Ο εισερχόμενος τουρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου βλέπει ανοδική τάση στις επισκέψεις και τις δαπάνες το 2024

| 27 Δεκεμβρίου, 2023
Ο εισερχόμενος τουρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου βλέπει ανοδική τάση στις επισκέψεις και τις δαπάνες το 2024

Ο τουρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) προβλέπεται να βρίσκεται σε ανοδική πορεία, σύμφωνα με πρόβλεψη της VisitBritain.

Το VisitBritain είναι ο εθνικός οργανισμός τουρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι υπεύθυνη για το μάρκετινγκ της Βρετανίας παγκοσμίως και την ανάπτυξη της οικονομίας των επισκεπτών της Βρετανίας.

Στις τουριστικές προβλέψεις του 2024, που δημοσιεύθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου 2024, ο τουρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε αύξηση των εισερχόμενων επισκέψεων και των συνολικών δαπανών σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2023.

Η συνολική πρόβλεψη για τις δαπάνες των διεθνών επισκεπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2024 είναι 34,1 δισεκατομμύρια λίρες. Η αύξηση αυτή ανέρχεται σε επτά τοις εκατό σε σχέση με τις δαπάνες που προβλέπονται για το 2023, οι οποίες ανέρχονται σε 31,7 δισεκατομμύρια λίρες.

Η πρόβλεψη για τις δαπάνες είναι επίσης αυξημένη κατά 20 τοις εκατό το 2019 πριν από την πανδημία. Ωστόσο, όταν προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό, οι αριθμοί του 2023 είναι μόνο το 96% των επιπέδων του 2019.

Όσον αφορά τον αριθμό των επισκέψεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η VisitBritian προβλέπει ότι ο αριθμός θα ανέλθει σε 39,5 εκατομμύρια το 2024. Πρόκειται για αύξηση 5% από τα αναμενόμενα 37,8 εκατομμύρια το 2023. Ωστόσο, τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι κατά 3% χαμηλότερα από ό,τι το 2019.

Η VisitBritain προβλέπει ότι ο εισερχόμενος τουρισμός θα ανακάμψει στα επίπεδα του 2019 έως τις αρχές του 2025. Αυτό αφορά τόσο τον αριθμό των επισκέψεων όσο και τις δαπάνες των διεθνών επισκεπτών.

Σημαντικοί συντελεστές του εισερχόμενου τουρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι επισκέψεις και οι τουριστικές δαπάνες στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να αυξηθούν από το 2023. Ωστόσο, οι ρυθμοί ανάκαμψης και ανάπτυξης εξακολουθούν να ποικίλλουν σε όλες τις κύριες αγορές εισερχόμενων επισκεπτών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) ηγούνται της ανάκαμψης του βρετανικού τουρισμού. Οι δαπάνες των Αμερικανών επισκεπτών το 2023 σημείωσαν αύξηση ρεκόρ 28% σε σχέση με το 2019, ακόμη και αν προσαρμοστούν στον πληθωρισμό.

“Οι διεθνείς επισκέπτες ξοδεύουν δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα χρήματα που παράγονται στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες και θέσεις εργασίας”, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του VisitBritain Patricia Yates.

Και πρόσθεσε: “Έτσι, ήταν υπέροχο να βλέπουμε τη διψήφια αύξηση των δαπανών από τις ΗΠΑ, καθώς και τη συνολική πρόβλεψη αύξησης για το επόμενο έτος, το 2023”.

Η VisitBritain αναμένει ότι η αγορά των ΗΠΑ θα αποτιμηθεί σε 6,7 δισεκατομμύρια λίρες το 2024. Προβλέπει ότι οι Αμερικανοί επισκέπτες θα συνεισφέρουν σχεδόν 1 λίρα σε κάθε 5 λίρες όλων των εισερχόμενων δαπανών.

Η Κίνα, η δεύτερη πιο πολύτιμη εισερχόμενη αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019, ανακάμπτει σταδιακά, με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Συνολικά, η ανάκαμψη της Ανατολικής Ασίας ήταν σχετικά πιο αργή. Η VisitBritain προβλέπει ότι η αξία της Κίνας θα φτάσει τα 1,7 δισεκατομμύρια λίρες το 2024, καθιστώντας την την τέταρτη πιο πολύτιμη αγορά εισερχόμενων επισκεπτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ρυθμός ανάκαμψης από την Ευρώπη επιβραδύνθηκε μετά το πρώτο εξάμηνο του 2023, με τις δαπάνες να παραμένουν λίγο κάτω από εκείνες του 2019, με βάση τα τελευταία στοιχεία.

Αυτό οφείλεται πιθανότατα στον έντονο τουριστικό ανταγωνισμό από τους γειτονικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Τουριστικές καμπάνιες UK 2024

Ο τουρισμός της Βρετανίας είναι ένας τομέας ζωτικής σημασίας, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομία της ως η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγή υπηρεσιών.

Για το 2024, η VisitBritain παρουσίασε τις σημαντικότερες τουριστικές εκστρατείες της, εμπνέοντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν περισσότερα από τη Βρετανία, να μείνουν περισσότερο και να έρθουν τώρα. Στόχος της είναι να αυξήσει τις δαπάνες στη Βρετανία και να διαδώσει τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού σε περισσότερους προορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι διεθνείς εκστρατείες θα επικεντρωθούν σε σταθερά αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Αυστραλία και οι ΗΠΑ. Θα στοχεύει επίσης στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και στις πολύτιμες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC).

Σύμφωνα με την έρευνα του VisitBritain, ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή του προορισμού από τους επισκέπτες είναι ο φιλόξενος χαρακτήρας του.

Οι καμπάνιες της θα αναδείξουν τις ζωντανές πόλεις, τον σύγχρονο πολιτισμό και τις όμορφες ακτές και εξοχές της Βρετανίας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι περισσότεροι προορισμοί σε ολόκληρη τη Βρετανία θα νιώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του τουρισμού.

Ο εθνικός οργανισμός τουρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα αξιοποιήσει επίσης τη δύναμη του κινηματογραφικού τουρισμού. Η έρευνά της έδειξε ότι οι ταινίες και η τηλεόραση αποτελούν ισχυρά κίνητρα και έμπνευση για ταξίδια.

Ο κινηματογραφικός τουρισμός, γνωστός και ως κινηματογραφικός τουρισμός, αναφέρεται στο φαινόμενο μια τοποθεσία να γίνεται δημοφιλής στους ταξιδιώτες επειδή προβλήθηκε σε μια ταινία ή τηλεοπτική εκπομπή.

Ενσωματώνοντας αυτό στην καμπάνια της, η VisitBritian θα παρουσιάσει τοποθεσίες, προορισμούς και εμπειρίες επισκεπτών που προβάλλονται σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες.

Το VisitBritain υπέγραψε επίσης πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας με τη Βρετανική Επιτροπή Κινηματογράφου για την ενίσχυση του κινηματογραφικού τουρισμού σε όλα τα έθνη και τις περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στατιστικά στοιχεία επισκέψεων και δαπανών στο τέλος του έτους

Τα πιο πρόσφατα επίσημα στατιστικά στοιχεία που διατίθενται από την Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών σχετικά με τον εισερχόμενο τουρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύπτουν την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με αυτά τα στατιστικά στοιχεία, υπήρξαν περίπου 28,2 εκατομμύρια εισερχόμενες επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και οι επισκέπτες από το εξωτερικό δαπάνησαν συνολικά 23,0 δισεκατομμύρια λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η μέση δαπάνη των επισκεπτών το 2023 μέχρι σήμερα ήταν 817 λίρες ανά επίσκεψη, δηλαδή υψηλότερη από τις 684 λίρες που καταγράφηκαν το 2019.

Οι επισκέπτες παραμένουν επίσης περισσότερο, με μέσο όρο διαμονής 7,3 διανυκτερεύσεις έναντι 6,4 διανυκτερεύσεων το 2019.