Ο υπουργός Οικονομίας λέει ότι η ETA απειλεί τον τουρισμό της Βόρειας Ιρλανδίας

| 11 Μαρτίου, 2024
Ο υπουργός Οικονομίας λέει ότι η ETA απειλεί τον τουρισμό της Βόρειας Ιρλανδίας

Ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Ιρλανδίας ανησυχεί για τις επιπτώσεις της νέας ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου στον τοπικό τουρισμό.

Ο υπουργός Οικονομίας Κόνορ Μέρφι εξέφρασε “έντονες ανησυχίες” ότι η ΕΤΑ αποτελεί απειλή για την τουριστική βιομηχανία της Βόρειας Ιρλανδίας.

“Η εισαγωγή νέων ταξιδιωτικών περιορισμών για τους επισκέπτες από το εξωτερικό θα έχει ως αποτέλεσμα αυτό το τμήμα του νησιού της Ιρλανδίας να διαγραφεί από το πρόγραμμα πολλών ταξιδιωτικών πρακτόρων και ανεξάρτητων ταξιδιωτών”, δήλωσε ο Murphy σε δελτίο τύπου.

Όσον αφορά την επιτυχία του τουρισμού της Βόρειας Ιρλανδίας, τόνισε ότι είναι σημαντικό το “απρόσκοπτο ταξίδι σε όλα τα νησιά” με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο Murphy υποσχέθηκε να θέσει το ζήτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για να “προσπαθήσει να βρει μια λύση που να προστατεύει την τουριστική μας βιομηχανία”.

Αύξηση του τουρισμού της Βόρειας Ιρλανδίας

Ο τουρισμός αποτελεί ζωτικό οικονομικό τομέα στη Βόρεια Ιρλανδία, υποστηρίζοντας περίπου 71.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Ο Murphy δήλωσε ότι η τουριστική βιομηχανία της Βόρειας Ιρλανδίας συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη.

Από το 1998 έως το 2019, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών που διανυκτέρευσαν στην περιοχή αυξήθηκε τέσσερις φορές.

Το 2023, τα τουριστικά της έσοδα έχουν πρόσφατα ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού στον τουρισμό και τα ταξίδια.

Ωστόσο, αν και τα έσοδα της Βόρειας Ιρλανδίας από τον τουρισμό έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, ο αριθμός των επισκεπτών πρέπει να καλύψει την απόσταση.

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι η ETA θα επηρεάσει τον τουρισμό της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς πάνω από το 70 τοις εκατό των ξένων επισκεπτών της φθάνουν μέσω Δουβλίνου.

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 277.000 ημερήσια ταξίδια ετησίως από διεθνείς τουρίστες που διασχίζουν τα ανοικτά χερσαία σύνορα από την Ιρλανδία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η ETA αποτελεί “σημαντικό εμπόδιο” για τον τουρισμό της Βόρειας Ιρλανδίας

Το Causeway Coast and Glens Borough Council μοιράστηκε τους ίδιους φόβους στη στρατηγική ανάπτυξης του τουριστικού τομέα που υπέβαλε στο Υπουργείο Οικονομίας.

Το Belfast Live ανέφερε ότι το Συμβούλιο δήλωσε ότι το σύστημα ETA θα δημιουργήσει “σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη” του τουρισμού της Βόρειας Ιρλανδίας.

“Πιστεύουμε ότι το [the ETA requirement for visitors crossing from the Republic of Ireland] μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των διεθνών επισκεπτών στη Βόρεια Ιρλανδία”, αναφέρεται στην εισήγηση του Συμβουλίου.

Τα αεροπορικά ταξίδια προς τη Βόρεια Ιρλανδία παρουσιάζουν προκλήσεις λόγω του περιορισμένου ανταγωνισμού στην αγορά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κίνηση ανεξάρτητων και ομαδικών επισκεπτών της Βόρειας Ιρλανδίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πύλες του Δουβλίνου.

Το Συμβούλιο δήλωσε: “Αυτό δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα”.

ETA και Βόρεια Ιρλανδία

Η ETA αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για τη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου και τον εξορθολογισμό των ταξιδιών για τους επισκέπτες χαμηλού κινδύνου.

Το νέο ψηφιακό σύστημα αδειών απαιτεί από όλους τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν έγκυρη ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό περιλαμβάνει όλους τους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και διασχίζουν τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία, ακόμη και για μια ημερήσια εκδρομή.

Οι Ιρλανδοί πολίτες και οι νόμιμοι κάτοικοι της Ιρλανδίας απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης ΕΤΑ λόγω του κοινού ταξιδιωτικού χώρου (ΚΤΧ ). Συμφωνία.

Βάσει της συμφωνίας ΣΕΣ, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, του Γκέρνσεϊ, του Τζέρσεϊ και της Νήσου Μαν μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός των εδαφών της ΣΕΣ.

Πώς η ETA επηρεάζει τον τουρισμό της Βόρειας Ιρλανδίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος αξιωματούχος ή ομάδα εκφράζει ανησυχίες ότι η ΕΤΑ θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τον Ιανουάριο του 2024, ο Ίαν Σνόουντεν του Υπουργείου Οικονομίας της Βόρειας Ιρλανδίας προειδοποίησε για τον “πραγματικό κίνδυνο” της ΕΤΑ για τον τουρισμό.

Είπε ότι η ξεχωριστή απαίτηση και το τέλος ETA της Βόρειας Ιρλανδίας μπορεί να αποθαρρύνει τους τουρίστες από το να συμπεριλάβουν τη χώρα στο πρόγραμμά τους όταν επισκέπτονται την Ιρλανδία.

Μια άλλη ανησυχία μεταξύ των ομάδων και των επαγγελματιών της ταξιδιωτικής βιομηχανίας είναι οι τουρίστες που εν αγνοία τους εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ETA.

Τα χερσαία σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας και της Βόρειας Ιρλανδίας είναι ανοικτά και με τον τρόπο αυτό θα παραβιάσουν τη μεταναστευτική νομοθεσία.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν σχέδια για την καθιέρωση ελέγχων μετανάστευσης στα σύνορα λόγω της συμφωνίας CTA.

Το Υπουργείο Εσωτερικών απαιτεί σταθερά ETA για τους τουρίστες της Ιρλανδίας

Το 2023, η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε επανειλημμένα τις εκκλήσεις να εξαιρεθούν οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Βόρεια Ιρλανδία μέσω της Δημοκρατίας από την ανάγκη έκδοσης ETA.

Μια τέτοια εξαίρεση “υπονομεύει τις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ασφάλεια των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου και να κρατήσουμε τους ανθρώπους ασφαλείς”, δήλωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η ETA επιτρέπει στις αρχές να προ-ελέγχουν τους ταξιδιώτες και να εμποδίζουν την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσων ενδέχεται να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια.

Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους φορείς για να διασφαλίσει την αποτελεσματική επικοινωνία της απαίτησης ETA.

Η ευαισθητοποίηση σχετικά με το νέο σύστημα ηλεκτρονικών συνόρων μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπό του ως εμπόδιο για τον διασυνοριακό τουρισμό στην Ιρλανδία.

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου διερευνά επί του παρόντος νέα συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης των συνόρων.

Περιλαμβάνει το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, το επερχόμενο σύστημα εισόδου/εξόδου της ΕΕ (EES) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδίου (ETIAS).