Ο Υπουργός Εσωτερικών αποκαλύπτει νέα μέτρα ασφαλείας των συνόρων για τον έλεγχο της μετανάστευσης

| 27 Αυγούστου, 2024
Ο Υπουργός Εσωτερικών αποκαλύπτει νέα μέτρα ασφαλείας των συνόρων για τον έλεγχο της μετανάστευσης
Χορηγία εικόνας από Eric Masur μέσω Unsplash

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) λαμβάνει νέα μέτρα για αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας των συνόρων και ενισχυμένη επιβολή των κανόνων.

Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Yvette Cooper ανακοίνωσε στις 21 Αυγούστου μια σειρά νέων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων.

Τα νέα μέτρα επιδιώκουν επίσης να αυστηροποιήσουν την επιβολή της νομοθεσίας για τη μετανάστευση και να αυξήσουν σημαντικά την επιστροφή των αποτυχημένων αιτούντων άσυλο.

Οι αλλαγές αυτές αποτελούν μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για την καλύτερη διαχείριση των εισερχομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης.

“Με την αύξηση των δυνατοτήτων επιβολής και των επιστροφών, θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα ελέγχεται και θα διαχειρίζεται καλύτερα”, δήλωσε ο Cooper σε δελτίο τύπου.

Τα νέα μέτρα ασφαλείας των συνόρων έρχονται μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με ηγέτες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για να συζητήσουν μέτρα ασφαλείας των συνόρων.

Η συνεργασία αποσκοπεί στην εξεύρεση συλλογικών λύσεων στις προκλήσεις της μετανάστευσης, όπως οι κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών συνεργάζεται στενά με διεθνείς εταίρους για την ενίσχυση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος της μετανάστευσης.

Θέσπιση νέων μέτρων ασφαλείας στα σύνορα

Ο Κούπερ περιέγραψε διάφορα σημαντικά μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων που θα λάβει η κυβέρνηση.

Ενίσχυση των δυνατοτήτων πληροφόρησης και επιβολής

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα προσθέσει 100 νέους αξιωματικούς της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος (NCA).

Αυτό έρχεται να προστεθεί στην αύξηση κατά 50 τοις εκατό των αξιωματικών της ΕΑΑ που υπηρετούν στην Ευρωπόλ, την υπηρεσία επιβολής του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Αυτοί οι αξιωματικοί θα επικεντρωθούν στη διάσπαση των οργανωμένων δικτύων εγκλημάτων μετανάστευσης που εισάγουν λαθραία ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στόχος τους είναι να σταματήσουν τις εγκληματικές ομάδες που βοηθούν τους ανθρώπους να εισέλθουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, συχνά με επικίνδυνες διελεύσεις με βάρκες μέσω της Μάγχης.

Επί του παρόντος, η ΕΚΑ ερευνά ήδη περίπου 70 ομάδες λαθρεμπορίου και διακίνησης υψηλού κινδύνου.

Είχαν συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για την κατάσχεση περίπου 400 σκαφών και μηχανών που προορίζονταν για τη λαθραία διακίνηση ανθρώπων.

Αύξηση της χωρητικότητας κράτησης

Ο Υπουργός Εσωτερικών αποκαλύπτει νέα μέτρα ασφαλείας των συνόρων για τον έλεγχο της μετανάστευσης
Χορηγία εικόνας από Philip Robins μέσω Unsplash

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει δύο κέντρα κράτησης, το Campsfield και το Haslar, προσθέτοντας 290 νέες κλίνες.

Αυτές οι εγκαταστάσεις θα φιλοξενήσουν περισσότερους ανθρώπους που περιμένουν να μετεγκατασταθούν πίσω στις χώρες καταγωγής τους.

Πολλοί υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν ότι η επαναλειτουργία αυτών των κέντρων θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.

Φοβούνται επίσης ότι θα επαναφέρει προβλήματα του παρελθόντος, όπως οι κακές συνθήκες κράτησης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να διαχειριστεί την αύξηση των απελάσεων.

Περισσότερες απελάσεις

Ένα σημαντικό στοιχείο των νέων μέτρων είναι η προγραμματισμένη αύξηση των πτήσεων απέλασης.

Η βρετανική κυβέρνηση στοχεύει να επιστρέψει περισσότερους αποτυχημένους αιτούντες άσυλο από ό,τι ποτέ άλλοτε από το 2018.

Στόχος της είναι να απελάσει μέχρι το τέλος του έτους 14.000 άτομα στα οποία δεν έχει χορηγηθεί άσυλο ή δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για να βοηθήσει σε αυτό, η κυβέρνηση είχε αναθέσει σε 300 εργαζόμενους να επικεντρωθούν στην επιτάχυνση αυτών των απελάσεων.

Καταπολέμηση της παράνομης απασχόλησης

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα που βασίζεται σε πληροφορίες για τον εντοπισμό εργοδοτών του Ηνωμένου Βασιλείου που προσλαμβάνουν άτομα χωρίς το νόμιμο δικαίωμα εργασίας.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις, όπως πρόστιμα, να κλείσουν ή ακόμη και να βρεθούν αντιμέτωπες με νομικές ενέργειες.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι λιγότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς άδεια, σταματώντας την παράνομη απασχόληση.

Αιτιολόγηση, προκλήσεις των νέων μέτρων ασφαλείας των συνόρων

Ο Υπουργός Εσωτερικών αποκαλύπτει νέα μέτρα ασφαλείας των συνόρων για τον έλεγχο της μετανάστευσης
Χορηγία εικόνας από Philip Robins μέσω Unsplash

Ο Cooper τόνισε ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση της τάξης και τη διασφάλιση της δίκαιης και αποτελεσματικής εφαρμογής των μεταναστευτικών νόμων.

“Λαμβάνουμε ισχυρά και σαφή μέτρα για να ενισχύσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας και να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες γίνονται σεβαστοί και εφαρμόζονται”, δήλωσε.

Η νέα Διοίκηση Ασφάλειας Συνόρων θα βοηθήσει με τη στενή συνεργασία με άλλες χώρες για την αναχαίτιση των ομάδων λαθρεμπορίου.

Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι τα μέτρα, ιδίως η επαναλειτουργία των κέντρων κράτησης, αποτελούν βήμα προς τα πίσω.

Η αύξηση των κέντρων κράτησης επαναφέρει τα προβλήματα του παρελθόντος που αντιμετωπίστηκαν σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Άλλοι προτείνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στη βοήθεια των ανθρώπων που διαφεύγουν από επικίνδυνες καταστάσεις στις χώρες τους.

Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης θα μπορούσε να εξευτελίσει τους μετανάστες.

Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν επίσης να αποτύχουν να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης, όπως ο πόλεμος και οι διώξεις στις χώρες καταγωγής των μεταναστών.

Κοιτάζοντας μπροστά

Πολλοί θα κρίνουν την επιτυχία αυτών των νέων μέτρων ασφαλείας των συνόρων από το πόσο αποτελεσματικά μειώνουν την παράνομη μετανάστευση.

Πολλοί θα θελήσουν επίσης να δουν αν μπορούν να ξεπεράσουν τις νομικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις της απέλασης αποτυχημένων αιτούντων άσυλο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δεσμευτεί να υιοθετήσει μια ισορροπημένη προσέγγιση στην επιβολή της νομοθεσίας για τη μετανάστευση.

Αυτό περιλαμβάνει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με παράλληλη διατήρηση της ακεραιότητας των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να συνεχίσει να συνεργάζεται με άλλα κράτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης.

Πιστεύει ότι η στενή συνεργασία με άλλες χώρες μπορεί να διαταράξει τα εγκληματικά δίκτυα που επωφελούνται από τη λαθραία εισαγωγή ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο.