Τα βρετανικά πανεπιστήμια πασχίζουν να προσλάβουν φοιτητές καθώς οι αιτήσεις για βίζα πέφτουν κατακόρυφα

| 16 Ιουλίου, 2024
Χορηγία εικόνας από George Pak μέσω Pexels

Πολλά πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) αγωνίζονται καθώς όλο και λιγότεροι διεθνείς φοιτητές υποβάλλουν αίτηση για βίζα.

Αυτή η μείωση των αιτήσεων προκαλεί προβλήματα στα σχολεία που βασίζονται σε μαθητές από άλλες χώρες.

Οι πρόσφατες αλλαγές στους κανόνες μετανάστευσης έχουν καταστήσει δυσκολότερο για αυτούς τους φοιτητές να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι αιτήσεις χορήγησης φοιτητικής βίζας έχουν μειωθεί κατά 40% σε σύγκριση με πέρυσι.

Τον Ιούνιο του 2023, το Υπουργείο Εσωτερικών έλαβε 38.900 αιτήσεις, αλλά ο αριθμός τους μειώθηκε σε 28.200 φέτος τον Ιούνιο.

Αυτή η σημαντική μείωση προκαλεί ανησυχία στα βρετανικά πανεπιστήμια, τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι διεθνείς φοιτητές, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Τα στοιχεία από το Enroly, μια υπηρεσία που βοηθάει τους διεθνείς φοιτητές με την εγγραφή τους στα πανεπιστήμια, δείχνουν μείωση κατά 41% στις καταθέσεις και τις αποδοχές από τους διεθνείς φοιτητές μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Τα μεταπτυχιακά μαθήματα, ιδίως τα διδακτικά μεταπτυχιακά προγράμματα, σημείωσαν πτώση 55%, ενώ οι προπτυχιακοί αριθμοί μειώθηκαν κατά 23%.

Ο αντίκτυπος της μείωσης των αιτήσεων θεώρησης στα πανεπιστήμια

Η μείωση του αριθμού των διεθνών φοιτητών αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτά τα σχολεία βασίζονται στα χρήματα από τους φοιτητές του εξωτερικού για να βοηθήσουν στη λειτουργία των προγραμμάτων τους και να υποστηρίξουν τους ντόπιους φοιτητές.

Ο Jeff Williams, διευθύνων σύμβουλος της Enroly, δήλωσε ότι οι συνάδελφοι του πανεπιστημίου εργάζονται ακούραστα για την προσέλκυση διεθνών φοιτητών.

“Ωστόσο, η εισροή φαίνεται να κερδίζει έδαφος από μήνα σε μήνα μετά από μια πολύ αργή αρχή”, πρόσθεσε. ‘

Τα πανεπιστήμια βασίζονται στα έσοδα από τα δίδακτρα των διεθνών φοιτητών, λόγω της αδυναμίας αύξησης των διδάκτρων για τους εγχώριους φοιτητές εδώ και οκτώ χρόνια.

Ο Mark Corver, επικεφαλής της DataHE, μιας συμβουλευτικής εταιρείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρόσθεσε ότι “έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική στρέβλωση”.

Έχει επίσης ωθήσει τα πανεπιστήμια να “αυξήσουν τα έσοδά τους με άλλα μέσα”, όπως η ενθάρρυνση περισσότερων τοπικών φοιτητών να εγγραφούν και να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους.

Από μη οικονομική άποψη, λιγότεροι διεθνείς φοιτητές σημαίνουν επίσης λιγότερη ποικιλομορφία και λιγότερες πολιτιστικές εμπειρίες για όλους στην πανεπιστημιούπολη.

Αυτοί οι μαθητές φέρνουν νέες ιδέες και προοπτικές, κάνοντας τη μάθηση πιο ενδιαφέρουσα.

Με λιγότερους φοιτητές από άλλες χώρες, τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να δυσκολευτούν να διατηρήσουν τη φήμη τους ως κορυφαίοι πάροχοι εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Νέοι κανόνες για την αίτηση φοιτητικής βίζας

Χορηγία εικόνας από Yan Krukau μέσω Pexels

Οι νέοι κανόνες για τις φοιτητικές θεωρήσεις δυσκόλεψαν τα πανεπιστήμια να ενθαρρύνουν τους διεθνείς φοιτητές να υποβάλουν αίτηση.

Από τον Ιανουάριο, οι διεθνείς φοιτητές δεν μπορούσαν να φέρουν τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, δεν επιτρέπεται να μεταβούν σε βίζα εργασίας μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Πιο αυστηροί κανόνες για τις φοιτητικές βίζες βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ρυθμίσει τους φορείς προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό.

Σχεδίαζε επίσης να πατάξει τους “κακοποιούς” προσλήπτες που πωλούν λανθασμένα την εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκμεταλλεύονται τους φοιτητές κατά τη διαδικασία.

Επιπλέον, θα εισαγάγει αυστηρότερα πρότυπα συμμόρφωσης τόσο για τους φοιτητές από το εξωτερικό όσο και για τους υπεύθυνους προσλήψεων.

Τα γραφεία προσλήψεων ενδέχεται να χάσουν την άδειά τους εάν οι φοιτητές που προσλαμβάνουν αποτύχουν στον έλεγχο της βίζας του Ηνωμένου Βασιλείου ή δεν εγγραφούν ή δεν ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους.

Οι φοιτητές πρέπει να πληρούν αυξημένες απαιτήσεις οικονομικής συντήρησης και ενδεχομένως αυστηρότερες αξιολογήσεις της αγγλικής γλώσσας.

Η κυβέρνηση θα περιορίσει επίσης την εξ αποστάσεως μάθηση, οπότε οι περισσότεροι διεθνείς φοιτητές θα παρακολουθούν κυρίως δια ζώσης μαθήματα.

Μείωση των αιτήσεων θεώρησης σε άλλες βασικές διαδρομές

Πρόσφατα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου αποκαλύπτουν σημαντική μείωση σε τρεις βασικές οδούς υποβολής αιτήσεων θεώρησης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε λιγότερες βίζες για ειδικευμένους εργαζόμενους, φοιτητές και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο αριθμός μειώθηκε από περίπου 398.000 σε 262.000, δηλαδή κατά 34% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η μεταβολή ήταν ακόμη πιο σημαντική τον Ιούνιο, με 48% λιγότερες αιτήσεις θεώρησης από ό,τι τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους.

Ο αριθμός των εξαρτώμενων ατόμων μειώθηκε κατά 36,1% τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, από 179.700 σε 114.900.

Τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν ότι η μετανάστευση θα μειωθεί κατά 300.000 άτομα λόγω των νέων πολιτικών που εφαρμόστηκαν νωρίτερα φέτος.

Εκτός από την απαγόρευση να φέρνουν εξαρτώμενα μέλη οι κάτοχοι φοιτητικής βίζας, οι αιτούντες βίζα υγείας και περίθαλψης δεν επιτρέπεται επίσης να φέρνουν οικογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι υποψήφιοι ειδικευμένοι εργάτες πρέπει επίσης να πληρούν ένα υψηλότερο όριο ετήσιου μισθού από 26.200 έως 38.700 λίρες Αγγλίας.

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που πληρούν τις προϋποθέσεις για τα καθεστώτα θεωρήσεων για επαγγέλματα που παρουσιάζουν έλλειψη απασχόλησης έχει επίσης μειωθεί.

Η αλλαγή αυτή εμποδίζει τους εργοδότες να πληρώνουν τους αλλοδαπούς εργαζομένους λιγότερο από τους εργαζομένους του Ηνωμένου Βασιλείου για αυτές τις θέσεις εργασίας με μεγάλη ζήτηση.

Η καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 85.000 το έτος έως τον Δεκέμβριο του 2023. Αυτό είναι χαμηλότερο από το ιστορικό υψηλό των 764.000 το προηγούμενο έτος.

Προχωρώντας προς τα εμπρός

Χορηγία εικόνας από Marcela μέσω Pixabay

Ο πρώην πρωθυπουργός Rishi Sunak εισήγαγε τις νέες πολιτικές που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των αιτήσεων σε βασικές διαδρομές.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δεσμεύτηκε να μειώσει περαιτέρω τη μετανάστευση με την καθιέρωση ετήσιου ανώτατου ορίου στις βίζες ειδικευμένων εργαζομένων.

Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer δεσμεύτηκε επίσης να μειώσει την καθαρή μετανάστευση, αλλά δεν έχει παράσχει ακόμη αριθμό.

Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών σχεδιάζει να εισαγάγει πολιτικές που θα βοηθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να εξαρτάται λιγότερο από εργαζόμενους από άλλες χώρες.

Αντ’ αυτού, υποσχέθηκε επίσης να επικεντρωθεί στην κατάρτιση και την πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση Starmer θα διατηρήσει πιθανότατα τους νέους κανόνες μετανάστευσης που έθεσαν οι Συντηρητικοί του Sunak.

Ωστόσο, ορισμένα μέλη του Εργατικού Κόμματος θέλουν να καταστήσουν τους κανόνες αυτούς λιγότερο αυστηρούς.

Τα πανεπιστήμια ελπίζουν σε αλλαγές που θα διευκολύνουν τους διεθνείς φοιτητές να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.