Τι είναι ο νόμος περί ιθαγένειας και συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου του 2022;

| 5 Αυγούστου, 2022
UK Nationality and Borders Act 2022

Η Priti Patel, Υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για την εισαγωγή ενός πιο ασφαλούς συστήματος διέλευσης των συνόρων. Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη δοκιμή ενός ψηφιακού συστήματος που θα επιτρέπει στους εγκεκριμένους επιβάτες να περνούν από αυτοματοποιημένο έλεγχο των συνόρων κατά την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να χρειάζεται να αλληλεπιδρούν με αξιωματικούς της Συνοριοφυλακής. Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αποσκοπεί στην επιτάχυνση της διαδικασίας διέλευσης των συνόρων για τους νόμιμους ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα δυσχεραίνει τη διαδικασία για όσους θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια ή τη μετανάστευση.

Τι σχεδιάζει το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών για τον έλεγχο των συνόρων;

Το σημαντικότερο μέρος της διαδικασίας μετασχηματισμού θα περιλαμβάνει την καθιέρωση μιας συνολικής απαίτησης σύμφωνα με την οποία όλοι οι ξένοι ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια για την επίσκεψή τους πριν από την έναρξη του ταξιδιού τους.

Προς το παρόν, μόνο ένας σχετικά μικρός αριθμός ταξιδιωτών επιτρέπεται να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο για μικρά χρονικά διαστήματα χωρίς θεώρηση. Το μειονέκτημα αυτού είναι ότι οι αρχές επιβολής του νόμου και ο έλεγχος των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν λιγότερο χρόνο και λιγότερες πληροφορίες στη διάθεσή τους για να αξιολογήσουν το δυναμικό κινδύνου ενός επισκέπτη πριν αυτός ή αυτή φτάσει στη χώρα.

Μέσω του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια και τα σύνορα, η κυβέρνηση σκοπεύει τώρα να εξαλείψει το κενό που υπάρχει σήμερα στις εκ των προτέρων άδειες, εγκαινιάζοντας ένα σύστημα ETA (Electronic Travel Authorization). Σε γενικές γραμμές, το σύστημα αυτό θα απευθύνεται σε ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη χώρα ή διέρχονται από αυτήν και οι οποίοι σύμφωνα με το ισχύον σύστημα δεν χρειάζονται θεώρηση ή δεν έχουν ακόμη μεταναστευτικό καθεστώς πριν από την έναρξη του ταξιδιού τους.

Το προτεινόμενο σύστημα ETA θα παρέχει στον έλεγχο των συνόρων καλύτερο έλεγχο των συνόρων της χώρας, επιτρέποντάς του να εντοπίζει και να εμποδίζει την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο επισκεπτών υψηλού κινδύνου, ενώ ταυτόχρονα θα δίνει στους μεταφορείς και τα άτομα μεγαλύτερη σιγουριά σε προγενέστερο στάδιο σχετικά με το αν θα τους επιτραπεί ή όχι η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία χρησιμοποιούν ήδη παρόμοια συστήματα.

Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εισαγάγει το νέο σύστημα ETA;

Οι βασικές εργασίες για τη δημιουργία και την καθιέρωση του συστήματος ETA θα γίνουν μέσω του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια και τα σύνορα. Αυτό θα επιτρέψει στον Υπουργό να καταρτίσει κανόνες μετανάστευσης για τη διαχείριση του συστήματος ETA. Μεταξύ άλλων, οι κανόνες αυτοί θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Καθορισμός του ποιος θα πρέπει να υποβάλει μια τέτοια αίτηση
  • Οι πληροφορίες που απαιτούνται στην αίτηση
  • Η περίοδος ισχύος και άλλες πτυχές της ΕΤΑ
  • Για ποιους λόγους μπορεί να απορριφθεί μια αίτηση ΕΤΑ ή να ακυρωθεί μια υφιστάμενη ΕΤΑ

Εκτός από αυτούς τους κανόνες, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και τα σύνορα θα ποινικοποιεί επίσης τη χρήση εξαπάτησης ως μέσο για την απόκτηση ΕΤΑ.

Εάν ληφθεί ένα τέτοιο αίτημα, το νομοσχέδιο θα εξουσιοδοτήσει επίσης τον Υπουργό να διαχειρίζεται ένα σύστημα ETA για λογαριασμό ενός Crown Dependency. Θα μπορούσε επίσης να του επιτρέψει να δημοσιεύσει κανονισμούς για την αναγνώριση μιας ETA που έχει εκδώσει μια τέτοια Εξάρτηση του Στέμματος.

Για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα του σχεδιαζόμενου συστήματος ETA, ο αερομεταφορέας θα πρέπει να ελέγχει και να επιβεβαιώνει την άδεια ενός επίδοξου επισκέπτη να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την έναρξη του ταξιδιού του στη χώρα. Εξαιτίας αυτού, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει το άρθρο 40 του νόμου περί μετανάστευσης και ασύλου του 1999, ώστε να ενθαρρύνει τους αερομεταφορείς να ελέγχουν εκ των προτέρων εάν ένας ταξιδιώτης διαθέτει ETA ή άλλου είδους άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο (για παράδειγμα, το καθεστώς μετανάστευσης σε ηλεκτρονική μορφή ή βίζα). Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος επιβολής αστικής ποινής.

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο;

Το σύστημα Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας προορίζεται για τους πολίτες ξένων χωρών που μπορούν επί του παρόντος να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα, καθώς και για τους υπηκόους χωρών χωρίς βίζα. Ο κατάλογος των χωρών δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά αναμένεται ότι οι επισκέπτες από τις ακόλουθες χώρες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση:

Έθνη της ΕΕ που απαιτούν ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Φινλανδία, Τσεχική Δημοκρατία.

Άλλα ευρωπαϊκά έθνη που απαιτούν ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Ανδόρα, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Νορβηγία, Ελβετία, Βατικανό

Άλλες χώρες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης και για τις οποίες απαιτείται ETA

Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Χονγκ Κονγκ, Ισραήλ, Ιαπωνία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Συχνές ερωτήσεις της ETA

Q. Ποιο θα είναι το κόστος μιας ETA;

A. Οι ακριβείς λεπτομέρειες του συστήματος ETA, συμπεριλαμβανομένου του κόστους που συνεπάγεται μια αίτηση, θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Q. Οι πολίτες του ΕΟΧ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA;

A. Σίγουρα. Αποτελεί μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης να απαιτήσει ότι όλοι οι πολίτες του ΕΟΧ θα πρέπει να λαμβάνουν έγκριση για ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Q. Πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να εισαγάγει το σύστημα ETA;

A. Σε αυτό το στάδιο, το σχέδιο προβλέπει ότι το σύστημα θα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το τέλος του 2024.

Q. Τι θα συμβεί αν εμφανιστώ στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς έγκυρο ETA;

A. Για να λειτουργήσει το σύστημα όπως προβλέπεται, οι μεταφορείς θα πρέπει να ελέγχουν και να επιβεβαιώνουν τα δικαιώματα ενός ατόμου πριν από την έναρξη του ταξιδιού του. Οι μεταφορείς θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι ο ταξιδιώτης διαθέτει το σωστό τύπο ταξιδιωτικής άδειας σε ψηφιακή μορφή ή σε μορφή εγγράφου πριν του επιτραπεί να επιβιβαστεί. Σε αντίθετη περίπτωση, ο μεταφορέας θα υποστεί κυρώσεις.

Q. Πώς θα μπορούν οι αερομεταφορείς να ελέγχουν αν ένας ταξιδιώτης επιτρέπεται να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο;

A. Η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ένα σύστημα API (Advance Passenger Information) όπου οι αερομεταφορείς μπορούν να ελέγχουν αν ένας υποψήφιος επισκέπτης έχει άδεια να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σύστημα αυτό θα απαντήσει με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που θα επιβεβαιώνει την κατάσταση του ταξιδιώτη.

Q. Πώς θα ενταχθεί το σύστημα ETA στο Νέο Σχέδιο για τη Μετανάστευση: Μετανάστευση και στρατηγική ελέγχου των συνόρων;

A. Το σύστημα ETA αποτελεί μέρος του παρόντος σχεδίου. Στην πραγματικότητα, το Νέο Σχέδιο για τη Μετανάστευση: Μετανάστευση και Στρατηγική Ελέγχου των Συνόρων” περιγράφει ακριβώς πώς το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των συνόρων θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας, στον εξορθολογισμό των διεθνών ταξιδιών και στη διασφάλιση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης.

Q. Θα συνεχίσει να λειτουργεί η eGates;

A. Ναι. Ένας διεθνής ταξιδιώτης με Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια (ETA) θα μπορεί πράγματι να χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές πύλες κατά την είσοδό του στη χώρα. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα ότι προτίθεται να εισαγάγει ένα πιλοτικό σχέδιο κατά τη διάρκεια του οποίου η ελάχιστη ηλικία για τη χρήση των ηλεκτρονικών πυλών θα μειωθεί από τα 12 έτη στα 10 έτη. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση των χρόνων ταξιδιού για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και τις οικογένειές τους.

Q. Γιατί η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να εισαγάγει ένα σύστημα ETA; Ποια είναι τα οφέλη;

A. Το σχεδιαζόμενο σύστημα ETA θα επιτρέψει σε μεγαλύτερο αριθμό διεθνών ταξιδιωτών να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές πύλες. Δεδομένου ότι οι επισκέπτες θα διαθέτουν ψηφιακούς λογαριασμούς πελατών, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για βίζες θα επιταχυνθεί και θα γίνει πιο απλοποιημένη. Το νέο σύστημα ETA θα σημαίνει επίσης ότι οι βρετανικές αρχές θα γνωρίζουν περισσότερα για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη χώρα πριν ακόμη ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση των ουρών στα σύνορα και ταυτόχρονα θα ενισχύσει την ασφάλεια.