Τα βρετανικά τέλη διαβατηρίων θα αυξηθούν σύντομα κατά περισσότερο από 7%

| 25 Μαρτίου, 2024
Τα βρετανικά τέλη διαβατηρίων θα αυξηθούν σύντομα κατά περισσότερο από 7%

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (UK) ανακοίνωσε την πρότασή του να αυξήσει τα τέλη έκδοσης διαβατηρίων τόσο για νέες αιτήσεις όσο και για ανανεώσεις από τον επόμενο μήνα.

Η τυπική ηλεκτρονική αίτηση εντός του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί από 82,50 σε 88,50 λίρες για τους ενήλικες.

Η κανονική ηλεκτρονική αίτηση για παιδιά ηλικίας 16 ετών και κάτω θα αυξηθεί από 53,50 σε 57,50 λίρες.

Αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικες θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 6 λίρες, ενώ το κόστος του διαβατηρίου για τα παιδιά κάτω των 16 ετών θα αυξηθεί κατά 4 λίρες.

Το κόστος των αιτήσεων διαβατηρίων και των ανανεώσεων που γίνονται μέσω ταχυδρομείου θα αυξηθεί από £93 σε £100,00 για τους ενήλικες και από £64 σε £69,00 για τα παιδιά.

Αυτό αντιπροσωπεύει συνολική αύξηση άνω του επτά τοις εκατό για όλες τις κατηγορίες.

Εν τω μεταξύ, τα βρετανικά διαδικτυακά τέλη υποβολής αίτησης διαβατηρίου για τους αιτούντες από το εξωτερικό θα αυξηθούν σε 101,00 λίρες για τους ενήλικες και 65,50 λίρες για τα παιδιά.

Για τις αιτήσεις στο εξωτερικό σε έντυπη μορφή, τα τέλη θα ανέλθουν σε 112,50 λίρες για τους ενήλικες και 77,00 λίρες για τα παιδιά.

Οι αλλαγές, οι οποίες υπόκεινται ακόμη σε κοινοβουλευτική έγκριση, πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 11 Απριλίου.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν κερδίζει από τα τέλη διαβατηρίου

Τα νέα τέλη για το βρετανικό διαβατήριο ακολούθησαν την προηγούμενη αύξηση κατά εννέα τοις εκατό το 2023.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι τα νέα τέλη θα εξασφαλίσουν ότι τα έσοδα από τις αιτήσεις αυτές θα καλύπτουν το κόστος των υπηρεσιών διαβατηρίων και των σχετικών λειτουργιών.

Τα τέλη συμβάλλουν στην κάλυψη των εξόδων για την επεξεργασία των αιτήσεων διαβατηρίων και την παροχή προξενικής υποστήριξης στο εξωτερικό, όπως για χαμένα ή κλεμμένα διαβατήρια.

Θα συμβάλει επίσης στη χρηματοδότηση του κόστους της επεξεργασίας των Βρετανών πολιτών στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με την αύξηση των τελών, οι υπηρεσίες διαβατηρίων θα μειώσουν την ανάγκη χρηματοδότησης από τους γενικούς φόρους και θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να συνεχίσει να βελτιώνει τις υπηρεσίες της.

Οι αιτήσεις διαβατηρίων συνήθως διεκπεραιώνονται και εκδίδονται εντός τριών εβδομάδων από την υποβολή της αίτησης εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, συνιστάται στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλουν αίτηση για νέο διαβατήριο ή να ανανεώσουν το τρέχον διαβατήριό τους πριν κλείσουν το ταξίδι τους.

Η δήλωση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει: “Η κυβέρνηση δεν αποκομίζει κέρδη από το κόστος των αιτήσεων διαβατηρίων”.

Το βρετανικό διαβατήριο κατατάσσεται στην 4η θέση των ισχυρότερων παγκοσμίως

Οι κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων έχουν πλέον πρόσβαση χωρίς βίζα σε 191 προορισμούς, σε σύγκριση με μόλις 188 πριν από ένα χρόνο.

Καθιστά το βρετανικό διαβατήριο το τέταρτο ισχυρότερο παγκοσμίως, ανεβαίνοντας από την 6η θέση το 2022 στην 4η θέση το 2023 και μετά το 2024.

Αυτό προκύπτει από τον δείκτη διαβατηρίων Henley Passport Index, ο οποίος αποτελεί την αυθεντία στην κατάταξη των διαβατηρίων τα τελευταία 19 χρόνια.

Η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία εξασφάλισαν την πρώτη θέση για τους πολίτες τους, καθώς μπορούν να επισκεφθούν 194 από τους 227 προορισμούς χωρίς βίζα.

Η Νότια Κορέα πέτυχε την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για 193 προορισμούς, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μαζί με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες μοιράζονται την τρίτη θέση με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 192 χώρες.

Τέλος, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ισοβαθμούν στην τέταρτη θέση.

Το βρετανικό διαβατήριο είναι το 12ο πιο ακριβό

Μαζί με ένα ισχυρό διαβατήριο, το βρετανικό διαβατήριο είναι επίσης ένα από τα ακριβότερα.

Το βρετανικό διαβατήριο κατατάσσεται στη 12η θέση των πιο ακριβών, σύμφωνα με κατάλογο που βασίζεται σε στοιχεία από την Global Passport Fees 2023.

Ο κατάλογος κατατάσσει μόνο τις 38 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η Αυστραλία βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, χρεώνοντας τους πολίτες της 192 λίρες Αγγλίας για ένα διαβατήριο ενηλίκου. Το Μεξικό ήρθε δεύτερο, χρεώνοντας τους πολίτες του 142 λίρες.

Η Ελβετία κατέλαβε την τρίτη θέση, με διαβατήρια που κοστίζουν 117 λίρες ανά ενήλικα. Η Ιταλία ήταν τέταρτη, με ένα διαβατήριο ενηλίκου να κοστίζει 113 λίρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) ήρθαν στην πέμπτη θέση, ακολουθούμενες από τη Νέα Ζηλανδία, τη Χιλή και τον Καναδά.

Την πρώτη δεκάδα με τα ακριβότερα διαβατήρια συμπληρώνουν η Ιαπωνία και η Τουρκία, ενώ η Ελλάδα ισοβαθμεί με το Ηνωμένο Βασίλειο στη 12η θέση.

Το κόστος επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η έρευνα του ΟΟΣΑ κατέταξε επίσης το μέσο κόστος της τουριστικής, φοιτητικής και εργασιακής βίζας των 38 χωρών.

Όταν ο κατάλογος δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε την έκτη θέση στην ακριβότερη θέση, με μέσο τέλος θεώρησης επίσκεψης 39 λίρες.

Η βρετανική κυβέρνηση αύξησε έκτοτε τα τέλη θεώρησης από τον Οκτώβριο του 2023.

Η τυπική θεώρηση επίσκεψης για σύντομη διαμονή έως έξι μήνες κοστίζει πλέον 115 λίρες, ενώ η θεώρηση επίσκεψης για διαμονή έως δύο έτη κοστίζει 400 λίρες.

Άλλα κόστη των θεωρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν επίσης αυξηθεί, όπως το κόστος των αιτήσεων θεώρησης για σπουδές από χώρες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο αυξήθηκε από 127 σε 490 λίρες.

Από τον Φεβρουάριο του 2024, η αύξηση του πρόσθετου τέλους για την υγεία των μεταναστών θα αυξήσει επίσης τα τέλη θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ετήσια προσαύξηση θα αυξηθεί από £624 σε £1.035 για τους ενήλικες.

Το τέλος για τα παιδιά κάτω των 18 ετών, τους φοιτητές και τους αιτούντες για το πρόγραμμα κινητικότητας των νέων θα αυξηθεί επίσης από 470 σε 776 λίρες ετησίως.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, οι αυξήσεις του κόστους των θεωρήσεων αποσκοπούν στη διατήρηση ενός βιώσιμου συστήματος μετανάστευσης και ιθαγένειας.

Επιδιώκει επίσης την εξισορρόπηση της οικονομικής επιβάρυνσης των φορολογουμένων μέσω της προσαρμογής των τιμών.