Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου καταδικάζει το Υπουργείο Εσωτερικών για τη μη έκδοση εγγράφων άδειας 3C

| 15 Ιουλίου, 2024
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου καταδικάζει το Υπουργείο Εσωτερικών για τη μη έκδοση εγγράφων άδειας 3C
Χορηγία εικόνας από Metin Ozer μέσω Unsplash

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) καταδίκασε το Υπουργείο Εσωτερικών επειδή δεν παρείχε την άδεια 3C σε όσους ζητούσαν παράταση της βίζας, σύμφωνα με τον Guardian.

Η άδεια 3C σημαίνει ότι εάν κάποιος υποβάλει αίτηση για παράταση της παραμονής του στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τη λήξη της θεώρησης, το δικαίωμά του να παραμείνει παρατείνεται αυτόματα μέχρι να ληφθεί απόφαση.

Αυτό συμβάλλει στην αποφυγή κενών στο μεταναστευτικό καθεστώς ενός ατόμου κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της αίτησής του.

Ο κ. Justice Cavanagh, ο οποίος προήδρευσε της υπόθεσης, χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να μην παράσχει σε χιλιάδες μετανάστες άδεια 3C ως “παράλογη και παράλογη”.

Επεσήμανε ότι η μη απόδειξη του καθεστώτος οδηγεί σε “πραγματικές δυσκολίες” για πολλούς ανθρώπους, επηρεάζοντας την καθημερινή τους ζωή και την ευημερία τους.

Τα δικαιολογητικά της άδειας 3C αποδεικνύουν ότι βρίσκονται νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χωρίς έγγραφα, πολλοί από τους μετανάστες αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα. Δεν μπορούσαν να αποδείξουν το δικαίωμά τους να εργαστούν, να νοικιάσουν σπίτι ή να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Αυτή η αβεβαιότητα επεκτάθηκε και στα παιδιά τους, τα οποία επίσης υπέφεραν λόγω της έλλειψης εγγράφων των γονέων τους.

Αυτή η έλλειψη αποδείξεων προκάλεσε δυσκολίες, παγιδεύοντας πολλούς στο λεγόμενο “εχθρικό περιβάλλον” που δημιουργείται από τις μεταναστευτικές πολιτικές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Η νομική αμφισβήτηση έγινε από το Φόρουμ Προσφύγων και Μεταναστών του Έσσεξ και του Λονδίνου (RAMFEL) και έναν πρώην πελάτη.

Υποστήριξαν ότι η αποτυχία του Υπουργείου Εσωτερικών άφησε πολλούς λανθασμένα να ταξινομηθούν ως μη καταγεγραμμένοι, υποβάλλοντάς τους σε αυστηρούς μεταναστευτικούς ελέγχους.

Ο δικαστής Cavanagh υπογράμμισε τρεις βασικούς λόγους για την απόφαση:

Ταλαιπωρία για τους μετανάστες

Πολλοί άνθρωποι που έλαβαν άδεια 3C αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα επειδή δεν μπορούσαν να αποδείξουν το νομικό τους καθεστώς. Αυτό επηρέασε την ικανότητά τους να εργάζονται, να βρίσκουν στέγη και να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

Νομοθετικός σκοπός

Οι νόμοι περί μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 3Γ, προστατεύουν τα δικαιώματα όσων βρίσκονται νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χωρίς έγγραφα, οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούσαν να αποδείξουν τα δικαιώματά τους, γεγονός που αντιβαίνει στην πρόθεση του νόμου.

Δεν υπάρχει δικαιολογημένος λόγος

Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν προσκόμισε κανέναν βάσιμο λόγο για τη μη έκδοση αποδεικτικού άδειας 3C. Ο δικαστής Cavanagh υπογράμμισε ότι δεν υπήρχαν αντεπιχειρήματα που να δικαιολογούν αυτή την αποτυχία, καθιστώντας την απόφαση παράλογη.

Ο δικαστής κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να κάνει ένα “απλό βήμα” για να αποφύγει την ταλαιπωρία εκατοντάδων ανθρώπων.

Η Janet Farrell, δικηγόρος της Bhatt Murphy Solicitors που εκπροσώπησε τους ενάγοντες, χαρακτήρισε την απόφαση ως “σημαντική νίκη”.

Εξήγησε ότι θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους που αγωνίζονται χωρίς απόδειξη του νομικού τους καθεστώτος.

“Η απόφαση αυτή διασφαλίζει ότι όσοι βρίσκονται σε άδεια 3C μπορούν πλέον να αποδείξουν το καθεστώς τους και να έχουν πρόσβαση στα δικαιώματα που δικαιούνται”, δήλωσε ο Farrell.

Χωρίς αποδείξεις για την άδεια 3C και το σκάνδαλο Windrush

Χορηγία εικόνας από Jhon David μέσω Unsplash

Ο Nick Beales, επικεφαλής της εκστρατείας του RAMFEL, συνέκρινε την κατάσταση αυτή με το σκάνδαλο Windrush.

Δήλωσε: “Ξανά και ξανά, το εχθρικό περιβάλλον της κυβέρνησης παγιδεύει και στοχοποιεί ανθρώπους που έχουν κάθε δικαίωμα να βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Μας διαβεβαίωσαν ότι έμαθαν από το σκάνδαλο Windrush, αλλά αυτά τα λόγια ήταν σαφώς κούφια”.

Το σκάνδαλο Windrush, που αποκαλύφθηκε το 2017, αφορούσε μετανάστες από την Καραϊβική που ήρθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 1948 και 1973.

Ως Βρετανοί υπήκοοι, αντιμετωπίστηκαν λανθασμένα ως παράνομοι μετανάστες, παρόλο που είχαν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο επ’ αόριστον.

Αυτά τα μέλη της γενιάς “Windrush” αντιμετώπισαν άδικη κράτηση, απέλαση και άρνηση νομικών δικαιωμάτων.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε εκτεταμένη διαμάχη και ζήτησε δικαιοσύνη, καθώς η κυβέρνηση αντιμετώπισε άδικα αυτούς τους μακροχρόνιους κατοίκους.

Η πολιτική του “εχθρικού περιβάλλοντος”

Η πολιτική του “εχθρικού περιβάλλοντος” αποσκοπεί στο να καταστήσει δύσκολη την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο για όσους δεν έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται εκεί.

Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή επηρεάζει συχνά εκείνους που είναι νόμιμα παρόντες, αλλά δεν διαθέτουν έγγραφα που να το αποδεικνύουν.

Η πολιτική αυτή περιλαμβάνει μέτρα που καθιστούν δύσκολη την εργασία, τη μίσθωση ακινήτων ή την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη χωρίς απόδειξη της μεταναστευτικής ιδιότητας.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου υπογραμμίζει τον αρνητικό αντίκτυπο αυτής της πολιτικής στα άτομα με άδεια 3C.

Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσει όλους τους μετανάστες να αποκτήσουν τα κατάλληλα έγγραφα για το μεταναστευτικό καθεστώς.

Ο Beales της RAMFEL προέτρεψε την επόμενη κυβέρνηση να τερματίσει εντελώς την πολιτική εχθρικού περιβάλλοντος.

Μετάβαση στο eVisas

Χορηγία εικόνας από Nataliya Vaitkevich μέσω Pexels

Όταν δημοσιεύθηκε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι “εξετάζουν προσεκτικά την απόφαση”.

Επί του παρόντος, το Υπουργείο Εσωτερικών μετατρέπει όλες τις μορφές φυσικών εγγράφων μεταναστευτικής κατάστασης σε ψηφιακές θεωρήσεις έως το 2025.

Αυτό σημαίνει ότι οι μετανάστες δεν θα λαμβάνουν πλέον φυσική απόδειξη του δικαιώματός τους να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά το καθεστώς τους θα καταγράφεται ηλεκτρονικά.

Όλες οι βιομετρικές άδειες διαμονής (BRP), οι σφραγίδες υγρού μελανιού διαβατηρίου και τα αυτοκόλλητα βινιέτας θα αντικατασταθούν από ένα ηλεκτρονικό ψηφιακό αρχείο ή μια ηλεκτρονική βίζα.

Όσοι έχουν φυσική απόδειξη του καθεστώτος μετανάστευσης πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό UK Visas and Immigration (UKVI).

Ο λογαριασμός UKVI θα αποδεικνύει το καθεστώς μετανάστευσης σε εργοδότες, ιδιοκτήτες και τράπεζες. Θα συνδεθεί με τα διαβατήρια για την αποφυγή ταξιδιωτικών διαταραχών και ταλαιπωριών.

Αυτή η μετάβαση σε ένα “ψηφιακό εξ ορισμού” σύστημα μετανάστευσης αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας και στη μείωση της απάτης.

Ωστόσο, οι επικριτές φοβούνται ότι το βιαστικό χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη του σκανδάλου Windrush.

Χωρίς φυσική απόδειξη, οι μετανάστες μπορεί να δυσκολευτούν να αποδείξουν το καθεστώς τους, γεγονός που οδηγεί σε παρόμοια προβλήματα.