Τα συμβούλια του Κεντ προτρέπουν την κυβέρνηση να αναλάβει δράση εν όψει του νέου συστήματος συνοριακών ελέγχων της ΕΕ

| 7 Αυγούστου, 2024
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του DeFacto μέσω Wikimedia Commons

Τα συμβούλια του Κεντ προτρέπουν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) να αποτρέψει τις διαταραχές στις μετακινήσεις όταν τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα εισόδου/εξόδου (EES ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η ΕΕ σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα συνοριακών ελέγχων τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2024.

Η ΕΥΕ θα απαιτεί από όλους τους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ να καταχωρίζουν δακτυλικά αποτυπώματα ή σαρώσεις προσώπου κατά την είσοδο και την έξοδο από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Αυτό περιλαμβάνει τους Βρετανούς ταξιδιώτες, οι οποίοι θεωρούνται πλέον υπήκοοι τρίτων χωρών στην ΕΕ μετά το Brexit, και τους κατόχους βίζας βραχείας διαμονής.

Στόχος του είναι να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων, να βελτιώσει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και να διευκολύνει τον ευκολότερο εντοπισμό των παραβατών.

Το σύστημα θα αντικαταστήσει την τρέχουσα πρακτική της χειροκίνητης σφράγισης των διαβατηρίων, η οποία θεωρείται χρονοβόρα και λιγότερο ασφαλής.

Παρόλα αυτά, οι εμπειρογνώμονες του κλάδου των ταξιδιών και των μεταφορών εκφράζουν ανησυχίες ότι αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις και μεγάλες ουρές στις συνοριακές διαβάσεις.

Περίμεναν ότι οι καθυστερήσεις θα ήταν χειρότερες σε πολυσύχναστα σημεία όπως το λιμάνι του Ντόβερ στο Κεντ και η σήραγγα της Μάγχης στο Φόλκιστον.

Το Κεντ, που συχνά αποκαλείται “πύλη προς την Ευρώπη”, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο διεθνές εμπόριο και τα ταξίδια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οποιαδήποτε διαταραχή εδώ μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην οικονομία και την καθημερινή ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πιθανός αντίκτυπος των καθυστερήσεων λόγω της EES στο Kent

Οι τοπικές επιχειρήσεις στο Κεντ, ιδίως εκείνες που εξαρτώνται από το εμπόριο μέσω της Μάγχης, είναι ανήσυχες για τις αλλαγές.

Οι ηγέτες στο Κεντ ανησυχούν ιδιαίτερα για το πώς η EES θα επηρεάσει τη ροή της κυκλοφορίας και τους χρόνους ταξιδιού.

Προηγουμένως προειδοποίησαν μια επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου για καθυστερήσεις έως και 14 ώρες κατά τα χειρότερα σενάρια.

Ηγέτες από 14 συμβούλια του Κεντ ζήτησαν από την κυβέρνηση να “αναγνωρίσει τον σοβαρό κίνδυνο αναστάτωσης” που θα επιφέρει η EES.

Το λιμάνι του Ντόβερ και η σήραγγα της Μάγχης είναι δύο από τα πιο πολυσύχναστα συνοριακά περάσματα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου διακινούνται εκατομμύρια επιβάτες και οχήματα ετησίως.

Το νέο σύστημα απαιτεί από κάθε ταξιδιώτη να υποβληθεί σε βιομετρικούς ελέγχους, αυξάνοντας σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για τη διεκπεραίωση κάθε ατόμου.

Με τον αριθμό των ανθρώπων και των οχημάτων που διέρχονται από τα σύνορα, ακόμη και μια μικρή καθυστέρηση μπορεί να έχει τεράστιο αποτέλεσμα ντόμινο.

Οι επικεφαλής των δημοτικών συμβουλίων του Κεντ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σε επιστολή προς την υπουργό Μεταφορών Louise Haigh.

Τόνισαν ότι το νέο σύστημα θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τους ταξιδιώτες και το διεθνές εμπόριο χωρίς τα κατάλληλα μέτρα.

Προειδοποίησαν ότι οι αυξημένοι συνοριακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε “μποτιλιάρισμα” στην περιοχή, επηρεάζοντας τους επιβάτες και τις εμπορευματικές μεταφορές.

“Η εισαγωγή της ΕΕΑ χωρίς επαρκείς προετοιμασίες θα μπορούσε να προκαλέσει χάος”, αναφέρεται στην επιστολή.

Εάν το Κεντ είναι μπλοκαρισμένο, αυτό θα επηρεάσει σημαντικά τις αλυσίδες εφοδιασμού, καθιστώντας τους ελέγχους της ΕΥΕ ένα εθνικό πρόβλημα, όχι μόνο ένα πρόβλημα του Κεντ.

Αιτήματα των συμβουλίων του Kent προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου

Τα συμβούλια του Κεντ προτρέπουν την κυβέρνηση να αναλάβει δράση εν όψει του νέου συστήματος συνοριακών ελέγχων της ΕΕ
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Συμβούλιο της κομητείας του Κεντ

“Καλούμε τη νέα κυβέρνηση να κάνει επειγόντως ό,τι περνάει από το χέρι της για να μειώσει τον κίνδυνο διαταραχών”, αναφέρεται στην επιστολή.

Οι επικεφαλής των δημοτικών συμβουλίων του Κεντ ζητούν από την κυβέρνηση “επειγόντως” διάφορες ενέργειες:”

Αυξημένη χρηματοδότηση: Απαιτείται πρόσθετη οικονομική στήριξη για την αναβάθμιση των υποδομών και τη διαχείριση της αυξημένης κυκλοφορίας μακροπρόθεσμα.

Σωστή τεχνολογία: Η κατάλληλη τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει στο λιμάνι του Ντόβερ να επεξεργάζεται τους επιβάτες ταχύτερα εντός και εκτός του χώρου.

Καλύτερος συντονισμός: Η στενότερη συνεργασία με τις αρχές της ΕΕ μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή προετοιμασία και εφαρμογή της ΕΣΑ.

Πρόσβαση στα δεδομένα: Χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα και τη μοντελοποίηση δεδομένων για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό.

Τα συμβούλια του Κεντ έχουν προηγουμένως καλέσει την κυβέρνηση να στηρίξει το Κεντ στη διαχείριση των συνοριακών ελέγχων μετά το Brexit.

Τι κάνει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να προετοιμαστεί για την EES

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αναγνωρίσει τα πιθανά προβλήματα και επεξεργάζεται μέτρα για την ελαχιστοποίηση των διαταραχών.

Το Υπουργείο Μεταφορών (DfT) δήλωσε στο BBC ότι επανεξετάζει τις προετοιμασίες της προηγούμενης κυβέρνησης για την EES.

Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι οι λιμένες και οι μεταφορείς διαθέτουν την κατάλληλη τεχνολογία και τις κατάλληλες διαδικασίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή εγγραφή στην ΕΕΑ.

Το DfT πρόσθεσε ότι “συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις τοπικές αρχές και οργανισμούς, καθώς και με την ταξιδιωτική βιομηχανία”.

Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι όλοι προετοιμάζονται αποτελεσματικά για την εισαγωγή των νέων συνοριακών ελέγχων της ΕΕ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραδέχτηκε ανεπαρκή προετοιμασία της ΕΣΕ

Τα συμβούλια του Κεντ προτρέπουν την κυβέρνηση να αναλάβει δράση εν όψει του νέου συστήματος συνοριακών ελέγχων της ΕΕ
Χορηγία εικόνας από Kamil Kalkan μέσω Unsplash

Η υπουργός Εσωτερικών Yvette Cooper παραδέχθηκε πρόσφατα σε δήλωσή της στο Κοινοβούλιο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ακόμη προετοιμασμένο να χειριστεί το σύστημα EES της ΕΕ.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει λάβει αρκετά μέτρα για να ενισχύσει τις προετοιμασίες που είχε καθορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Cooper αποκάλυψε ότι έχουν ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ για μια πιο ευέλικτη εφαρμογή της EES για τους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τις ώρες αιχμής.

Αυτό περιλαμβάνει την πρόταση μιας αρχικής περιόδου χάριτος κατά τη διάρκεια της οποίας οι νέοι έλεγχοι θα είναι λιγότερο αυστηροί, επιτρέποντας την ομαλότερη προσαρμογή.

Πρότειναν επίσης την παράταση αυτής της πιο ευέλικτης ανάπτυξης έως τις αρχές του 2025, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολυάσχολες περίοδοι διακοπών.

Υπάρχουν σχέδια για τη βελτίωση των συνοριακών εγκαταστάσεων και την εκπαίδευση πρόσθετου προσωπικού για την αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των ελέγχων EES.

Αυτό περιλαμβάνει την εγκατάσταση περισσότερων περιπτέρων συμβατών με το EES και τη βελτίωση της υποδομής για να αντιμετωπιστεί η αναμενόμενη αύξηση του χρόνου επεξεργασίας.

Οι προσπάθειες αυτές αποσκοπούν στον μετριασμό των καθυστερήσεων και στη διασφάλιση ότι τα σύνορα παραμένουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Κοιτάζοντας μπροστά

Οι επερχόμενες αλλαγές με την ΕΕΣ αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αλλαγή στη διαχείριση των συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη.

Ενώ το σύστημα αποσκοπεί στη βελτίωση της ασφάλειας, παρουσιάζει επίσης προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Ο επείγων χαρακτήρας που εξέφρασαν οι ηγέτες του Κεντ υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων για την ελαχιστοποίηση των διαταραχών που προκαλεί το νέο σύστημα.

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία εφαρμογής της EES, τα συμβούλια του Κεντ συνεχίζουν να πιέζουν για πιο αποφασιστική δράση από την κυβέρνηση.

Η συνεργασία μεταξύ των τοπικών και εθνικών αρχών, καθώς και με τους εταίρους της ΕΕ, θα είναι το κλειδί για την αποτελεσματική πλοήγηση σε αυτή τη μετάβαση.