Οι Ευρωπαίοι με καθεστώς προεγκατάστασης στο πλαίσιο της EUSS αντιμετωπίζουν αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στο Ηνωμένο Βασίλειο

| 26 Σεπτεμβρίου, 2024
Οι Ευρωπαίοι με καθεστώς προεγκατάστασης αντιμετωπίζουν αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Wilfried Pohnke μέσω Pixabay

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) έχει αυστηροποιήσει τους συνοριακούς ελέγχους για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τις οικογένειές τους στο πλαίσιο του συστήματος διευθέτησης της ΕΕ (EUSS ).

Ισχύει επίσης για τους πολίτες της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας και τις οικογένειές τους στο πλαίσιο της ΕΕΣΣ.

Με ισχύ από τις 15 Ιουλίου 2024, η Συνοριακή Δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αναλάβει νέες αρμοδιότητες και εξουσίες όσον αφορά τους κατόχους του καθεστώτος προεγκατάστασης της EUSS.

Η επικαιροποιημένη καθοδήγηση, η οποία δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024, δίνει οδηγίες στους συνοριοφύλακες να αξιολογούν αν τα άτομα με προεγκατεστημένο καθεστώς εξακολουθούν να πληρούν τα κριτήρια που τους χορήγησαν αρχικά το καθεστώς.

Αυτό σημαίνει πρωτίστως επιθεώρηση για να διασφαλιστεί ότι τα προεγκατεστημένα άτομα έχουν διατηρήσει συνεχή διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημαίνει επίσης ότι πρέπει να ελεγχθεί εάν εξακολουθούν να πληρούν άλλες εναλλακτικές απαιτήσεις επιλεξιμότητας στο πλαίσιο της ΕΕΣΣ.

Οι νέοι κανόνες προβλέπουν ότι όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις προεγκατάστασης στο πλαίσιο της ΕΕΣΣ μπορούν να ανακαλέσουν το καθεστώς τους στα σύνορα.

Ενώ αυτό δίνει στους συνοριοφύλακες περισσότερες εξουσίες, η επικαιροποιημένη καθοδήγηση τονίζει τη σημασία της δίκαιης χρήσης αυτής της εξουσίας.

UK Border Force και κάτοχοι προεγκατεστημένου καθεστώτος

Οι αλλαγές επηρεάζουν τους πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), τους Ελβετούς πολίτες και τις οικογένειές τους που είχαν μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Ο ΕΟΧ περιλαμβάνει τους υπηκόους όλων των κρατών μελών της ΕΕ και τους πολίτες της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και του Λιχτενστάιν.

Σύμφωνα με την ΕΕΣΣ, οι υπήκοοι του ΕΟΧ και της Ελβετίας που μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση είτε για καθεστώς εγκατάστασης είτε για καθεστώς προεγκατάστασης.

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για καθεστώς εγκατάστασης αποκτούν μόνιμα δικαιώματα διαμονής, εργασίας και πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το καθεστώς προεγκατάστασης χορηγείται σε όσους έχουν ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για λιγότερο από πέντε χρόνια. Τους παρέχει περιορισμένα δικαιώματα διαμονής, εργασίας και πρόσβασης σε υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο για πέντε χρόνια.

Μόλις συμπληρώσουν πέντε χρόνια διαμονής, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για καθεστώς εγκατάστασης, το οποίο τους παρέχει μόνιμη διαμονή.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, το καθεστώς των ατόμων με προεγκατεστημένο καθεστώς που πλησιάζουν στο τέλος της πενταετούς περιόδου θα παραταθεί αυτόματα κατά δύο έτη.

Αυτή η αυτόματη παράταση θα ισχύει ανεξάρτητα από το αν έχουν υποβάλει αίτηση για καθεστώς εγκατάστασης ή όχι.

Τον Μάιο του 2024, το Υπουργείο Εσωτερικών αναθεώρησε την πολιτική, δίνοντας στους κατόχους του καθεστώτος προεγκατάστασης παράταση πέντε ετών αντί για δύο.

Η αλλαγή εξασφαλίζει ότι τα άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα χάσουν τα δικαιώματά τους εάν δεν υποβάλουν αίτηση ή δεν αναβαθμίσουν το καθεστώς εγκατάστασης.

Λόγοι ακύρωσης του καθεστώτος προεγκατάστασης στα σύνορα

Οι Ευρωπαίοι με καθεστώς προεγκατάστασης αντιμετωπίζουν αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Schumi4ever μέσω Wikimedia Commons

Πολλοί υπήκοοι του ΕΟΧ και της Ελβετίας εξακολουθούν να έχουν καθεστώς προεγκατάστασης και πρέπει να συνεχίσουν να πληρούν τους όρους που τους είχαν αρχικά χορηγήσει το καθεστώς τους.

Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ενδέχεται να μην έχουν δικαίωμα επανεισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τη νέα καθοδήγηση, η Συνοριακή Δύναμη μπορεί να ακυρώσει το καθεστώς προεγκατάστασης ενός ατόμου λόγω των ακόλουθων λόγων:

Μη διατήρηση συνεχούς διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο

Εάν ένα άτομο δεν έχει διαμείνει συνεχώς στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στις Εξαρτήσεις του Στέμματος (Γκέρνσεϊ, Τζέρσεϊ και Νήσος Μαν) για τουλάχιστον έξι μήνες σε μια περίοδο 12 μηνών, μπορεί να χάσει το καθεστώς του.

Αυτό αφορά όσους δεν έχουν βάσιμους λόγους να βρίσκονται εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η στρατιωτική θητεία ή ο τοκετός.

Αλλαγές στις οικογενειακές σχέσεις

Εάν ο γάμος ή η ελεύθερη συμβίωση ενός ατόμου, που αρχικά του παρείχε τα προσόντα για το προ-καθεστώς, καταλήξει σε διαζύγιο, μπορεί να χάσει το καθεστώς του.

Θα μπορούσαν να διατηρήσουν το καθεστώς τους μόνο εάν πληρούν άλλα κριτήρια επιλεξιμότητας που τους επιτρέπουν να το διατηρήσουν.

Απώλεια παράγωγων δικαιωμάτων ή δικαιωμάτων διαμονής Zambrano

Τα άτομα που δεν ανταποκρίνονται πλέον στον ορισμό του ατόμου “με παράγωγο” ή “με δικαίωμα διαμονής Zambrano” μπορεί να αντιμετωπίσουν την ακύρωση του προεγκατεστημένου καθεστώτος.

Αν και οι νέοι κανόνες παρέχουν στους αξιωματικούς της Συνοριοφυλακής σημαντικές εξουσίες, η καθοδήγηση τονίζει επίσης τη σημασία της αναλογικότητας.

Οι συνοριοφύλακες ενθαρρύνονται να εξετάζουν τις περιστάσεις κάθε ατόμου όταν αποφασίζουν αν θα ανακαλέσουν το καθεστώς προεγκατάστασης.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξετάζονται οι λόγοι για τη μη συμμόρφωση ενός ατόμου και κατά πόσον θα μπορούσε να πληροί τις προϋποθέσεις για άλλο είδος άδειας στο πλαίσιο του συστήματος.

Για παράδειγμα, οι υπάλληλοι πρέπει να ελέγχουν τα ψηφιακά αρχεία μετανάστευσης για να επιβεβαιώσουν εάν το καθεστώς ενός κατόχου προεγκατάστασης έχει παραταθεί αυτόματα.

Η αυτόματη παράταση σημαίνει ότι εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο βάσει της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Οι αξιωματικοί των συνοριακών δυνάμεων πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα άτομα δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής πριν ανακαλέσουν το καθεστώς τους.

Ανησυχίες σχετικά με τη δικαιοσύνη και την προστασία των δικαιωμάτων

Οι εντατικοποιημένοι συνοριακοί έλεγχοι και η πιθανή ακύρωση του καθεστώτος προεγκατάστασης έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους υποστηρικτές των Ευρωπαίων κατοίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν δυσανάλογα τους επί μακρόν διαμένοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι μπορεί να δυσκολεύονται να πλοηγηθούν στους περίπλοκους κανόνες μετανάστευσης.

Ορισμένοι δήλωσαν ότι οι νέοι κανόνες, παρά τις παρεχόμενες οδηγίες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση και αβεβαιότητα σε όσους έχουν προεγκατεστημένο καθεστώς.

Αυτό οφείλεται επίσης στην πολυπλοκότητα των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας για τη διατήρηση του προ-καθεστώτος, οι οποίες μπορεί να είναι πολύπλοκες.

Για παράδειγμα, ορισμένα άτομα μπορεί να μην γνωρίζουν την απαίτηση για συνεχή διαμονή. Άλλοι μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν εμπόδια κατά την απόδειξη της διαμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπάρχουν διατάξεις για την άσκηση προσφυγής για όσους δεν είναι επιλέξιμοι για επανένταξη λόγω μη εκπλήρωσης των απαιτήσεων.

Τα άτομα των οποίων το καθεστώς έχει ανακληθεί ή των οποίων η επανείσοδος έχει απορριφθεί μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης εντός 28 ημερών από την απόρριψη.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Παρακολούθησης (ΑΑΠ), η οποία επιβλέπει τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit, συνεχίζει να συνεργάζεται με το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποφυγή άδικων κυρώσεων.

Η IMA έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη σαφήνεια των συγκεκριμένων διαδικασιών, οδηγώντας την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στους διαφανείς ελέγχους του καθεστώτος μετανάστευσης.

Τι θα πρέπει να περιμένουν οι κάτοχοι συνοριακής δύναμης και προεγκατεστημένου καθεστώτος στο μέλλον

Οι Ευρωπαίοι με καθεστώς προεγκατάστασης αντιμετωπίζουν αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η εικόνα προσφέρθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω Wikimedia Commons

Με τις νέες εξουσίες και αρμοδιότητες, οι αξιωματικοί της Συνοριακής Δύναμης πρέπει να ενημερώνονται για τους τελευταίους κανόνες.

Δεδομένου ότι οι κάτοχοι καθεστώτος EUSS είναι αποκλειστικά ψηφιακοί, πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά ψηφιακά εργαλεία για να επαληθεύουν το καθεστώς ενός ατόμου στα σύνορα.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δίνουν στους αξιωματικούς της Συνοριακής Δύναμης την εξουσία να επιβάλλουν τους κανόνες μετανάστευσης.

Ωστόσο, είναι επίσης υπεύθυνες για τη διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών που απορρέουν από την ΕΕΣΣ.

Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η κυβέρνηση εξισορροπεί την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων με την ανάγκη διατήρησης ισχυρών συνοριακών ελέγχων.

Οι προεγκατεστημένοι καλούνται να ενημερώνονται για τις νέες πολιτικές ώστε να προστατεύουν τα δικαιώματά τους.

Πρέπει να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις διαμονής για να αποφύγουν προβλήματα στα σύνορα και να μην χάσουν το δικαίωμά τους να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.