Τα τέλη έκδοσης βίζας Σένγκεν ενδέχεται σύντομα να αυξηθούν κατά 12% λόγω πληθωρισμού

| 9 Φεβρουαρίου, 2024
Τα τέλη έκδοσης βίζας Σένγκεν ενδέχεται σύντομα να αυξηθούν κατά 12% λόγω πληθωρισμού

Οι ταξιδιώτες ενδέχεται σύντομα να χρειαστεί να πληρώνουν περισσότερα για τις θεωρήσεις επίσκεψης μικρής διάρκειας για τον ευρωπαϊκό χώρο Σένγκεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την αύξηση του κόστους των αιτήσεων θεώρησης Σένγκεν.

Η θεώρηση Σένγκεν είναι μια άδεια βραχείας διαμονής που επιτρέπει ταξίδια εντός του χώρου Σένγκεν για διάστημα έως 90 ημερών εντός 180 ημερών.

Ο χώρος Σένγκεν περιλαμβάνει 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τις γειτονικές χώρες Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν, οι οποίες έχουν καταργήσει τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Η Επιτροπή συνέστησε επίσης να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα τέλη θεώρησης για τις χώρες που δείχνουν “ανεπαρκή συνεργασία για την επανεισδοχή”.

Η επανεισδοχή αφορά την αποδοχή ατόμων που έχουν απελαθεί από κράτη μέλη και επιδιώκουν την επανείσοδο.

Επιπλέον, η Επιτροπή δήλωσε ότι οι εξωτερικοί πάροχοι υπηρεσιών θεώρησης Σένγκεν θα μπορούν να χρεώνουν υψηλότερο τέλος.

Πόσο είναι η αύξηση των τελών για τη θεώρηση Σένγκεν;

Η Επιτροπή πρότεινε να αυξηθούν τα τέλη θεώρησης Σένγκεν από 80 ευρώ σε 90 ευρώ για τους ενήλικες και από 40 ευρώ σε 45 ευρώ για τα παιδιά.

Για τις χώρες που δεν είναι συνεργάσιμες στην υποδοχή απελαθέντων πολιτών από τα κράτη μέλη, τα τέλη θεώρησης θα αυξηθούν από 120 ευρώ σε 135 ευρώ και από 160 ευρώ σε 180 ευρώ.

Τα προτεινόμενα υψηλότερα τέλη θα επηρεάσουν επίσης το μέγιστο ποσό που μπορούν να εισπράττουν οι εξωτερικοί πάροχοι για αιτήσεις θεώρησης για λογαριασμό των κρατών μελών.

Συνήθως, χρεώνουν έως και το ήμισυ της συνήθους αμοιβής. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί από 40 ευρώ σε 45 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το τέλος θεώρησης Σένγκεν για τις παρατάσεις θα παραμείνει στα 30 ευρώ.

Γιατί η ΕΕ αυξάνει τα τέλη έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής

Η Επιτροπή της ΕΕ αξιολογεί την ανάγκη για νέα τέλη κάθε τρία χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη “αντικειμενικά κριτήρια”.

Ως αιτία για τη φετινή αύξηση ανέφερε το “ενωσιακό ποσοστό πληθωρισμού και τις εξελίξεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων των κρατών μελών”.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εμπειρογνώμονες των κρατών μελών του Σένγκεν συζήτησαν την αναθεώρηση των τελών θεώρησης σε συνάντηση τον περασμένο Δεκέμβριο του 2023.

Ανέφερε ότι μια “συντριπτική πλειοψηφία” υποστήριξε την αύξηση του τέλους θεώρησης Σένγκεν.

Η Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο στις 2 Φεβρουαρίου και θα είναι ανοικτό για σχόλια έως την 1η Μαρτίου 2024.

Στη συνέχεια, μπορεί να εκδώσει τον κανονισμό, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κόστος αιτήσεων θεώρησης επίσκεψης σε άλλες χώρες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι τα προτεινόμενα αυξημένα τέλη θεώρησης Σένγκεν είναι “ακόμη σχετικά χαμηλά” σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Το τέλος για τους πιο συνηθισμένους τύπους μη μεταναστευτικών θεωρήσεων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών, επιχειρηματικών, φοιτητικών και ανταλλακτικών θεωρήσεων, είναι 185 δολάρια ΗΠΑ.

Στον Καναδά, μια θεώρηση επίσκεψης κοστίζει στον ταξιδιώτη 100 CA$ συν 85 $ για βιομετρικά στοιχεία, ενώ η Αυστραλία χρεώνει 190 AU$.

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) είχε επίσης αυξήσει τα τέλη θεώρησης το 2023. Μια τυπική θεώρηση επισκέπτη κοστίζει πλέον 115 λίρες Αγγλίας.

Η βρετανική κυβέρνηση αύξησε επίσης τα τέλη για άλλες θεωρήσεις, με τις θεωρήσεις εργασίας και άλλες θεωρήσεις να αυξάνονται κατά 15%, τις οικογενειακές θεωρήσεις, την εγκατάσταση και την ιθαγένεια κατά 20% και τις φοιτητικές θεωρήσεις κατά 35%.

Οι αιτούντες βίζα στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επίσης να καταβάλλουν αυξημένο επίναυλο για την υγεία των μεταναστών (IHS) που επιβλήθηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Ηλεκτρονικές αιτήσεις θεώρησης Σένγκεν

Τον Δεκέμβριο του 2023, η ΕΕ ενέκρινε τη νέα νομοθεσία για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων θεώρησης Σένγκεν.

Αυτό θα διευκολύνει τη μετάβαση στη νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θεώρησης Σένγκεν, την πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποβολή αιτήσεων θεώρησης (EU VAP), το 2026.

Με το VAP της ΕΕ, μόνο οι αιτούντες που υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά, όσοι έχουν ελαττωματικά βιομετρικά δεδομένα και όσοι έχουν νέα ταξιδιωτικά έγγραφα θα πρέπει να προσέρχονται σε προσωπικές συναντήσεις.

Όλοι οι υπόλοιποι αιτούντες θεώρηση μπορούν να χρησιμοποιήσουν το EU VAP για να συμπληρώσουν την αίτηση, να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με το ταξίδι και να μεταφορτώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα.

Μπορούν επίσης να καταβάλλουν τα τέλη θεώρησης Σένγκεν ηλεκτρονικά μέσω μιας πύλης που συνδέεται με το VAP της ΕΕ.

Η πλατφόρμα θα διαβιβάζει αυτόματα τις αιτήσεις θεώρησης στις σχετικές χώρες μέλη για επεξεργασία και θα μεταφέρει τις πληρωμές αναλόγως.

Εάν η ηλεκτρονική ηλεκτρονική πληρωμή δεν είναι δυνατή, τα προξενεία ή τα εξουσιοδοτημένα κέντρα θεωρήσεων μπορούν να εισπράξουν τα τέλη.

Οι ταξιδιώτες θα ενημερώνονται επίσης ηλεκτρονικά για την κατάσταση της βίζας τους.

Κόστος άδειας ταξιδιού για υπηκόους χωρίς βίζα

Η ΕΕ εφαρμόζει επίσης ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών για τους υπηκόους που δεν διαθέτουν βίζα.

Η ΕΕ θέτει σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό Σύστημα Αδειοδότησης Ταξιδιωτικών Πληροφοριών (ETIAS) σε δύο φάσεις, αρχής γενομένης από τα μέσα του 2025.

Οι αλλοδαποί υπήκοοι που δεν χρειάζονται θεώρηση για σύντομα ταξίδια στο χώρο Σένγκεν της ΕΕ θα χρειαστούν ETIAS πριν από το ταξίδι τους. Αυτό περιλαμβάνει τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ETIAS είναι παρόμοιο με τη νέα ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου (UK ETA) για τους υπηκόους που δεν χρειάζονται βίζα, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι πολίτες της ΕΕ.

Η αίτηση ETIAS θα κοστίζει 7 ευρώ η κάθε μία και θα ισχύει για τρία χρόνια. Από την άλλη πλευρά, η αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου κοστίζει 10 λίρες Αγγλίας και ισχύει για δύο χρόνια.