Ο υπουργός Εσωτερικών σταματά την προγραμματισμένη αύξηση των μισθών των οικογενειακών θεωρήσεων εν αναμονή της επανεξέτασης από την MAC

| 5 Αυγούστου, 2024
Ο υπουργός Εσωτερικών σταματά την προγραμματισμένη αύξηση των μισθών των οικογενειακών θεωρήσεων εν αναμονή της επανεξέτασης από την MAC
Φωτογραφία ευγενική προσφορά του Karsten Winegeart μέσω Unsplash

Υπό νέα ηγεσία, το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την εκκρεμούσα αύξηση των μισθών για τις οικογενειακές θεωρήσεις.

Το όριο μισθού για τις οικογενειακές θεωρήσεις είναι το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να κερδίζει ένας κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου για να φέρει τον/την σύζυγο ή τον/την σύντροφό του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Απρίλιο, η βρετανική κυβέρνηση αύξησε τον ετήσιο μισθό για την οικογενειακή βίζα ή την ελάχιστη απαίτηση εισοδήματος (MIR) από 18.600 σε 29.000 λίρες.

Θααυξηθεί και πάλι σε 38.700 λίρες μέχρι τις αρχές του 2025. Αυτό γίνεται για να αντιστοιχεί στο ίδιο κατώτατο όριο ετήσιου μισθού ενός ειδικευμένου εργαζομένου.

Η σχεδιαζόμενη αύξηση του μισθού της οικογενειακής βίζας θα ανασταλεί έως ότου η Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης (MAC) ολοκληρώσει την εξέτασή της, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Standard.

Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται εν μέσω σημαντικών συζητήσεων και ανησυχιών του κοινού σχετικά με τις επιπτώσεις της αύξησης του ορίου μισθού της οικογενειακής βίζας.

Η υπουργός Εσωτερικών Yvette Cooper δήλωσε σε επιστολή της προς το Κοινοβούλιο ότι οι αλλαγές στην πολιτική νόμιμης μετανάστευσης που εφαρμόστηκαν στις αρχές του τρέχοντος έτους δεν θα ανατραπούν.

Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ορίου μισθού για τους ειδικευμένους εργαζόμενους και την απαγόρευση στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης να φέρνουν εξαρτώμενα μέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είπε ότι η κυβέρνηση των Εργατικών υποστηρίζει αυτές τις αλλαγές και θα συνεχίσει να τις εφαρμόζει.

Ωστόσο, ο Copper ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν “περαιτέρω αλλαγές” στο ισχύον όριο ετήσιου μισθού της οικογενειακής βίζας.

Αυτό σημαίνει ότι το ελάχιστο όριο για έναν πολίτη του Ηνωμένου Βασιλείου που θέλει να φέρει σύζυγο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στις 29.000 λίρες Αγγλίας.

Το Εργατικό Κόμμα σχεδίαζε να ζητήσει από το MAC να διερευνήσει τις επιπτώσεις των νέων πολιτικών νόμιμης μετανάστευσης της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, η MAC θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εμποδίσει τους μετανάστες εργαζόμενους να φέρνουν τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και να αυξήσει τα κατώτατα όρια μισθών.

Η Cooper επιβεβαίωσε ότι θα ζητήσει από τον ανεξάρτητο δημόσιο φορέα να επανεξετάσει την αύξηση των μισθών για τις οικογενειακές θεωρήσεις.

Είπε ότι οι κανόνες “πρέπει να εξισορροπούν τον σεβασμό της οικογενειακής ζωής” και “τη διασφάλιση της οικονομικής ευημερίας του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Η επανεξέταση της MAC θα εξετάσει διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών επιπτώσεων, του αντίκτυπου στις οικογένειες και των αποτελεσμάτων της ένταξης.

Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση διασφαλίζει ότι οι όποιες αλλαγές πολιτικής θα είναι τεκμηριωμένες και ισορροπημένες.

Το σκεπτικό πίσω από την αύξηση των μισθών για την οικογενειακή θεώρηση

Ο υπουργός Εσωτερικών σταματά την προγραμματισμένη αύξηση των μισθών των οικογενειακών θεωρήσεων εν αναμονή της επανεξέτασης από την MAC
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Η αύξηση του μισθού της οικογενειακής βίζας αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της συντηρητικής κυβέρνησης για τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι όσοι έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους χωρίς να βασίζονται σε δημόσια κονδύλια.

Η αύξηση του μισθού της οικογενειακής βίζας έχει προκαλέσει σημαντική συζήτηση μεταξύ πολιτικών, ομάδων υπεράσπισης και του κοινού.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικογενειακούς χωρισμούς και δυσκολίες για όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλότερο όριο.

Το Reunite Families UK (RFUK) προσέβαλε την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματα του παιδιού, καθώς χωρίζει το παιδί από έναν γονέα που ζει εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Η σημαντική αύξηση του MIR θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά πολλές οικογένειες, ιδίως εκείνες με χαμηλότερα εισοδήματα.

Μια επιτροπή των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε επίσης ότι επηρεάζει δυσανάλογα ορισμένες κοινότητες και κλάδους όπου οι μισθοί είναι συνήθως χαμηλότεροι.

Αντιθέτως, ορισμένοι συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι η αύξηση είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της μετανάστευσης και τη διασφάλιση της οικονομικής συνεισφοράς των μεταναστών.

Πιστεύουν ότι η παύση για την αναμονή της επανεξέτασης της MAC είναι ένα συνετό βήμα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών, ενώ παράλληλα στοχεύει σε αυστηρότερους ελέγχους της μετανάστευσης.

Οι ευρύτερες επιπτώσεις της αύξησης του μισθού της οικογενειακής βίζας

Οι απαιτήσεις οικογενειακής βίζας αποτελούν μέρος μιας εκτενέστερης συζήτησης σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υπουργός Εσωτερικών επέκρινε την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις δεξιοτήτων και άλλα ζητήματα της αγοράς εργασίας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των θεωρήσεων μακροχρόνιας μετανάστευσης και εργασίας για χώρες εκτός ΕΕ που εκδίδονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Cooper τόνισε την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση που θα συνδέει τη μεταναστευτική πολιτική με τις στρατηγικές για τις δεξιότητες και την αγορά εργασίας.

Ο πρωθυπουργός Keir Starmer και η υπουργός Παιδείας Bridget Phillipson παρουσίασαν ένα νέο κυβερνητικό φορέα, το Skills England.

Στόχος της Skills England είναι να αντιμετωπίσει τα κενά δεξιοτήτων και να δημιουργήσει καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης για το εργατικό δυναμικό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στοχεύει στον εντοπισμό των ελλείψεων δεξιοτήτων και στην ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης για την προετοιμασία των τοπικών εργαζομένων ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τους μετανάστες εργάτες.

Θα επικεντρωθεί επίσης στην ευθυγράμμιση του συστήματος δεξιοτήτων με τις ανάγκες της βιομηχανίας. Αυτό θα παρέχει στους νέους Βρετανούς πρόσβαση σε σχετική κατάρτιση και ευκαιρίες.

Η κυβέρνηση στοχεύει στη διαχείριση της μετανάστευσης προς όφελος της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις ανησυχίες του κοινού σχετικά με τα επίπεδα μετανάστευσης.

Τι μέλλει γενέσθαι για όσους θέλουν να φέρουν έναν σύντροφο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο υπουργός Εσωτερικών σταματά την προγραμματισμένη αύξηση των μισθών των οικογενειακών θεωρήσεων εν αναμονή της επανεξέτασης από την MAC
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Η επανεξέταση της MAC θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο μισθός της οικογενειακής θεώρησης θα παραμείνει στις 29.000 λίρες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές μέχρι να ολοκληρωθεί η επανεξέταση και να εξεταστούν διεξοδικά τα πορίσματά της.

Μένει να δούμε αν η αύξηση του μισθού της οικογενειακής βίζας που έχει οριστεί για τις αρχές του 2025 θα περάσει.

Πολλοί θα περιμένουν με ανυπομονησία το αποτέλεσμα της επανεξέτασης της MAC, καθώς θα διαμορφώσει το μέλλον των οικογενειακών θεωρήσεων και της μεταναστευτικής πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο.