Το βρετανικό σύστημα ETA συνδέεται με την αύξηση των ιορδανών αιτούντων άσυλο στην Ιρλανδία-Έκθεση

| 16 Αυγούστου, 2024
Το βρετανικό σύστημα ETA συνδέεται με την αύξηση των ιορδανών αιτούντων άσυλο στην Ιρλανδία-Έκθεση
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Steve Bidmead μέσω Pixabay

Έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Ιορδανών αιτούντων άσυλο στην Ιρλανδία μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), ανέφεραν οι Sunday Times.

Η αύξηση αυτή συνδέεται με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο διευκολύνει τους Ιορδανούς να ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όταν βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αιτούντες άσυλο μετακινούνται στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας μέσω του κοινού ταξιδιωτικού χώρου (CTA ). Arrangement και ζητούν άσυλο εκεί.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στους αξιωματούχους της Ιρλανδίας και της Ιορδανίας καθώς προσπαθούν να διαχειριστούν τον αυξανόμενο αριθμό.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για υπηκόους της Ιορδανίας

Το σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής εξουσιοδότησης (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κεντρικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα.

Οι ταξιδιώτες που μπορούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα πρέπει να λάβουν ETA πριν από το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σύστημα αποσκοπεί στην παρακολούθηση των εισόδων και εξόδων των ταξιδιωτών χωρίς βίζα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εξασφαλίζει επίσης ότι όλοι οι ταξιδιώτες χωρίς βίζα υποβάλλονται σε προκαταρκτικό έλεγχο πριν από την είσοδό τους στη χώρα.

Επί του παρόντος, μόνο οι ταξιδιώτες από τις χώρες συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και την Ιορδανία χρειάζονται ETA για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πριν από το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, οι υπήκοοι των χωρών του ΣΣΚ Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ ) χρειάζονταν ηλεκτρονική απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης (EVW) αξίας 30 λιρών για κάθε επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντίθετα, οι Ιορδανοί έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για μια τυπική θεώρηση επισκέπτη μιας χρήσης αξίας 115 λιρών όταν επισκέπτονταν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με μόλις 10 λίρες ανά αίτηση, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπει πολλαπλές εισόδους στο Ηνωμένο Βασίλειο σε διάστημα δύο ετών χωρίς να απαιτείται η συνήθης διαδικασία θεώρησης.

Το σύστημα ETA αποσκοπεί στην τόνωση του τουρισμού και στην ευκολότερη μετακίνηση των ατόμων από τις χώρες αυτές.

Ωστόσο, άνοιξε επίσης μια νέα οδό για ορισμένους Ιορδανούς πολίτες να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, να μετακινηθούν στην Ιρλανδία και να ζητήσουν άσυλο εκεί.

Πώς το σύστημα ETA οδήγησε σε αύξηση των αιτούντων άσυλο

Το βρετανικό σύστημα ETA συνδέεται με την αύξηση των ιορδανών αιτούντων άσυλο στην Ιρλανδία-Έκθεση
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Patrick μέσω Pixabay

Μετά την επέκταση του συστήματος ETA, ο αριθμός των Ιορδανών που ζητούν άσυλο στην Ιρλανδία έχει αυξηθεί δραματικά.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης έδειξαν ότι μόνο 29 Ιορδανοί ζήτησαν άσυλο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 127 αιτούντες άσυλο τον Μάρτιο, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε το σύστημα ETA για τους Ιορδανούς πολίτες.

Έκτοτε, οι αριθμοί αυξάνονται, με 140 αιτήσεις ασύλου από Ιορδανούς τον Απρίλιο.

Τον Μάιο υποβλήθηκαν 423 αιτήσεις ασύλου από Ιορδανούς υπηκόους, ενώ τον Ιούνιο υποβλήθηκαν 318 αιτήσεις.

Τον Ιούλιο του 2024, 512 Ιορδανοί κατέθεσαν αίτηση ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνολικά, μόνο κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2024, ο αριθμός των Ιορδανών αιτούντων άσυλο έχει εκτοξευθεί σε 1.549.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση, δεδομένου ότι πέρυσι υπήρχαν μόνο 53 αιτούντες άσυλο από την Ιορδανία.

Αυτή η απότομη αύξηση οφείλεται κυρίως στη συμφωνία CTA μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των δύο χωρών.

Μόλις οι Ιορδανοί εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας το ETA, μπορούν εύκολα να ταξιδέψουν στην Ιρλανδία για να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Επιπλοκές με τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ιορδανία

Η παρουσία μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων προσφύγων στην Ιορδανία επιτείνει την πολυπλοκότητα της κατάστασης.

Οι πρόσφυγες αυτοί έχουν διαφύγει από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην πατρίδα τους και ζουν στην Ιορδανία, ορισμένοι από αυτούς εδώ και πολλά χρόνια.

Βάσει μιας προϋπάρχουσας συμφωνίας, ορισμένοι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες μπόρεσαν να αποκτήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα της Ιορδανίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες αυτοί συχνά αντιμετωπίζονται ως Ιορδανοί πολίτες όταν ζητούν άσυλο στην Ιρλανδία.

Οι Ιρλανδοί αξιωματούχοι μετανάστευσης αντιμετωπίζουν τώρα πρόσθετες δυσκολίες στον προσδιορισμό της πραγματικής προέλευσης και των συνθηκών αυτών των αιτούντων άσυλο.

Ως αποτέλεσμα, οι Ιορδανοί υπήκοοι αποτελούν πλέον μία από τις μεγαλύτερες ομάδες ατόμων που υποβάλλουν αίτηση ασύλου στην Ιρλανδία, δεύτερη μετά τους Νιγηριανούς.

Οι ιρλανδικές μεταναστευτικές αρχές προσπαθούν να επιταχύνουν την επεξεργασία αυτών των αιτήσεων για να διαχειριστούν τον αυξημένο φόρτο εργασίας.

Γιατί η Ιρλανδία αισθάνεται την πίεση στην επεξεργασία των αιτούντων άσυλο

Το βρετανικό σύστημα ETA συνδέεται με την αύξηση των ιορδανών αιτούντων άσυλο στην Ιρλανδία-Έκθεση
Φωτογραφία ευγενική προσφορά του M.nelson μέσω Wikimedia Commons

Το μεταναστευτικό σύστημα της Ιρλανδίας αντιμετωπίζει πιέσεις εξαιτίας αυτής της απροσδόκητης αύξησης των αιτούντων άσυλο.

Το σύστημα βρίσκεται ήδη υπό πίεση και δυσκολεύεται να διαχειριστεί την εισροή ιορδανών υπηκόων.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε συζητήσεις μεταξύ των ιρλανδικών, βρετανικών και ιορδανικών αρχών.

Ανώτερη πηγή της ιρλανδικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι τόσο οι ιρλανδικές όσο και οι ιορδανικές αρχές συνεργάζονται ενεργά για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου γνωρίζει ότι το σύστημα ETA μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά και έχει προειδοποιήσει ότι οι καταχραστές θα αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε στους Sunday Times ότι όποιος κάνει κατάχρηση της ΕΤΑ θα “υπόκειται σε μέτρα επιβολής”.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία “δεσμεύονται από κοινού να προστατεύσουν τον κοινό ταξιδιωτικό χώρο και να τον διαφυλάξουν από την κατάχρηση”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Από την άλλη πλευρά, οι ακτιβιστές κατά του ρατσισμού στην Ιρλανδία υποστηρίζουν μια δίκαιη και ανθρώπινη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο.

Οι ομάδες αυτές υποστηρίζουν ότι ενώ είναι σημαντικό να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τη μετανάστευση, είναι εξίσου σημαντικό να αντιμετωπίζουμε όλους τους ανθρώπους με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Το ιρλανδικό Υπουργείο Δικαιοσύνης σημείωσε ότι τα μεταναστευτικά πρότυπα αλλάζουν συνεχώς και η προσέγγιση της κυβέρνησης προσαρμόζεται ανάλογα.

Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι τα πρότυπα μετανάστευσης και η προσέγγιση της κυβέρνησης “βρίσκονται υπό συνεχή επανεξέταση”.

Αναγνώρισε επίσης ότι η κυβερνητική προσέγγιση των μεταναστευτικών προτύπων μπορεί να περιλαμβάνει τη συνεργασία με άλλες δικαιοδοσίες.