Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα εξάπλωσης του ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

| 30 Ιουλίου, 2022
Χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του eta στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προέβη σε μια σειρά ανακοινώσεων τον Ιούλιο του 2022, οι οποίες ανέφεραν το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης της ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εκτόξευση θα γίνει σταδιακά σε διάφορες περιόδους, κατά τη διάρκεια αρκετών τριμήνων. Αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να παρακολουθεί τις επιδόσεις και τις επιπτώσεις σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως οι ταξιδιώτες, καθώς και οι αερομεταφορείς, οι θαλάσσιοι και οι χερσαίοι μεταφορείς. Αναμένεται ότι η ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 2023 και θα είναι αρχικά διαθέσιμη για αρκετούς ταξιδιώτες με διαβατήριο του Περσικού Κόλπου.

Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα εξάπλωσης του ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Τον Απρίλιο του 2022, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ολοκλήρωσε με επιτυχία μια δοκιμή αποστολής μηνυμάτων στους μεταφορείς μέσω του διαδραστικού συστήματος πληροφοριών για τους επιβάτες (iAPI). Αυτό συνεπαγόταν την αποστολή ατομικών στοιχείων επιβατών, διαδρομών ταξιδιού και κωδικών έγκρισης ή άρνησης επιβίβασης εντός των μηνυμάτων. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να συνεργάζεται με τους αερομεταφορείς για την τελειοποίηση του συστήματος, ώστε να ενσωματώνεται στις υφιστάμενες διαδικασίες επιβίβασης χωρίς να προκαλεί περιττό φόρτο. Οι μεταφορείς περιλαμβάνουν τόσο ιδιωτικούς όσο και δημόσιους μεταφορείς εναέριων, θαλάσσιων και χερσαίων οχημάτων που μεταφέρουν άτομα από μη βρετανικά εδάφη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι το1ο τρίμηνο του 2023, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένει ότι θα κυκλοφορήσει την πρώτη έκδοση, μια ιδιωτική beta έκδοση της βρετανικής ETA. Κάποια στιγμή μεταξύτου 1ου και του3ου τριμήνου του 2023, αναμένεται ότι η δεύτερη έκδοση του συστήματος ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι λειτουργική και θα υποστηρίζει ταξιδιώτες από χώρες όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία. Τέλος, η πλήρης ανάπτυξη του συστήματος αναμένεται στα τέλη του δεύτερου τριμήνου του 2023 και ενδεχομένως στις αρχές του 2024, ανάλογα με την επιτυχία των προηγούμενων φάσεων.

Κατά προσέγγιση ημερομηνίαΠληροφορίες απελευθέρωσης
Ιανουάριος 2023 έως Μάρτιος 20231η έκδοση – ιδιωτική beta σε επιλεγμένους μεταφορείς και επιλεγμένους ταξιδιώτες
Μάρτιος 2023 έως Ιούλιος 20232η έκδοση – αρχική ήπια κυκλοφορία για ταξιδιώτες του Περσικού Κόλπου που κατέχουν διαβατήρια από το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία.
Ιούλιος 2023 και μετά3η έκδοση – μετά την επιτυχία της 2ης έκδοσης, θα προστεθούν επιπλέον χώρες στον κατάλογο των επιλέξιμων χωρών.

Ποιοι ταξιδιώτες θα χρειαστούν ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Πλήρης κατάλογος των ταξιδιωτών που θα χρειαστούν ΕΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της 3ης απελευθέρωσης, μπορεί να βρεθεί στην ενότητα επιλεξιμότητας ΕΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο του δικτυακού τόπου.

Ποια δεδομένα των αιτούντων ETA του Ηνωμένου Βασιλείου κοινοποιούνται στους μεταφορείς;

Τα υπάρχοντα συστήματα προκαταβολικής πληροφόρησης επιβατών (API) θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή πληροφοριών στους μεταφορείς (χερσαίους, θαλάσσιους και αεροπορικούς) σχετικά με το αν οι ταξιδιώτες επιτρέπεται ή όχι να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μεταφορείς θα εξακολουθούν να πρέπει να ελέγχουν αν οι ταξιδιώτες διαθέτουν έγκυρα και επιλέξιμα έγγραφα ταυτοποίησης, όπως διαβατήριο, για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα στέλνει μηνύματα στους μεταφορείς σχετικά με το παραδεκτό των ταξιδιωτών πριν τους επιτραπεί να επιβιβαστούν σε πλοίο, αεροπλάνο ή άλλο όχημα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πληροφορίες που αποστέλλονται στους μεταφορείς θα περιλαμβάνουν βιομετρικές και προσωπικές πληροφορίες όπως:

  • Πρώτο, μεσαίο και επώνυμο
  • Αριθμός διαβατηρίου
  • Λήξη διαβατηρίου
  • Χώρα έκδοσης διαβατηρίου

Οι αερομεταφορείς θα πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία του ταξιδιωτικού εγγράφου συμφωνούν με τις πληροφορίες που αποστέλλει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στον αερομεταφορέα σχετικά με την έγκριση ή την άρνηση της ETA του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαινιάζει μια ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια;

Ο στόχος της καθιέρωσης μιας ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι να αποκτήσει τη δυνατότητα να ελέγχει διεξοδικότερα τους ταξιδιώτες πριν από την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η βρετανική ETA θα επιτρέψει επίσης στη βρετανική συνοριοφυλακή να έχει μεγαλύτερη ορατότητα όσον αφορά τον αριθμό των υπηκόων τρίτων χωρών που βρίσκονται στη χώρα ανά πάσα στιγμή. Η Συνοριακή Δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου επιδιώκει την πλήρη ψηφιοποίηση των συνόρων της για τους ταξιδιώτες από όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από το αν χρειάζονται ή όχι θεώρηση.