Ο ηγέτης των Εργατικών υποστηρίζει ταξίδια χωρίς βίζα στην ΕΕ για Βρετανούς μουσικούς, καλλιτέχνες

| 3 Απριλίου, 2024
Ο ηγέτης των Εργατικών υποστηρίζει ταξίδια χωρίς βίζα στην ΕΕ για Βρετανούς μουσικούς, καλλιτέχνες

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Keir Starmer, είχε υποσχεθεί να διερευνήσει τη δυνατότητα ταξιδιού χωρίς βίζα για Βρετανούς μουσικούς και καλλιτέχνες στην ΕΕ.

Από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ, οι μουσικοί και οι καλλιτέχνες του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν πρόσθετο κόστος και διοικητικούς περιορισμούς κατά τις περιοδείες τους στην Ευρώπη.

“Ήταν πολύ δύσκολο, ιδίως για τους μουσικούς. Οπότε ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να το απαλύνουμε αυτό, τόσο το καλύτερο”, δήλωσε ο Sir Starmer στο ραδιόφωνο LBC, σύμφωνα με τον Εθνικό Κόσμο.

Πρόσθεσε ότι “δεν έχουν πραγματικά καμία σχέση με τη μετανάστευση”.

Αυτά τα “λαμπρά ταλαντούχα άτομα” απλώς πηγαίνουν σε μια άλλη χώρα για να δώσουν παραστάσεις, και στη συνέχεια μετακινούνται στην επόμενη χώρα ή επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Ο Sadiq Khan, δήμαρχος του Λονδίνου, είχε επίσης παροτρύνει την κυβέρνηση να εξασφαλίσει συμφωνία απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους μουσικούς, καλλιτέχνες, ερμηνευτές και το προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου που εργάζονται στην ΕΕ.

Εκπρόσωπος του δημάρχου δήλωσε ότι το Brexit προκάλεσε “αυξημένα έξοδα και απώλεια εργασιών για τους καλλιτέχνες του Ηνωμένου Βασιλείου που εκτελούν παραστάσεις”.

Ο εκπρόσωπος του Khan πρόσθεσε: “Οι υπουργοί πρέπει να συνεργαστούν επειγόντως με την ΕΕ για να δημιουργήσουν ένα απλό και λιγότερο γραφειοκρατικό σύστημα που θα αποτρέπει τη μακροπρόθεσμη ζημιά στην κορυφαία παγκοσμίως μουσική βιομηχανία μας”.

Η εκστρατεία Face the Music του Ευρωπαϊκού Κινήματος του Ηνωμένου Βασιλείου

Τον Φεβρουάριο του 2024, το Ευρωπαϊκό Κίνημα του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε την εκστρατεία“Face the Music“.

Η εκστρατεία καλεί τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ να διαπραγματευτεί την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τα ταξίδια των Βρετανών μουσικών και καλλιτεχνών εντός της ΕΕ και αντίστροφα.

Ο Andrew Plant, επικεφαλής του τμήματος Τύπου και ΜΜΕ του Ευρωπαϊκού Κινήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η αίτηση συγκέντρωσε σχεδόν 10.000 υπογραφές μόλις μία εβδομάδα μετά την έναρξή της.

“Αυτή είναι μακράν η πιο επιτυχημένη μας παρουσίαση του [campaign] μέχρι σήμερα”, δήλωσε στο Left Foot Forward για την εκστρατεία Face the Music.

Επί του παρόντος, σχεδόν 25.000 άτομα έχουν υπογράψει την υποστήριξή τους στην εκστρατεία, έχοντας φτάσει στα μισά του δρόμου του στόχου των 50.000 υπογραφών.

Το Ευρωπαϊκό Κίνημα του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζεται επίσης με μεγάλους μουσικούς οργανισμούς, όπως το UK Music και η Ένωση Μουσικών.

Αν και δεν συνδέεται μαζί τους, το Ευρωπαϊκό Κίνημα του Ηνωμένου Βασιλείου τους ενημέρωσε για την πρόοδο της εκστρατείας.

Και οι τρεις οργανώσεις έχουν ασκήσει πιέσεις στους πολιτικούς. Η Plant δήλωσε ότι “έχουν πραγματικά μεγάλες ελπίδες” ότι θα αποτελέσει θέμα εστίασης φέτος ή το επόμενο έτος.

Μειωμένες ευκαιρίες εργασίας για τους μουσικούς, καλλιτέχνες του Ηνωμένου Βασιλείου

Έκθεση της Ανεξάρτητης Εταιρείας Μουσικών έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί μουσικοί και καλλιτέχνες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν λιγότερες ευκαιρίες εργασίας στην Ευρώπη μετά το Brexit.

Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι πάνω από το ένα τέταρτο των μουσικών και καλλιτεχνών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχαν καμία δουλειά.

Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Κινήματος του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξε επίσης ότι η βρετανική μουσική βιομηχανία βιώνει μείωση των ταλέντων.

Πολλά ανερχόμενα ταλέντα του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν μετακομίσει για να ζήσουν και να εργαστούν στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην πολιτιστική διαρροή εγκεφάλων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λόγω της αύξησης του κόστους εξαγωγής, οι κατασκευαστές οργάνων χάνουν επίσης πελάτες από την ΕΕ.

Επιπλέον, οι ελεύθεροι επαγγελματίες Ευρωπαίοι μουσικοί κινδυνεύουν να μείνουν εκτός εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή δεν έχουν διαβατήριο.

Αυτό αποτελεί εμπόδιο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απαιτεί διαβατήρια και έχει απαγορεύσει τη χρήση εθνικών δελτίων ταυτότητας της ΕΕ όταν ταξιδεύετε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Gus Unger-Hamilton, από το νούμερο ένα συγκρότημα επιτυχιών Alt-J, πιστεύει ότι το Brexit δεν “αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα καταπληκτικά πολιτιστικά αγαθά του [the UK’s] “.

“Είμαστε μια αρκετά μικρή χώρα, αλλά ένα πράγμα που έχουμε και που οι άνθρωποι φαίνεται να θέλουν σε όλο τον κόσμο είναι ο πολιτισμός μας, και η μουσική είναι ένα τεράστιο μέρος αυτού”, δήλωσε στο NationalWorld.

Η Unger-Hamilton, το συγκρότημα της οποίας έχει κερδίσει το βραβείο Mercury, ανησυχεί ότι η βρετανική κυβέρνηση αναμένει από τη μουσική βιομηχανία να επιβιώσει μόνη της παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις.

Υπογράμμισε ότι ενώ τα μαθηματικά και οι επιστήμες είναι καλά, η χώρα “ξεπερνάει κατά πολύ το βάρος της” όσον αφορά τον πολιτισμό.

“Θα μαραζώσει και τελικά θα πεθάνει αν αυτή η κυβέρνηση δεν δώσει τελικά στους μουσικούς λίγη βοήθεια”, δήλωσε η Unger-Hamilton.

Διαδρομές χωρίς βίζα και άδεια εργασίας για μουσικούς και καλλιτέχνες του Ηνωμένου Βασιλείου

Πριν από το Brexit, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μπορούσαν να ταξιδεύουν και να εργάζονται ελεύθερα εντός της ζώνης Σένγκεν.

Μετά το Brexit, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς θεώρηση μόνο για 90 ημέρες ή για οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών. Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα για έξι μήνες.

Μέχρι το τέλος του 2024, οι πολίτες της ΕΕ θα πρέπει να λαμβάνουν ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με τον ίδιο τρόπο, οι Βρετανοί πολίτες θα χρειάζονται ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδίου (ETIAS) για να ταξιδέψουν στη ζώνη Σένγκεν από τα μέσα του 2025.

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που σκοπεύουν να εργαστούν και να ζήσουν στην ΕΕ και οι πολίτες της ΕΕ που θέλουν να εργαστούν και να ζήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποκτήσουν βίζα εργασίας και άδεια διαμονής.

Οι ευκαιρίες απασχόλησης για μουσικούς και καλλιτέχνες εξακολουθούν να υπάρχουν στην ΕΕ, αλλά απευθύνονται σε καλλιτέχνες που δεν προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κανόνας των 90 ημερών και οι απαιτούμενες βίζες για τους Βρετανούς μουσικούς και καλλιτέχνες σημαίνουν ότι δεν λαμβάνονται πλέον υπόψη για αυτές τις θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε προηγουμένως πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξαιρεθούν οι καλλιτέχνες από τον κανόνα των 90 ημερών ταξιδιού.

Η υφυπουργός Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου Lucy Frazer θέλει οι Βρετανοί μουσικοί και καλλιτέχνες να προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις.

Εκπρόσωπος της Frazer δήλωσε ότι οι μεγαλύτερες τουριστικές αγορές της ΕΕ “προσφέρουν διαδρομές χωρίς βίζα και άδεια εργασίας για τους καλλιτέχνες του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλους δημιουργικούς επαγγελματίες”.

“Εργαζόμαστε σε όλη την κυβέρνηση και με τους ευρωπαίους εταίρους για να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.