Οι νέοι κανόνες θεωρήσεων ειδικευμένων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο ευνοούν τους σεφ έναντι των εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας

| 18 Ιουνίου, 2024
Οι νέοι κανόνες θεωρήσεων ειδικευμένων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο ευνοούν τους σεφ έναντι των εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας

Οι αλλαγές στις πολιτικές νόμιμης μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου οδήγησαν σε αύξηση του αριθμού των μάγειρων που εισέρχονται στη χώρα σε σύγκριση με τους επαγγελματίες της πληροφορικής.

Αυτό προκύπτει από ανάλυση των Financial Times σχετικά με τα επίσημα στοιχεία της οδού χορήγησης βίζας για ειδικευμένους εργαζόμενους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε 67.703 βίζες ειδικευμένων εργαζομένων κατά το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2024, μειωμένες κατά δύο τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Από αυτόν τον αριθμό, περίπου 6.203 μάγειρες έλαβαν βίζα ειδικευμένου εργάτη, δηλαδή 54% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, ο αριθμός των προγραμματιστών και των προγραμματιστών λογισμικού που έλαβαν βίζα ειδικευμένου εργάτη στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε από 8.752 σε μόλις 4.280.

Εκτός από τους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας, η μείωση επηρέασε επίσης την πρόσληψη αναλυτών πληροφορικής.

Επιπλέον, οι βίζες που χορηγήθηκαν σε συμβούλους διαχείρισης το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν κατά 42% χαμηλότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι εκδοθείσες θεωρήσεις ειδικευμένων εργαζομένων στους τομείς των χρηματοοικονομικών και των ασφαλίσεων ήταν επίσης κατά 35 τοις εκατό χαμηλότερες από πέρυσι.

Οι βίζες ειδικευμένων εργαζομένων που χορηγούνται για επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες μειώθηκαν επίσης κατά 36%.

Επιπτώσεις των αλλαγών στους κανόνες για τις θεωρήσεις ειδικευμένων εργαζομένων

Αυτή η αντίθετη τάση δείχνει ότι οι προσλήψεις έχουν επιβραδυνθεί στον τεχνολογικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου και σε πολλούς κλάδους εργασίας γραφείου.

Ταυτόχρονα, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού αυξάνονται συνεχώς σε τομείς με χαμηλότερους μισθούς, όπως τα εστιατόρια και η φιλοξενία.

Η μετατόπιση αυτή οφείλεται κυρίως στις πρόσφατες αλλαγές της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαδικασία χορήγησης βίζας για ειδικευμένους εργαζόμενους.

Η βρετανική κυβέρνηση αύξησε τον ελάχιστο απαιτούμενο μισθό για τους ειδικευμένους εργαζόμενους από 26.200 σε 38.700 λίρες ετησίως.

Κατάργησε επίσης τον Κατάλογο Επαγγελματικών Ελλείψεων (SOL) και τον αντικατέστησε με τον Κατάλογο Μισθοδοτούμενων Μεταναστών (ISL).

Αυτό διασφαλίζει ότι οι εργοδότες δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τους μετανάστες εργαζόμενους λιγότερο από τους εργαζόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου σε επαγγέλματα που παρουσιάζουν ελλείψεις.

Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα μετανάστευσης προειδοποίησαν ότι οι αλλαγές στους κανόνες θα καταστήσουν δυσκολότερο για τους εργαζόμενους με μεσαία προσόντα στο λιανικό εμπόριο, τη φιλοξενία και τις κατασκευές να αποκτήσουν βίζα εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλο που οι βίζες σεφ μπορεί να έχουν αυξηθεί, τα συνολικά επίπεδα μετανάστευσης αναμένεται να μειωθούν στους περισσότερους τομείς εργασίας λόγω των αυστηρότερων πολιτικών.

Σπεύδουν να προλάβουν την αύξηση του κατώτατου μισθολογικού ορίου

Οι μάγειρες, οι οποίοι συνήθως κερδίζουν χαμηλότερους μισθούς, ενδέχεται να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της θεώρησης για ειδικευμένους εργάτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), ο ετήσιος μισθός ενός σεφ ήταν 22.877 λίρες τον Απρίλιο του 2023. Αυτό είναι κάτω από το νέο όριο μισθών για τους ειδικευμένους εργαζόμενους.

Οι υψηλότερες μισθολογικές απαιτήσεις οδήγησαν πολλούς εργοδότες εστιατορίων και υπηρεσιών εστίασης να χρηματοδοτήσουν γρήγορα σεφ και άλλο προσωπικό φιλοξενίας.

Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων στις 4 Απριλίου 2024 θα αξιολογηθούν σύμφωνα με την προηγούμενη πολιτική.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της UKHospitality Kate Nicholls δήλωσε ότι οι σεφ είναι από τις λίγες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας που πληρούν τις προϋποθέσεις για βίζα σε έναν τομέα με ανεκπλήρωτους ρόλους.

Σημείωσε ότι το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας είχε μειωθεί “δραματικά” από τότε που οι ανεκπλήρωτοι ρόλοι κορυφώθηκαν στο 15% μετά την πανδημία.

Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού έχουν αυξήσει τον αριθμό των θεωρήσεων ειδικευμένων εργαζομένων που εκδίδονται για θέσεις εργασίας στον τομέα των τροφίμων και της φιλοξενίας.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το 17% των θεωρήσεων ειδικευμένων εργαζομένων αφορούσε υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης.

Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό πριν από δύο χρόνια.

Μείωση της καθαρής μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο πλαίσιο της μείωσης της καθαρής μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, η βρετανική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει και άλλες σημαντικές αλλαγές πολιτικής.

Αυτό περιλαμβάνει την απαγόρευση σε ορισμένους φοιτητές και σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης να φέρνουν μαζί τους μέλη της οικογένειάς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επιχειρήσεις φροντίδας που σχεδιάζουν να χρηματοδοτήσουν μετανάστες εργαζόμενους πρέπει πλέον να εγγραφούν στην Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας (CQC).

Οι κάτοχοι φοιτητικής βίζας πρέπει επίσης να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους προτού τους επιτραπεί η μετάβαση σε βίζα εργασίας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα αυστηρότερους κανόνες για τους πράκτορες και τις εταιρείες πρόσληψης φοιτητών με βίζα.

Σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει αυστηρότερα πρότυπα συμμόρφωσης για τους αιτούντες φοιτητική βίζα.

Το μεταρρυθμισμένο μεταναστευτικό σύστημα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου επικεντρώνεται για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους μόνο στους τομείς εργασίας με τα υψηλότερα προσόντα και τις υψηλότερες αποδοχές.

Το κατά πόσον αυτή η αναπροσαρμογή βοηθά ή βλάπτει συγκεκριμένους κλάδους του Ηνωμένου Βασιλείου μένει να φανεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ONS, η καθαρή μετανάστευση μειώθηκε κατά 10% από τον Δεκέμβριο του 2022, όταν καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός καθαρής μετανάστευσης 764.000.

Το ONS σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί αν η μείωση της καθαρής μετανάστευσης είναι η αρχή μιας πτωτικής τάσης.

Ωστόσο, οι επιχορηγήσεις θεωρήσεων για ειδικευμένους εργαζόμενους, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης και φοιτητές μειώθηκαν κατά 30 τοις εκατό τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 σε σύγκριση με το 2023.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε μόνο 85.200 θεωρήσεις για τις τρεις μεταρρυθμισμένες οδούς έκδοσης θεωρήσεων τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, έναντι 121.000 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Telegraph ανέφερε ότι οι ειδικοί προέβλεψαν τον περασμένο μήνα ότι οι μεταρρυθμίσεις της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης μπορεί να μειώσουν την καθαρή μετανάστευση σε μόλις 150.000 άτομα ετησίως.