Ο Επίτροπος της ΕΕ επιβεβαιώνει την έναρξη λειτουργίας της EES τον Νοέμβριο του 2024

| 20 Αυγούστου, 2024
Ο Επίτροπος της ΕΕ επιβεβαιώνει την έναρξη λειτουργίας της EES τον Νοέμβριο του 2024
Χορηγία εικόνας από Ibrahima Toure μέσω Unsplash

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επιβεβαίωσε επίσημα την πολυαναμενόμενη έναρξη λειτουργίας του συστήματος εισόδου/εξόδου (EES ) στις 10 Νοεμβρίου 2024.

Το EES είναι ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα συνοριακών ελέγχων που έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων σε ολόκληρο τον χώρο Σένγκεν.

Θα αλλάξει την επεξεργασία διαβατηρίων και θεωρήσεων, επηρεάζοντας εκατομμύρια ταξιδιώτες που εισέρχονται και εξέρχονται από την περιοχή ετησίως.

Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ylva Johansson επιβεβαίωσε την έναρξη της EES στην ομιλία του στο eu-LISA.

Ο eu-LISA είναι ο οργανισμός της ΕΕ που είναι αρμόδιος για την παροχή τεχνολογικής υποστήριξης στις προσπάθειες των χωρών της ΕΕ να καταστήσουν την Ευρώπη ασφαλέστερη.

Ο Γιόχανσον δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από έντονο διάλογο με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

“Απαιτούνται νομικά διάφορα βήματα προτού η Επιτροπή λάβει την επίσημη απόφαση”, ανέφερε στην ομιλία του.

“Αλλά είμαι περήφανος που αποκαλύπτω σήμερα ότι η 10η Νοεμβρίου είναι η ημέρα-στόχος”, δήλωσε ο Γιόχανσον.

Η ΕΕ προετοιμάζεται εδώ και χρόνια για την ΕΕΣ και η έναρξη λειτουργίας της αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες της Ευρώπης να εκσυγχρονίσει τους συνοριακούς ελέγχους.

Τον Ιούλιο, ο Independent ανέφερε για πρώτη φορά ότι η έναρξη της EES είχε αναβληθεί από την ημερομηνία εκτόξευσης τον Οκτώβριο, μαζί με άλλα έκτακτα μέτρα για τις αναμενόμενες καθυστερήσεις.

Τι είναι η EES;

Το σύστημα εισόδου/εξόδου (EES) είναι ένα νέο ψηφιακό σύστημα που θα καταγράφει τις μετακινήσεις των πολιτών τρίτων χωρών στον χώρο Σένγκεν.

Θα αντικαταστήσει την τρέχουσα πρακτική της χειροκίνητης σφράγισης των διαβατηρίων, καθιστώντας τη διαδικασία ταχύτερη και ακριβέστερη.

Η ΕΥΕ θα συλλέγει προσωπικά στοιχεία και στοιχεία διαβατηρίου, βιομετρικά δεδομένα, όπως δακτυλικά αποτυπώματα και εικόνες προσώπου, καθώς και την ημερομηνία και τον τόπο εισόδου και εξόδου.

Το σύστημα θα αποθηκεύει τις πληροφορίες αυτές σε μια κεντρική βάση δεδομένων, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι συνοριακές αρχές σε όλη τη ζώνη Σένγκεν.

Πρωταρχικός στόχος της ΕΕΣ είναι να ενισχύσει την ασφάλεια και να διασφαλίσει ότι οι κανόνες για τις θεωρήσεις τηρούνται αυστηρότερα.

Το σύστημα θα συμβάλει στον εντοπισμό των ατόμων που παραβαίνουν τις βίζες τους. Αυτό το σημαντικό ζήτημα ήταν δύσκολο να παρακολουθηθεί μέχρι τώρα.

Επιπτώσεις της ΕΕΑ στους ταξιδιώτες

Ο Επίτροπος της ΕΕ επιβεβαιώνει την έναρξη λειτουργίας της EES τον Νοέμβριο του 2024
Χορηγία εικόνας από Vlad B μέσω Unsplash

Για τους ταξιδιώτες, η EES θα σημάνει ορισμένες αλλαγές στις συνοριακές διαβάσεις τόσο για τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα όσο και για τους κατόχους βίζας βραχείας διαμονής.

Οι πολίτες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών και των επαγγελματιών ταξιδιωτών, θα έχουν καταγράψει τα βιομετρικά τους δεδομένα όταν εισέρχονται ή εξέρχονται από τον χώρο Σένγκεν.

Όταν ένας ταξιδιώτης από χώρα εκτός ΕΕ επισκέπτεται την ΕΕ για πρώτη φορά, πρέπει να καταχωρίσει τα προσωπικά του στοιχεία, το διαβατήριο και τα βιομετρικά του στοιχεία ενώπιον συνοριοφύλακα της ΕΕ.

Αυτή η αρχική βιομετρική καταγραφή θα αυξήσει τον χρόνο επεξεργασίας των ταξιδιωτών, ιδίως στα πολυσύχναστα συνοριακά περάσματα Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερους χρόνους αναμονής στον έλεγχο των συνόρων, ιδίως κατά τα αρχικά στάδια της εφαρμογής.

Ωστόσο, η ΕΕ διαβεβαιώνει ότι το σύστημα θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας μακροπρόθεσμα.

Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο Επίτροπος Γιόχανσον τόνισε τη σημασία της ΕΕΑ για τον εκσυγχρονισμό των ευρωπαϊκών συνόρων.

Δήλωσε: “Το σύστημα εισόδου/εξόδου αποτελεί βασικό στοιχείο των προσπαθειών μας να καταστήσουμε τον χώρο Σένγκεν ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο”.

Ενίσχυση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας

Η ΕΥΕ θα επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση των ταξιδιωτών στην ΕΕ και θα βοηθήσει στον εντοπισμό των απειλών για την ασφάλεια και των ατόμων που παραβαίνουν τις θεωρήσεις τους.

Διαθέτοντας ένα κεντρικό σύστημα που παρακολουθεί όλες τις εισόδους και εξόδους, οι αρχές μπορούν να εντοπίζουν ευκολότερα όσους μπορεί να αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Το σύστημα θα διευκολύνει επίσης τον εντοπισμό πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η αποτελεσματικότητα που επιφέρει στη διαχείριση των συνόρων.

Τα αυτοματοποιημένα συστήματα, όπως το EES, μπορούν να επεξεργάζονται μεγάλες ποσότητες δεδομένων ταχύτερα από τους χειροκίνητους ελέγχους.

Αυτό θα μειώσει επίσης την επιβάρυνση των συνοριοφυλάκων και θα επιταχύνει τη ροή των ταξιδιωτών.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα πολυσύχναστα αεροδρόμια και τις χερσαίες διαβάσεις, όπου οι καθυστερήσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές διαταραχές.

Προκλήσεις, προετοιμασίες για την εκτόξευση της EES

Ο Επίτροπος της ΕΕ επιβεβαιώνει την έναρξη λειτουργίας της EES τον Νοέμβριο του 2024
Χορηγία εικόνας από Vlad B μέσω Unsplash

Παρά τα οφέλη, η έναρξη λειτουργίας της ΕΣΕ δεν ήταν χωρίς προκλήσεις και αντιμετώπισε πολλαπλές καθυστερήσεις.

Αυτό οφειλόταν εν μέρει σε τεχνικές δυσκολίες και στην ανάγκη να διασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη ήταν έτοιμα να εφαρμόσουν τις νέες διαδικασίες.

Η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τις εθνικές κυβερνήσεις για να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα.

Οι αρχές ελέγχου των συνόρων στην ΕΕ εκπαιδεύονται στο EES για να εξοικειωθούν με τη νέα τεχνολογία και τις νέες διαδικασίες.

Η ΕΕ έχει επίσης επενδύσει στην αναβάθμιση των συνοριακών υποδομών για την προσαρμογή στο νέο σύστημα.

Ωστόσο, πολλοί εμπειρογνώμονες του κλάδου των ταξιδιών και των μεταφορών ανησυχούν ότι η ΕΕΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη αναστάτωση και χάος στα ταξίδια.

Αυτό σημαίνει ατέλειωτες ουρές σε τερματικούς σταθμούς με περιορισμένο χώρο, πολύωρη αναμονή για τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία και τεράστιο μποτιλιάρισμα.

Οι καθυστερήσεις αναμένεται να είναι χειρότερες στα πολυσύχναστα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, όπως το λιμάνι του Ντόβερ, η σήραγγα της Μάγχης και ο τερματικός σταθμός του Αγίου Πάνκρας στο Λονδίνο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ζητήσει από την ΕΕ μια εξάμηνη περίοδο ήπιας εκκίνησης, η οποία θα επιτρέπει στους συνοριακούς υπαλλήλους της ΕΕ να αναστέλλουν τις επιχειρήσεις της ΕΕΣ όταν οι ουρές καθίστανται μη διαχειρίσιμες.

Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητες των Γάλλων συνοριακών υπαλλήλων στις δυτικές αποβάθρες του λιμανιού του Ντόβερ για τη διευκόλυνση των ελέγχων του ΕΕΣ.

Πολλοί φοβούνται επίσης ότι το σχετικά μη δοκιμασμένο σύστημα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση στα ταξίδια σε περίπτωση δυσλειτουργίας του, παρόμοια με τις βλάβες στις ηλεκτρονικές πύλες.

Κοιτάζοντας μπροστά μετά την έναρξη της EES

Η δρομολόγηση της ΕΥΣ αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για την ενίσχυση της διαχείρισης και της ασφάλειας των συνόρων της.

Το σύστημα θα ενσωματωθεί με άλλες βάσεις δεδομένων της ΕΕ, όπως το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) και το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS).

Αυτό θα δώσει στα κράτη μέλη της ΕΕ μια ολοκληρωμένη εικόνα των ατόμων που εισέρχονται και εξέρχονται από την περιοχή.

Στο μέλλον, η ΕΕ θα εισαγάγει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου(ETIAS).

Το σύστημα ETIAS θα απαιτεί από τους ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα να λαμβάνουν άδεια πριν ταξιδέψουν στον χώρο Σένγκεν.

Το ETIAS θα ξεκινήσει το 2025 και θα συνεργαστεί με το EES για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων.

Οι ταξιδιώτες που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ευρώπη μετά τις 10 Νοεμβρίου και τους επόμενους 12 μήνες θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις αλλαγές.