Το βρετανικό διαβατήριο κατατάσσεται στην 4η θέση στον Δείκτη Ισχυρότερων Διαβατηρίων του κόσμου το 2024

| 11 Ιανουαρίου, 2024
Το βρετανικό διαβατήριο κατατάσσεται στην 4η θέση στο δείκτη ισχυρότερων διαβατηρίων του κόσμου το 2024

Το διαβατήριο του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) έχει μεγαλύτερη ταξιδιωτική ελευθερία από ό,τι στο παρελθόν, ανεβαίνοντας δύο θέσεις στο δείκτη διαβατηρίων Henly 2024.

Η Henley & Partners, η κορυφαία παγκόσμια εταιρεία παροχής συμβουλών διαμονής και υπηκοότητας μέσω επενδύσεων, δημοσιεύει τον δείκτη Henley Passport Index σε τριμηνιαία βάση.

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η γενική τάση ήταν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής ελευθερίας.

Το παγκόσμιο χάσμα κινητικότητας μεταξύ της κορυφής και του πυθμένα του δείκτη έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο όλων των εποχών.

“Ο μέσος αριθμός των προορισμών στους οποίους οι ταξιδιώτες έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 58 το 2006 σε 111 το 2024”, δήλωσε ο Dr. Christian H. Kaelin, πρόεδρος της Henley & Partners, μέσω δελτίου τύπου.

Και πρόσθεσε: “Ωστόσο, καθώς εισερχόμαστε στο νέο έτος, οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης έχουν πλέον τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε 166 περισσότερους προορισμούς χωρίς βίζα από το Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης με πρόσβαση σε μόλις 28 χώρες χωρίς βίζα”.

Πώς καταρτίζεται ο Δείκτης Διαβατηρίου Henley

Εδώ και 19 χρόνια, ο δείκτης διαβατηρίων Henley κατατάσσει τα διαβατήρια με βάση τον αριθμό των ταξιδιωτικών προορισμών χωρίς βίζα που είναι διαθέσιμοι στους κατόχους τους.

Για το σκοπό αυτό, η Henley & Partners βασίζεται σε αποκλειστικά και επίσημα στοιχεία από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).

Κάθε χώρα κερδίζει έναν πόντο για κάθε προορισμό που μπορεί να επισκεφθεί χωρίς να λάβει βίζα ή εγκεκριμένη από την κυβέρνηση ηλεκτρονική βίζα πριν από την αναχώρηση.

Αυτό περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να λάβουν θεώρηση κατά την άφιξη, άδεια επίσκεψης ή ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια κατά την είσοδο στον προορισμό τους.

Ωστόσο, δεν απονέμονται πόντοι για προορισμούς για τους οποίους απαιτείται θεώρηση ή για τους οποίους ο κάτοχος διαβατηρίου πρέπει να λάβει ηλεκτρονική θεώρηση πριν από την αναχώρηση.

Το βρετανικό διαβατήριο σκαρφαλώνει στην 4η θέση- τα ευρωπαϊκά έθνη κυριαρχούν στην πρώτη δεκάδα

Οι κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων έχουν πλέον πρόσβαση χωρίς βίζα σε 191 προορισμούς, σε σύγκριση με μόλις 188 πριν από ένα χρόνο. Από την 6η θέση το 2022 βρέθηκε στην 4η θέση το 2023, πηγαίνοντας στο 2024.

Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν άλματα στην κατάταξη.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία μοιράζονται τώρα την πρώτη θέση με τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία. Οι χώρες αυτές διαθέτουν τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο.

Οι πολίτες των τεσσάρων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μπορούν να επισκεφθούν 194 από τους 227 προορισμούς χωρίς βίζα. Τα δύο ασιατικά έθνη κατέχουν την πρώτη θέση στο δείκτη Henley Passport Index τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Νότια Κορέα πέτυχε την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης σε 193 προορισμούς, ακολουθώντας τη Φινλανδία και τη Σουηδία στη δεύτερη θέση.

Άλλα τέσσερα κράτη της ΕΕ, η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες, μοιράζονται την τρίτη θέση με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 192 χώρες.

Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία και η Πορτογαλία ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο στην τέταρτη θέση.

Σχεδόν οι υπόλοιπες 10 πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από ευρωπαϊκές χώρες, με την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Ελβετία στην 5η θέση.

Τα διαβατήρια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ανέβηκαν στην κατάταξη, εξασφαλίζοντας την 6η θέση με 189 προορισμούς προσβάσιμους χωρίς βίζα. Η Τσεχία και η Πολωνία τις ακολουθούν στην έκτη θέση.

Μαζί με τον Καναδά και την Ουγγαρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν την 7η θέση. Οι χώρες αυτές έχουν πρόσβαση σε 188 προορισμούς χωρίς να απαιτείται προηγούμενη θεώρηση.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισλανδία.

Η κίνηση των ταξιδιωτών θα αυξηθεί μελλοντικά

Σύμφωνα με τον Frederic Leger, Ανώτερο Αντιπρόεδρο Εμπορικών Προϊόντων και Υπηρεσιών της ΙΑΤΑ, η επιβατική κίνηση πρόκειται να διπλασιαστεί έως το 2040.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βελτιστοποίηση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών των αεροδρομίων, όπως η αυτοματοποίηση του ελέγχου και της επαλήθευσης των ταξιδιωτικών εγγράφων, θα συνεχιστεί.

Οι ταξιδιώτες μπορεί επίσης σύντομα να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο. Οι χώρες στρέφονται σε βιομετρικά συστήματα, όπως σαρώσεις προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα, για ταχύτερο έλεγχο της μετανάστευσης.

Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στα σύνορά της, ακολουθώντας τα παραδείγματα του Ντουμπάι και της Αυστραλίας.

Η ΕΕ θα θέσει επίσης σε εφαρμογή το σύστημα βιομετρικού συνοριακού ελέγχου εισόδου/εξόδου (EES) τον Οκτώβριο του 2024.

Περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές ταξιδιωτικές άδειες

Πολλές χώρες προχωρούν επίσης στην εξάλειψη της ανάγκης για βίζα και χρησιμοποιούν ψηφιακές ταξιδιωτικές άδειες για να απλοποιήσουν τη διαδικασία μετανάστευσης χωρίς να θυσιάσουν την ασφάλεια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη δρομολογήσει τη νέα ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA). Είναι υποχρεωτική για τους ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η βρετανική ETA ήταν διαθέσιμη μόνο για τους ταξιδιώτες από το Κατάρ από τον Νοέμβριο του 2023.

Τον Φεβρουάριο του 2024, το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα ανοίξει για την εξυπηρέτηση των πολιτών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Πρόκειται για τις χώρες Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ ).

Μια άλλη αραβική χώρα, η Ιορδανία, οι πολίτες της οποίας χρειάζονταν βίζα για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν το νέο σύστημα ETA από τον Φεβρουάριο.

Μέχρι το 2024, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένει ότι όλοι οι αλλοδαποί χωρίς βίζα θα πρέπει να αποκτήσουν έγκυρη ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ΕΕ θα εφαρμόσει επίσης ένα σύστημα ηλεκτρονικών εγγράφων παρόμοιο με το βρετανικό ETA, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Ταξιδιωτικής Άδειας (ETIAS), για τους υπηκόους που δεν διαθέτουν βίζα και εισέρχονται στη ζώνη Σένγκεν έως τα μέσα του 2025.

Η Κένυα, από την άλλη πλευρά, έχει καταργήσει εντελώς τις θεωρήσεις εισόδου. Θα εκδίδει ηλεκτρονικές ταξιδιωτικές άδειες σε όλους τους ταξιδιώτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *