Το Ανώτατο Συμβούλιο της Γαλλίας απορρίπτει τα αυτόματα δικαιώματα θεωρήσεων μακράς διαμονής για Βρετανούς ιδιοκτήτες κατοικιών

| 29 Ιανουαρίου, 2024
Το Ανώτατο Συμβούλιο της Γαλλίας απορρίπτει τα αυτόματα δικαιώματα θεωρήσεων μακράς διαμονής για Βρετανούς ιδιοκτήτες κατοικιών

Οι Βρετανοί πολίτες που διαθέτουν γαλλική κατοικία πρέπει να εξακολουθούν να συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη θεώρηση βίζας 90 ημερών.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας απέρριψε στις 25 Ιανουαρίου 2024 μια πρόταση για την ελάφρυνση των απαιτήσεων θεώρησης 90 ημερών για τους Βρετανούς ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας μετά το Μπρέιτ.

Το Conseil Constitutionnel είναι η ανώτατη αρχή για συνταγματικά θέματα στη Γαλλία. Εξασφαλίζει την τήρηση των συνταγματικών αρχών και κανόνων στη χώρα.

Η τροπολογία αποτελεί μέρος του αμφιλεγόμενου μεταναστευτικού νομοσχεδίου που ψήφισαν και τα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο του 2023.

Θα επέτρεπε στους Βρετανούς υπηκόους που κατέχουν ακίνητα στη Γαλλία να έχουν δικαίωμα θεώρησης μακράς διαρκείας χωρίς διατυπώσεις.

Το νομοσχέδιο θα παρέκαμπτε τον κανόνα των 90 ημερών για τη θεώρηση που επιβάλλει η ΕΕ στους υπηκόους τρίτων χωρών. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών περιλαμβάνουν πλέον και τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) μετά το Brexit.

Το Γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε σχεδόν το ένα τρίτο του προτεινόμενου μεταναστευτικού νομοσχεδίου.

Το Συμβούλιο απέρριψε επίσης, μεταξύ άλλων, την αυστηρότερη πρόσβαση στις κοινωνικές παροχές και τους κανόνες οικογενειακής επανένωσης, καθώς και τη θέσπιση ποσοστώσεων μετανάστευσης.

Γιατί καταργήθηκε το δικαίωμα αυτόματης θεώρησης μακράς διαμονής

Το Γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε το δικαίωμα αυτόματης θεώρησης μακράς διαμονής για τους Βρετανούς ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας για διαδικαστικούς λόγους.

Το Συμβούλιο έκρινε ότι η πρόταση δεν είχε αρκετή ομοιότητα με την αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου. Υποστήριξε επίσης ότι δεν σχετίζεται, έστω και έμμεσα.

Τα μέλη, που αποκαλούνται επίσης lesa sages ή “οι σοφοί”, χρησιμοποίησαν το άρθρο 45 του γαλλικού Συντάγματος για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους.

Δήλωσε ότι οι όροι παραμονής στη Γαλλία για ορισμένους Βρετανούς υπηκόους “δεν θα είχαν θέση στο νόμο με το σκεπτικό ότι θα είχαν εισαχθεί σε πρώτη ανάγνωση”.

Το αρχικό κείμενο της κυβέρνησης πριν από ένα χρόνο δεν περιελάμβανε την αυτόματη διάταξη για τα δικαιώματα χορήγησης βίζας μακράς διαμονής για τους Βρετανούς ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η γερουσιαστής Martine Berthet το πρόσθεσε ως τροπολογία, την οποία οι γερουσιαστές στη συνέχεια υιοθέτησαν ως νέο άρθρο του νομοσχεδίου.

Το τοπικό , επικαλούμενη τον Γάλλο συνταγματολόγο Thibaud Mulier, ανέφερε ότι η λογική του άρθρου 45 επικεντρώνεται σε “νομοθετικές αναβάσεις” ή άρθρα που δεν σχετίζονται με τον επιδιωκόμενο σκοπό του νόμου.

Η πρόταση θα πρέπει επίσης να ευθυγραμμιστεί με τους αρχικούς λόγους του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση προτάθηκε για τον “έλεγχο της μετανάστευσης και τη βελτίωση της ενσωμάτωσης”.

Το Συμβούλιο δήλωσε ότι οι διατάξεις που αφορούν τους Βρετανούς ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας “δεν παρουσιάζουν σύνδεση, έστω και έμμεση, με οποιαδήποτε άλλη διάταξη”.

“Κατά συνέπεια, χωρίς το Συνταγματικό Συμβούλιο να προδικάζει τη συμμόρφωση του περιεχομένου των διατάξεων αυτών με άλλες συνταγματικές επιταγές, πρέπει να θεωρηθεί ότι, αφού θεσπίστηκαν με διαδικασία αντίθετη προς το Σύνταγμα, είναι συνεπώς αντίθετες προς το Σύνταγμα”, αποφάνθηκε το Ανώτατο Γαλλικό Συμβούλιο.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας, ωστόσο, δεν εξέφρασε γνώμη σχετικά με το κατά πόσον η πρόταση για αυτόματη θεώρηση παραβιάζει το γαλλικό Σύνταγμα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει δικαίωμα προσφυγής κατά των αποφάσεων του Συνταγματικού Συμβουλίου.

Χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για τις θεωρήσεις εισόδου για τους Βρετανούς ιδιοκτήτες ακινήτων στη Γαλλία

Αφού οι νομοθέτες πρόσθεσαν τη διάταξη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου στη Γαλλία, όσοι αντιτάχθηκαν σε αυτήν την πρόβλεψη την απέσυραν γρήγορα. Αυτό συνέβη ακόμη και πριν φτάσει για πρώτη φορά στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση.

Οι Γάλλοι βουλευτές υποστήριξαν ότι η κατοχή περιουσίας στη Γαλλία δεν επαρκεί για να δικαιολογήσει την απαλλαγή από τις απαιτήσεις θεώρησης. Θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ότι ευνοεί μια ομάδα ανθρώπων λόγω της οικονομικής τους κατάστασης.

Παρόλα αυτά, οι νομοθέτες επανενσωμάτωσαν την ασαφώς διατυπωμένη διάταξη στο μεταναστευτικό πριν το ψηφίσουν.

“Η θεώρηση μακράς διαμονής χορηγείται αυτόματα στους Βρετανούς πολίτες που έχουν δεύτερη κατοικία στη Γαλλία. Ως εκ τούτου, απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση μακράς διαμονής”, αναφέρει η τροπολογία.

Ουσιαστικά θα επέστρεφε τους Βρετανούς ιδιοκτήτες κατοικιών στη Γαλλία στους κανόνες που ίσχυαν πριν από το Brexit. Το νομοσχέδιο θα τους επιτρέψει να παραμείνουν στα γαλλικά σπίτια τους για περισσότερες από 90 ημέρες.

Οι Βρετανοί ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να παραμείνουν στη Γαλλία μόνο μέχρι 90 ημέρες

Η τροπολογία της Γαλλίας στο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση ήταν δυνητικά σπουδαία νέα για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν ακίνητα στη Γαλλία πριν από το Brexit.

Οι αναφορές έδειξαν επίσης αύξηση των αναζητήσεων για γαλλικά ακίνητα από πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο αριθμός των Βρετανών που αναζητούσαν γαλλικά σπίτια για αγορά ήταν εξαπλάσιος από το συνηθισμένο.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς για τις θεωρήσεις μετά το Brexit, η ΕΕ θεωρεί τους Βρετανούς υπηκόους ως υπηκόους τρίτων χωρών.

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να παραμείνουν στη Γαλλία ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος του χώρου Σένγκεν χωρίς θεώρηση για 90 ημέρες το πολύ σε περίοδο 180 ημερών.

Οι κάτοχοι ακινήτων στη Γαλλία δεν μπορούν επίσης να επισκεφθούν άλλες χώρες της ΕΕ εάν έχουν ήδη περάσει 90 ημέρες στη γαλλική κατοικία τους.

Πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση ή άδεια διαμονής για να παρατείνουν τη διαμονή τους ή να επισκεφθούν άλλες χώρες του χώρου Σένγκεν.