Ο διεθνής τουρισμός το 2024 θα ξεπεράσει τα προ της πανδημίας επίπεδα, λέει ο UNWTO

| 5 Φεβρουαρίου, 2024
Ο διεθνής τουρισμός το 2024 θα ξεπεράσει τα προ της πανδημίας επίπεδα, λέει ο UNWTO

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) προβλέπει ότι ο διεθνής τουρισμός θα ανακάμψει στα προ της πανδημίας επίπεδα το 2024.

Σύμφωνα με το πρώτο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO για το έτος, εκτιμάται ότι το 2023 θα καταγραφούν 1,3 δισεκατομμύρια διεθνείς αφίξεις.

Αυτό φέρνει τον διεθνή τουρισμό το 2023 στο 88% των προ της πανδημίας επιπέδων, ή στο έτος 2019.

Η αυξανόμενη ανάκαμψη των ασιατικών αγορών και προορισμών αναμένεται να στηρίξει τη συνολική ανάκαμψη μέχρι το τέλος του 2024.

Η πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού θα αποδοθεί επίσης στην απελευθέρωση της εναπομένουσας ανεκτής ζήτησης και στην επέκταση της αεροπορικής συνδεσιμότητας.

“Τα τελευταία στοιχεία του UNWTO υπογραμμίζουν την ανθεκτικότητα και την ταχεία ανάκαμψη του τουρισμού, με τους προ της πανδημίας αριθμούς να αναμένονται μέχρι το τέλος του 2024”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili μέσω δελτίου τύπου.

Και πρόσθεσε: “Η ανάκαμψη έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες, τις θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες για τις κοινότητες παντού”.

“Αυτοί οι αριθμοί υπενθυμίζουν επίσης το κρίσιμο καθήκον της προόδου της βιωσιμότητας και της ένταξης στην τουριστική ανάπτυξη”, δήλωσε ο Pololikashvili.

Η Ευρώπη είναι η περιοχή με τις περισσότερες επισκέψεις το 2023

Το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO έδειξε ότι η Ευρώπη είναι η περιοχή με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο.

Ο διεθνής τουρισμός στην Ευρώπη έφτασε στο 94% των επιπέδων του 2019. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ενδοπεριφερειακή ζήτηση και στα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ).

Πέρυσι, η Ευρώπη, και συγκεκριμένα το Λονδίνο, αναδείχθηκε ως ο πιο αγαπημένος προορισμός των Αμερικανών ταξιδιωτών.

Το 2023, τα στοιχεία του UNTWO έδειξαν ότι η Μέση Ανατολή ήταν η μόνη περιοχή που ξεπέρασε τα προ της πανδημίας επίπεδα. Κατέγραψε αφίξεις κατά 22% αυξημένες σε σχέση με το 2019.

Εν τω μεταξύ, η Αφρική είχε το 96% των επισκεπτών πριν από την πανδημία, ενώ η Αμερική έφτασε το 90%.

Η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού έφθασε μόνο το 65% των επιπέδων του 2019 μετά την επαναλειτουργία αρκετών προορισμών.

Ωστόσο, τα επίπεδα ανάκαμψης από την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού είναι μικτά. Η Νότια Ασία είναι ήδη 87%, ενώ η Βορειοανατολική Ασία 55%.

Από την άλλη πλευρά, οι υποπεριοχές της Νότιας Μεσογειακής Ευρώπης, της Καραϊβικής, της Κεντρικής Αμερικής και της Βόρειας Αφρικής έχουν ήδη ξεπεράσει τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Οικονομικός αντίκτυπος του διεθνούς τουρισμού

Το 2023, οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις κατέγραψαν 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την παγκόσμια οικονομία. Αυτό είναι περίπου το 93% των συνολικών κερδών των παγκόσμιων προορισμών το 2019.

Εν τω μεταξύ, τα έσοδα από τις συνολικές εξαγωγές από τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων των επιβατικών μεταφορών, ανέρχονται σε 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023. Πρόκειται για το 95% των τουριστικών εξαγωγών κατά τη διάρκεια του έτους πριν από την πανδημία.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για την οικονομική συνεισφορά μέσω του άμεσου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του τουρισμού (TDGDP) υποδηλώνουν 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023. Αυτό είναι περίπου το τρία τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Αυτό δείχνει μια ανάκαμψη του TDGDP στα προ της πανδημίας επίπεδα, που προωθείται από τον ισχυρό εγχώριο και διεθνή τουρισμό.

Επιπλέον, η βελτιωμένη κατάσταση της οικονομίας μπορεί επίσης να παρατηρηθεί στις θετικές επιδόσεις διαφόρων δεικτών του κλάδου.

Το 2023, τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν σημαντικά σε πολλά μέρη, ενώ σε ορισμένα ξεπέρασε την αύξηση των επισκεπτών.

Οι σημαντικότερες αγορές εξερχόμενων ταξιδιών παρουσίασαν επίσης υψηλή ζήτηση, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019.

Σύμφωνα με το UNWTO Tourism Recovery Tracker, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη είναι εμφανής στους βασικούς δείκτες του κλάδου.

Τόσο η διεθνής αεροπορική χωρητικότητα όσο και η ζήτηση επιβατών ανέκαμψαν στο 90% περίπου των προ της πανδημίας επιπέδων μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

Αυτό βασίζεται σε στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό πληρότητας των καταλυμάτων παγκοσμίως έφτασε το 65% τον Νοέμβριο. Αυτό είναι αυξημένο από το 62% τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Η εκτίμηση βασίζεται σε στοιχεία που παρέχονται από την STR, μια εταιρεία που προσφέρει συγκριτική αξιολόγηση, αναλύσεις και πληροφορίες για τον παγκόσμιο κλάδο της φιλοξενίας.

Διεθνής τουρισμός το 2024

Ο διεθνής τουρισμός αναμένεται να ανακάμψει στα προ της πανδημίας επίπεδα το 2024. Ο UNWTO προτείνει μια εκτίμηση για ανάπτυξη δύο τοις εκατό από το 2019.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της ανάκαμψης θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από την τουριστική αναζωογόνηση της Ασίας και τους οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους.

Από το 2023, η Ευρώπη, η Αμερική και η Μέση Ανατολή θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις τουριστικές ροές και δαπάνες παγκοσμίως.

Η Ευρώπη προβλέπεται να διαδραματίσει και πάλι σημαντικό ρόλο στην τόνωση του διεθνούς τουρισμού το 2024.

Η επέκταση του χώρου Σένγκεν, με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, και οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, Γαλλία, θα συμβάλουν στην αύξηση του τουρισμού στην Ευρώπη.

Η βελτιωμένη πολιτική θεωρήσεων της Κίνας, καθώς ανοίγει τη χώρα σε περισσότερους τουρίστες και επιχειρήσεις, πρόκειται επίσης να ενισχύσει τους αριθμούς του τουρισμού στην Ασία.

Τα μέτρα για τη διευκόλυνση των θεωρήσεων και των ταξιδιών θα προωθήσουν επίσης τα ταξίδια προς και γύρω από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική με το μπλοκ του Κόλπου.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή μια ενιαία τουριστική θεώρηση, παρόμοια με τη θεώρηση Σένγκεν, για να διευκολύνει την απρόσκοπτη ταξιδιωτική εμπειρία.

Η σημαντική ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ, που υποστηρίζεται από το ισχυρό αμερικανικό νόμισμα, θα συνεχίσει να ωφελεί τους προορισμούς στην Αμερική και πέραν αυτής.

Οι οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, όπως ο πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, οι τιμές των καυσίμων και οι εμπορικές διαταραχές, θα επηρεάσουν το κόστος μεταφοράς και διαμονής φέτος.

Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, οι τουρίστες πιθανότατα θα δώσουν προτεραιότητα στη σχέση ποιότητας-τιμής και θα επιλέξουν προορισμούς πιο κοντά στα σπίτια τους.

Η σημασία των βιώσιμων πρακτικών και της προσαρμοστικότητας αναμένεται επίσης να αυξηθεί στον επηρεασμό των επιλογών των καταναλωτών.