Ο Γερμανός πρέσβης προτείνει χαλάρωση των βρετανικών συνόρων για την ενίσχυση των σχέσεων με την ΕΕ

| 3 Σεπτεμβρίου, 2024
Ο Γερμανός πρέσβης προτείνει χαλάρωση των βρετανικών συνόρων για την ενίσχυση των σχέσεων με την ΕΕ
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Bernd Scheumann μέσω Pixabay

Ένας πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ((ΕΕ) στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) πρότεινε πρόσφατα στη Βρετανία να χαλαρώσει τα σύνορά της για να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ.

Ο Μιγκέλ Μπέργκερ, πρέσβης της Γερμανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η χαλάρωση των συνοριακών περιορισμών θα βελτιώσει σημαντικά τους εμπορικούς δεσμούς και τους δεσμούς ασφαλείας με την ΕΕ.

“Πιστεύουμε ότι πρέπει να αναζητήσουμε τομείς που είναι προς το κοινό συμφέρον”, δήλωσε στο Politico, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Πρότεινε ως τίτλο εργασίας τη Συμφωνία Ασφάλειας και Συνεργασίας για μια νέα συνθήκη και μια συμφωνία κινητικότητας των νέων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Μια συμφωνία κινητικότητας των νέων θα επιτρέψει στους νέους και σε ορισμένους επαγγελματίες να μετακινούνται πιο ελεύθερα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Τα σχόλια του Berger έρχονται μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer ότι θέλει να επαναφέρει τις σχέσεις με την ΕΕ.

Το νούμερο 10 του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι υποστηρίζει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ και ότι επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τμήματα της συμφωνίας για το Brexit.

Συμφωνία κινητικότητας νέων Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ

Ο Γερμανός πρέσβης προτείνει χαλάρωση των βρετανικών συνόρων για την ενίσχυση των σχέσεων με την ΕΕ
Χορηγία εικόνας από Nikolay Georgiev μέσω Pixabay

Ο πρέσβης Berger παραδέχθηκε ότι το Βερολίνο επιθυμούσε μια ευρύτερη συμφωνία για τις σχέσεις με την ΕΕ από αυτή που πρότεινε ο Starmer.

Τόνισε ότι η ΕΕ θα δώσει προτεραιότητα στη μεγαλύτερη ελευθερία μετακίνησης, ιδίως για τους νέους.

Η πρόταση του Μπέργκερ για χαλάρωση των περιορισμών στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα επαναφέρει την ίδια ελευθερία μετακίνησης όπως όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέλος της ΕΕ.

“Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον φάκελο της μετανάστευσης”, επέμεινε ο πρέσβης.

Και πρόσθεσε: “Οι άνθρωποι έρχονται εδώ για να σπουδάσουν, να εργαστούν, να κάνουν πρακτική άσκηση, οτιδήποτε, και μετά φεύγουν. Επομένως, δεν πρόκειται για μετανάστευση”.

Ο Berger δήλωσε ότι θα ήθελε να “δει περισσότερη πρόοδο” για την ελευθερία μετακίνησης των νέων.

Αυτό περιλαμβάνει θέματα όπως ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων, το πρόγραμμα Erasmus, σχολικές εκδρομές, ανταλλαγές νέων και κόστος θεωρήσεων.

Μια συμφωνία για την κινητικότητα των νέων και η επανένταξη στο πρόγραμμα Erasmus θα ωφελήσει τους νέους και θα ενισχύσει τους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς.

Η ελάφρυνση του κόστους και των διαδικασιών θεώρησης για σχολικές εκδρομές, πρακτική άσκηση και ανταλλαγές νέων θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει την καθημερινή κινητικότητα των νέων.

Η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου στις σχέσεις με την ΕΕ

Χορηγία εικόνας από Alexander Jungmann μέσω Pixabay

Ο πρωθυπουργός Keir Starmer στοχεύει στην επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ και στην προώθηση στενότερων οικονομικών δεσμών με το μπλοκ.

Αυτό περιλαμβάνει την επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών του Brexit, ιδίως στον τομέα της γεωργίας, των χημικών προϊόντων και των επαγγελματικών προσόντων.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στο Blenheim Palace, ο Starmer εξέφρασε τη δέσμευσή του να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους ηγέτες της ΕΕ.

Είπε: “Θέλουμε να είμαστε φίλοι και εταίροι της Ευρώπης, συνεργαζόμενοι στενά σε θέματα ασφάλειας, εμπορίου και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος”.

Ωστόσο, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κατέστησε σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα ενταχθεί εκ νέου στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

Η κυβέρνησή του τόνισε επίσης ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προσανατολίζεται σε μεμονωμένες συμφωνίες κινητικότητας των νέων με μεμονωμένες χώρες της ΕΕ αντί για μια συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ.

Ανησυχίες, επικρίσεις σχετικά με τη βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ

Η προσέγγιση του Starmer στις επαναδιαπραγματεύσεις για το Brexit και η προθυμία του να συνεργαστεί με τους ηγέτες του μπλοκ σηματοδοτούν μια πιθανή αλλαγή στις σχέσεις της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η ΕΕ εξέδωσε κατάλογο αιτημάτων που πρέπει να ικανοποιήσει το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις μετά το Brexit.

Αυτό περιλαμβάνει κυρίως τη συμμόρφωση του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Συμφωνία Αποχώρησης, διατηρώντας τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα άλλο βασικό αίτημα είναι μια γενική συμφωνία κινητικότητας των νέων για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και χαμηλότερο κόστος θεωρήσεων για τους συμμετέχοντες νέους.

Οι Βρυξέλλες θέλουν επίσης να διασφαλίσουν το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας και τις εμπορικές πολιτικές για την ασφαλή διακίνηση εμπορευμάτων και κατοικίδιων ζώων.

Πρόσφατη έκθεση υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επανεξετάζει την απόφασή της να απορρίψει την πρόταση της ΕΕ για την κινητικότητα των νέων.

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση διέψευσε έκτοτε την ιστορία.

Παρόλα αυτά, πρέπει να σταθμίσει τα οφέλη των στενότερων δεσμών με την ΕΕ έναντι των πολιτικών και κοινωνικών επιπτώσεων των αιτημάτων της.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ορισμένες απαιτήσεις της ΕΕ θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον έλεγχο των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα βασικό ζήτημα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το Brexit.

Φοβούνται ότι η χαλάρωση των περιορισμών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της μετανάστευσης και επιστροφή στην εξάρτηση από τους νόμους και τους δικαστές της ΕΕ.

Ορισμένοι επικριτές υποστήριξαν επίσης ότι η ένταξη στην ενιαία αγορά της ΕΕ μπορεί να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να υπαχθεί και πάλι στους νόμους και τους κανονισμούς της ΕΕ.