Ανοίγουν τώρα οι αιτήσεις ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τα κράτη του μπλοκ του Κόλπου και τους πολίτες της Ιορδανίας

| 1 Φεβρουαρίου, 2024
Ανοίγουν τώρα οι αιτήσεις ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τα κράτη του μπλοκ του Κόλπου και τους πολίτες της Ιορδανίας

Η νέα Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ ΕΤΑ) είναι πλέον ανοικτή για να εξυπηρετεί τους πολίτες περισσότερων αραβικών χωρών.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2024, το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι ανοικτό στους υπηκόους των υπόλοιπων κρατών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και στους πολίτες της Ιορδανίας.

Το εξαμελές μπλοκ του Κόλπου αποτελείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Ομάν και το Κουβέιτ.

Το Κατάρ έχει επωφεληθεί από τη χρήση της νέας ψηφιακής ταξιδιωτικής άδειας για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Νοέμβριο του 2023.

“Η κυβέρνηση κάνει επίσης ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τον μακροπρόθεσμο εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ασφάλειας των βρετανικών συνόρων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Αίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τις χώρες του Κόλπου και την Ιορδανία

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη των αιτήσεων ETA και των ημερομηνιών ταξιδιού για τα υπόλοιπα κράτη του μπλοκ του Κόλπου και την Ιορδανία τον Ιούνιο του 2023.

Η ETA αντικαθιστά την ηλεκτρονική απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης (EVW) που απαιτείται για όλους τους υπηκόους του ΣΣΚ πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την άλλη πλευρά, η Ιορδανία θα γίνει χώρα χωρίς βίζα. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες της θα πάψουν να χρειάζονται θεώρηση για να επισκεφθούν την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

“Μειώνοντας το κόστος και τις απαιτήσεις θεώρησης, το σύστημα ETA θα διασφαλίσει ότι οι επισκέπτες από τις χώρες του Κόλπου και την Ιορδανία θα μπορούν να ταξιδεύουν με ευκολία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενισχύοντας τους επιχειρηματικούς και τουριστικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας”, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ασία Λόρδος Αχμάντ σε ένα δήλωση.

Οι υπήκοοι του μπλοκ του Κόλπου και της Ιορδανίας πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βρετανική ETA για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 22 Φεβρουαρίου 2024 και μετά.

Για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τις 22 Φεβρουαρίου 2024, οι πολίτες του ΣΣΚ θα εξακολουθούν να χρειάζονται ηλεκτρονική απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης (EVN).

Από την άλλη πλευρά, οι Ιορδανοί θα εξακολουθούν να χρειάζονται θεώρηση για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα από τις 22 Φεβρουαρίου 2024.

Η ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια για το Ηνωμένο Βασίλειο

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να εφαρμόζει σταδιακά το νέο σύστημα ETA για τους υπηκόους που δεν έχουν βίζα μέχρι το 2024.

“Μόλις εφαρμοστεί πλήρως, το σύστημα θα επιτρέψει μια πιο αποτελεσματική εμπειρία για τους πελάτες και θα εδραιώσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως παγκόσμιο ηγέτη στην ασφάλεια των συνόρων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Το ΗΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την ψηφιοποίηση και τη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επιτρέπει στην κυβέρνηση μεγαλύτερο έλεγχο και εποπτεία των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα.

Με 10 λίρες ανά εφαρμογή, το ETA είναι πιο προσιτό από το EVW.

Το τέλος είναι επίσης συγκρίσιμο με παρόμοιες ψηφιακές ταξιδιωτικές άδειες που επιβάλλουν άλλες χώρες.

Μόλις χορηγηθεί, οι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση και να πληρώνουν για ETA για κάθε επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ισχύει έως και δύο έτη, επιτρέποντας πολλαπλές σύντομες διαμονές έως και έξι μηνών ανά επίσκεψη.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υποχρεωτική για ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα και επισκέπτονται ή διέρχονται από την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι υπήκοοι που χρειάζονται βίζα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για μια τυπική θεώρηση επισκέπτη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της τυπικής θεώρησης επισκέπτη

Η τυπική θεώρηση επισκέπτη του Ηνωμένου Βασιλείου προσφέρει τώρα ένα ευρύτερο πεδίο δραστηριοτήτων, καθιστώντας την επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο ευκολότερη.

Από τις 31 Ιανουαρίου 2024, η τυπική θεώρηση επισκέπτη θα επιτρέπει διευρυμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά στη φθινοπωρινή δήλωση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου τον Νοέμβριο του 2023.

Περισσότερες λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν τον Δεκέμβριο, μαζί με τη δέσμη μεταρρυθμίσεων για τα μέτρα νόμιμης μετανάστευσης. Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

Οι επιχειρηματίες μπορούν να συνεργαστούν με πελάτες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν αυτό είναι τυχαίο για την εργασία τους και δεν θεωρείται εξωτερική ανάθεση.

Επιτρέπεται η εξ αποστάσεως εργασία, αλλά δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός λόγος επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ψηφιακοί νομάδες πρέπει να υποβάλουν αίτηση για μια κατάλληλη βίζα εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επαγγελματίες του νομικού κλάδου μπορούν πλέον να ασκούν περισσότερες δραστηριότητες, όπως παροχή συμβουλών, ενεργώντας ως πραγματογνώμονες, συμμετέχοντας σε διαιτησίες και νομικές διαδικασίες και διδάσκοντας.

Επιστήμονες, ερευνητές και ακαδημαϊκοί μπορούν να διεξάγουν έρευνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, εκτός από εκείνους που υποβάλλουν αίτηση για 12μηνη θεώρηση επίσκεψης ή παράταση της άδειας από το εσωτερικό της Βρετανίας.

Τα πληρώματα επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένων των πιλότων και του πληρώματος καμπίνας, μπορούν να έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο βάσει ειδικών αεροπορικών ρυθμίσεων.

Η διαδρομή των επισκεπτών με επιτρεπόμενη αμειβόμενη συμμετοχή (PPE) θα ενσωματωθεί στην τυπική διαδρομή των επισκεπτών, απλοποιώντας τη διαδικασία για όλους τους επισκέπτες.

Τα άτομα που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν αμειβόμενες ομιλίες θα χρειαστούν μόνο μία βίζα.

Ωστόσο, οι επιτρεπόμενοι επισκέπτες με πληρωμένη δέσμευση πρέπει να προγραμματίσουν τη δραστηριότητά τους εντός 30 ημερών από την άφιξή τους.

Το ευρύτερο πεδίο δραστηριοτήτων για τους επαγγελματίες επιχειρήσεων ισχύει επίσης για τους υπηκόους χωρών χωρίς βίζα που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια.

“Οι αλλαγές αυτές καταδεικνύουν τη δέσμευση της κυβέρνησης να καλωσορίσει όσους βρίσκονται εδώ για να συνεισφέρουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους στην κοινωνία και την οικονομία μας”, δήλωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.