Ο Υπουργός Εσωτερικών αναθέτει την επανεξέταση των θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής και των μηχανικών

| 12 Αυγούστου, 2024
Ο Υπουργός Εσωτερικών αναθέτει την επανεξέταση των θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής και των μηχανικών
Εικόνα από This_is_Engineering από το Pixabay

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι τομείς της τεχνολογίας πληροφοριών (ΤΠ ) και της μηχανικής καλύπτουν τις κενές θέσεις εργασίας.

Η υπουργός Εσωτερικών Yvette Cooper ανέθεσε στη Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης (MAC) να επανεξετάσει τις θέσεις εργασίας στους τομείς της πληροφορικής και της μηχανικής.

Η MAC είναι ένας ανεξάρτητος δημόσιος φορέας που συμβουλεύει την κυβέρνηση σε θέματα μετανάστευσης.

Έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, παρέχοντας ανάλυση εμπειρογνωμόνων και συστάσεις με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

Η ανασκόπηση αποσκοπεί στην κατανόηση των λόγων για τους οποίους οι δύο αυτοί κλάδοι βασίζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό σε διεθνείς εργαζόμενους.

Θα διερευνήσει επίσης κατά πόσον το μεταναστευτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να τροποποιηθεί για να στηρίξει αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

Γιατί να επανεξετάσετε τις θέσεις εργασίας πληροφορικής και μηχανικών τώρα

Η επανεξέταση αυτών των τομέων αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου να μεταρρυθμίσει το μεταναστευτικό του σύστημα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει μια πιο βιώσιμη και ισορροπημένη προσέγγιση στην αγορά εργασίας.

Θέλει να καλύψει τις ανάγκες των βασικών βιομηχανιών, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην απασχόληση εγχώριων εργαζομένων και χωρίς να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε προσλήψεις από το εξωτερικό.

Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνδέσει τις πολιτικές μετανάστευσης με την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της MAC καθηγητή Brian Bell, η υπουργός Εσωτερικών Yvette Cooper αναγνώρισε τη συμβολή των διεθνών εργαζομένων.

Ωστόσο, τόνισε επίσης την ανάγκη για ένα ελεγχόμενο και διαχειρίσιμο σύστημα που να εξυπηρετεί καλύτερα το εθνικό συμφέρον.

“Δεδομένης της σημαντικής συμβολής αυτών των τομέων στην οικονομία, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε την εξάρτηση από τους διεθνείς εργαζόμενους”, δήλωσε ο Cooper.

Πρόσθεσε ότι είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε “αν υπάρχουν εμπόδια που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν εργαζομένους στο εσωτερικό της χώρας”.

Η αυξανόμενη ανάγκη για ειδικευμένους εργαζόμενους

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναθέτει την επανεξέταση των θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής και των μηχανικών
Εικόνα από This_is_Engineering από το Pixabay

Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση του Ηνωμένου Βασιλείου για εξειδικευμένους εργαζόμενους στους τομείς της πληροφορικής και της μηχανικής έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Οι τομείς αυτοί είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας, προωθώντας την καινοτομία και διατηρώντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις σε αυτούς τους τομείς δυσκολεύονται να βρουν τα ταλέντα που χρειάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό έχει οδηγήσει σε αυξημένη εξάρτηση από διεθνείς προσλήψεις.

Η MAC ανέλαβε να αναλύσει τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτή την τάση στους τομείς της πληροφορικής και της μηχανικής.

Θα συγκεντρώσει πληροφορίες από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων, εμπειρογνωμόνων του κλάδου και εργαζομένων στους δύο τομείς.

Η Επιτροπή θα εξετάσει τα συγκεκριμένα επαγγέλματα στον τομέα της πληροφορικής και της μηχανικής που εξαρτώνται περισσότερο από τα ταλέντα του εξωτερικού.

Στη συνέχεια θα εξετάσει τις πιθανές επιπτώσεις της μείωσης της εξάρτησης από τους διεθνείς εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων δεξιοτήτων, και τον αντίκτυπο στην καινοτομία και την παραγωγικότητα.

Η MAC θα διερευνήσει τους παράγοντες που οδηγούν στην έλλειψη δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης, των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας.

Θα εξετάσει επίσης πώς οι δύο αυτοί τομείς ανταποκρίθηκαν στην έλλειψη με άλλους τρόπους εκτός από τη διεθνή πρόσληψη.

Επιπλέον, η επανεξέταση θα εξετάσει τον αντίκτυπο της ένταξης στον Κατάλογο Μισθολογίου Μεταναστών και θα αξιολογήσει αν οι θέσεις εργασίας πληροφορικής και μηχανικών θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτόν.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Η MAC αναμένεται να υποβάλει έκθεση στην κυβέρνηση εντός εννέα μηνών.

Μόλις υποβληθεί η έκθεση, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τα ευρήματα και θα αποφασίσει για τυχόν αναγκαίες αλλαγές πολιτικής.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσαρμογές του μεταναστευτικού συστήματος και σε νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εγχώριας κατάρτισης και εκπαίδευσης.

Εάν οι κλάδοι αυτοί δεν μπορούν να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό, η κυβέρνηση μπορεί να χαλαρώσει τους κανόνες μετανάστευσης για ρόλους υψηλής ζήτησης.

Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περισσότερα μέτρα για τη στήριξη της κατάρτισης και τη δημιουργία ενός πιο ισχυρού εγχώριου εργατικού δυναμικού για τους τομείς της πληροφορικής και της μηχανικής.

Από την άλλη πλευρά, η επανεξέταση μπορεί να διαπιστώσει ότι οι εν λόγω τομείς θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για την πρόσληψη και την κατάρτιση οικιακών εργαζομένων.

Εάν ναι, η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές που θα ενθαρρύνουν ή θα απαιτούν από τις εταιρείες να δίνουν προτεραιότητα στους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την πλήρωση κενών θέσεων εργασίας.

Μια κρίσιμη περίοδος για τους τομείς της πληροφορικής και της μηχανικής

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναθέτει την επανεξέταση των θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής και των μηχανικών
Εικόνα από u_oly6hcjdky από το Pixabay

Και οι δύο κλάδοι βρίσκονται σε ταχεία μεταμόρφωση, με τις τεχνολογικές εξελίξεις να δημιουργούν νέες ευκαιρίες και προκλήσεις.

Η ικανότητα προσέλκυσης και διατήρησης κορυφαίων ταλέντων είναι απαραίτητη για τις εταιρείες που επιθυμούν να παραμείνουν μπροστά σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά.

Το Brexit έφερε νέες προκλήσεις, καθώς η ελεύθερη κυκλοφορία επηρεάζει τους εργαζόμενους που μετακινούνται μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών της ΕΕ.

Αυτή η επανεξέταση θα βοηθήσει την κυβέρνηση να κατανοήσει τον αντίκτυπο αυτών των αλλαγών στους τομείς της πληροφορικής και της μηχανικής και να διασφαλίσει τη συνεχή ανάπτυξή τους.

Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις των εν λόγω κλάδων ενθαρρύνονται να παράσχουν ανατροφοδότηση στην MAC και να συμμετάσχουν στη διαδικασία αναθεώρησης.

Οι γνώσεις τους θα είναι ανεκτίμητες για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να αναπτύξει πολιτικές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων.

Μείωση της μετανάστευσης και ενίσχυση του τοπικού εργατικού δυναμικού

Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να μειώσει τους υψηλούς αριθμούς μεταναστών βελτιώνοντας την κατάρτιση σε εγχώριες δεξιότητες.

Εκτιμώντας τη συμβολή των διεθνών εργαζομένων, η κυβέρνηση στοχεύει στην καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, συνδέοντάς την με μια πολιτική δεξιοτήτων.

Η MAC, ο νέος κυβερνητικός οργανισμός Skills England και το Συμβούλιο Βιομηχανικής Στρατηγικής θα συνεργαστούν για τον εντοπισμό των ελλείψεων δεξιοτήτων και της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Οι οργανισμοί αυτοί θα συλλέγουν και θα αναλύουν δεδομένα με τη συμβολή του Υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων (DWP).

Θα συνεδριάζουν τακτικά, θα αναλύουν τα δεδομένα και θα συμβουλεύουν την κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων.

Αυτή η συλλογική προσπάθεια αποσκοπεί στη δημιουργία μιας δομημένης, τεκμηριωμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό και δεξιότητες.