Ο πρώην διευθυντής συνοριακών ελέγχων του Ηνωμένου Βασιλείου εκφράζει ανησυχίες για το σύστημα ETA

| 8 Μαρτίου, 2024
Ο πρώην διευθυντής συνοριακών ελέγχων του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε ανησυχίες για το σύστημα ETA

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Διαχείρισης Συνόρων και Τεχνολογιών (IBMATA) εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τη νέα Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια (ETA).

Σύμφωνα με έκθεση του Holyrood, ο Tony Smith, πρώην γενικός διευθυντής του ελέγχου των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), μοιράστηκε τη γνώμη του εμπειρογνώμονα σχετικά με τους κινδύνους και τα πιθανά τρωτά σημεία της ΕΤΑ.

Μιλώντας στη συνάντηση με την Επιτροπή Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου στις 5 Μαρτίου 2024, ο κ. Σμιθ ζήτησε περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος ψηφιακών αδειών.

Ζήτησε μια πιο συγκεκριμένη περιγραφή του πλαισίου κινδύνου του συστήματος ETA, το οποίο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο χορηγεί ή απορρίπτει τις άδειες ταξιδιού.

Τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την ETA έδειξαν ότι το σύστημα έλαβε 12.190 αιτήσεις και χορήγησε 12.076 άδειες.

Αυτό σημαίνει ότι από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, όταν το σύστημα άνοιξε για τους υπηκόους του Κατάρ, αρνήθηκε τη χορήγηση ΕΕΤΑ μόνο σε 114 αιτούντες.

Ο πρώην διευθυντής συνοριακών ελέγχων του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε επίσης ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξαρτάται “υπερβολικά” από τα δεδομένα που λαμβάνονται ηλεκτρονικά.

Δήλωσε ότι η τεχνολογία δεν είναι αψεγάδιαστη και ότι οι αλγόριθμοι των προγραμμάτων υπολογιστών μπορεί να δυσλειτουργούν και να κάνουν λάθη.

Ο Smith επέμεινε ότι πρέπει πάντα να υπάρχει “ανθρώπινη παρέμβαση”. Ο υπάλληλος πρέπει πάντα να ελέγχει γιατί το σύστημα σημείωσε έναν αιτούντα και αν αυτό είναι “επαρκές για την ανατροπή της ETA”.

Πρότεινε επίσης στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επενδύσει σε ένα παράλληλο σύστημα για να διασφαλίσει ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν θα διαταραχθούν ή δεν θα αλλοιωθούν.

Πιθανό κενό στον κοινό ταξιδιωτικό χώρο

Ο Smith επεσήμανε ένα πιθανό κενό στον Κοινό Χώρο Ταξιδίων (ΚΧΤ ), όπου δεν υπάρχουν συνήθεις ταξιδιωτικοί μεταναστευτικοί έλεγχοι.

Ανέφερε το υποθετικό σενάριο ότι κάποιος ταξιδεύει πρώτα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στη συνέχεια εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου τα χερσαία σύνορα είναι ανοικτά και δεν χρειάζεται ETA.

Τα μέλη της CTA περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, το Γκέρνσεϊ, το Τζέρσεϊ και τη Νήσο Μαν.

Οι πολίτες αυτών των εδαφών μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της ΣΕΣ και απαλλάσσονται από την απαίτηση ETA.

Συνήθως, το Ηνωμένο Βασίλειο διενεργεί συνοριακούς ελέγχους μόνο κατά την πρώτη είσοδο ενός ταξιδιώτη στη ΣΕΣ.

Ωστόσο, αναμένεται επίσης να διενεργεί συνοριακούς ελέγχους βάσει πληροφοριών σε όσους φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εσωτερικό της ΣΕΣ.

Κατανόηση του συστήματος ETA

Η νέα βρετανική ETA αποτελεί μέρος του νέου συστήματος διαχείρισης των συνόρων της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο αφορά όλους τους υπηκόους που δεν διαθέτουν βίζα.

Όλοι οι υπήκοοι χωρίς βίζα, ή οι ταξιδιώτες που μπορούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα, θα πρέπει να προσκομίσουν άδεια ταξιδιού ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επί του παρόντος, μόνο επιλεγμένες εθνικότητες από την περιοχή του Κόλπου πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν έγκυρη ETA πριν επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένει να την επιβάλει σε όλους τους ταξιδιώτες που δεν έχουν βίζα για το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό περιλαμβάνει επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τους Αμερικανούς επισκέπτες.

Η Επιτροπή Υποθέσεων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων ξεκίνησε πρόσφατα έρευνα σχετικά με τα νέα συστήματα ηλεκτρονικών συνόρων.

Εκτός από την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, η έρευνα αφορά το επερχόμενο σύστημα εισόδου/εξόδου της ΕΕ (EES) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδίων (ETIAS). Το ETIAS είναι το ισοδύναμο της ΕΕ με το ETA.

Το EES θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2024, ενώ το ETIAS θα ξεκινήσει στα μέσα του 2025.

Πρότυπα για την ασφάλεια των ψηφιακών συνόρων

Ο πρόεδρος της IBMATA αναγνώρισε τα οφέλη του νέου συστήματος ETA για τη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών συνοριακού ελέγχου.

Ο Smith δήλωσε ότι το σύστημα ETA επιτρέπει στις αρχές να συγκεντρώνουν περισσότερα δεδομένα για τους ταξιδιώτες πριν φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό εξορθολογίζει αποτελεσματικά τους συνοριακούς ελέγχους.

Πρότεινε τρία κριτήρια για τη διατήρηση ασφαλών ψηφιακών συνόρων:

Το ένα είναι η στρατηγική πολλαπλών συνόρων. Αυτό περιλαμβάνει τη συγκέντρωση όλων των δυνατών πληροφοριών και τη διενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερων αξιολογήσεων πριν από την άφιξη του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δεύτερη είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, η οποία περιλαμβάνει τη διαχείριση και ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται από τους ταξιδιώτες.

Τρίτον, μια αξιόπιστη υποδομή βιομετρικών στοιχείων και ταυτοτήτων για την ακριβέστερη επιβεβαίωση της ταυτότητας των ταξιδιωτών.

Ο πρώην διευθυντής συνοριακών ελέγχων του Ηνωμένου Βασιλείου υπογράμμισε επίσης τη σημασία μιας “καλής διασύνδεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των συστημάτων αεροπορίας”.

Αυτό θα ενθαρρύνει τις αεροπορικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στην τεχνολογία να προσαρμοστούν απρόσκοπτα στα τοπικά ψηφιακά συστήματα.

Ο Smith πρότεινε ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης συνόρων μπορούν ενδεχομένως να αντικαταστήσουν τα διαβατήρια και τις ηλεκτρονικές πύλες διαβατηρίων για τις διαδικασίες μετανάστευσης.

Στο μέλλον, είπε ότι οι ταξιδιωτικοί έλεγχοι μετανάστευσης και συνοριακοί έλεγχοι ενδέχεται να μεταφερθούν σε εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.