Ο νέος νόμος διευκολύνει τους Ιρλανδούς υπηκόους να αποκτήσουν τη βρετανική ιθαγένεια

| 12 Ιουνίου, 2024
Ο νέος νόμος διευκολύνει τους Ιρλανδούς υπηκόους να αποκτήσουν τη βρετανική ιθαγένεια

Ένα νέο νομοσχέδιο που απλοποιεί τη διαδικασία για την απόκτηση της βρετανικής ιθαγένειας από τους Ιρλανδούς υπηκόους αποτελεί πλέον νόμο.

Ο νόμος, επίσημα γνωστός ως British Nationality (Irish Citizens) Act 2024, τροποποιεί το British Nationality Act 1981.

Ένα σημαντικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία μιας απλούστερης οδού για τους Ιρλανδούς υπηκόους προκειμένου να αποκτήσουν τη βρετανική υπηκοότητα.

Ο νόμος για τη βρετανική ιθαγένεια (Ιρλανδοί πολίτες) πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων στις 26 Απριλίου 2024.

Έφτασε στο στάδιο της επιτροπής στη Βουλή των Λόρδων για διακομματική υποστήριξη στις 17 Μαΐου.

Μετά από συμφωνία και των δύο σωμάτων επί του κειμένου του νομοσχεδίου, αυτό έλαβε τη βασιλική συναίνεση στις 24 Μαΐου.

Τι είναι ο νόμος περί βρετανικής ιθαγένειας (Ιρλανδοί πολίτες);

Ο νόμος εξαλείφει διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθιστούσαν προηγουμένως δύσκολη την πολιτογράφηση Ιρλανδών πολιτών ως Βρετανών πολιτών.

Απλοποιεί τη διαδικασία υποβολής αίτησης για τη βρετανική υπηκοότητα από τους Ιρλανδούς υπηκόους, μειώνει τα τέλη και προσφέρει αυτόματη επιλεξιμότητα σε ορισμένες κατηγορίες.

Ο νόμος για τη βρετανική ιθαγένεια (Ιρλανδοί πολίτες) επιτρέπει στους Ιρλανδούς υπηκόους να εγγραφούν για να αποκτήσουν τη βρετανική ιθαγένεια μετά από πέντε χρόνια διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν πρέπει να έχουν παραβιάσει τους μεταναστευτικούς νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της πενταετούς διαμονής τους στη χώρα.

Δεν θα πρέπει να έχουν μείνει εκτός Ηνωμένου Βασιλείου για περισσότερες από 450 ημέρες κατά την πενταετία αυτή ή περισσότερες από 90 ημέρες κατά το πέμπτο έτος διαμονής τους.

Ισχύει επίσης για τους Ιρλανδούς υπηκόους που ζουν στα Νησιά της Μάγχης, τη Νήσο του Μαν και τα βρετανικά υπερπόντια εδάφη.

Επιπλέον, οι Ιρλανδοί υπήκοοι μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση για τη βρετανική υπηκοότητα χωρίς να δώσουν εξετάσεις για την αγγλική γλώσσα ή τη ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε μοναδικές περιπτώσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών μπορεί να επιτρέψει σε ένα άτομο να πληροί μια απαίτηση, ακόμη και αν δεν την πληροί στην πραγματικότητα.

Η υποβολή αίτησης για βρετανική υπηκοότητα θα κοστίζει πλέον στους Ιρλανδούς υπηκόους μόνο 80 λίρες.

Ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας

Η σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας ήταν πάντα μοναδική, με βαθιές ιστορικές, πολιτιστικές και οικογενειακές σχέσεις.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στη Βόρεια Ιρλανδία μπορούν να επιλέξουν να είναι πολίτες της Ιρλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου ή και των δύο.

Η ιρλανδική κυβέρνηση διευκόλυνε την απόκτηση ιρλανδικού διαβατηρίου για όσους γεννήθηκαν στο νησί της Ιρλανδίας, για όσους έχουν συντρόφους που γεννήθηκαν εκεί ή για όσους έχουν παππούδες ή προπάππους από το νησί.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι γεννημένοι στην Ιρλανδία που ζουν στη Βόρεια Ιρλανδία ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα έχουν το δικαίωμα να εργάζονται, να σπουδάζουν και να ψηφίζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, οι Ιρλανδοί υπήκοοι έπρεπε να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία για την απόκτηση ιθαγένειας με οποιονδήποτε άλλο ξένο υπήκοο.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περάσουν ένα τεστ αγγλικής γλώσσας και ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο και να πληρώσουν 1.630 λίρες Αγγλίας για την πολιτογράφηση.

Ο λόρδος Hay of Ballyore, ο οποίος γεννήθηκε στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας αλλά μετακόμισε στο Londonderry όταν ήταν 6 ετών, το χαρακτήρισε ανωμαλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Standard.

“Όποιος γεννήθηκε στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, αλλά έχει εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και πληροί το κριτήριο της κατοικίας, θα πρέπει να μπορεί να αποκτήσει τη βρετανική υπηκοότητα”, δήλωσε.

Πολιτική και δημόσια αντίδραση στο νέο νόμο

Το νομοσχέδιο έχει συγκεντρώσει σημαντική υποστήριξη από διάφορες πολιτικές προσωπικότητες.

Ο Λόρδος Rogan δήλωσε ότι η ευκολότερη οδός για τη βρετανική υπηκοότητα θα έπρεπε να ήταν διαθέσιμη για τους Ιρλανδούς υπηκόους νωρίτερα.

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο λόρδος Browne of Belmont εξέφρασε την άποψη ότι ήταν απλώς “λάθος” για τους Ιρλανδούς να πληρώνουν τέλος πολιτογράφησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Lord Sharpe of Epsom τόνισε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πλήρως τον νέο νόμο.

Αναγνώρισε ότι πολλές απαιτήσεις πολιτογράφησης που σχετίζονται με τη μετανάστευση στη Βρετανία δεν ισχύουν για τους Ιρλανδούς υπηκόους.

“Εξίσου, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια μοναδική σχέση με την Ιρλανδία και τους στενούς ιστορικούς δεσμούς, τη γεωγραφική εγγύτητα και τους κοινούς θεσμούς μεταξύ των δύο χωρών”, δήλωσε ο Lorde Sharpe.

Πρόσθεσε ότι όσοι θα χρησιμοποιήσουν τη νέα διαδρομή “έχουν ήδη επαρκείς γνώσεις της γλώσσας και της ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Αυτό ενισχύεται περαιτέρω από την πενταετή διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν επίσης σε μεγάλο βαθμό θετική. Πολλοί Ιρλανδοί υπήκοοι στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν ανακούφιση και αισιοδοξία για τα νέα μέτρα.

Η νέα διαδρομή για τη βρετανική υπηκοότητα θα ωφελήσει όσους αναζητούν την ταυτότητά τους ανάμεσα στα δύο έθνη.

Η ιρλανδική κυβέρνηση χαιρέτισε το νομοσχέδιο, αναγνωρίζοντας τη δυνατότητά του να ενισχύσει τη συνεργασία και την αρμονία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Μελλοντικές επιπτώσεις της νέας οδού της βρετανικής ιθαγένειας

Η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση των Ιρλανδών υπηκόων στην απόκτηση της βρετανικής ιθαγένειας αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Ιρλανδίας.

Ο νόμος για τη βρετανική ιθαγένεια (Ιρλανδοί πολίτες) θα αυξήσει πιθανότατα τον αριθμό των Ιρλανδών υπηκόων που υποβάλλουν αίτηση για βρετανική ιθαγένεια.

Υπόσχεται να κάνει μια βαθιά διαφορά στη ζωή πολλών Ιρλανδών υπηκόων που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καλλιεργώντας ένα πνεύμα ενότητας και κοινής κληρονομιάς.

Το 2021, υπήρχαν 523.014 άτομα που γεννήθηκαν στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και ζούσαν στην Αγγλία και την Ουαλία.

Αυτό περιλαμβάνει 324.670 άτομα από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και 198.344 από τη Βόρεια Ιρλανδία.