Οι καθυστερήσεις στα σύνορα θα συνεχιστούν “έως και για ένα έτος” μετά την εγκατάσταση του συστήματος EES της ΕΕ

| 8 Ιουλίου, 2024
Οι καθυστερήσεις στα σύνορα θα συνεχιστούν "έως και για ένα έτος" μετά την εγκατάσταση του συστήματος EES της ΕΕ

Οι ταξιδιώτες που κατευθύνονται προς την Ευρώπη πρέπει να προετοιμάζονται για καθυστερήσεις στα αεροδρόμια και τις συνοριακές διαβάσεις για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Αυτό θα γίνει το νέο πρότυπο μόλις τεθεί σε ισχύ το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (ΣΕΕ ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η ΕΕ θα το εγκαινιάσει στις 6 Οκτωβρίου 2024, οπότε οι ταξιδιώτες έχουν στη διάθεσή τους λιγότερο από 100 ημέρες για να προετοιμαστούν για την αλλαγή.

Η Andrea Godfrey, επικεφαλής της Regent Travel, δήλωσε στην Telegraph ότι οι “ακριβείς λεπτομέρειες” του συστήματος EES είναι “ακόμη αρκετά ασαφείς”.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει απογοήτευση στους ταξιδιώτες και έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπό του στον τουρισμό και τα επαγγελματικά ταξίδια.

Το Foreign, Commonwealth & Development Office (FCDO) του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να δημοσιεύσει μια ενημέρωση “μέχρι αργότερα μέσα στο καλοκαίρι”.

Ωστόσο, από τότε που ανακοινώθηκε η ΕΣΕ, οι κλάδοι των ταξιδιών και των μεταφορών έχουν ενημερωθεί μόνο για να αναμένουν καθυστερήσεις.

“Μας είπαν να περιμένουμε καθυστερήσεις και ουρές στα αεροδρόμια έως και ένα χρόνο”, λέει ο Godfrey.

Και πρόσθεσε: “Οι πρώτες ημέρες αυτών των συστημάτων είναι πιθανό να είναι χαοτικές και αργές”.

Η Discover Ferries, ο κλαδικός φορέας των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων, εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την “έλλειψη σαφήνειας” σχετικά με το σύστημα EES.

Αυτή η έλλειψη σαφήνειας μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, περιττές ουρές στα σύνορα και καθυστερήσεις στις κρατήσεις.

“Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τους φορείς εκμετάλλευσης, τα λιμάνια και την ταξιδιωτική εμπειρία των πελατών”, δήλωσε εκπρόσωπος της Discover Ferries.

Τι είναι το σύστημα EES;

Το σύστημα EES καταγράφει αυτόματα την είσοδο και την έξοδο των ταξιδιωτών από την ΕΕ μέσω σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων και προσώπου.

Θα αντικαταστήσει την τρέχουσα μέθοδο χειροκίνητης σφράγισης διαβατηρίων, η οποία είναι πιο αργή και λιγότερο αποτελεσματική.

Οι κάτοχοι θεώρησης βραχείας διαμονής και οι υπήκοοι που δεν έχουν λάβει θεώρηση πρέπει να υποβάλουν σαρώσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων και προσώπου ενώπιον συνοριοφύλακα της ΕΕ για να εγγραφούν στην ΕΕΑ.

Το σύστημα θα αποθηκεύει τα βιομετρικά δεδομένα των ταξιδιωτών για τρία χρόνια και θα ανανεώνονται κάθε φορά που επισκέπτονται τη ζώνη Σένγκεν.

Εάν επισκεφθούν εκ νέου την ΕΕ μετά από τρία χρόνια ή αφού λήξουν τα δεδομένα τους, πρέπει να καταχωρίσουν εκ νέου τα βιομετρικά τους δεδομένα ενώπιον συνοριοφύλακα.

Με την αυτοματοποίηση της διαδικασίας, η ΕΥΕ αποσκοπεί στη βελτίωση της ασφάλειας, στη μείωση του κινδύνου παράτασης της παραμονής και στη βελτίωση της συνολικής αποτελεσματικότητας των συνοριακών ελέγχων.

Η εφαρμογή του συστήματος, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2022, έχει αναβληθεί αρκετές φορές.

Η ενσωμάτωση του νέου συστήματος EES με την υπάρχουσα υποδομή στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αποδείχθηκε πολύπλοκη.

Αναμενόμενες ταξιδιωτικές καθυστερήσεις λόγω της EES

Το σύστημα EES έχει προκαλέσει ανησυχίες στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), το οποίο μοιράζεται με την ΕΕ αρκετά ζωτικής σημασίας συνοριακά περάσματα.

Λόγω της ΕΕΑ, οι υπάλληλοι ταξιδιωτικών και μεταφορικών υπηρεσιών έχουν προειδοποιήσει τους ταξιδιώτες για μεγαλύτερους χρόνους αναμονής στα σύνορα Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι κάθε ταξιδιώτης πρέπει να καταχωρίσει βιομετρικά δεδομένα στα σύνορα για πρώτη φορά.

Ωστόσο, οι ταξιδιώτες έχουν προειδοποιηθεί ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερους χρόνους αναμονής μετά την αρχική εγγραφή.

Οι καθυστερήσεις αναμένεται να επιδεινωθούν κατά τις ώρες αιχμής και τις περιόδους αιχμής των ταξιδιών, όταν τα αεροδρόμια και οι συνοριακές διαβάσεις βρίσκονται ήδη υπό μεγάλη πίεση.

Πολλοί αμφισβητούν επίσης την αξιοπιστία του συστήματος EES με τις πρόσφατες διακοπές λειτουργίας των ηλεκτρονικών πυλών (eGate) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Λόρδος Κάμερον, υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέφρασε την ανησυχία του ότι “η τεχνολογία χρειάζεται ακόμη δοκιμές και βελτίωση”.

Εάν το σύστημα EES αποτύχει, οι συνοριοφύλακες πρέπει να επεξεργάζονται χειροκίνητα τους ταξιδιώτες που εισέρχονται και εξέρχονται από την ΕΕ.

Ανησυχούσε ιδιαίτερα για το λιμάνι του Ντόβερ και τον σταθμό του Σεντ Πάνκρας, οι οποίοι θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο συμφορημένοι.

Το λιμάνι του Ντόβερ και το λιμάνι του Αγίου Πάνκρας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμα για την EES

Το λιμάνι του Ντόβερ έχει δημιουργήσει ξεχωριστές λωρίδες με κιόσκια EES για τους επιβάτες πούλμαν και ταμπλέτες για τα αυτοκίνητα για να απλοποιήσει τη διαδικασία EES.

Αναπτύσσεται πρόσθετο προσωπικό για να βοηθήσει στη διαχείριση του αυξημένου φόρτου εργασίας.

Η Eurostar διαβεβαίωσε τους επιβάτες ότι θα υπάρχουν αρκετά περίπτερα EES για να αποφύγουν οι ταξιδιώτες τις καθυστερήσεις.

Έχει επίσης προετοιμάσει έναν χώρο για την εξυπηρέτηση μεγάλων ουρών κατά τις ώρες αιχμής, εάν χρειαστεί.

Η ΕΕ αναπτύσσει επίσης μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτάχυνση της εγγραφής στην ΕΕΥ, συλλέγοντας εκ των προτέρων τα προσωπικά δεδομένα.

Ωστόσο, πολλές πηγές έχουν επιβεβαιώσει ότι δεν θα είναι έτοιμο για την έναρξη του συστήματος EES τον Οκτώβριο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε επίσης ότι θα έχει μια εξάμηνη περίοδο ήπιας εκκίνησης για να δοκιμάσει και να τροποποιήσει το νέο σύστημα.

Ταξίδια και οικονομικές επιπτώσεις

Οι καθυστερήσεις είναι ενοχλητικές για τους ταξιδιώτες και έχουν ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις.

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική βιομηχανία για πολλές χώρες της ΕΕ και οι παρατεταμένες καθυστερήσεις θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους επισκέπτες και να πλήξουν την τουριστική οικονομία.

Πρόσφατη μελέτη της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξε ότι ένας στους επτά Βρετανούς είναι λιγότερο πιθανό να επισκεφθεί την ΕΕ λόγω του συστήματος ΕΕΣ.

Οι επαγγελματίες ταξιδιώτες που βασίζονται σε αποτελεσματικά και έγκαιρα ταξίδια μπορεί επίσης να αναζητήσουν εναλλακτικούς προορισμούς ή να διεξάγουν περισσότερες εικονικές συναντήσεις.

Προς το παρόν, οι ταξιδιώτες μπορούν μόνο να προσαρμόσουν τους χρόνους ταξιδιού τους ώστε να λάβουν υπόψη τους τις πιθανές καθυστερήσεις στα σύνορα.

Λόγω της εγγραφής στην ΕΣΕ, αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια του πρώτου τους ταξιδιού σε οποιοδήποτε από τα 29 κράτη μέλη της ΕΕ.

Ωστόσο, ορισμένοι συμβουλεύουν τους ταξιδιώτες να επισκεφθούν τη Ζώνη Σένγκεν μόλις τα συστήματα EES έχουν προλάβει να εγκατασταθούν.

Άλλοι προτείνουν επίσης να περιμένετε μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών της ΕΕ, το ETIAS, πριν κάνετε κράτηση για ταξίδι.

Εκκλήσεις για αναβολή

Εν μέσω των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων, υπήρξαν εκκλήσεις προς την ΕΕ να αναβάλει περαιτέρω την εφαρμογή του συστήματος EES.

Γάλλοι αξιωματούχοι και βρετανικές επιτροπές κάλεσαν την ΕΕ να εξετάσει τις επιπτώσεις στους ταξιδιώτες. Και οι δύο ζήτησαν να καθυστερήσει η έναρξη λειτουργίας του συστήματος έως ότου επιλυθούν όλα τα τεχνικά ζητήματα.

Παρά τις προκλήσεις και τις εκκλήσεις για καθυστέρηση της ανάπτυξης της EES, οι αξιωματούχοι παραμένουν αισιόδοξοι για τα μακροπρόθεσμα οφέλη του νέου συστήματος.

Μόλις τεθεί σε εφαρμογή, το σύστημα EES αναμένεται να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων και να μειώσει σημαντικά τους χρόνους αναμονής.

Η ΕΕ δεσμεύεται τώρα να διασφαλίσει ότι το σύστημα θα είναι λειτουργικό εντός της νέας προθεσμίας. Παρόλα αυτά, πολλοί πιστεύουν ότι περαιτέρω καθυστερήσεις είναι ακόμη πιθανές.