Οι κάτοχοι διαβατηρίων των Βρετανικών Υπερπόντιων Εδαφών προστίθενται στην απαλλαγή ETA

| 5 Απριλίου, 2024
Οι κάτοχοι διαβατηρίων των Βρετανικών Υπερπόντιων Εδαφών προστίθενται στην απαλλαγή ETA

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) επικαιροποίησε την καθοδήγησή της για την ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) για να προσθέσει άλλη μια εξαίρεση στο νέο σύστημα.

Από τις 4 Απριλίου 2024, τα άτομα με διαβατήριο British Overseas Territory (BOT) δεν θα απαιτείται να λαμβάνουν ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κάτοχοι διαβατηρίων BOT πρέπει απλώς να επιδεικνύουν τα έγκυρα διαβατήριά τους και άλλα έγγραφα ταυτότητας για να επιβεβαιώσουν την απαλλαγή τους από την ETA.

Εάν οι κάτοχοι διαβατηρίων BOT δεν συμπεριλαμβάνονταν στην απαλλαγή από την ETA, μόνο οι κάτοχοι διαβατηρίων BOT με διαβατήρια Βρετανών πολιτών θα εξαιρούνταν από την ETA.

Άλλες εξαιρέσεις από το σύστημα ETA, εκτός από τους Βρετανούς πολίτες, είναι όσοι έχουν ιρλανδικά διαβατήρια, βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου και μεταναστευτικό καθεστώς.

Οι μη Ιρλανδοί νόμιμοι κάτοικοι της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας απαλλάσσονται από το σύστημα ETA μόνο εάν πληρούν δύο άλλες προϋποθέσεις.

Επίσης, δεν πρέπει να χρειάζονται θεώρηση για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του κοινού ταξιδιωτικού χώρου (CTA).

Η ΣΕΣ περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τις εξαρτήσεις του Στέμματος Γκέρνσεϊ, Τζέρσεϊ και τη Νήσο του Μαν.

Η ETA θα είναι υποχρεωτική για τους ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομα ταξίδια διάρκειας έως έξι μηνών.

Οι υπήκοοι που δεν χρειάζονται βίζα χρειάζονται ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για αναψυχή, επαγγελματικούς λόγους, σπουδές και διαμετακόμιση.

Επί του παρόντος, μόνο οι ταξιδιώτες από το Μπαχρέιν, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) χρειάζονται ETA για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να επεκτείνει την ΕΤΑ με βάση την ιθαγένεια σε όλη τη διάρκεια του 2024. Αυτό περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Αμερικανούς πολίτες.

Τι είναι τα βρετανικά υπερπόντια εδάφη;

Τα Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη (BOT) είναι μοναδικά εδάφη υπό την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά διακριτά από το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως και στις Εξαρτήσεις του Στέμματος, η βρετανική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την άμυνα και τις διεθνείς υποθέσεις των εδαφών.

Ωστόσο, κάθε περιοχή έχει τη δική της κυβέρνηση με διαφορετικό βαθμό αυτονομίας.

Υπάρχουν 14 Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη παγκοσμίως με συνολικό πληθυσμό 270.00 κατοίκων.

Δέκα BOTS φιλοξενούν εγκατεστημένους Βρετανούς υπηκόους.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ανάληψη, η Αγία Ελένη και το Tristan da Cunha, το Monserrat, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, το Pitcairn, η Anguilla, τα νησιά Cayman, τα νησιά Turks and Caicos, οι Βερμούδες, τα νησιά Falkland και το Γιβραλτάρ.

Άλλες ΒΟΤ φιλοξενούν μόνο επιστήμονες ή στρατιωτικό προσωπικό.

Πρόκειται για το Βρετανικό Έδαφος του Ινδικού Ωκεανού, το Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια, τη Νότια Γεωργία και τις Νότιες Σάντουιτς Νήσους και το Βρετανικό Ανταρκτικό Έδαφος.

Οι Βρετανοί πολίτες δεν έχουν αυτομάτως το δικαίωμα να ζουν μόνιμα σε BOT. Πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση για βίζα.

Βρετανοί πολίτες και πολίτες των Βρετανικών Υπερπόντιων Εδαφών

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες Βρετανών υπηκόων και δεν έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα. Οι Βρετανοί υπήκοοι περιλαμβάνουν:

  • Βρετανοί πολίτες
  • Πολίτες των Βρετανικών Υπερπόντιων Εδαφών
  • Βρετανοί υπερπόντιοι πολίτες
  • Βρετανοί υπήκοοι
  • Βρετανοί υπήκοοι (Υπερπόντιοι)
  • Βρετανικά προστατευόμενα πρόσωπα

Οι πολίτες των Βρετανικών Υπερπόντιων Εδαφών (BOTC) είναι Βρετανοί υπήκοοι, αλλά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Βρετανούς πολίτες.

Ειδικότερα, οι BOTC δεν έχουν το αυτόματο δικαίωμα διαμονής ή εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τον νόμο περί Βρετανικών Υπερπόντιων Εδαφών του 2002, οι BOTC που δεν έχουν βρετανικό διαβατήριο ή που δεν μπορούν να αποδείξουν τη βρετανική ιθαγένειά τους υπόκεινται σε μεταναστευτικό έλεγχο κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κάτοχοι διαβατηρίων BOTC δεν χρειάζονται θεώρηση για σύντομες επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα έως έξι μηνών.

Ωστόσο, θα χρειαστούν κατάλληλη θεώρηση για να ζήσουν ή να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι BOTC που είναι επίσης Βρετανοί πολίτες ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση για βρετανικό διαβατήριο για να εργαστούν και να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για πιστοποιητικό δικαιώματος διαμονής για να αποδείξουν το καθεστώς τους στις αρμόδιες αρχές.

Προηγούμενες εκθέσεις του Βρετανικού Υπερπόντιου Εδάφους σχετικά με την ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου

Αρκετά τοπικά πρακτορεία ειδήσεων των βρετανικών υπερπόντιων εδαφών έχουν προηγουμένως αναφέρει την απαλλαγή των πολιτών τους από την ΕΤΑ.

Ωστόσο, η εξαίρεση των Βρετανικών Υπερπόντιων Εδαφών από την ETA δεν έχει αναφερθεί μέχρι τώρα στη σελίδα καθοδήγησης ETA της κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Οικονομίας και Εργασίας των Βερμούδων δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2023 ότι οι πολίτες της εξαιρούνται από την ΕΤΑ, όπως αναφέρει η Royal Gazette.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η κυβερνήτης των Νήσων Κέιμαν, Jane Owen, ανακοίνωσε ότι οι κάτοχοι διαβατηρίων BOTC θα απαλλάσσονται από την απαίτηση ETA, σύμφωνα με την Cayman News Service.

“Όπως και τώρα, όταν επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο, οι BOTC θα μπορούν να ταξιδεύουν με βάση το διαβατήριό τους BOTC χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για προηγούμενη άδεια με τη μορφή ETA”, δήλωσε ο Owen.

Η κυβέρνηση του Μοντσεράτ εξέδωσε επίσης παρόμοια ανακοίνωση τον Νοέμβριο του 2023.