανάστες εργαζόμενους
Εικόνα από BC Y από το Pixabay

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση για τη μείωση της μετανάστευσης, βελτιώνοντας την κατάρτιση των δεξιοτήτων των τοπικών εργαζομένων.

Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού και στην κάλυψη κενών θέσεων εργασίας με τοπικά ταλέντα αντί να βασίζεται σε ξένους εργαζομένους.

Ο πρωθυπουργός Sir Kier Starmer και η υπουργός Παιδείας Bridget Phillipson παρουσίασαν το Skills England, έναν νέο κυβερνητικό φορέα.

Ο Starmer δήλωσε ότι θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για τους νέους και θα επιτρέψει στις βρετανικές εταιρείες να προσλάβουν και να προσλάβουν περισσότερα εγχώρια ταλέντα.

“Η Skills England θα θέσει σε εφαρμογή το πλαίσιο που απαιτείται για την επίτευξη αυτού του στόχου, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτησή μας από τους εργαζόμενους από το εξωτερικό”, δήλωσε σε δελτίο τύπου.

Ο Phillipson δήλωσε ότι το σύστημα δεξιοτήτων της χώρας είναι “κατακερματισμένο και σπασμένο”.

“Οι εργοδότες θέλουν να επενδύσουν στους εργαζομένους τους, αλλά για πολύ καιρό εμποδίζονταν να έχουν πρόσβαση στην κατάρτιση που χρειάζονται”, πρόσθεσε.

Από το 2017 έως το 2022, η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο διπλασιάζεται σε περισσότερους από 500.000 λόγω της έλλειψης εξειδικευμένων υποψηφίων.

Επί του παρόντος, αντιπροσωπεύει το 36% των κενών θέσεων εργασίας στη χώρα.

Τι είναι η Skills England

Στόχος της Skills England είναι να αντιμετωπίσει τα κενά δεξιοτήτων και να προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες στο εργατικό δυναμικό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θα επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός συστήματος δεξιοτήτων που θα ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες των διαφόρων κλάδων.

Αυτό περιλαμβάνει τις κατασκευές, την πληροφορική, την υγειονομική περίθαλψη, τη μηχανική και άλλους τομείς.

Η Skills England θα εντοπίσει τις δεξιότητες που βρίσκονται σε έλλειψη με τη βοήθεια της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μετανάστευσης (MAC).

Στη συνέχεια θα αναπτύξει προγράμματα κατάρτισης για να εξοπλίσει τους τοπικούς εργαζόμενους με αυτές τις δεξιότητες και να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Ο στόχος είναι να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τους μετανάστες για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας.

Επίσης, στοχεύει στη δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της οικονομίας χωρίς την εισαγωγή δεξιοτήτων από το εξωτερικό.

Επιπλέον, η Skills England θα διασφαλίσει ότι οι νέοι Βρετανοί έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες ευκαιρίες και κατάρτιση.

Το BBC ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Starmer κατηγόρησε την έλλειψη ενός “συνεκτικού” συστήματος δεξιοτήτων για την “υπερβολική εξάρτηση” της χώρας από τη μετανάστευση.

Αυτό οδήγησε στην έλλειψη ευκαιριών κατάρτισης για τους νέους, γεγονός που τους στέρησε την “αξιοπρέπεια της εργασίας”.

“Δεν θα αρκεστούμε απλώς στο να τραβήξουμε τον εύκολο μοχλό της εισαγωγής δεξιοτήτων. Γυρίζουμε σελίδα σε αυτό”, δήλωσε στην ομιλία του στη διεθνή αεροπορική έκθεση του Φάρνμπορο.

Ο Starmer πρόσθεσε: “Η επιτυχία μας ως χώρα εξαρτάται από την παροχή εργατικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης μακροπρόθεσμα”.

Τα επόμενα βήματα για τη δημιουργία της Skills England

Εικόνα από Indosup από το Pixabay

Ο Philipson διόρισε τον Richard Pennycook CBE, τον επικεφαλής μη εκτελεστικό διευθυντή στο Υπουργείο Παιδείας (DfE), ως προσωρινό πρόεδρο της Skills England.

Η σύσταση του νέου κυβερνητικού φορέα και η δημιουργία ενός συστήματος δεξιοτήτων που θα ανταποκρίνεται και θα συνεργάζεται θα διαρκέσει εννέα έως δώδεκα μήνες.

Η πρώτη φάση της έναρξης λειτουργίας της Skills England περιλαμβάνει τη σύσταση του οργανισμού και την έναρξη των εργασιών για την αξιολόγηση των μελλοντικών αναγκών σε δεξιότητες.

Ο νέος κυβερνητικός φορέας θα αρχίσει επίσης να οικοδομεί ισχυρές σχέσεις με τους εργοδότες.

Οι λειτουργίες του Ινστιτούτου Μαθητείας και Τεχνικής Εκπαίδευσης (IfATE) θα μεταφερθούν στην Skills England. Αυτό περιλαμβάνει την οδό για τους εργοδότες να διαμορφώνουν την κατάρτιση δεξιοτήτων.

Στη συνέχεια, ένα μόνιμο διοικητικό συμβούλιο, ένας πρόεδρος και ένας διευθύνων σύμβουλος θα διοριστούν εν ευθέτω χρόνω.

Η Skills England θα καταρτίσει έναν κατάλογο των προγραμμάτων κατάρτισης που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση.

Η ευθύνη αυτή περιλαμβάνει τη διασφάλιση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας και την ευθυγράμμιση των χρηματοδοτούμενων από την κυβέρνηση επιλογών κατάρτισης που είναι διαθέσιμες τόσο στους εκπαιδευόμενους όσο και στους εργοδότες με τις προσδιορισμένες απαιτήσεις δεξιοτήτων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει μια ευρεία στρατηγική για την εκπαίδευση μετά την ηλικία των 16 ετών.

Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην άρση των εμποδίων στις ευκαιρίες για τους νέους Βρετανούς, στην προώθηση της ανάπτυξης ενός εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Philipson δήλωσε ότι η Skills England θα συνδέσει τις επιχειρήσεις με τα συνδικάτα, τους δημάρχους, τα πανεπιστήμια, τα κολέγια και τους παρόχους κατάρτισης.

Αυτό θα δώσει στην κυβέρνηση “μια πλήρη εικόνα των ελλείψεων δεξιοτήτων σε εθνικό επίπεδο”, θα προωθήσει την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και θα δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να βγάλουν τα προς το ζην.

Προκλήσεις, σκεπτικισμός για τα προγράμματα κατάρτισης δεξιοτήτων

Εικόνα από τον Janno Nivergall από το Pixabay

Ενώ πολλοί υποστηρίζουν τη βελτίωση της τοπικής κατάρτισης σε δεξιότητες, ορισμένοι ανησυχούν για την πρακτικότητα και την αποτελεσματικότητά της.

Κλάδοι όπως η φιλοξενία, η κοινωνική φροντίδα, το ΕΣΥ και οι κατασκευές έχουν στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό σε ξένους εργαζόμενους λόγω της έλλειψης εγχώριων δεξιοτήτων.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, υπάρχουν προκλήσεις και σκεπτικισμός σχετικά με την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας.

Οι προηγούμενες προσπάθειες για την ενίσχυση της εγχώριας κατάρτισης σε δεξιότητες δεν έχουν αντιμετωπίσει πλήρως τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (IFS) προειδοποίησε κατά της εφαρμογής εκτεταμένων επιχορηγήσεων κατάρτισης, όπως ανέφερε η The Standard.

Η ανησυχία της είναι ότι ένα σημαντικό μέρος αυτής της χρηματοδότησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προγράμματα κατάρτισης που οι εταιρείες θα είχαν χρηματοδοτήσει ανεξάρτητα.

Αυτό θα μειώσει ενδεχομένως τη συνολική αποτελεσματικότητα των επιδοτήσεων.

Η επιτυχία της πρωτοβουλίας Skills England εξαρτάται από την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η διασφάλιση της ευθυγράμμισης των προγραμμάτων κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τη μετανάστευση.