Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου παροτρύνονται να κανονίσουν ταξιδιωτική ασφάλιση αμέσως μόλις κλείσουν ταξίδια

| 26 Μαρτίου, 2024
Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου παροτρύνονται να κανονίσουν ταξιδιωτική ασφάλιση αμέσως μόλις κλείσουν ταξίδια

Ένας πάροχος ταξιδιωτικής ασφάλισης υπενθύμισε στους Βρετανούς παραθεριστές να αποφύγουν να κάνουν ένα συνηθισμένο λάθος κατά τον προγραμματισμό του ταξιδιού τους.

Σύμφωνα με το Multitrip.com, η ταξιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη θα πρέπει να αρχίσει αμέσως μετά την κράτηση του ταξιδιού σας.

Αυτό σημαίνει ότι η ταξιδιωτική ασφάλιση θα πρέπει να κανονίζεται “ASAB” ή αμέσως μετά την κράτηση και όχι ημέρες πριν από την αναχώρηση.

Ο Jason Whelan, εκπρόσωπος της Multitrip.com, δήλωσε ότι η αναμονή μέχρι κοντά στην ημερομηνία αναχώρησης για την αγορά ταξιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να είναι δαπανηρή.

Η καθυστέρηση των ασφαλιστικών ρυθμίσεων μπορεί να αποτρέψει την επιστροφή των εξόδων διακοπών σε περίπτωση ακύρωσης.

“Γι’ αυτό παροτρύνουμε πάντα τους παραθεριστές να κλείνουν ταξιδιωτική ασφάλεια αμέσως μόλις κλείσουν την πτήση ή τις διακοπές τους”, δήλωσε ο Whelan στην Daily Express.

Πρόσθεσε ότι κατά την οργάνωση της ταξιδιωτικής ασφάλισης, “είναι ζωτικής σημασίας να εξεταστεί το επίπεδο της κάλυψης ακύρωσης” που χρειάζονται οι ταξιδιώτες.

Εξασφαλίζει την προστασία του ταξιδιού σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα που θα τους ανάγκαζε να διακόψουν το ταξίδι τους, όπως ένα επείγον ιατρικό περιστατικό.

Η Multitrip.com αποκάλυψε ότι το 63% των συμβολαίων που αγοράστηκαν από αυτήν αγοράστηκαν λιγότερο από επτά ημέρες πριν από την αναχώρηση.

Ο Martin Lewis, ο ιδρυτής του MoneySavingExpert.com, απηύθυνε την ίδια επείγουσα έκκληση να κανονίσετε ταξιδιωτική ασφάλιση “αμέσως μόλις κάνετε κράτηση”.

Στην εκπομπή του, The Martin Lewis Money Live, εξήγησε ότι η ταξιδιωτική ασφάλιση καλύπτει γεγονότα πριν από το ταξίδι, όχι μόνο το ίδιο το ταξίδι.

Αυτό συμβαίνει μετά την απώλεια 5.000 λιρών για ένα προγραμματισμένο ταξίδι μιας γυναίκας λόγω της συμβουλής για εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου να μην ταξιδέψει. Δεν είχε ακόμη συνάψει ταξιδιωτική ασφάλεια.

Οι ταξιδιώτες που πρέπει να ακυρώσουν ένα ταξίδι χωρίς ταξιδιωτική ασφάλιση δεν μπορούν να περιμένουν επιστροφή χρημάτων από τις αεροπορικές εταιρείες ή τα ξενοδοχεία.

Απαιτείται ταξιδιωτική ασφάλιση για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Η ταξιδιωτική ασφάλιση δεν είναι υποχρεωτική για τους βραχυπρόθεσμους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου ή για τους ταξιδιώτες που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξι μήνες ή λιγότερο. Ωστόσο, συνιστάται θερμά να αποκτήσουν ένα.

Τα ιατρικά έξοδα για τους αλλοδαπούς στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι δαπανηρά, ιδίως όσον αφορά τις συνταγές.

Πολλά προγράμματα ασφάλισης υγείας που παρέχονται μέσω της τοπικής εργασίας των ταξιδιωτών ή της κυβέρνησης δεν καλύπτουν επίσης την ασφάλιση υγείας όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πολλές επιλογές ταξιδιωτικής ασφάλισης, που κυμαίνονται από απλή έως ολοκληρωμένη ιατρική κάλυψη.

Το είδος της ταξιδιωτικής ασφάλισης ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου. Ακολουθούν ορισμένες πτυχές που μπορεί να καλύψει ένα πακέτο ταξιδιωτικής ασφάλισης.

  • Κόστος μεταφοράς
  • Απώλεια αποσκευών
  • Απολεσθέντα ή κατεστραμμένα αντικείμενα
  • Διακοπή ταξιδιού
  • Ακυρώσεις ταξιδιών
  • Ιατρικά έξοδα
  • Προσωπικές βλάβες
  • Επείγουσα ιατρική εκκένωση

Ο Lewis συνέστησε τη χρήση ιστότοπων σύγκρισης όπως το Compare the Market ή το MoneySuperMarket για να βρει τις πιο ενημερωμένες τιμές ταξιδιωτικής ασφάλισης.

Οι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να επισκεφθούν τη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αποκτήσουν ταξιδιωτική ασφάλιση. Αυτό είναι απαραίτητο όταν υποβάλλετε αίτηση για θεώρηση Σένγκεν.

Κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης για τους επισκέπτες της ΕΕ μετά το Brexit

Μία από τις κύριες καλύψεις της ταξιδιωτικής ασφάλισης είναι η υγειονομική περίθαλψη σε περίπτωση που ένας ταξιδιώτης αρρωστήσει ή πάθει ατύχημα σε μια ξένη χώρα.

Αυτό δεν αποτελούσε συνήθως πρόβλημα για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που επισκέπτονταν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και αντίστροφα.

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ακόμη μέλος της ΕΕ, οι Βρετανοί πολίτες είχαν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη σε κλινικές και νοσοκομεία της ΕΕ, ενώ τα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούσαν επίσης να περιθάλπουν πολίτες της ΕΕ.

Το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης είναι συνήθως δωρεάν ή ελάχιστο λόγω μιας αμοιβαίας ρύθμισης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Μετά το Brexit, οι πολίτες της ΕΕ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για έγκυρη ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το τέλος του 2024.

Παρομοίως, η ΕΕ θα επιβάλει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδίου (ETIAS) στους υπηκόους που δεν έχουν βίζα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου, το 2025.

Οι υπήκοοι της ΕΕ μπορούν να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις έγκυρες κάρτες τους Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες επείγουσας περίθαλψης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το NHS είναι ένα δημόσια χρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο που παρέχει δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες του.

Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την Παγκόσμια Κάρτα Ασφάλισης Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK GHIC) όταν λήξει η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας. Μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Ωστόσο, η ΕΚΑΑ του Ηνωμένου Βασιλείου GHIC δεν καλύπτει ταξιδιωτική ασφάλιση. Επίσης, δεν καλύπτει ιδιωτική ιατρική περίθαλψη, προγραμματισμένη θεραπεία, επιστροφή στην πατρίδα ή απώλεια ή κλοπή περιουσιακών στοιχείων.

Φροντίδα NHS για υπηκόους τρίτων χωρών που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο

Το NHS μπορεί επίσης να παρέχει δωρεάν περίθαλψη σε αλλοδαπούς που επισκέπτονται την χώρα και είναι κάτοικοι χωρών με αμοιβαία συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εγγεγραμμένοι πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο που περιμένουν απόφαση σχετικά με το καθεστώς τους μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη του NHS.

Ωστόσο, οι δικαιούχοι πρέπει να πληρώνουν για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς δεν καλύπτονται από τη δωρεάν θεραπεία του NHS.

Από την άλλη πλευρά, οι υπήκοοι με βίζα που δεν έχουν ταξιδιωτική ή έγκυρη ασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να λάβουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Ακόμα, θα καλύπτει μόνο τη θεραπεία για επείγοντα ιατρικά περιστατικά, ατυχήματα ή θέματα που σχετίζονται με τη μητρότητα.

Εάν η περίθαλψη δεν θεωρείται επείγουσα ή απειλητική για τη ζωή, ο επισκέπτης πρέπει να την πληρώσει πριν από την παροχή της. Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητη η ξεχωριστή ταξιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη.

Τέλη πρόσθετου υγειονομικού τέλους μετανάστευσης

Οι ξένοι φοιτητές ή εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί επίσης να είναι επιλέξιμοι για δωρεάν θεραπεία από το NHS, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Μπορούν να το κάνουν αυτό λόγω των πρόσθετων τελών υγείας μετανάστευσης (IHS) που κατέβαλαν εκ των προτέρων στο πλαίσιο της αίτησης θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, ορισμένες υπηρεσίες περίθαλψης, όπως οι συνταγές και η οδοντιατρική περίθαλψη, ενδέχεται να εξακολουθούν να απαιτούν πληρωμή.

Για να λάβουν δωρεάν θεραπεία από το NHS, οι μετανάστες πρέπει να αποδείξουν το μεταναστευτικό τους καθεστώς ή το δικαίωμα παραμονής τους στη χώρα.

Μπορούν να το πράξουν επιδεικνύοντας βιομετρική άδεια διαμονής ή χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρονικό κωδικό κοινής χρήσης από τον λογαριασμό τους στο UK Visas and Immigration (UKVI).

Οι φοιτητές πλήρους φοίτησης πρέπει να προσκομίσουν απόδειξη εγγραφής σε μαθήματα διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών.

Οι μη Βρετανοί εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικό απασχόλησης, όπως σύμβαση εργασίας ή πρόσφατη απόδειξη μισθοδοσίας.

Τον Φεβρουάριο του 2024, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αύξησε τα τέλη IHS.

Η ετήσια επιβάρυνση IHS για ενήλικες ανέρχεται σε 1.035 λίρες Αγγλίας. Το τέλος για παιδιά κάτω των 18 ετών, φοιτητές και αιτούντες για το πρόγραμμα κινητικότητας των νέων είναι 776 λίρες ετησίως.

Όταν ταξιδεύουν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, οι μετανάστες πρέπει να εξακολουθούν να αποκτούν ταξιδιωτική ασφάλιση – ιδανικά, αμέσως μόλις κλείσουν το ταξίδι τους.