Ο πρώην επικεφαλής των βρετανικών συνόρων δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιτρέψει τον εκ των προτέρων έλεγχο των δακτυλικών αποτυπωμάτων για να αποφευχθεί το χάος στα ταξίδια

| 22 Αυγούστου, 2024
Ο πρώην επικεφαλής των βρετανικών συνόρων δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιτρέψει τον εκ των προτέρων έλεγχο των δακτυλικών αποτυπωμάτων για να αποφευχθεί το χάος στα ταξίδια
Φωτογραφία ευγενική προσφορά του Onur Binay μέσω Unsplash

Οι ανησυχίες αυξάνονται για πιθανές καθυστερήσεις λόγω των ελέγχων δακτυλικών αποτυπωμάτων για τους Βρετανούς τουρίστες που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Ο πρώην επικεφαλής της Συνοριακής Δύναμης του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), Τόνι Σμιθ, προειδοποίησε ότι το νέο σύστημα συνοριακών ελέγχων της ΕΕ, το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (ΣΕΕ ), θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές διαταραχές στα ταξίδια.

Οι αναμενόμενες καθυστερήσεις και οι μεγάλες ουρές λόγω της EES θα είναι ιδιαίτερα χειρότερες στα μεγάλα σημεία εισόδου, όπως το λιμάνι του Ντόβερ και η σήραγγα της Μάγχης.

Ο Smith δήλωσε ότι το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα συνοριακού ελέγχου θα μπορούσε να προσθέσει περίπου επτά λεπτά ανά αυτοκίνητο ή οικογένεια στις συνοριακές διαβάσεις.

Αν και αυτό μπορεί να μη φαίνεται πολύ, ο Smith τόνισε ότι μπορεί να προσθέσει ώρες αναμονής κατά τη διάρκεια των περιόδων αιχμής.

Πρόσκληση για εκ των προτέρων έλεγχο δακτυλικών αποτυπωμάτων

Η ΕΕ θα θέσει σε λειτουργία το σύστημα EES τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους ως έναν τρόπο παρακολούθησης ταξιδιωτών από χώρες εκτός ΕΕ,

Το σύστημα απαιτεί από τους υπηκόους τρίτων χωρών να υποβάλλουν βιομετρικά δεδομένα, όπως δακτυλικά αποτυπώματα ή σαρώσεις προσώπου, κατά την είσοδο ή την έξοδο από τον χώρο Σένγκεν.

Ο Smith, ο οποίος είναι πλέον πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Διαχείρισης Συνόρων και Τεχνολογιών (IBMATA), προέτρεψε την ΕΕ να επιτρέψει στους Βρετανούς ταξιδιώτες να ολοκληρώνουν εκ των προτέρων τον έλεγχο των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Προτείνει στους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου να καταχωρίσουν βιομετρικά δεδομένα εκ των προτέρων, ώστε να αποφευχθεί το χάος στα πολυσύχναστα συνοριακά περάσματα Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση μιας προηγμένης εφαρμογής για κινητά smartphone.

Η εφαρμογή για κινητά θα πρέπει να επιτρέπει στους ταξιδιώτες να υποβάλλουν τα προσωπικά τους δεδομένα, φωτογραφίες ή σαρώσεις προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα πριν από το ταξίδι τους.

Η προσέγγιση αυτή, πιστεύει ο Smith, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τους χρόνους αναμονής στα σύνορα και να αποτρέψει το ταξιδιωτικό χάος που πολλοί αναμένουν.

“Γιατί πρέπει να το κάνετε σε ένα περίπτερο της γαλλικής συνοριοφυλακής κατά την αναχώρηση;” δήλωσε ο Smith στην Telegraph.

“Γιατί δεν το κάνεις στον καναπέ σου; Πάρε το διαβατήριό σου. Πάρε το κινητό σου τηλέφωνο. Καταχωρίστε τα δεδομένα αυτά στην εφαρμογή και υποβάλετε τα στην ΕΕ πριν πάτε εκεί”, δήλωσε ο Smith.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει δοκιμαστεί καμία τεχνολογία που να αποτελεί ασφαλή τρόπο λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων από απόσταση.

Αντ’ αυτού, πρότεινε στους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου να εγγραφούν για προκαταρκτικό έλεγχο δακτυλικών αποτυπωμάτων στα κέντρα αιτήσεων θεώρησης.

Εδώ και χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει την καταγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων για όσους υποβάλλουν αίτηση για θεώρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιατί οι έλεγχοι δακτυλικών αποτυπωμάτων στα σύνορα αποτελούν πρόβλημα

Ο πρώην επικεφαλής των βρετανικών συνόρων δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιτρέψει τον εκ των προτέρων έλεγχο των δακτυλικών αποτυπωμάτων για να αποφευχθεί το χάος στα ταξίδια
Χορηγία εικόνας από Panumas Nikhomkhai μέσω Pexels

Ο πρώην επικεφαλής των βρετανικών συνόρων αμφισβήτησε επίσης κατά πόσον οι έλεγχοι δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι απαραίτητοι για βραχυπρόθεσμα τουριστικά ταξίδια χαμηλού κινδύνου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει ήδη ένα παρόμοιο σύστημα για τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της ΕΕ που επισκέπτονται τη χώρα.

Ωστόσο, το σύστημα Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου δεν απαιτεί βιομετρικά δεδομένα.

Οι Ευρωπαίοι επισκέπτες μπορούν να υποβάλουν τα στοιχεία τους και να πληρώσουν ηλεκτρονικά για την ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια.

Η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει ένα άλλο συνοριακό σύστημα, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδίων, Πληροφοριών και Αδειών(ETIAS).

Το ETIAS, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του 2025, λειτουργεί πολύ πιο παρόμοια με το βρετανικό ETA. Και τα δύο στοχεύουν στον εκ των προτέρων έλεγχο των ταξιδιωτών που δεν διαθέτουν βίζα.

Εάν η ΕΕ εφαρμόσει την καταχώριση της ΕΕΕ στα σύνορα, οι ταξιδιώτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγάλες ουρές για τους ελέγχους.

Μετά την αρχική εγγραφή, το σύστημα EES θα διατηρεί τα δακτυλικά αποτυπώματα και τις φωτογραφίες τους σε αρχείο για τρία χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζεται να επαναλαμβάνουν τη διαδικασία κάθε φορά που ταξιδεύουν, αλλά η αρχική αναμονή μπορεί να είναι ακόμη σημαντική.

Το σύστημα EES παραμένει σχετικά αδοκίμαστο και μπορεί να υποστεί δυσλειτουργίες παρόμοιες με τις βλάβες της ηλεκτρονικής πύλης.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες καθυστερήσεις πέραν της αρχικής καταχώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Η απάντηση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σε ενδεχόμενες διαταραχές λόγω της EES

Η βρετανική κυβέρνηση ανησυχεί επίσης για το ενδεχόμενο να προκληθεί χάος στις μετακινήσεις με την εισαγωγή της EES.

Η υπουργός Εσωτερικών Yvette Cooper επέκρινε τις ανεπαρκείς προετοιμασίες της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης για την αποτροπή των καθυστερήσεων.

“Δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος όσον αφορά τη διασφάλιση της ελαχιστοποίησης αυτών των επιπτώσεων (καθώς και άλλων πιθανών επιπτώσεων)”, δήλωσε.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε από την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας εξάμηνης “περιόδου χάριτος” για την αναστολή των ελέγχων EES, εάν οι ουρές καθίστανται μη διαχειρίσιμες.

Αυτή η περίοδος χάριτος θα εκτείνεται πέραν του επόμενου καλοκαιριού, δίνοντας χρόνο και στις δύο κυβερνήσεις να βρουν μια πιο μόνιμη λύση.

Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο προβαίνει σε ορισμένες αλλαγές από την πλευρά του για να βοηθήσει στον μετριασμό των καθυστερήσεων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται νομοθεσία που θα επιτρέψει στους Γάλλους συνοριοφύλακες να διενεργούν ελέγχους σε μια διευρυμένη περιοχή στο λιμάνι του Ντόβερ.

Οι ανατολικές αποβάθρες του λιμανιού έχουν οριστεί για τα ιδιωτικά οχήματα, ενώ οι δυτικές αποβάθρες για τα πούλμαν.

Η προτεινόμενη νομοθεσία θα επιτρέψει στους Γάλλους συνοριοφύλακες να διενεργούν ελέγχους EES στις δυτικές αποβάθρες.

Αυτός ο διαχωρισμός των ιδιωτικών οχημάτων από τα πούλμαν αποσκοπεί στην αποφυγή συμφόρησης που θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις και κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Η θέση της ΕΕ σχετικά με τον εκ των προτέρων έλεγχο δακτυλικών αποτυπωμάτων

Ο πρώην επικεφαλής των βρετανικών συνόρων δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιτρέψει τον εκ των προτέρων έλεγχο των δακτυλικών αποτυπωμάτων για να αποφευχθεί το χάος στα ταξίδια
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Reinhard Thrainer μέσω του Pixabay

Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες, η ΕΕ δεν είναι μέχρι στιγμής πρόθυμη να προβεί σε σημαντικές αλλαγές στην προγραμματισμένη έναρξη της ΕΕΑ.

Επί του παρόντος δεσμεύεται από τον κανονισμό 2017. Αυτός απαιτεί όλοι οι βιομετρικοί έλεγχοι να γίνονται στο σημείο εισόδου υπό την επίβλεψη συνοριακού υπαλλήλου.

Ο Smith αναγνωρίζει ότι, ενώ η ΕΕ θα μπορούσε να είναι πιο ευέλικτη, η σημερινή της θέση είναι απίθανο να αλλάξει, εκτός αν υπάρξει ισχυρή ώθηση για μεταρρύθμιση.

“Η ΕΕ δεν θα αλλάξει από αυτή τη θέση, αλλά θα μπορούσε να αλλάξει, αν το ήθελε, αν ήταν λίγο πιο συντηρητική”, δήλωσε ο Smith.

Καθώς πλησιάζει η προθεσμία του Νοεμβρίου, η προοπτική του ταξιδιωτικού χάους είναι μεγάλη για τους Βρετανούς τουρίστες που κατευθύνονται στην ΕΕ.

Η ΕΕ έχει αναπτύξει μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα για την ΕΥΣ, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στον μετριασμό των πιθανών καθυστερήσεων.

Ωστόσο, η εφαρμογή EES για κινητά φέρεται να εξακολουθεί να μην επιτρέπει την εκ των προτέρων καταγραφή προσώπου ή δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Η έναρξη του EES έχει καθυστερήσει πολλές φορές, με την πιο πρόσφατη καθυστέρηση να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά αεροδρόμια της ΕΕ δεν ήταν έτοιμα.

Το κατά πόσον η ΕΕ θα λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τα ταξίδια διακοπών σε εφιάλτη, μένει να το δούμε.

Προς το παρόν, συνιστάται στους ταξιδιώτες να ενημερώνονται και να προγραμματίζουν εκ των προτέρων για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις αυτών των νέων κανονισμών.