Οι επισκέπτες εκτός ΕΕ στην Ισπανία χρειάζονται τώρα απόδειξη διαμονής, επιστολή πρόσκλησης

| 29 Φεβρουαρίου, 2024
Οι επισκέπτες εκτός ΕΕ στην Ισπανία χρειάζονται τώρα απόδειξη διαμονής, επιστολή πρόσκλησης

Η Ισπανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους Βρετανούς πολίτες και άλλους κατόχους διαβατηρίων τρίτων χωρών, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να έχουν αποδείξεις διαμονής ή να έχουν ένα μέρος για να μείνουν.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια επιβεβαίωση κράτησης για ένα ξενοδοχείο ή Airbnb, απόδειξη διεύθυνσης εάν επισκέπτονται το δικό τους ακίνητο ή τη δεύτερη κατοικία τους στην Ισπανία, ή απόδειξη διεύθυνσης εάν διαμένουν με φίλους, οικογένεια ή άλλο τρίτο μέρος.

Επιπλέον, οι επισκέπτες πρέπει να προσκομίζουν “carta de invitación” ή επιστολή πρόσκλησης εάν διαμένουν με φίλους, οικογένεια ή άλλα τρίτα μέρη.

Οι επισκέπτες από χώρες εκτός ΕΕ στην Ισπανία πρέπει να προσκομίσουν απόδειξη διαμονής εκτός από τις άλλες απαιτήσεις εισόδου, όπως έγκυρο διαβατήριο, θεώρηση (κατά περίπτωση), εισιτήριο επιστροφής και απόδειξη επαρκών οικονομικών πόρων.

Ο κανόνας αυτός εισήχθη την 1η Ιανουαρίου 2022, αλλά πολλοί τουρίστες, ιδίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον παραμελούν συχνά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Express, όσοι δεν μπορούν να προσκομίσουν αυτά τα δύο νομικά έγγραφα μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο έως και 8.000 λίρες ή να τους στείλουν στο σπίτι τους.

Τι είναι το carta de invitación;

Οι πολίτες τρίτων χωρών που επισκέπτονται την Ισπανία πρέπει να αποκτήσουν carta de invitación εάν δεν έχουν κλείσει εμπορική διαμονή, όπως ξενοδοχείο ή Airbnb.

Η carta de invitación είναι ένα επίσημο έγγραφο που πρέπει να ζητήσει ένα άτομο που διαμένει νόμιμα στην Ισπανία στο πλησιέστερο αστυνομικό γραφείο για να φιλοξενήσει έναν υπήκοο τρίτης χώρας.

Οι πολίτες τρίτων χωρών που επισκέπτονται την Ισπανία πρέπει συνήθως να υποβάλλουν το έγγραφο αυτό στο πλαίσιο της διαδικασίας αίτησης θεώρησης.

Αποδεικνύει τον σκοπό και τη διάρκεια της επίσκεψης των ταξιδιωτών, την απόδειξη της διαμονής και την οικονομική υποστήριξη.

Οι Βρετανοί ταξιδιώτες μπορεί συχνά να το παραβλέπουν αυτό, δεδομένου ότι δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην Ισπανία.

Για τους επισκέπτες που δεν χρειάζονται βίζα βραχείας διαμονής, οι Ισπανοί αξιωματούχοι ενδέχεται να τους ζητήσουν να την προσκομίσουν στα σύνορα.

Η carta de invitacion ισχύει για 90 ημέρες, το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορούν να παραμείνουν στον χώρο Σένγκεν πολίτες τρίτων χωρών.

Υποβολή αίτησης για carta de invitación

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ταξιδιώτες στην Ισπανία δεν ζητούν carta de invitacion – είναι το πρόσωπο που τους φιλοξενεί όταν τους επισκέπτονται.

Οι Ισπανοί υπήκοοι ή οι αλλοδαποί που ζουν νόμιμα στην Ισπανία πρέπει πρώτα να κλείσουν ραντεβού σε ένα αστυνομικό γραφείο.

Μπορούν να προσκομίσουν τις απαιτήσεις για την carta de invitacion μόνο κατά τη διάρκεια του ραντεβού τους. Οι απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Ένα μισθωτήριο συμβόλαιο ή ένας τίτλος ιδιοκτησίας πιστοποιεί ότι ένα πρόσωπο κατέχει ή νοικιάζει ένα ακίνητο
  • Έγγραφο εγγραφής στο δημαρχείο(empadronamiento)
  • Αντίγραφο και πρωτότυπο έγγραφο που αποδεικνύει ότι ο οικοδεσπότης είναι νόμιμος κάτοικος Ισπανίας – οι Ισπανοί υπήκοοι πρέπει να προσκομίσουν το Documento Nacional de Identidad (DNI). Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι εξωτερικού στην Ισπανία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Número de identidad de extranjero (NIE) ή τον αριθμό ταυτότητας αλλοδαπού της ΕΕ ή το Tarjeta de Identidad de Extranjero (TIE) ή το δελτίο ταυτότητας αλλοδαπού εκτός ΕΕ.
  • Αντίγραφο του διαβατηρίου του επισκέπτη που ταξιδεύει στην Ισπανία
  • Συμπληρωμένο έντυπο αίτησης
  • Κρατικό τέλος αίτησης περίπου 80 έως 85 ευρώ, μέρος του οποίου πρέπει να καταβληθεί κατά την υποβολή των εγγράφων και το υπόλοιπο κατά την παραλαβή του εγγράφου.

Το αστυνομικό τμήμα συνήθως εκδίδει carta de invitación την ίδια ημέρα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και ένας μήνας.

Μόλις το carta de invitación είναι έτοιμο, ο οικοδεσπότης πρέπει να το παραλάβει από το αστυνομικό τμήμα και να το στείλει στη χώρα καταγωγής του επισκέπτη.

Οι επισκέπτες πρέπει να λάβουν την carta de invitación και να την έχουν μαζί τους όταν ταξιδεύουν στην Ισπανία.

Η απόκτηση μιας carta de invitación και η αποστολή της σε επισκέπτες που ταξιδεύουν στην Ισπανία μπορεί να διαρκέσει από 20 έως 60 ημέρες.

Άλλες υπενθυμίσεις για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που επισκέπτονται κράτη της ΕΕ

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν της ΕΕ χωρίς θεώρηση για σύντομη διαμονή, αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το διαβατήριό τους πληροί δύο προϋποθέσεις.

Πρώτον, τα βρετανικά διαβατήρια δεν πρέπει να είναι ηλικίας άνω των δέκα ετών κατά την ημέρα του ταξιδιού αναχώρησης. Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κόκκινα διαβατήρια ενδέχεται να μην πληρούν αυτή την απαίτηση.

Δεύτερον, το διαβατήριο πρέπει να παραμείνει σε ισχύ για τουλάχιστον τρεις μήνες όταν εγκαταλείψουν την ΕΕ ή επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύει τους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου να έχουν τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη λήξη των διαβατηρίων τους.

Τον Οκτώβριο του 2024, η ΕΕ θα αντικαταστήσει τη σφράγιση των διαβατηρίων με το αυτοματοποιημένο σύστημα εισόδου/εξόδου(EES).

Αυτό θα επηρεάσει τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα, όπως οι Βρετανοί πολίτες, καθώς και τους κατόχους βίζας βραχείας διαμονής.

Η ΕΥΕ χρησιμοποιεί βιομετρικά δεδομένα, όπως δακτυλικά αποτυπώματα ή σαρώσεις προσώπου, για την καταγραφή των εισόδων και εξόδων στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν.

Μέχρι τα μέσα του 2025, η ΕΕ θα θέσει επίσης σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης(ETIAS) για όλους τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα.

Το ETIAS λειτουργεί παρόμοια με την ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου, επιτρέποντας τον προκαταρκτικό έλεγχο των ταξιδιωτών και μια πιο απρόσκοπτη ταξιδιωτική εμπειρία.