Το Ηνωμένο Βασίλειο διευρύνει τις απαιτήσεις χορηγίας για τη δημιουργική βίζα προσωρινών εργαζομένων

| 31 Μαΐου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο διευρύνει τις απαιτήσεις χορηγίας για τη δημιουργική βίζα προσωρινών εργαζομένων

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) ανακοίνωσε αλλαγές στην οδό θεώρησης για τους δημιουργικούς προσωρινούς εργαζόμενους.

Όπως ανακοινώθηκε στις αλλαγές των κανόνων μετανάστευσης στις 11 Μαρτίου 2024, η διαδρομή δεν θα χρειάζεται πλέον να περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Μισθωτών Μεταναστών (ISL).

Το ISL αντικατέστησε τον κατάλογο επαγγελμάτων με ελλείψεις (SOL), ο οποίος προσέφερε έκπτωση 20 τοις εκατό επί του ορίου μισθού για τις θέσεις εργασίας που περιλαμβάνονταν σε αυτόν.

Η αλλαγή αναμένεται να διευρύνει σημαντικά τις περιπτώσεις στις οποίες οι εργοδότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη διαδρομή, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα και τη σημασία της.

Με ισχύ από τις 16 Μαΐου 2024, οι χορηγοί δημιουργικών προσωρινών εργαζομένων πρέπει να διασφαλίζουν τα ακόλουθα πρότυπα συμμόρφωσης.

Πρώτον, πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν συμμορφωθεί με τον σχετικό Κώδικα Πρακτικής, εφόσον υπάρχει για την εργασία τους.

Το παράρτημα Κώδικες πρακτικής για τους δημιουργικούς εργαζόμενους καλύπτει τους ακόλουθους τομείς:

  • Μπαλέτο
  • Χορευτές (εκτός μπαλέτου)
  • Ερμηνευτές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση
  • Ερμηνευτές στην όπερα
  • Ηθοποιοί στο θέατρο
  • Εργαζόμενοι στον κινηματογράφο και την τηλεόραση
  • Μοντέλα στη βιομηχανία της μόδας

Δεύτερον, εάν δεν υπάρχει κώδικας πρακτικής, πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο ρόλος πληροί τρεις προϋποθέσεις:

  1. Ο ρόλος αφορά τις δημιουργικές βιομηχανίες.
  2. Ο ρόλος παρατίθεται στο Παράρτημα Ειδικευμένα επαγγέλματα.
  3. Οι εργαζόμενοι μπορούν να αποδείξουν ότι μπορούν να συμβάλουν μοναδικά στη δημιουργική ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το παράρτημα “Επαγγέλματα ειδικευμένων επαγγελματιών” περιλαμβάνει τις ακόλουθες θέσεις εργασίας:

  • Καλλιτέχνες
  • Συγγραφείς, συγγραφείς και μεταφραστές
  • Ηθοποιοί, διασκεδαστές και παρουσιαστές
  • Χορευτές και χορογράφοι
  • Μουσικοί
  • Υπεύθυνοι τεχνών, παραγωγοί και σκηνοθέτες
  • Φωτογράφοι, χειριστές οπτικοακουστικού και ραδιοτηλεοπτικού εξοπλισμού
  • Σχεδιαστές εσωτερικών χώρων
  • Σχεδιαστές ρούχων, μόδας και αξεσουάρ

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, εάν ο ρόλος του Δημιουργικού Εργάτη δεν αντιστοιχεί σε έναν κώδικα πρακτικής, ο ανάδοχος πρέπει να διασφαλίσει ότι ο ρόλος περιλαμβάνεται στο SOL.

Επιπλέον, οι χορηγοί πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν εξετάσει τους ντόπιους εργαζομένους και έχουν επιβεβαιώσει ότι ένας εγκατεστημένος εργαζόμενος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά.

Αλλαγές στα πρότυπα επιλεξιμότητας χορηγιών και δημιουργικών εργαζομένων

Σύμφωνα με τη δήλωση των αλλαγών, οι χορηγοί για τους δημιουργικούς εργαζόμενους πρέπει “να δραστηριοποιούνται ή να προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στον δημιουργικό τομέα. “

Πρέπει επίσης να είναι εξουσιοδοτημένοι από το Υπουργείο Εσωτερικών να χρηματοδοτήσουν την εν λόγω θέση εργασίας στο πλαίσιο της οδού των δημιουργικών εργαζομένων.

Ο ανάδοχος δεν χρειάζεται να έχει άμεση σχέση εργασίας με τον επιχορηγούμενο εργαζόμενο, αλλά πρέπει να είναι σε θέση να εκπληρώνει τα σχετικά καθήκοντα του αναδόχου.

Οι αιτούντες θεώρηση για δημιουργικό προσωρινό εργαζόμενο πρέπει επίσης να επιβεβαιώσουν τα έξοδα που καταβάλλονται από τον χορηγό τους.

Αυτό περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν έξοδα μεταφοράς, επιδόματα διαβίωσης και άλλα έξοδα που καταβάλλονται από τον χορηγό.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρει εάν ο δημιουργικός εργαζόμενος θα αποπληρώσει τα έξοδα αυτά μέσω παρακράτησης από τη μισθοδοσία ή με άλλα μέσα.

Η δικηγορική εταιρεία Lewis Silkin δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή θα βοηθήσει το Υπουργείο Εσωτερικών να “αποτρέψει την εκμετάλλευση”.

Βοηθά επίσης να “μειωθεί ο κίνδυνος” να γίνουν οι εργαζόμενοι φτωχοί, καθώς πληρώνονται με χαμηλούς μισθούς και στη συνέχεια τους ζητείται να επιστρέψουν τα τέλη που σχετίζονται με την απασχόληση ή τη χορηγία.

Για τις έμμεσες σχέσεις απασχόλησης, οι εργοδότες πρέπει να κοινοποιούν λεπτομέρειες σχετικά με τις δαπάνες και κάθε κόστος που επιστρέφεται από τον εργαζόμενο για την απαραίτητη υποβολή εκθέσεων.

Τέλος, εάν απορριφθεί η αίτηση του δημιουργικού προσωρινού εργαζομένου, θα απορριφθούν και οι αιτήσεις των συνοδών του.

Το Υπουργείο Εσωτερικών το πράττει ήδη στην πράξη. Η τροπολογία διευκρίνισε αυτό μόνο για τις ομαδικές αιτήσεις στο πλαίσιο της διαδρομής των δημιουργικών προσωρινών εργαζομένων.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο της παραχώρησης θεώρησης για δημιουργικούς εργαζομένους

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που υποβάλλουν αίτηση για βίζα προσωρινής εργασίας δημιουργικού χαρακτήρα θα χρειαστούν ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου (ETA).

Το ETA είναι ένα νέο ψηφιακό σύστημα ταξιδιωτικών αδειών για ταξιδιώτες που μπορούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση.

Απαιτείται ανεξάρτητα από το αν ο δημιουργικός εργαζόμενος χωρίς βίζα θα ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο από ξηράς, θαλάσσης ή αεροπορικώς.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου κοστίζει 10 λίρες ανά αίτηση. Ισχύει για πολλαπλές επισκέψεις σε διάστημα δύο ετών ή έως ότου λήξει το διαβατήριο με το οποίο συνδέεται.

Οι υπήκοοι χωρών που δεν διαθέτουν βίζα πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν έγκυρη ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν θα τους επιτραπεί να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος τους χωρίς αυτό.

Συνήθως, η επεξεργασία διαρκεί περίπου τρεις ημέρες, αλλά μερικές φορές, η λήψη απόφασης σχετικά με την αίτηση ETA μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Επί του παρόντος, το σύστημα ETA είναι ανοικτό μόνο σε υπηκόους του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, της Ιορδανίας, του Ομάν, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει την ευρύτερη εφαρμογή της ETA για όλους τους υπηκόους με θεώρηση το 2024.